Mihai Stoichiță : "Era imposibil să jucăm cu Islanda în iunie, când cel mai optimist scenariu e că reluăm antrenamentele în mai"

10.04.2020, 11:50
Mihai Stoichiță

Pe Mihai Stoichiță l-am prins în trafic. Mă rog, cuvântul e despropietărit de sensuri. Multora le e dor până și de blocajele teribile din intersecții, deși în mod evident că asta nu ar mai trebui vreodată să facă parte din normalul cotidian.

Haideți să ne întoarcem totuși la poziția afară din... casă a oficialului FRF. Offhouse, că ofsaid nu poți spune: "Sunt în regulă, stai liniștit, nu încalc regulile! Am <<țidulă>> de la serviciu și mă întorc de la Federație".

Chiar atunci când ma gândeam să nu devină monoton și repetitiv jurnalul ăsta al meu, găsesc în premieră un protagonist din fotbal care merge la job: "E activitate, normal. Doar nu putem suspenda totul. Sigur că evităm contactul direct. M-am updatat cu tehnologia și convoc teleconferințe video de câte ori e cazul. Ținem legătura în teritoriu cu cluburi, cu conducătorii, cu antrenorii și împreună cu specialiștii noștri oferim suport. Programe de antrenament adaptate condițiilor actuale, consiliere legată de strategia depășirii acestei crize, sfaturi pentru părinți în ce privește alimentația micilor sportivi pe care îi iau în familie, abordarea problemelor actuale din punct de vedere psihic, psihologic să spun".

Stoichiță subliniază că fotbalul si Federația ni sunt doar pentru naționala mare și ceea ce suscită interesul imediat al opiniei publice: "Știu că asta interesează cel mai mult și, e normal, chiar eu aveam această perspectivă, dar din interior lucrurile se văd altfel. Trebuie construit sau revonstruit cu migală. Cărămidă cu cărămidă. De la juniori".

Mihai Stoichiță: "Criza asta e ca la noi în antenorat. Te adaptezi, schimbi din mers, vii cu planul B. Așa faci diferența!"

E genul de interlocutor pe care trebuie să îl lași să spună și ce vrea, înainte de a-l aduce unde ți-ai propus , așa că "mimez" interesul pentru chestiunile acestea intern-organizatorice. Se poate comunica și dacă ironizezi latura corporatist-birocratică a unei instituții pe care o proiectezi sau ti-o dorești altfel. Vorbesc în numele meu acum. Să nu uităm că FRF este printre primele societăți de la noi care a anunțat reduceri. Salariale, ore de muncă, totul ca la carte.

"Nu e nimic de comentat aici. Vedem tot ce se întâmplă în jur. Trebuie să fim conștienți și să ne adaptăm situației. E ca la antrenorat. Prevezi momentele dificile, schimbi din mers, vii cu planul B".

Cu Burleanu vorbești des în perioada asta?

"Normal, vorbim zilnic. E firesc să fiu în contact permanent cu președintele. Monitorizăm situația și ținem legătura și cu autoritățile...".

Chestiuni concrete, reluarea fotbalului?

"Hmm. Cred că nimeni nu poate avansa o dată și când zic nimeni nu mă gândesc doar la specialiști români nu poate avansa o dată. Eu sunt mai optimist de felul meu și mă ajută să mă setez pe un scenariu cu reluarea antrenamentelor undeva în mai. Asta înseamnă că în iunie s-ar putea juca. În ce condiții, cum comprimăm programul și toate amănuntele trebuie discutate și în funcție de recomandările UEFA".

Mihai Stoichiță: "Rădoi era pregătit să jucăm din martie. Și nu doar cu islandezii. Îi știe pe dinafară și pe unguri sau bulgari"

Relativ de curând s-a luat și decizia amânării o dată în plus a barajului cu Islanda: "Era decizia logică. Nu puteai la începutul lui iunie să joci astfel de meciuri în condițiile în care fotbaliștii nu s-au mai antrenat normal de săptămâni bune. Eu sunt convins că echipele cu condiții normale de pregătire încearcă să eficientizeze ce poate fi eficientizat și acum.

Antrenamente la baze cu interacțiune limitată, pe grupe, cu păstrarea distanței, jucători care nu folosesc spații comune, sală de mese, dușuri etc. Te sui în mașină echipat, mergi la teren, te antrenezi și apoi acasă direct. Dar chiar și așa nu se putea juca în condițiile firești partida cu Islanda".

Mirel Rădoi are mai mult timp la dispoziție, se construiesc și stadioanele... Asta spun eu, el e convins că Mirel era super pregătit și în martie: "Îi visează pe irlandezi. Și nu numai pe ei. Și pe unguri și pe bulgari".

Mihai Stoichiță: "Activitate fizică? Trag câinele, mă trage el pe mine, ne înțelegem noi cumva"

Ok, și în afară de fotbal?

"Nu pot profita de vecinătatea cu parcul Tineretului. E închis. Cum sună parc închis. Am ritualul de a merge mai alert în jurul casei-nu am pretenția că alerg-în fiecare seară. Eu trag de câine, el de mine. Ne înțelegem cumva".

În rest, activități de semi autoizolare: "Fetița noastră e la studii în Olanda și a ales sa rămână acolo încă din prima fază, așa că nu pot spune ca majoritatea că profit să stau mai mult cu copilul, cu copiii. Ne-am văzut chiar la tragerea la sorți de la Amsterdam pentru Liga Națiunilor și de atunci se prefigura o criză, dar am convenit să își vadă de viața ei acolo. A crescut Smântâna lui tata", are un moment de duioșie directorul de la FRF.

Și apropo de tragerea la sorți amintită, asta i-a adus și contactul cu mai mulți oficiali europeni, iar despre unii s-a semnalat ulterior că ar fi fost infectați, fapt ce i-a adus și o perioadă de izolare oficială la domiciliu în debutul crizei: "Într-o sală imensă de conferințe am fost foarte mulți oameni, nu am interacționat cu ei direct. Mă refer la președintele și delegația sârbilor sau la elvețieni. Am aflat ulterior, am respectat cele 2 săptămâni și atât. Nu am avut simptome sau altceva. Ceea ce doresc și tuturor românilor. Să trecem cât mai rapid peste asta".

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media