Un "Clasico" și mai multe întrebări

24.10.2014, 16:27
niculescu 1

E timpul pentru un nou episod din cea mai frumoasă telenovelă fotbalistică a ultimilor ani. Place sau nu unora, convine sau nu altora, ”El Clasico” e singurul meci care în ziua de azi oprește planeta în loc pentru două ore și o împarte în două. Se vor găsi cu siguranță și câțiva care să spună că nu-s interesați de acest eveniment. E problema lor, deși nu i-aș crede în totalitate, mai degrabă văd în asta o tentativă de a-și expune o falsă superioritate bazată pe un sentiment de inferioritate pe care-l au din cine știe ce motive.


Am văzut de curând promo-ul pe care Sky Sport l-a făcut pentru acest prim ”Clasico” al sezonului. Cu voia celor două echipe și a sorților vom mai avea și altele în afară de returul de pe ”Camp Nou”. Spunea așa acel promo: ”Cel mai mare meci al planetei a devenit și mai mare”. Și se termina cu imaginea lui Luis Suarez, adăugat începând cu acest meci la constelația de valori pe care Real Madrid și FC Barcelona o propun. Și vorbim de platforma ce deține majoritatea meciurilor din Premier League, un campionat ce propune săptămânal dueluri extrem de atractive, dar nici unul de aceste dimensiuni. Pe undeva, poate asta e problema Angliei în raport cu Champions League și cu turneele finale rezervate echipelor naționale. Atunci când cel mai bun fotbalist al sezonului 2012-2013 din Premier League, l-am numit pe Bale, a ales Realul, când Gheata de Aur a Europei, l-am numit pe Suarez, a ales Barcelona, când golgeterul Mondialului, l-am numit pe James Rodriguez, și cel mai bun pasator al campioanei mondiale și al Bundesligii, l-am numit pe Kroos, aleg Realul, când cel mai promițător talent al lumii, l-am numit pe Neymar, alege Barcelona, când toate aceste nume au ales să se înroleze alături de cei mai buni fotbaliști ai momentului, Cristiano Ronaldo și Messi, au făcut-o evident și pentru bani, dar și pentru această bătălie dintre cei doi coloși ai fotbalului mondial.
Fără Mourinho și Guardiola, e un pic altfel, nu credeți? Cei doi aveau bătălia lor și era una interesantă în felul ei. Ancelotti și Luis Enrique sunt altfel de antrenori, nu-s interesați decât de aspectele legate de joc, genul de război psihologic și mediatic nu pare să le convină.

E greu de făcut o avancronică a unui astfel de meci. Paradoxal, deși sunt două echipe pe care le cunoaște toată lumea, sunt foarte multe semne de întrebare. În ambele tabere. Și e normal să fie așa, ”El Clasico” nu e un meci obișnuit, el poate condiționa în bine sau rău tot sezonul. Nu-i același lucru să câștigi un astfel de meci sau să-l pierzi. Starea de spirit se schimbă în funcție de rezultat, iar fotbalul e o stare de spirit, nu-i așa?
La Real Madrid, întrebările sunt mai puține. Cea mai importantă e legată de starea fizică a echipei. Va reuși Ancelotti să recupereze jucătorii după două deplasări consecutive și cu o zi mai puțin de odihnă decât rivalii catalani? Veți spune că meciul cu Liverpool, cel puțin în a doua sa repriză, n-a necesitat cine știe ce efort, dar nu-i așa, la un astfel de nivel și la un astfel de calendar, o zi în plus contează. Adăugați și zborurile, care au și ele importanța lor.
La nivelul echipei de start, există mult mai puține semne de întrebare la Real Madrid decât la Barcelona. Practic, absența lui Bale alungă orice fel de incertitudine, dacă ea ar fi existat, din mintea lui Ancelotti. În mod normal va juca Isco, dar întrebarea care se pune acum e pe ce poziție? Va repeta Ancelotti modulul 4-4-2 folosit cu Liverpool, cu Cristiano și Benzema în față? Sau va încerca să-l retragă pe Isco pe aceeași linie cu Modric și Kroos și-l va avansa puțin pe James Rodriguez? Capacitatea defensivă a Realului e destul de mică, tranziția negativă se face greoi în cazul pierderilor de balon, iar o astfel de așezare permite o mai bună dispunere în teren. Calitățile defensive ale lui Isco le-am văzut în finala Cupei Spaniei, tot cu Barcelona, când a jucat în locul lui Cristiano, dar în teren a stat pe linie cu Xavi Alonso și Modric, lăsându-i lui Di Maria partea din fața lui.
Ar fi posibil oare să-l vedem și pe Khedira? Introducerea lui în meciul de pe ”Anfield” a trecut oarecum neobservată, dar Khedira îi oferă lui Ancelotti acea soluție pe care nu prea o are în lot după plecarea lui Xabi Alonso. Nu cred că poate juca din primul minut, ar fi o mare surpriză, dar cred că dacă Real Madrid va avea avantaj, spre final îl vom vedea și pe german.
Va fi din nou titular Marcelo? Probabil că da, deși Marcelo oferă în același timp și avantaje și dezavantaje. Se apără prost, dar atacă excelent. Pe acea parte ar trebui să activeze Dani Alves și cum Cristiano se va trage mult spre centru vom avea un duel brazilian exploziv, care poate decide meciul, căci ambii sunt capabili de bune și de rele. Arbeloa, excelent din punct de vedere tactic, e oricând o soluție.

