Conjunctural pro Piturca

22.04.2013, 20:55
filo

Conjunctural pro Pițurcă

Ecourile parcursului pe care naționala l-a avut pe axa Budapesta-Amsterdam s-au stins demult și putem aprecia la rece cu ce am rămas și mai ales ce ar trebui să urmeze.

Un punct și prin jocul rezultatelor șanse intacte la locul de baraj. Asta e cel mai important. Depindem de noi și rezultatele pozitive cu Ungaria și Turcia ne garantează prezența în faza eliminatorie a preliminariilor. Îngrijorătoare rămâne evoluția per ansamblu a echipei și, cel puțin la dubla din această primăvară, o anumită îndoială în privința capacității lui Pițurcă de a alege primul unsprezece. Cu „fixurile” și vendetele sale de selecție eu unul m-am resemnat demult.

Chiar dacă nu pot spune că am avut vreodată vreo pornire de simpatie la adresa antrenorului Victor Pițurcă, ultimele evenimente aproape că mă obligă să fiu de acord cu el și să mă declar un susținător al lui. De fapt ca aproape în orice domeniu de activitate din România, nu am neapărat o convingere pro, dar puternicul sentiment anti ceva sau cineva mă face să îmi radicalizez opiniile. Selecționerul are multe defecte, dar nu pot să nu-i apreciez consecvența (chiar dacă uneori dusă la absurd) și, într-un fotbal în care azi toți uită ce au zis ieri, un soi de verticalitate de care dă dovadă. Are drumul lui, și-l urmează și nu se sucește funcție de interesul de moment.

Prefer asta discursului la două capete și schimbatului opiniei în funcție de cum bate vântul. Niciodată nu am putut să înțeleg cum doi oameni care astăzi sunt în cele mai bune relații se înjură mâine crunt, pentru ca poimâine să pozeze din nou în cuplu indestructibil și tot așa. Am fost contemporanul, ca să nu zic martorul unor discuții prea dure ca să pot înțelege cum Porumboiu și Crăciunescu, Dragomir și Becali, MM Stoica și Gigi Becali etc. pot sta acum alături de ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu judec, nu condamn, pur și simplu nu înțeleg.

Adică vreau să zic că sentimentul ăsta de perplexitate, de incapacitate de a înțelege parcă îmi paralizează pornirea de a condamna duplicitatea, capacitatea de adaptabilitae sau cum s-o numi în termeni cît mai blânzi. În contextul acesta, atacurile concertate împotriva lui Pițurcă mă dezgustă efectiv. Îmi insultă inteligența infinit mai mult decât încăpățânarea cu care acesta din urmă refuză să să îl reactiveze pe Săpunaru sau cu care îl forțează pe Tănase. Mă enervează mai tare decât metodele depășite de antrenament ori de comunicare internă de la echipa națională.

Una dintre afirmațiile lui Pițurcă, întoarsă pe toate fețele și demontată de specialiști a fost aceea că avem un campionat foarte slab. Contraargumentul a fost parcursul Stelei și al CFR-ului. CFR, adică echipa care a obținut prima victorie oficială în 2013, abia week-endul trecut. Performele începutului de an calendaristic în fotbal sunt echipe aflate în pragul desfințării la momentul reluării competiției...Rapid, U Cluj, Turnu Severin, chiar Dinamo până la implicarea lui Negoiță. Campionatul aceasta,  pe care cei care vor să îl contrazică pe Pițurcă de dragul de a-l contrazice l-au numit puternic, a fost salvat de capacitatea unor antrenori de a strânge în jurul lor jucătorii și de a-i face să se autodepășească în momente critice. Să dau exemple?

Contra la Petrolul, în condițiile îndepărtării evidente a lui Walter de echipă. Mai nou, finanțatorul venit de la Cluj, anunță că se va întoarce la U, echipa care la rîndu-i a renăscut din ambiția și din nebunia pozitivă a lui Ionel Ganea. Neaccentuatul său tiz, Gane e artizanul unei campanii nesperate de salvare în care s-a implicat Severinul. Despre Rada și jucătorii săi care în cursul săptămânii se antrenează pe la tribunale, pe la comitete executive la Casa Fotbalului ori la sediul AFAN nici nu știu ce ar mai fi de adăugat. Mi se pare imposibil a fi definit ceea ce reușesc ei să facă.

În condițiile acestea, eu aș concluziona că avem de unde alege buni motivatori, dar nu știu cât ne-ar ajuta în campania pentru Mondiale. În afara Stelei care confirmă și în 2013 și care dă oricum jucători la națională-mai nou, și acesta subiect de controversă pe axa Piți-Reghe-plutonul fruntaș făcut pe cele opt etape jucate anul acesta le mai cuprinde pe Petrolul, Dinamo, Gaz Metan, Rapid și Pandurii, cu revelațiile U Cluj și Severin în imediata apropiere. Ori asta nu mi se pare în niciun caz o arie de selecție internă mega-ofertantă și analizând evoluțiile flucuante de până acum nici vreun nivel extraordinar al campionatului.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut

Un italian din Brescia, care a colecționat toate lozurile necâștigătoare pe care le-a cumpărat de-a...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • HANDBAL MASCULIN:DINAMO BUCURESTI-SPORTING LISABONA, EHF EUROPEAN LEAGUE (5.03.2024)

    HANDBAL: Skjern - Dinamo, ora 19:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: Olympiacos - Barcelona, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • logo liga campionilor

    FOTBAL: Bayern Munchen - Real Madrid, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Video Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

profimedia-0868753464

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

andreea-prisacariu2

Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB

Screenshot 2024-04-28 at 16.43.12

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media