Şansa României. Ca echipă! De a fi iar iubită necondiţionat

23.01.2015, 18:33
dan filoti captura

Am obosit să mă refer la agonia Rapidului. A demisionat Dinu Gheorghe... Începe să fie ştire dacă rămâne cineva mai mult de câteva luni pe acolo. Pleacă jucători, antrenori, conducători, patroni, suporteri. Echipa al cărui imn vorbeşte despre ideea teribilă de acasă, e mai dezrădăcinată şi mai fără orizont ca oricând. Blestemele şi ocările la adresa lui Copos s-au întors cumva împotriva lor, iar atât de mult hulitul „dezbină şi condu” s-a transformat în „scindează şi încremeneşte”.

Deprimantă mi se pare şi criza de identitate a Stelei. Da, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, iar suporterii să aibă puterea să privească realitatea: FCSB e orice numai Steaua nu. E greu când se operează cu percepţii, cu abstract, cu simboluri. Îi văd în jurul meu. Orgolioşi, trufaşi, plini de ei până la limita aroganţei, steliştii încearcă să braveze, dar nu le iese. Vor să se regrupeze în jurul a ceva, dar nu mai au niciun reper. Au înjurat, au protestat, au dat comunicate, pe care le-au retractat inexplicabil şi jenant şi spun că îşi vor echipa înapoi. Dar din „numai una” s-a făcut mai multe sau niciuna. Cine mai ştie câte? Şi cum, şi când. Cert e că „Pleacă din Ghencea!” s-a transformat din lozincă ameninţătoare în premoniţie distructivă.

Dinamo e în Liga Campionilor de schimbat strategii, viziuni, proiecte. Nu că îmi e Daniel Stanciu coleg de studiou, dar politica lui de achiziţii pare să urmeze un fir logic, să aibă coerenţă. În timp vom putea vedea în ce măsură dă roade, aduce spectatori în tribune şi, eventual, repoziţionează brandul pe o traiectorie direct proporţională cu tradiţia şi renumele său.

Şi pentru ca textul să nu se termine aşa cum a început, pesimist-nostalgic. Poate fi un bun prilej (tot am perorat pe ideea de branduri) pentru federali să recâştige timpul şi sentimentele pierdute. Naţionala începe 2015 ca echipa cea mai pe val din întreg fotbalul românesc. După mult timp, chiar foarte mult, conduce o grupă de calificare şi avem toate motivele din lume să sperăm că ne vom califica iar la un turneu final.

Sunt sigur că declaraţiile lui Iordănescu la întoarcerea de la Madrid, acolo unde a asistat la antrenamentele lui Ancelotti au avut un puternic impact. Citez din memorie: „Am ales să merg şi să studiez jocul Realului şi pentru că au un stil foarte ofensiv, stil pe care eu unul cred că ar trebui să îl abordeze şi echipa noastră reprezentativă”. E ceea ce ne doream să auzim demult din partea selecţionerului. Indiferent de numele lui. Ne bucură şi dialogul de la distanţă dintre Tătăruşanu şi Pantilimon. Titulari amândoi în campionate de top la echipe decente şi cu evoluţii apreciate. La apogeul carierei, Raţ e un factotum la PAOK, lider în Grecia, Ştefan Radu e constant şi aşteptăm să fie convins să îşi reconsidere poziţia faţă de tricolor. Marica se reface, nucleul „roş-albastru” a arătat bine în amicalul de lux cu Borussia Dortmund. Avem suficiente motive să sperăm că naţionala poate „profita” de criza aceasta de identitate a marilor forţe. Până la urmă am văzut de atâteta ori că în fotbalul românesc normalitatea se instaurează conjunctural şi fortuit.

Microbiştii trebuie să îşi canalizeze cumva şi undeva doza de pasiune pe care din varii motive sunt împiedicaţi să şi-o manifeste la adresa Stelei, Rapidului sau a lui Dinamo. România este o alternativă. Primordială, aş zice, dar eu unul m-aş mulţumi dacă echipa asta naţională ar fi iubită iar şi pentru că suntem prea dezamăgiţi de ce găsim la cluburi. Până la urmă e viaţă. Facem alegeri funcţie de anumite situaţii create într-un moment dat, mai mult sau mai puţin direct, obiectiv ori subiectiv, din convingere, ca urmare a unei frustrări de moment, etc. Aşadar, ce zic eu, e să ne uităm deziluziile de club şi să ne refugiem în a susţine România.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți

După ani de zile în care a trăit și a amenajat rulote, o tânără a făcut o pasiune pentru...

Descarcă aplicația Digi24

  • 10:00 LIVE Digi Sport Matinal
  • 11:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 12:00 Digi Sport Special
  • 13:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 13:15 Digi Sport Special
  • 14:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • arsenal

    FOTBAL: Arsenal - Everton, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Chelsea v Liverpool, EFL Carabao Cup Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 25 Feb 2024

    FOTBAL: Liverpool - Wolves, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Erling Haaland of Manchester City celebrates his goal to make it 3-0 during the Premier League match Manchester City vs Wolverhampton Wanderers at Etihad Stadium, Manchester, United Kingdom, 4th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)

    FOTBAL: Manchester City - West Ham, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)

    FOTBAL: Rapid - FCSB, 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Spain: REAL MADRID v FC BARCELONA. LA LIGA 2023/2024. ROUND 32.

    FOTBAL: Barcelona - Rayo Vallecano, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford

Foto Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez

Screenshot 2024-05-17 at 18.33.57

Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic

Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid

Exclusiv 36 de milioane €! Marius Lăcătuș e convins: ce urmează în ”războiul” FCSB - CSA Steaua, după verdictul în cazul palmaresului

laca

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media