image00004
Exclusiv FRHG pune la zid autoritățile pentru eșecul patinoarului Mihai Flamaropol, "gaura" de 22 milioane €: "Nu există dorință"
cristina-neagu
Cristina Neagu sună adunarea înainte de turneul preolimpic: "Toată lumea trebuie să plece cu gândul că ne vom califica la JO"
Gigi Becali
Exclusiv ”Poate nu știa să-l ia aici!” Becali sfidează toată țara ca să-și apere ”perla”: ”Nu se face pușcărie pentru șofat fără carnet”
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv A fost factor poștal și a concurat la JO de la Rio, acum s-a reinventat. "Am ajutat-o să slăbească 60 de kilograme"

articol scris de Andru Nenciu
31.10.2020, 09:45

Andreea Arsine (32 de ani), participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în proba de 20 km marș, una dintre cele dificile din atletism, vorbește pentru Digi Sport despre felul în care s-a reinventat în timpul pandemiei. 

Athletics Race Walk - Olympics: Day 14
Andreea Arsine, în proba de 20 km marș de la JO 2016 / Foto: Getty Images
  • Liga 1: Politehnica Iași - Voluntari, luni, 18:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: CFR Cluj - FC Argeș, luni, 20:30, Digi Sport 1

Galerie Foto

Provenită din excelenta școală de atletism din Botoșani, Andreea Arsine e multiplă campioană națională la 20 km marș, iar 21 de ani renunța la cariera sportivă. A lucrat câțiva ani ca factor poștal, mai întâi la Botoșani, apoi la București, dar și-a păstrat cantitățile de energie și entuziasm pentru a reveni rapid pe culoarul performanței. S-a calificat la JO de la Rio și a terminat pe locul 45 una dintre cele mai chinuitoare probe din atletism, 20 km marș. 

Andreea Arsine: "Văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate"

Andreea, ești exponenta unei probe tehnice, de anduranță, în care fiecare mișcare greșită te poate descalifica: 20 km marș. Ce greutăți ai întâmpinat în acest an dificil pentru sportivii de performanță?
Mă antrenez, m-am antrenat și în pandemie, deși nu a fost deloc o situație plăcută. A fost agonizant și sper să treacă perioada aceasta nefastă pentru toată lumea.
Da, obiectivul rămâne în picioare încă o ediție a Jocurilor Olimpice, dar nu cu prețul sănătății. Dacă pregătirea și condițiile vor fi favorabile, acesta este obiectivul cu un rezultat pe măsură.

Care sunt efectele majore ale acestor probleme în pregătire din cauza pandemiei?
Ne-a afectat pe toți din toate punctele de vedere, nu cred că este cineva care să aibă ceva pozitiv de spus despre situația aceasta. Nu mai punem la socoteală faptul că sportul nu este o prioritate națională, iar acest aspect se vede și se simte în special în rezultate. Cultura în privința sportului de performanță nu cred că s-a îmbogățit însă cu siguranță văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate.

  • Marșul diferă de alergare deoarece un picior trebuie să fie în contact cu solul în orice moment. Nerespectarea acestei proceduri este cunoscută sub denumirea de “ridicare”. Normele prevăd, de asemenea, că piciorul avansat trebuie să se îndrepte de la punctul de contact cu solul și să rămână drept până când corpul trece peste el.
  • Trei încălcări ale regulilor în timpul unei curse conduc la descalificare. Cursa se desfășoară pe o șosea.
  • La campionatele majore, cursele adesea încep și termină pe stadionul principal, dar uneori cursele se termină în locuri de interes istoric.
Andreea Arsine sala
Andreea Arsine / Foto: arhivă personală

Andreea Arsine: "Unii știu ce este și ce înseamnă această probă de marș, alții se uită ciudat la mine"

Cum te percep oamenii, să spun, când te văd mărșăluind în jurul Parcului Herăstrău. La un moment dat, mulți șoferi te claxonau...
Unii știu ce este și ce înseamnă această probă, alții se uită ciudat la mine. Nu prea am timp să mă gândesc cum percep oamenii proba mea. E o probă ciudată, clar, însă are frumusețea sa.

