China cea de taină

22.01.2013, 15:13
staniloiu mic

Despre China ştii ce se vede şi ce nu se vede e ceea ce contează. Deci, nu ai habar de nimic! Ascunzând, şi făcând până şi asta cu discreţie, adevărurile esenţiale, China se dezvăluie când şi când sub forma unor impresii, de cele mai multe ori greşite, pe care le lasă privitorului despre ea.

Na Li e o astfel de impresie. Ştii că e învingătoare la Roland Garros, în 2011, că e prima asiatică ce reuşeşte să câştige un turneu de Grand Slam şi de asemenea mai ştii că are două finale consecutive într-un astfel de concurs, după cea de la Australian Open, din ianuarie acelaşi an.

Are 31 de ani, e măritată cu propriul antrenor, la care nu s-a sfiit să ţipe în public, are un tatuaj dedicat lui, deasupra unui sân, s-a certat cu spectatorii la Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru că o încurajau prea zgomotos şi a părăsit Programul Naţional chinez pentru sport, ca să nu mai dea statului 65% din premiile câştigate.

Când avea 9 ani, Na Li încerca să devină campioană de badminton, dar i s-a spus că e prea grasă pentru acest sport. Ce ţară, să-i spui un astfel de lucru unei fetiţe de doar 9 ani! S-a dus la tenis pentru că tatăl a vurt totuşi ca micuţa lui să facă sport.

Mai afli despre această chinezoaică atât de obişnuită fel de fel de întâmplări, date statistice şi anecdote, dar nu şti de fapt ce e dincolo de toate aceste lucruri, atât de puternic, încât să o trimită direct pe planeta marilor jucătoare de tenis din istorie.

Ştii despre perseverenţa chinezilor, despre ambiţia lor de a duce la bun sfârşit o treabă începută, despre toate aceste locuri comune vorbeşti când vine vorba despre Na Li, ca despre orice alt conaţional al acesteia. Şi ştii că după ce ai terminat de înşiruit orice îţi trece prin cap, rămâne undeva bine ascuns adevărul despre victoriile chinezoaicei, de la cea de la Roland Garros la cea de marţi noaptea, contra Agnieszkai Radwanska, de la Melbourne.

Am trăit aceeaşi senzaţie de necunoscut pe care am avut-o şi în mai 2011, privind cum Na Li se califică în semifinale la Australian Open, fără să lase vreo urmă după două seturi cu Radwanska. Un ceva inexplicabil plutea deasupra terenului la fiecare lovitură apăsată a chinezoaicei, de parcă nu se întîmpla nimic, când de fapt totul se petrecea sub ochii mei, în taină.

Poate că tocmai datorită acestei discreţii îmi place Na Li, aproape anti-vedeta perfectă într-un sport în care imaginea cântăreşte uneori mai mult decât jocul în sine. Şi îmi mai place pentru că păstrează natural tainele acestea care o duc în faţă, secretele prin care victoriile îi sunt egale cu înfrângerile şi ea merge mai departe, fără să ne dezvăluie adevărurile esenţiale, din pudoare, şi nu din aroganţă.

Francesca Schiavone (învinsa de acum doi ani din finala de la Paris) e probabil unicul om de pe Planetă care bănuieşte ceva, dar, asta e firesc, câtă vreme la Paris, Na Li a invitat-o, învingând-o, pe italiancă, într-un ungher din China cea de taină.

E normal ca cea mai mare victorie a ei să dezvăluie învinsei cel mai mult despre adevărurile esenţiale, ca un gest de curtoazie şi totodată un exerciţiu compensatoriu tipic unei culturi care a făcut din discreţie manifestarea perfectă a echilibrului. Şi chiar dacă ştiu că e o aparenţă, suspectând-o pe Na Li de mult mai mult zbucium decât se vede pe teren, rămân admiratorul ei tocmai pentru lucrurile pe care le ascunde şi care de fapt contează cel mai mult.

Zâmbetele ei egale când pierde sau când câştigă mă lasă să mai cred că şi tenisul rămâne, indiferent de premii, emoţii, nervi şi contracte de publicitate, doar un joc.

De același autor
Citeşte alte articole de Cosmin Staniloiu
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 20:30 LIVE Cupa Romaniei
  • 21:15 LIVE Digi Sport Special
  • 21:30 LIVE Cupa Romaniei
  • 22:30 LIVE Digi Sport Special
  • 23:30 Stirile Digi Sport
  • 20:30 Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
  • 21:15 LIVE Digi Sport Special
  • 21:30 Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-UNIVERSITATEA CLUJ, FINALA CUPEI ROMANIEI (24.05.2023)

    FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • A tennis ball with details of a racquet , shadows and a clay court

    TENIS: ATP București, ora 11:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Foto Ilie Năstase a apărut de mână cu ”cea mai frumoasă femeie din lume”: ”I-a luat trei ani”

Screenshot 2024-04-16 at 21.24.53

Video&Foto Gesturile pe care nimeni nu le-a înțeles făcute de Ronald Araujo, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat și l-a pus la punct

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român

xavi kovacs (20)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media