Fernando Ricksen, aici la balconul vilei sale din Glasgow, în 2003, cu mult înaintea bolii/ foto: Profimedia

Ultimele zile ale lui Fernando Ricksen, mort la 43 de ani din cauza unei boli cumplite: ”Lăsați-mă să închei viața asta inutilă!”

15.06.2020, 16:54
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Fernando Ricksen, fost internațional olandez, a murit în septembrie 2019, la numai 43 de ani. Batavul fusese diagnosticat încă din 2013 cu scleroză laterală amiotrofică, numită şi boala Lou Gehrig, o maladie incurabilă care distruge nervii care controlează mişcarea muşchilor.

Acum, jurnalistul olandez Vincent de Vries și văduva fostului mijlocaș, Veronika (34 de ani), au lansat cartea ”Bătălia finală”, despre chinul pe care Fernando Ricksen l-a îndurat în cei șase ani de boală.

Fernando Ricksen: ”Lăsați-mă să merg într-o țară în care să pot încheia această viață inutilă!”

În ultimele luni de viață, ex-jucătorul de la Rangers sau Zenit Sankt-Petersburg a suferit cumplit. Era slăbit și nici măcar nu se mai putea ridica din pat. Era obligat să bea și să mănânce printr-un tub și spunea că e ”îngrozitor să nu mai poți face nimic singur”.

Potrivit The Sun, pe 2 iulie 2019, jurnalistul l-a vizitat pe Ricksen la spitalul  St Andrew’s, din Airdrie, Scoția.

- Nu mai pot continua.
- Ce, Fernando?
- Asta. Viața. Totul.

Vincent de Vries observa atunci că ”mesajele lui sunt tot mai scurte. A rupt legătura cu mama sa și cu cei mai apropiați prieteni. Se ceartă constant cu Veronika. Nu mai poate plăti facturile. Întâlnirile s-au întrerupt, simte că nu mai are pentru ce trăi”.

Jurnalistul amintea și că fosta lui soție, Graciela, refuza să-i plătească o sumă uriașă de bani, deși judecătorul hotărâse asta. Ricksen era într-o stare deplorabilă și voia să se întoarcă în Olanda, țară unde eutanasia este permisă. 

”De fiecare dată când îl vizitez, nu e nimic schimbat. E tot acolo, în patul lui. În același loc, în aceeași poziție. În timp ce eu mergeam aici și acolo, peste tot. Pentru el e doar patul. Îl înțeleg că zicea 'Lăsați-mă să merg într-o țară în care să pot încheia această viață inutilă'”, povestește de Vries.

Galerie Foto

Ultima întâlnire și ușurarea de după moarte: ”Pentru el. Pentru ea. Pentru că nu mai urma suferință!”

Pe 4 septembrie 2019, ziaristul l-a văzut ultima dată pe Fernando Ricksen. Timp de doar un minut. Impactul a fost sfâșietor.

”Am intrat în cameră și am rămas șocat. E tăcut. Televizorul închis. Doar liniștea a mai rămas. 'Ce faci?', l-am întrebat. Cu un ochi închis și cu celălalt de-abia deschis, tastează o literă. T. Închide ochii și capul îi cade.

Zece secunde mai târziu, ridică din nou capul, cu efort. Încă o literă. I. De fiecare dată se întâmplă la fel. Ochii, capul... Și încă o literă. R. Aceeași rutină, într-o tăcere totală. E. Și ultima, cu mare efort. D. Era obosit (n.r. - tired)”, scrie Vincent de Vries.

Ex- jucătorul cu 12 selecții pentru naționala Olandei a murit pe 18 septembrie. A plecat după trei zile de comă. ”Când m-a sunat Veronika, am blestemat și am plâns. În același timp, m-am simțit ușurat.

Pentru el. Pentru ea. Pentru că nu mai urma suferință. Lupta era încheiată”, a mai zis jurnalistul, care menționează că volumul apărut nu e doar despre tristețe, ci și despre bucurie. ”Ricksen voia ca lumea să știe mai multe despre boala asta. Încă avea umor. Știa că va muri, dar făcea glume și lumea să râdă. Cartea îl arată pe adevăratul Fernando”.

Etichete: rangers , zenit sankt petersburg , fernando ricksen , batalia finala , vincent de vries


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice

Un judecător din India i-a respins plângerea unei femei care a spus că soțul ei a forțat-o să aibă relații intime „nenaturale”, întrucât, potrivit legii indiene, nu este ilegal ca un soț să-și oblige soția să întrețină acte sexuale.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

Foto ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Foto E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă

Marius Șumudică a reacționat, după ce Dan Șucu l-a ales pe Mircea Lucescu

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Ziua decisivă în care Dan Șucu trebuie să aleagă antrenorul Rapidului

Acționarul Farului s-a implicat în scandalul momentului de la FC Barcelona. Xavi, criticat

Au venit primele oferte: Radu Drăgușin poate pleca de la Tottenham după șase luni! Urmează întâlnirea decisivă

Foto ”Ceva mai urât nu există”! A vrut să ”strălucească” la Gala Met, dar ”s-a făcut de râs” + O vedetă, ”imposibil de recunoscut”

Citeşte şi

Rangers i-a decis soarta lui Ianis Hagi! Informația venită din Scoția: ”Legăturile sunt arse”

”Acord total!”. Ianis Hagi s-ar fi înțeles cu noua echipă

PEROZO fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul? citeşte ştirea pe ziare.com

Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani. Fanii: „Te-ai născut să fii grozavă!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani. Fanii: „Te-ai născut să fii grozavă!”

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”