Rapid e in insolventa Dar macar spiritul e solvabil

05.12.2012, 18:02
dan filoti

Rapid e în insolvență! Dar măcar spiritul e solvabil?

Trei bărbați în toată firea au venit ieri într-o sală de conferințe dintr-un cartier mărginaș al Bucureștiului, acolo unde o bază de pregătire în paragină se învecinează cu un cimitir mult mai îngrijit, să vorbească despre actuala situație din Giulești. Mitul Mioriței în variantă fotbalistică, dar cu Becali în rol secundar și cu Rapid victimă sigură.

Zotta, Taban și un avocat de origine spaniolă căruia nu i-am reținut numele (no offense). Acesta din urmă cu alură de latino lover, vorbind o română decentă, adus drept garant al faptului că situația asta nu e o chestie chiar atât de rea. Dacă el arată atât de bine propăvăduind insolvența în sport, vă dați seama...Zotta un pic pierdut în hățișul procedural, încercând să mascheze situația cu un fular trandy și un zâmbet condescendent. E situația și așa delicată pentru a mai insista pe ridicolul situației. Un președinte de club vorbind despre judecători sindici și administratori judiciari care vor hotărî destinele echipei. Chiar! Dacă dau peste un stelist sau un dinamovist în scaunul de judecată?!

Taban e mai degrabă genul finanțistului, bun pe felia sa, trecut prin multe și care știe mai degrabă să jongleze cu cifre. Cu idei mai puțin. Ieri de exemplu avea una fixă, cum că opinia publică, jurnaliștii și Moș Crăciun au făcut o coaliție. Una care să acrediteze –nu crediteze!- ideea că ei și când zic ei mă gândesc la Copos, pentru că nu e cineva atât de naiv să creadă că AGA (Adunare Generală a Acționarilor) înseamnă altceva, îi arată prea mult cu degetul că ar fi vinovați de situația actuală și că li se pun în cârcă prea multe acuze.

Să ne închipuim un hoț de mașini care se revoltă: „Eu am furat doar mașina! Ce vină am că pe scaunul din spate era un diplomat cu bani?!”. Poate e forțată comparația, dar mie asta mi-a inspirat grija excesivă a conducătorului rapidist de a explica tentativele eșuate de vânzare a clubului. De acord, ca să îl citez, insolvența nu înseamnă că a murit cineva, dar că au conectat Rapidul la aparate tot putem spune că s-a întâmplat. Bine, discuția e lungă. Poate ăsta e prețul plătit de rapidiști pentru două titluri, câteva Cupe și 15-16 ani de iluzii că grand se poate folosi la plural și fără pod în față. Copos nu mai poate.

Eu unul îl cred și pe el și pe Taban, în calitatea sa de purtător de cuvânt pe care patronul îl scoate în față. Ca mine sunt mulți. Copos merită să fie crezut poate, dar nu poate fi niciodată compătimit. Pentru simplu motiv că el a ales drumul acesta. Prin deciziile și indeciziile lui, prin felul lui de a fi, prin abilitatea lui bolnăvicioasdă de a se folosi de oameni și a-i arunca atunci când nu îi mai foloseau, prin gelozia nefirească cu care se manifesta în momentele de glorie, atunci când alții erau mai iubiți decât el și parcă nu știa cum să facă să îi distrugă, prin naivitatea frapantă de care a putut să dea dovadă de-a lungul timpului, prin alternarea momentul de zgârcenie cu cele în care risipea inconștient sume enorme.

Cam așa s-a mai scris o pagină din istoria Rapidului. E sfârșit, început de sfârșit, unica șansă de salvare, așa cum spun Zotta și Taban? Nimeni nu mai știe. Cert e că la șase ani și ceva de la acel sfert de UEFA la care fotbalul nostru se raportează, Steaua se pregătește să dea bătălia finală pentru încă o primăvară în Europa, în timp ce Rapid, redusă la o simplă societate comercială, fără spirit și tradiție, are meciul vieții într-o sală anostă de tribunal. Farmecul vieții e pe moarte, părăsit de patronul care s-a avântat prea mult, cu o conducere depășită de situație, cu un vestiar debusolat și fără repere. Ce trist. Lipsesc din descrierea mea suporterii.

Da, oamenii aceia autointitulați altfel, dar care s-au îndepărtat de echipă, de fapt de cei care au ajuns să îi hotărască destinele și de un stadion execrabil. A rămas o galerie alternând momente de sublim cu cele de ridicol și încurajările cu presiunile. Această impresie ar putea să fie ștearsă numai de un stadion gemând de oameni la meciul din etapa a 19 a cu Oțelul. Cu rapidiștii, cât mai sunt, veniți alături de o idee în care spun ei cred mai mult decât în orice. Atunci am putea spune că în Giulești mai e cineva. Și ceva!

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a...

Descarcă aplicația Digi24

  • 21:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 21:30 Etapa 7 Superliga: FCSB-Farul Constanta
  • 22:30 LIVE Fotbal Club
  • 23:45 Stirile Digi Sport
  • 21:00 Etapa 7 Superliga: CFR Cluj-Sepsi Sfantu Gheorghe
  • 21:45 LIVE Fotbal Club
  • 22:00 Etapa 7 Superliga: CFR Cluj-Sepsi Sfantu Gheorghe
  • 23:00 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia

Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g

A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”

Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18

Foto Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă

Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media