Cu simpatie, pentru Dănciulescu

09.12.2013, 18:48
andrei niculescu ok

Nu prea obişnuiesc să scriu despre fotbalul intern. M-am intersectat în textele mele cu fotbalul românesc doar atunci când am scris despre meciurile europene ale Stelei sau despre partidele echipei naţionale a României. Cred că sunt destui cei care scriu zilnic despre ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă pe la noi, am considerat că e mai bine să-mi văd de treaba mea şi de pasiunea mea pentru fotbalul internaţional.

Abordez azi şi o temă din fotbalul românesc. O fac cu maximă simpatie faţă de personaj, dar şi cu destulă antipatie faţă de cei ce stau în spatele unei decizii. S-a retras Ionel Dănciulescu. S-a retras de ceva vreme şi o să spuneţi că se întâmplă în viaţa oricărui fotbalist un astfel de moment, nu e primul şi nici ultimul care trebuie să treacă prin aşa ceva. Nu-i este uşor, fiţi siguri de asta! Când îţi pui viaţa, tinereţea, sănătatea, familia în slujba unei pasiuni devenită în timp meserie, despărţirea e grea. Să te trezeşti dimineaţa şi să ştii că nu vei mai face ceea ce ai făcut în ultimii 20 de ani poate fi o relaxare azi, poate fi şi mâine, dar poimâine sigur vei simţi că-ţi lipseşte ceva.

Îl cunosc pe Dănciulescu de multă vreme. Îi ştiu sentimentele faţă de fotbal în primul rând, înainte de anumite culori sau steme. E un om care n-a păcălit niciodată viaţa, care n-a trişat în meserie, care nu s-a dat niciodată lovit. Se antrena ca un maniac şi căuta să-şi facă treaba cât mai bine, indiferent de echipa la care juca. A fost la Steaua şi a dat o groază de goluri împotriva lui Dinamo. Se bucura pentru ele, mi se pare normal, doar nu era să se supere. Apoi a venit la Dinamo şi a dat şi aici o grămadă de goluri. Deşi în primele lui săptămâni era huiduit, înjurat, bălăcărit pentru un trecut în care nu-şi făcuse decât datoria faţă de clubul care-l plătea atunci. Aceeaşi oameni care atunci îl înjurau şi-i cereau să plece, acum sunt trişti că a plecat de-adevăratelea. Chestiune de percepţie, de educaţie.

M-a mirat decizia lui de a se retrage. Ştiu că se simţea bine, ştiu că ar fi mai fi vrut să joace. Şi mai ştiu că putea s-o facă. Am comentat în direct întoarcerea la fotbal, întoarcerea la viață mai bine zis, a lui Javier Zanetti. La 40 de ani, după aproape 200 de zile de pauză, după o accidentare cumplită şi pentru un adolescent, Zanetti a revenit. Pentru că a simţit că mai poate, căci să fiţi convinşi că dacă nu mai putea nu se complica, nu se aventura să-şi strice o reputaţie greu câştigată pentru nişte minute în plus, pentru nişte bani în plus. Am mai văzut cum Roma suferă fără Totti, l-am tot revăzut pe Puyol luptându-se ca şi cum ar avea 25 de ani, nu 35. Nu mai vorbesc de Giggs, nu mai vorbesc de Pirlo. Şi mai sunt exemple. Zilele trecute am citit că Barcelona l-ar vrea pe Klose, care are 35 de ani, îşi termină contractul cu Lazio şi ezită să-l prelungească, poate de aceea, deşi Lazio i-a făcut o ofertă în acest sens.

N-am înţeles de ce Dinamo i-a forţat retragrea lui Dănciulescu. Nu înţeleg de ce nu se putea aştepta finalul sezonului. Nu înţeleg de ce nu s-a aşteptat măcar finalul anului. De ce trebuie să retragi un fotbalist în plin campionat! Aşa mari probleme fizice avea Danciu încât nu mai putea ajuta echipa? Aşa mari atacanţi are Dinamo în momentul ăsta încât Dănciulescu era o povară? Sincer, mă îndoiesc. La fel de sincer, cred că la mijloc e altceva.

Cu simpatie, îl felicit pe Dănciulesc pentru felul în care s-a comportat. A fost un gentleman pe teren, s-a retras ca un gentleman. Orice uşă închisă înseamnă o altă uşă deschisă. Dănciulescu are, începând de marţi seară, o nouă uşă deschisă în viaţa lui. A doua, după cea pe care i-a oferit-o clubul, cea de oficial. Marţi seară va veni la Euro Fotbal, la Champions League, şi va trece de partea cealaltă a baricadei. Va analiza, după ce până acum a fost el cel analizat. E un drum nou, dar pentru cineva care ştie fotbal nu-i deloc un drum anevoios. De la atancatul de careu Ionel Dănciulescu vom trece la analistul de studio Ionel Dănciulescu. De fapt, viaţa oricărui om e o înşiruire de finaluri şi începuturi.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii

Starea de sănătate a Regelui Charles, care se luptă cu cancerul, s-ar fi înrăutățit, fiind un motiv...

Descarcă aplicația Digi24

  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Liga Digi Sport
  • 18:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Fotbal Club
  • 20:00 Etapa 7 Superliga: Dinamo-Voluntari
  • 20:45 LIVE Fotbal Club
  • 21:00 Etapa 7 Superliga: Dinamo-Voluntari
  • 22:00 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • Mutua Madrid Open 2024 - Day 1

    TENIS: Jaqueline Cristian - Barbora Krejcikova, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal club logo

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

    FOTBAL: Dinamo - Voluntari, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Real Sociedad - Real Madrid, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

48

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media