Marian Rada este convins că "sportul e unul dintre motoarele care va ajuta omenirea să pornească iar"

25.04.2020, 08:56
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-CEAHLAUL PIATRA NEAMT, LIGA 2 (12.09.2015)

Zilele trecute l-am văzut pe Marian Rada pe o rețea de socializare jonglând cu mingea prin casă. Și, teoretic, fișa postului nu i-a cerut niciodată asta. Dar practic a jucat fotbal într-o perioadă în care aveai o problemă ca fundaș dacă nu puteai face și aceste lucruri. Să jonglezi, să driblezi, să dai goluri.

Chiar! Dacă stau bine să mă gândesc e primul fundaș specialist în executarea penalty-urilor de care îmi amintesc de când urmăresc fotbal pe viu.

Marian Rada nu se identifică însă în ochii generaților de microbiști prin calitatea de executant de lovituri de la 11 metri. Mai mult, aș spune că e un produs de nișă. "Pour les connaiseurs". Marian Rada este înainte de toate sinonim cu trofeele Rapidului modern. A fost în diverse funcții acolo în toată evoluția și apoi decăderea Rapidului. De la începutul anilor 90 trecând prin perioada UEFAntastică a primului deceniu din noul secol...

Marian Rada e la echipa a doua a Rapidului

Și azi îl găsim tot acolo, alături de Rapidul ce se vrea renăscând, dar subfolosit, subexploatat, izolat cumva înainte perioadei cu autoizolare, la echipa a doua. Ca și cum, păstrând proporțiile, Milanul l-ar trimite pe Baresi ori Maldini sau Interul pe Bergomi să care sacii cu mingi pe maidane.

Rada a fost acolo, și o spun mai ales pentru conducătorii de azi ai Rapidului la absolut toate trofeele cucerite din 75 încoace. În diverse funcții, cum spuneam, de la președinte la director sportiv, ori antrenor secund. A stat alături de Lucescu, și Mircea și Răzvan, de Rednic, de Hizo. A fost în club și în mandatul lui Dan Petrescu, Iordănescu ori Peseiro.

El se identifică practic cu istoria modernă a clubului și zace aruncat, într-o perioadă în care, odată și cu îndepărtarea lui Pancu, identitatea tinde să devină cea mai mare problemă. Mai mare decât promovarea chiar. Și gata nu mai insist pe asta că parcă îl aud protestând: "Hai, mah, lasă-mă cu asta".

Marian Rada: "Aștept ca rapidiștii să stabilească recordul de audiență și pe noul Ghencea"

Marian Rada duce dorul fotbalului ca noi toți. Abia așteaptă să revină pe terenul de antrenament alături de puștii săi: "Nu m-am întâlnit nici eu cu o perioadă asemănătoare în toată cariera. Fie ca jucător, conducător ori antrenor. Și am ceva ani în spate. Important e într-adevăr cum se gestionează totul la nivel mental, cum știi să creezi premisele revenirii treptate a echipei la viața de dinainte. Nu va fi simplu. Dar diferența aici cred eu că se va face".

Ca majoritatea celor cu care discut astăzi, și Rada consideră că lucrurile trebuie împinse spre reluarea activității în sport: "Ne-am oprit cu toții în loc, am conștientizat pericolul, dar gata trebuie să ne întoarcem la ce știm și trebuie să facem. Treptat, cu prudență, dar sportul este unul din motoarele cu ajutorul cărora omenirea se va întoarce la normal".

Până să facă asta, Rada completează zilnic declarații pentru a-și plimba superbul exemplar canin rasa Akita, pe nume Shiba. Și o face unde credeți decât în apropierea stadionului Ghencea, acolo unde locuiește mai nou: "Să știi că mersul lucrărilor la stadion e impresionant. Dar asta e singurul lucru ce mă impresionează. În rest aștept ca recordul de audiență și pe acest stadion al lor să fie stabilit tot de rapidiști, așa cum s-a întâmplat și cu celălat stadion al lor".

Așa răspunde când este tachinat că din toate cartierele din lume s-a stabilit tocmai în cel al unuia din rivalii tradiționali. Asta după ce a copilărit în Tei, un fief dinamovist. Dar aste e deja altă poveste.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Ciolacu îi cere lui Piedone să se retragă din cursa pentru Capitală: „Fac un apel la un prieten de-al meu”
Ciolacu îi cere lui Piedone să se retragă din cursa pentru Capitală: „Fac un apel la un prieten de-al meu”

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a făcut, marți, un apel către Cristian Popescu Piedone...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:CFR 1907 CLUJ-POLITEHNICA IASI, SUPERLIGA SUPERBET (15.07.2023)

    FOTBAL: U Cluj - Poli Iași, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Louis Munteanu se bucura dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si Farul Constanta, din cadrul Pl

    FOTBAL: Farul - Rapid, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (17.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - FCSB, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815509144

    FOTBAL: Everton - Liverpool, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Mai dur nu se putea! A venit ”nota de plată”, după gestul golănesc fără precedent făcut de un luptător către fata din ring

ali-hebaiti11

Video Exclusiv ”Atacantul de 20 de milioane de euro” a semnat cu Rapid, dar a ajuns la FCSB: ”Recunosc. 600.000 de euro”

Screenshot 2024-04-22 at 16.35.01

Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”

Screenshot 2024-04-22 at 18.33.55

Foto Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat

gol-barcelona

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media