Shuai Peng, fost lider mondial WTA la dublu / Foto: Profimedia

Măsură extremă luată de WTA împotriva Chinei, din cauza situației jucătoarei Shuai Peng

articol scris de Digi Sport
01.12.2021, 23:13
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Conducerea WTA a anunțat suspendarea tuturor competițiilor găzduite de China în sezonul 2022, având în vedere situația jucătoarei chineze Shuai Peng.

China, sancționată de conducerea WTA

CEO WTA, Steve Simon, a spus că are “îndoieli serioase” că Shuai Peng este “liberă, în siguranţă şi nu este supusă intimidării”.

Zece turnee WTA erau programate în China în 2022. Conducerea WTA a justificat decizia și prin lipsa certitudinii că jucătoarele vor fi în siguranță în China.

Steve Simon a încercat să o contacteze pe Shuai Peng în repetate rânduri, prin diferite canale de comunicare, fără rezultat. WTA acuză China de mușamalizarea cazului Shuai Peng.

“Mesajul lui Peng a fost înlăturat de pe internet, iar discuțiile despre acest subiect serios au fost cenzurate în China. Oficialii chinezi au avut șansa să oprească această cenzură, să dovedească faptul că Peng este liberă și poate să vorbească fără interferențe sau intimidări, precum și să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală, într-o manieră corectă și transparentă. Din păcate, liderii chinezi n-au abordat acest subiect foarte serios într-o manieră credibilă.

Nu știm unde se află Peng și avem îndoieli serioase că este liberă, în siguranță și că nu este victima cenzurii, a coerciției și a intimidărilor. Prin urmare, anunțăm suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv din Hong Kong. Nu le putem cere sportivilor să concureze acolo, în condițiile în care Shuai Peng nu poate să comunice liber și se pare că a fost forțată să-și contrazică acuzațiile de agresiune sexuală. În condițiile actuale, sunt îngrijorat în privința riscurilor pe care le pot avea jucătoarele și staff-urile lor dacă am organiza turnee în China în 2022.

Am primit o susținere uriașă la nivel internațional pentru această poziție în privința subiectului. WTA va face totul pentru a-și proteja jucătoarele. Sper că liderii lumii vor continua să vorbească, pentru ca justiția să fie înfăptuită pentru Peng și pentru orice femeie, indiferent de ramificațiile financiare.

Regret că s-a ajuns în acest punct. Comunitățile tenisului din China și Hong Kong sunt pline de oameni minunați, alături de care am muncit mulți ani. Ar trebui să fie mândri de realizările și ospitalitatea lor. Dar, în cazul în care China nu va lua măsurile cerute, nu putem să le supunem riscului pe jucătoare în turnee în China. Liderii Chinei au lăsat WTA fără nicio altă soluție”, este comunicatul WTA, semnat de Steve Simon.

Cazul Shuai Peng rămâne o enigmă

Shuai Peng (35 de ani), campioană în proba de dublu la Roland Garros în 2014, a intrat în atenţia internaţională la începutul acestei luni, când a postat un mesaj pe reţeaua de socializare Weibo în care susţinea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang. Mesajul a fost şters rapid de autorităţile chineze.

În ciuda cenzurii, mesajul a fost făcut public în lumea întreagă, provocând o serie de reacţii sub hashtagul #WhereIsPengShuai ("Unde este Peng Shuai").

Multe nume mari ale tenisului, de la Chris Evert la Novak Djokovic, WTA şi omoloaga sa masculină ATP au cerut explicaţii Chinei. În afara lumii sportului, s-a implicat şi lumea politică, cu solicitări de clarificări adresate Beijingului, mai ales de către Franţa, Statele Unite, Marea Britanie sau ONU.

Peng a apărut într-un restaurant din Beijing şi apoi în timpul unui turneu de tenis din capitala Chinei, potrivit videoclipurilor publicate de presa oficială. Totodată, ea a vorbit prin videoconferinţă cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Uniunea Europeană cere autorităţilor chineze "dovezi verificabile" privind libertatea de mişcare a jucătoarei de tenis Shuai Peng şi o anchetă "transparentă' cu privire la acuzaţiile de abuz sexual, pe care aceasta le-a lansat la adresa unui înalt oficial chinez.

Etichete: wta , china , suspendare , shuai peng , turnee


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în Malta. Potrivit surselor, era într-un resort, în vacanță, de unde ar fi fost ridicat de polițiști. Era fugit de aproape patru ani din România, unde este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text CFR - Sepsi 1-1, ACUM, pe Digi Sport 1. Covăsnenii, în inferioritate numerică, după ce au egalat

Gigi Becali a spus că îl vrea la FCSB, iar agentul jucătorului a făcut anunțul

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Exclusiv Helmut Duckadam n-are dubii: prima retrogradată din SuperLigă

Citeşte şi

Simona Halep s-ar fi retras de la Madrid Open. Motivele invocate de fostul lider WTA

Max Verstappen, victorie categorică în cursa de sprint de la MP al Chinei

PEROZAmal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York

FILM NOWCum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul

Gigi Becali a dezvăluit ce mesaj a primit de la Dan Șucu și ce a făcut Cristi Borcea, după ce FCSB a luat titlul! citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”