Există o poză surprinsă la Rio, după ce ai terminat cursa de 20 km marș, făcută de jurnalistul Dorin Chioțea, care a fost preluată și de ziare din toată lumea. Erai tu, întinsă lângă linia de sosire, iar pe chipul tău se citea epuizarea. Cum o privești acum, la peste patru ani distanță?Acea poză exprimă durere. Durerea fizică și psihică pentru toată pregătirea depusă pentru acea cursă și dezastrul ieșit după. Nici acum nu îmi aduc aminte cum am terminat ultimul kilometru din concurs.

  • 1h33:46 e recordul personal al Andreei Arsine la 20 km marș (Londra 2017)
  • 1h27:41 e recordul României la 20 km marș, deținut din 2004 de Claudia Ștef

Cum te-a schimbat acest an greu când sportul a întâmpinat mari probleme? Am văzut că ai pus pe picioare un proiect. Tu ești antrenor de fitness, dar ți-ai consolidat și un proiect personal. 
Sunt om cu inițiativă și îmi place să învăț lucruri noi și să evoluez.  Nu aș numi afacere, ci un program de reeducare alimentară și slăbire accesibil oamenilor care nu iubesc sportul sau nu au ocazia să îl practice din diverse motive. Se numește My Diet și My detox, curând vor avea o platformă online unde vor putea fi accesate worldwide, Mydiettype.com My Diet oferă ocazia oamenilor să slăbească până la 6 kg în 10 zile și este format din patru module a câte 10 zile care în total te pot ajuta să slăbești până la 24kg, depinde de câte kilograme și cum răspunde organismul fiecăruia. My detox este un program de detoxifiere format din două module, unul de trei zile pe baza de ceaiuri din plante, iar altul de 7 zile format din ceaiuri și smoothie-uri, în ambele module se și mănâncă.

Poveste despre ambiție. Andreea Arsine: "Am ajutat o clientă să slăbească 60 de kilograme în opt luni"

Cum ți-a venit această idee?
A fost un gând început din 2016,  când m am lovit de niște probleme privind inflamația corpului și câteva kilograme în plus. Abia acum am valorificat ideea care-mi încolțise de-atunci în minte.

Spune-mi un story care ți-a rămas în minte dintre cele pe care le-ai aflat de la elevii, elevele tale. 
12 ore, zilnic văd fel și fel de povești, fiecare om are o poveste. Povestea unei cliente pe care am ajutat-o să slăbească 60 kg în opt luni și ambiția cu care și-a dorit să își depășească limitele mai ales că oamenii din jurul ei nu au încurajat-o și nu au crezut în ea. A dovedit că poate și că este un exemplu că voința omului este fantastică.

Sceptică în privința organizării JO de la Tokyo

Hai să vorbim puțin și despre competiția pe care o așteaptă sportivi din întreaga lume. A fost amânată pentru 2021, ce anticipezi că urmează?Nu cred că se va ține în 2021 JO la Tokyo. Din păcate, este timpul mult prea scurt pentru a putea face cu toții baremul, însă având în vedere ce s-a întâmplat în acest an, nu mă mai miră nimic. Dacă e să iau în calcul și JO de la Rio unde multe au fost pe repede înainte, cine știe, poate ar fi posibil...

Andreea Arsine: "Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor: sportul - prioritate națională!"

Ce ai identificat că s-a schimbat în acești patru ani în sportul românesc, de la Rio până acum? Spune-mi o chestiune pozitivă pe care ai reperat-o!
Nu s-a schimbat, nu s-a făcut nimic. Și nu doar pentru atletism, ci pentru sport, în general. Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor și anume "sportul - prioritate națională". Sportivii trebuie promovați, susținuți, trebuie dezvoltată infrastructura.

Rușii au mai și fost prinși cu capsa pusă...
Știu, dar li se oferă pe plan național avantaje - condiții de pregătire, infrastructură.

Și în România? Ce vezi tu din interior, ca sportiv care a fost prezent la ultima ediție a JO?
Din păcate, la noi e o bătaie continuă pentru funcții. Ascultăm promisiuni în van, unii altora își pun piedici. Avem timp de orgolii și să aruncăm gunoiul în ograda altuia, cam așa văd eu lucrurile la nivel general în România. Acest sentiment l-am avut și când m-am lăsat de sport, în 2011, prima dată, dar văd că, oricât am încercat să observ totul dintr-o lumină pozitivă, nu s-a schimbat ceva.