Barcelona în schimb are mai multe probleme. Paradoxal, deși e lider, n-a primit gol și are 4 puncte avans față de Real, n-aș paria pe primul ”11” al catalanilor. Dacă aș fi Luis Enrique m-aș întreba până în ultimul moment cum e mai bine să joc. Cu Luis Suarez de la început sau ca variantă pentru partea a doua? Faptul că Pedro a fost titular și cu Ajax și cu Eibar mă face să cred că e scos din calculele echipei de start. Munir și Sandro, cu tot talentul lor, ar fi ”pan con tomate” pentru Ramos și Pepe. Și atunci, va juca oare Iniesta mai avansat, modelul Tata Martino și Tito Vilanova? Ceea ce ar permite utilizarea lui Xavi și Rakitic de la început, pe ideea că bătălia de la centrul terenului are nevoie de un om în plus, care ar trebui să fie Iniesta. Asta ar însemna însă că Messi și Neymar să rămână singuri și de conexiunea lor să depindă golul catalanilor.
Dintr-un alt punct de vedere, Luis Suarez n-ar trebui să lipsească. Messi și Neymar nu prea fac pressing, iar pressingul îi incomodează teribil pe madrileni pe momentul construcției. Dar poate oare duce Luis Suarez un asemenea efort?
Un alt semn de întrebare îl vizează pe Mascherano. Cum e greu de crezut că la un astfel de meci ”El Jefecito” poate fi lăsat pe bancă, se pune problema unde va fi folosit? A jucat la mijloc în ultimele două partide, poziția lui naturală, și n-a făcut-o rău. N-are calitățile lui Busquets, dar are acea agresivitate și acel simț al anticipației ce pot aduce mult ajutor. Daca totuși va fi coborât în apărare, ce se va întâmpla cu Mathieu? Sau cu Jordi Alba? Mathieu n-a jucat cu Ajax, ceea ce poate fi un semn. Se presupune ayunci că va ieși din schemă Jordi Alba? Mie mi se pare destul de probabil. Fără Mathieu, Barcelona ar fi exact în situația de la Paris, cu PSG, la fazele fixe, ar sta adică în doar doi jucători, Pique și Busquets (la Paris au fost Mathieu și Busquets). Real Madrid e la fel de puternică atunci când are faze fixe ca PSG, astfel că e nevoie de 3 oameni înalți acolo, plus eventual Suarez. Privind situația în oglindă, Real Madrid e moale la fazele fixe pe care trebuie să le apere, astfel că 3 oameni acolo, plus Suarez, ar putea găsi o soluție.
Ar fi cel mai simplu să spunem că Real Madrid-FC Barcelona e un duel Cristiano Ronaldo vs Messi. E însă mult mai mult decât atât, un meci de șah în care fiecare mutare trebuie gândită cu multă atenție.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf

O companie austriacă vrea să construiască pentru miliardari un superiaht care se poate transforma...

Descarcă aplicația Digi24

  • 11:00 Etapa 7 Liga a 2-a: Gloria Buzau-Mioveni
  • 11:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 12:00 Etapa 7 Liga a 2-a: Gloria Buzau-Mioveni
  • 13:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 13:30 Etapa 7 Liga a 2-a: Otelul Galati-Hermannstadt
  • 14:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 Etapa 7 Liga a 2-a: Otelul Galati-Hermannstadt
  • 15:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • radu-naum

    MEDIA: Fotbal Club, ora 23:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: FC SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - FC CFR 1907 CLUJ SA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (29.03.2024)

    FOTBAL: CFR Cluj - Sepsi, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: ACSM POLITEHNICA IASI - AFC UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET (08.12.2023)

    FOTBAL: Poli Iași - UTA, ora 18:15, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford

    FOTBAL: Tottenham - Arsenal, ora 16:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-OTELUL GALATI, SUPERLIGA SUPERBET (18.02.2024)

    FOTBAL: Oțelul - Hermannstadt, ora 13:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Gloria Buzău - Mioveni, ora 11:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

man

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

promovare

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia

Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g

A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”

Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media