Gâlcă, primul român gata să revină pe teren. De luni, Vejle Boldklub și-ar putea relua antrenamentele

08.04.2020, 09:17
galca

Aici parcă îmi vine să spun că lucrurile sunt mai relaxate. În sensul că nu sunt atâtea restricții. Putem ieși din casă oricând fără niciun fel de declarație sau alte formulare. Oamenii își continuă viața într-un ritm apropiat de normal”.

Aici înseamnă Danemarca în cazul de față, iar cel care spune asta e nimeni altul decât Costel Gâlcă. Antrenorul care a adus ultimele trofee Ste..., de fapt FCSB-ului, a fost prins de izbucnirea pandemiei în micuțul orășel danez, Vejle, acolo unde o antrenează pe Vejle Boldklub, un nume cu o puternică rezonanță în memoria microbiștilor care au prins și confruntările europene de dinainte de Revoluție .

Apropo de Steaua și FCSB, am foarte clar conturat momentul în care am fost la stadionul Ghencea pentru un interviu cu Costel în iarna lui 2015: „Vezi și tu, roagă-l pe cameraman să nu ia cadre cu sigla clubului, cu toate pozele de pe aici că e situația asta mai sensibilă”.

Abia ce izbucnise scandalul Talpan vs Becali, fusese și celebrul meci cu Gazde-CSMS Iași pe final de 2014. La acea vreme pe tabela de marcaj a deja fostului stadion Steaua nu a apărut sigla echipei și în locul numelui organizatorii au scris... Gazde. Asta la puțin timp după pronunțarea deciziei de pierdere a mărcii.

Gâlcă n-a mai fost bun la FCSB după ce a câștigat tot. Şi l-a luat Espanyol

Lucrurile erau abia la început, dar situația se afla într-o evoluție care până la urmă a dus la ceea ce este astăzi. Relieful la echipă era cu totul altfel. În ciuda proceselor care erau în toi, „roș-albaștrii” aveau cartierul general tot în baza din Ghencea,  iar principalii conducători de azi nu se aflau în libertate.

Și tot datorită acestui fapt, sunt destui care susțin, FCSB avea să câștige tot ce se putea câștiga pe plan intern. Practic ultimele performanțe notabile ale clubului. Și ca paradoxul să fie și mai mare, lui Costel Gâlcă nu numai că nu i s-a făcut măcar o ofertă formală de prelungire a contractului, dar Becali a încercat din răsputeri să îl demită în săptămânile premergătoare încheierii sezonului.

Fostul internațional a fost„salvat” doar de clauza de reziliere din contractul foarte bine făcut. Ce a urmat în cariera sa este cunoscut. Nu a mai fost bun pentru FCSB, așa că a fost ofertat de Espanyol Barcelona în Primera Divison, la finalul anului 2015, după care a avut o dublă aventură în campionatul Arabiei Saudite.

Golgheterul lui VbK, echipă neînvinsă în campionat de 17 meciuri, e islandezul Finnbogasson

De un an și o lună, Gâlcă a luat drumul Nordului și se află pe banca celor de la VbK. A preluat echipa pe final de sezon când aproape că era și matematic retrogradată din prima ligă, dar proiectul pentru care fusese adus era unul măcar pe terme mediu. În momentul întreruperii fotbalului pe motiv de pandemie, formația pregătită de Costel este lider în a doua divizie daneză și are un avans consistent de șapte puncte față de principala urmăritoare, Viborg.

Notabil este și faptul că tehnicianul român și-a condus echipa într-o secvență impresionantă de 17 meciuri fără înfrângere în campionat, ultimul eșec fiind înregistrat în august 2019, iar într-un meci oficial o lună mai târziu în Cupă. Mai trebuie precizat că la finele sezonului ocupanta primei poziții promovează direct, iar locurile 2 și 3 merg la baraj.

Cu o diferență de 14 puncte față de poziția a patra, Vejle are asigurat aproape și matematic prezența aici. Interesant pentru noi mai e și faptul că unul dintre elevii lui Costel este islandezul Finnbogasson, unul dintre cei mai experimentați fotbaliști ai adversarilor noștri în drumul spre Euro.

Este un atacant foarte puternic, joc aerian redutabil, teribil de speculativ, cu simțul golulului înnăscut”. Descrierea făcută de antrenorul său este susținută de cifre: 19 meciuri și 14 goluri, de departe golgheterul echipei. De altfel, el a fost prezent și în ianuarie anul acesta la turneul de pregătire al islandezilor în SUA, fiind și autorul golului în ultimul amical cu El Salvador.

Costel Gâlcă: „După Paștele de aici sper să începem pregătirea”

Revenind în Danemarca, îl găsim pe Costel singur și liniștit. Viața, cultura și civilizația specifică nordului în Europa par că i se potrivesc de minune: „Copiii sunt pe la școli acasă, noi mai avem o reședință și în Spania, astfel că soția își împarte timpul petrecut. S-a nimerit să fiu singur aici în această criză globală. Dar, repet, aici nu o simt neapărat atât de pregnant cum citesc că se întâmplă acasă și nu mai zic prin alte părți ale continentului.

Sunt relaxați oamenii, nu atât de relaxați ca în Suedia, dar în orice caz. Nu zic că e bine sau rău, doar constat”. În aceste condiții cotidianul din viața lui nu e foarte afectat: „În mare am același program. Ies la alergare zilnic, mici cumpărături, mult studiu, cărți de lectură, filme, știri. Chiar nu am timp să mă plictisesc”.

La fel ca aproape peste tot în lume, competiția e oprită:„Mica mare diferență față de normal e că nu merg la antrenamente. Păstrez legătura cu echipa, cu staff-ul și sperăm ca previziunile să se adeverească și imediat după Paștele de aici (duminică 12 aprilie) să reluăm deja pregătirea, astfel încât în mai să jucăm iar fotbal”.

Discret până la limita izolării și în vremuri normale, Costel Gâlcă a lăsat mereu impresia unei normalități și a impresionat prin bun simț, virtuți ce în fotbalul românesc sunt ridicate la rang de ieșit din comun. Poate de asta nici nu și-a mai găsit locul aici. A refuzat constant și politicos tatonările diverșilor patroni de la noi și își construiește cariera departe, fără tam tam.

Cu un fotbal solid, organizat și estetic, face o bună impresie și în Nord și nu e deloc exclus ca de la finele acestui sezon să mai facă un pas important în carieră. Astă-iarnă când ne-am întâlnit ultima oară a afișat un zâmbet caracteristic și nici nu a cofirmat, nici nu a infirmat interesul cluburilor cu nume din acea zonă a Europei.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:00 Euro Fotbal
  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: CS Mioveni - Csikszereda, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:15, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: Olympiacos - Barcelona, ora 19:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • London, England, 9th March 2024. John McGinn of Aston Villa with Radu Dragusin of Tottenham during the Premier League ma

    FOTBAL: Chelsea - Tottenham, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

tote12

FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”

FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (6.08.2023)

Exclusiv ”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor

FOTBAL:ROMANIA-MUNTENEGRU, LIGA NATIUNILOR (14.06.2022)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media