În final, oferă un motiv pentru care părinții trebuie să insiste să-și țină copiii la sport, să-i facă să nu abandoneze disciplinele pe care le iubesc.
Tot ce pot să spun este că dacă i te dăruiești sportului, el îți oferă pe toate planurile foarte multe avantaje. Te formează ca om și îți poate forma o viață frumoasă. Nu am regrete și chiar dacă nu am urcat pe podium la Jocurile Olimpice, mă declar împlinită și realizată mai mult decât aș fi crezut. Mă bucur că lucrez cu oameni deși e greu, că sunt tot în domeniul sportului și că pot face ce alții nu au făcut pentru mine.

Etichete: atletism , galerie foto , jo de la tokyo , andreea arsine , 2o km marș , andreea arsine foto , interviu andreea arsine

Digi24
VIDEO. Imagini de pe camerele de supraveghere cu accidentul din București, în care au murit două fete. Ce spun martorii și vecinii
VIDEO. Imagini de pe camerele de supraveghere cu accidentul din București, în care au murit două fete. Ce spun martorii și vecinii

VIDEO. Imagini de pe camerele de supraveghere cu accidentul din București, în care au murit două...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Laranie McHendrie Decaire
Fosta campioană care a ajuns să doarmă într-un cimitir! ”Mi-am pierdut toți banii! Am ajuns așa din cauza sistemului”

Laranie McHendrie Decaire (64 de ani), fostă campionă a Marii Britanii la înot, a spus că a rămas...

Starul Dele Alli, părăsit de Ruby pentru că pierdea ”prea mult timp” cu jocurile video: ”Și-a făcut bagajele și a plecat!”
*PREMIUM-EXCLUSIVE* MUST CALL FOR PRICING BEFORE USAGE - England footballer Dele Alli pictured with girlfriend Ruby Mae on their Summer Holiday in Mykonos.*PICTURES TAKEN ON 09/08/2020*
Ce salariu are Radu Drăgușin la Juventus: "Atât de mult încasează Cristiano Ronaldo pe secundă"
Dragusin - Ronaldo sport.ro
Leo Messi a primit o propunere de milioane de euro, dar e somat public s-o refuze: ”Dacă accepți, spui 'da' abuzurilor!”
Messi
Ce fotbalist de la FCSB a făcut deplasarea la Botoșani, după ce favoritul lui Gigi Becali a fost lăsat acasă
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-FCSB, LIGA 1 CASA PARIURILOR (18.12.2020)
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv ”Poate nu știa să-l ia aici!” Becali sfidează toată țara ca să-și apere ”perla”: ”Nu se face pușcărie pentru șofat fără carnet”

Gigi Becali (62 de ani) a oferit mai multe informații false, în tentativa de a îl apăra pe Florinel Coman (22 de ani), după ce ”perla” patronului de la FCSB a fost prinsă cu un permis suspect, de...

Video Exclusiv "Bă, uite 50.000 ca să faci henț. Era aranjată treaba". Gigi Becali, spumos după Botoșani - FCSB 0-2
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Lui Moruțan i s-a transmis că poate să plece în străinătate. Ce răspuns a dat după Botoșani - FCSB: "Doamne ajută!"
FOTBAL:FCSB-FC ARGES, LIGA 1 CASA PARIURILOR (20.09.2020)
Toni Petrea susține că el l-a schimbat pe Denis Haruț: ”Așa am considerat!” Ce spune despre rebelul Florinel Coman
Toni Petrea

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cum arata și cu ce se ocupă Ciprian, fratele lui Dorian Popa. Tânărul a plecat din România în urmă cu mulți ani și trăiește departe de lumina reflectoarelor
Cum arata și cu ce se ocupă Ciprian, fratele lui Dorian Popa. Tânărul a plecat din România în urmă cu mulți ani și trăiește departe de lumina reflectoarelor
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă renunți la consumul de cafea
Ce se întâmplă în organismul tău dacă renunți la consumul de cafea
Digi Animal World
Ce a descoperit o femeie despre motanul ei pe care l-a filmat mai multe zile la rând. Imaginile fac furori pe internet
Ce a descoperit o femeie despre motanul ei pe care l-a filmat mai multe zile la rând. Imaginile fac furori pe internet
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate