Atunci când mult nu e destul

19.03.2015, 05:40
rapid jucatori

La mijloc de martie 2015, Rapid nu scapă de retrogradare, ci se zbate. Suferă într-o linişte aparentă, trage tare pentru a dribla o cumpănă decisivă în istoria clubului. Diferenţa faţă de contracandidate e că giuleştenii ar avea ce să arate la anul. Dar vor mai fi în Liga 1?

Este acea situaţie unică şi nefericită. Când ai puncte puţine, lot restrâns, suficient de valoros şi de bine plătit cât să oblige la rezultate, datorii, program greu şi speranţe mari. Bun, bun. Cu banii suntem insolvenţi, dar cu fotbalul cum stăm? Rapid nu se eschivează la această întrebare...

Ce este real: startul bun a atras aşteptări mai mari şi presiunea a crescut, de parcă nu ar fi fost imensă. Matematic vorbind, ce s-a câştigat în Ghencea şi la Mediaş s-a irosit pe teren propriu şi doar o victorie cu Oţelul ar atinge obiectivul de 10 puncte în primele 6 etape din retur. Deci, cu alte cuvinte, Rapid e aproape "acolo". Un loc ciudat, fad, care asigură doar speranţa.

Ce este dezavantajos: faţă de contracandidate, Rapid a avut cel mai greu program, fiindcă a înfruntat până acum cele mai bune trei echipe din ţară - Steaua, Petrolul şi Astra. Ceahlăul a jucat cu CFR Cluj, Steaua şi Dinamo şi nu i-a mers bine. Doar CSMS Iaşi s-a descurcat şi de aceea e acum pe peste linie. Aşa e la început de retur. Unii pornesc bine şi îşi construiesc un avantaj. Rapid a pornit bine şi e tot departe. Când va fi suficient de bine? Adversarele de la retrogradare şi-au împărţit puncte şi o vor mai face, iar handicapul din clasament e încă mare. Sunt solide Chiajna şi Iaşi. Pandurii nu are ce căuta în zonă, iar situaţia CFR-ului rămâne incertă. Norocul Rapidului e că mai sunt în suferinţă câteva echipe, dar nu suficient de multe. 

Cum au înţeles eficienţa Moraru şi ai săi: plan costisitor de salvare pe, până la sfârşitul sezonului. Investiţii în jucători de calitate superioară şi asigurarea normalităţii. În insolvenţă ar trebui să fie aşa măcar până la vară, mai ales că - ştim bine - străinii neplătiţi uită fotbalul repede. Dacă poţi, dai un ban şi stai în faţă. Mă rog, mai în faţă. Pe teren se vede asta. Rapid a făcut posesie cu toate adversarele exceptând Steaua, acela fiind şi primul meci oficial al noii echipe.

Ce este contrariant: Rapid are una dintre cele mai solide defensive din campionat, cu fundaşi tehnici şi experimentaţi, care vor evolua şi mai bine atunci când omogenitatea va creşte. Dacă şi-ar propune să remizeze 0-0 în fiecare meci, probabil că Rapid ar avea un procentaj bun de reuşită. Dar dezastrul din tur obligă la victorii şi, implicit, la atac. Capitol la care vişiniii suferă.

Echipele de la locul 10 în jos îşi asumă şansele de retrogradare şi pregătesc viitorul conştiente că matineul s-ar putea să nu fie evitat. Gică Hagi chiar face un titlu de mândrie din asta. Dar sintagma "liga a doua" încă sună ciudat în Giuleşti şi e tratată ca un subiect tabu. Nici Oţelul sau Braşov nu au mai trecut pe acolo de mult, chiar dacă ameninţarea a existat mereu.

În Grant nu a fost cazul şi de aceea rapidiştii nu iau în serios gândul că lupta pentru salvare va fi pierdută. Ar fi şi ciudat s-o faci, cu jucători trecuţi prin La Liga, Premier League şi Eredivisie, nu? Cu echipa de astăzi plătită la vară din banii de televizări, plus 2-3 jucători polivalenţi, Rapid s-ar putea bate la Top 6 în sezonul următor. Doar un pas până la Europa. Pe care îl poate face un an mai târziu, la ieşirea din 'purgatoriul' în care UEFA trimite cluburile insolvente. Realitatea ne spune că restul cluburilor din zonă îşi propun doar salvarea, supravieţuirea, obiective modeste. De aceea Rapid e echipa care ar pierde mult în cazul retrogradării.

Cu 12 etape rămase, profesorul Pustai ştie exact de câte puncte are nevoie echipa sa construită în grabă, dar nu ştie câte vor obţine rivalele. Nu ştie nici cum este să joci 17 finale în cinci luni. Totuşi, trebuie să câştige jumătate dintre ele. Probabil că se bucură măcar de un lucru. Nu trebuie să înveţe pe loc o gaşcă de băieţi să joace fotbal, ci doar să-i capaciteze pe toţi să alerge aşa cum au făcut-o cu Steaua şi Viitorul. Aşa are o şansă de luptă.  

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
Dispariția alarmantă a fiicei de 16 ani a unui miliardar american. Ce se știe despre Mint și cine sunt părinții ei
Dispariția alarmantă a fiicei de 16 ani a unui miliardar american. Ce se știe despre Mint și cine sunt părinții ei

Fiica de 16 ani a cofondatorului Slack, miliardarul Stewart Butterfield, a fost dată dispărută...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:45 Etapa 6 Superliga: UTA Arad-Otelul Galati
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 19:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 20:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 21:00 LIVE Fotbal Club
  • 21:45 Etapa 6 Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar

vlad-chiriches

Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer

Screenshot (478)

Înlocuitorul lui Kylian Mbappe vine de la Barcelona! PSG a pregătit oferta: 200.000.000€

profimedia-0865397989

Video FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri

FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media