marie-letkin
O multiplă campioană mondială la gimnastică ritmică a murit subit la 16 ani
Divine Oduduru
Fost semifinalist la Jocurile Olimpice de la Tokyo, suspendat 6 ani. A încălcat de două ori regulamentul antidoping
Captură de ecran 2024-03-28 141131
Andrei Borza a venit cu replica, după ce a fost ”pus la zid” de Edi Iordănescu
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

Exclusiv A fost factor poștal și a concurat la JO de la Rio, acum s-a reinventat. "Am ajutat-o să slăbească 60 de kilograme"

articol scris de Andru Nenciu
31.10.2020, 09:45

Andreea Arsine (32 de ani), participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în proba de 20 km marș, una dintre cele dificile din atletism, vorbește pentru Digi Sport despre felul în care s-a reinventat în timpul pandemiei. 

Athletics Race Walk - Olympics: Day 14
Andreea Arsine, în proba de 20 km marș de la JO 2016 / Foto: Getty Images
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Galerie Foto

Provenită din excelenta școală de atletism din Botoșani, Andreea Arsine e multiplă campioană națională la 20 km marș, iar 21 de ani renunța la cariera sportivă. A lucrat câțiva ani ca factor poștal, mai întâi la Botoșani, apoi la București, dar și-a păstrat cantitățile de energie și entuziasm pentru a reveni rapid pe culoarul performanței. S-a calificat la JO de la Rio și a terminat pe locul 45 una dintre cele mai chinuitoare probe din atletism, 20 km marș. 

Andreea Arsine: "Văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate"

Andreea, ești exponenta unei probe tehnice, de anduranță, în care fiecare mișcare greșită te poate descalifica: 20 km marș. Ce greutăți ai întâmpinat în acest an dificil pentru sportivii de performanță?
Mă antrenez, m-am antrenat și în pandemie, deși nu a fost deloc o situație plăcută. A fost agonizant și sper să treacă perioada aceasta nefastă pentru toată lumea.
Da, obiectivul rămâne în picioare încă o ediție a Jocurilor Olimpice, dar nu cu prețul sănătății. Dacă pregătirea și condițiile vor fi favorabile, acesta este obiectivul cu un rezultat pe măsură.

Care sunt efectele majore ale acestor probleme în pregătire din cauza pandemiei?
Ne-a afectat pe toți din toate punctele de vedere, nu cred că este cineva care să aibă ceva pozitiv de spus despre situația aceasta. Nu mai punem la socoteală faptul că sportul nu este o prioritate națională, iar acest aspect se vede și se simte în special în rezultate. Cultura în privința sportului de performanță nu cred că s-a îmbogățit însă cu siguranță văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate.

  • Marșul diferă de alergare deoarece un picior trebuie să fie în contact cu solul în orice moment. Nerespectarea acestei proceduri este cunoscută sub denumirea de “ridicare”. Normele prevăd, de asemenea, că piciorul avansat trebuie să se îndrepte de la punctul de contact cu solul și să rămână drept până când corpul trece peste el.
  • Trei încălcări ale regulilor în timpul unei curse conduc la descalificare. Cursa se desfășoară pe o șosea.
  • La campionatele majore, cursele adesea încep și termină pe stadionul principal, dar uneori cursele se termină în locuri de interes istoric.
Andreea Arsine sala
Andreea Arsine / Foto: arhivă personală

Andreea Arsine: "Unii știu ce este și ce înseamnă această probă de marș, alții se uită ciudat la mine"


Cum te percep oamenii, să spun, când te văd mărșăluind în jurul Parcului Herăstrău. La un moment dat, mulți șoferi te claxonau...
Unii știu ce este și ce înseamnă această probă, alții se uită ciudat la mine. Nu prea am timp să mă gândesc cum percep oamenii proba mea. E o probă ciudată, clar, însă are frumusețea sa.

Există o poză surprinsă la Rio, după ce ai terminat cursa de 20 km marș, făcută de jurnalistul Dorin Chioțea, care a fost preluată și de ziare din toată lumea. Erai tu, întinsă lângă linia de sosire, iar pe chipul tău se citea epuizarea. Cum o privești acum, la peste patru ani distanță?Acea poză exprimă durere. Durerea fizică și psihică pentru toată pregătirea depusă pentru acea cursă și dezastrul ieșit după. Nici acum nu îmi aduc aminte cum am terminat ultimul kilometru din concurs.

  • 1h33:46 e recordul personal al Andreei Arsine la 20 km marș (Londra 2017)
  • 1h27:41 e recordul României la 20 km marș, deținut din 2004 de Claudia Ștef

Cum te-a schimbat acest an greu când sportul a întâmpinat mari probleme? Am văzut că ai pus pe picioare un proiect. Tu ești antrenor de fitness, dar ți-ai consolidat și un proiect personal. 
Sunt om cu inițiativă și îmi place să învăț lucruri noi și să evoluez.  Nu aș numi afacere, ci un program de reeducare alimentară și slăbire accesibil oamenilor care nu iubesc sportul sau nu au ocazia să îl practice din diverse motive. Se numește My Diet și My detox, curând vor avea o platformă online unde vor putea fi accesate worldwide, Mydiettype.com My Diet oferă ocazia oamenilor să slăbească până la 6 kg în 10 zile și este format din patru module a câte 10 zile care în total te pot ajuta să slăbești până la 24kg, depinde de câte kilograme și cum răspunde organismul fiecăruia. My detox este un program de detoxifiere format din două module, unul de trei zile pe baza de ceaiuri din plante, iar altul de 7 zile format din ceaiuri și smoothie-uri, în ambele module se și mănâncă.

Poveste despre ambiție. Andreea Arsine: "Am ajutat o clientă să slăbească 60 de kilograme în opt luni"

Cum ți-a venit această idee?
A fost un gând început din 2016,  când m am lovit de niște probleme privind inflamația corpului și câteva kilograme în plus. Abia acum am valorificat ideea care-mi încolțise de-atunci în minte.

Spune-mi un story care ți-a rămas în minte dintre cele pe care le-ai aflat de la elevii, elevele tale. 
12 ore, zilnic văd fel și fel de povești, fiecare om are o poveste. Povestea unei cliente pe care am ajutat-o să slăbească 60 kg în opt luni și ambiția cu care și-a dorit să își depășească limitele mai ales că oamenii din jurul ei nu au încurajat-o și nu au crezut în ea. A dovedit că poate și că este un exemplu că voința omului este fantastică.

Sceptică în privința organizării JO de la Tokyo

Hai să vorbim puțin și despre competiția pe care o așteaptă sportivi din întreaga lume. A fost amânată pentru 2021, ce anticipezi că urmează?Nu cred că se va ține în 2021 JO la Tokyo. Din păcate, este timpul mult prea scurt pentru a putea face cu toții baremul, însă având în vedere ce s-a întâmplat în acest an, nu mă mai miră nimic. Dacă e să iau în calcul și JO de la Rio unde multe au fost pe repede înainte, cine știe, poate ar fi posibil...

Andreea Arsine: "Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor: sportul - prioritate națională!"

Ce ai identificat că s-a schimbat în acești patru ani în sportul românesc, de la Rio până acum? Spune-mi o chestiune pozitivă pe care ai reperat-o!
Nu s-a schimbat, nu s-a făcut nimic. Și nu doar pentru atletism, ci pentru sport, în general. Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor și anume "sportul - prioritate națională". Sportivii trebuie promovați, susținuți, trebuie dezvoltată infrastructura.

Rușii au mai și fost prinși cu capsa pusă...
Știu, dar li se oferă pe plan național avantaje - condiții de pregătire, infrastructură.

Și în România? Ce vezi tu din interior, ca sportiv care a fost prezent la ultima ediție a JO?
Din păcate, la noi e o bătaie continuă pentru funcții. Ascultăm promisiuni în van, unii altora își pun piedici. Avem timp de orgolii și să aruncăm gunoiul în ograda altuia, cam așa văd eu lucrurile la nivel general în România. Acest sentiment l-am avut și când m-am lăsat de sport, în 2011, prima dată, dar văd că, oricât am încercat să observ totul dintr-o lumină pozitivă, nu s-a schimbat ceva.

În final, oferă un motiv pentru care părinții trebuie să insiste să-și țină copiii la sport, să-i facă să nu abandoneze disciplinele pe care le iubesc.
Tot ce pot să spun este că dacă i te dăruiești sportului, el îți oferă pe toate planurile foarte multe avantaje. Te formează ca om și îți poate forma o viață frumoasă. Nu am regrete și chiar dacă nu am urcat pe podium la Jocurile Olimpice, mă declar împlinită și realizată mai mult decât aș fi crezut. Mă bucur că lucrez cu oameni deși e greu, că sunt tot în domeniul sportului și că pot face ce alții nu au făcut pentru mine.

Etichete: atletism , galerie foto , jo de la tokyo , andreea arsine , 2o km marș , andreea arsine foto , interviu andreea arsine


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de Est e provocatoare
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de Est e provocatoare

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
Captură de ecran 2024-03-28 141131
Andrei Borza a venit cu replica, după ce a fost ”pus la zid” de Edi Iordănescu

Foto După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Dani Alves a ajuns în fața instanței pentru prima oară de la eliberarea din închisoare
Alves appears for the first time to certify that he has not fled before the Court of Barcelona
Oficial UTA Arad a luat decizia, după ce a fost ”decapitată” de Comisia de Disciplină
Captură de ecran 2024-03-28 134755
Citește și
Verdict crunt din partea medicilor pentru sportiva scoasă din arenă plângând, în scaunul cu rotile
p99
"Te rog, nu! Te rog, nu!" Imagini greu de privit: s-a "rupt" în timpul săriturii și a izbucnit în lacrimi
profimedia-0852525573
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Meszar, prima reacție după suspendarea primită de UTA. Dă vina pe fanii Stelei și le declară război ultrașilor arădeni
Meszar, prima reacție după suspendarea primită de UTA. Dă vina pe fanii Stelei și le declară război ultrașilor arădeni
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Foto ”N-ați investit un leu în mine”. Sportiva a lansat atacul asupra Federației Române de Atletism: ”Fac asta public”
petro

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
Digi Animal World
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit
Transformarea uluitoare a unui câine după ce a fost spălat și tuns. Salvatorii au crezut că-i lipsește un ochi când l-au găsit