"Știu din interior, pe propria piele, ce oameni deosebiți sunt cei care luptă zilele astea pentru viețile românilor"

12.04.2020, 10:56
danut lupu

Dănuţ Lupu stă în casă. Vă vine să credeţi aşa ceva? Zilele trecute îmi trimitea un prieten un scurt filmuleț făcut cu telefonul de pe ecranul televizorului.

Fotbalul intră în casele noastre prin intermediul meciurilor de poveste. Era o secvență din momentul penalty-urilor cu Irlanda: "Cum a putut sa bată Lupu...Ca în curtea școlii".

Mă știe fan pe viață al fotbalului jucat de Dănuț. Al stilului său inconfundabil cu care umplea stadioane. La propriu.
Am mai zis pe aici că mă simt privilegiat. Am posibilitatea ca, dacă mi se face dor de cineva din fotbalul/sportul nostru, de cele mai multe ori pot pune mâna pe telefon să văd ce face.

Aceeași voce inconfundabilă. Plictisit-implicată. Vorbește așa din vârful buzelor, afectat, încet, fără debit. Îmi amintește de un alt uriaș, cu care a fost și înrudit. Ilie Balaci, la el mă refer, i-a fost naș. Dumnezeu să îl odihnească!
Lupu a avut mereu nevoie de spațiu (mai puțin când avea chef să dribleze, atunci o făcea unde îi venea, în lift, în cabina telefonică, în careul advers, în cercul de la centrul terenului, în careul mic al echipei sale ... unde vroia el), de libertate de mișcare.

Acum trei ani, Dănuţ Lupu a trecut printr-o experienţă dură la terapie intensivă

Vorbesc de viața de zi cu zi. Să iasă, să se vadă cu prietenii la cafea, să discute sau să facă bussines, când era mai tânăr să cumpere/alerge/lovească vreo mașină (pasiunea lui).

Perioada asta de autoizolare îi e total atipică: "Nu e ușor, da. Nu am mai stat atât de mult în casă de nu mai știu când. De fapt nici nu știu dacă am stat vreodată. Dar nici nu risc! În primul rând că am avut problemele pe care le-am avut cu plămânii (acum trei ani, Lupu a fost tratat de medicii care astăzi luptă cu pandemia această globală, de probleme grave ale sistemului respirator.

Terapie intensivă, intubat și o capacitate pulmonară redusă la 10-15 %. O veritabilă luptă pe viață și pe moarte) și am rămas cu o sensibilitate.

Zilele trecute am ieșit în curte și am stat mai mult și seara am făcut febră, tuse. Îți dai seama că m-am speriat. Acum sunt ok, dar clar că mă protejez mai mult decât o fac ceilalți. Mi-ați creat voi imaginea de rebel, dar eu respect regulile. Repet, știu din interior ce oameni deosebiți sunt cei care luptă pentru sănătatea celorlalți".

Dănuţ Lupu cinefilul: "Nu am văzut toată viața câte filme am văzut zilele astea"

Pentru cei care îl cunosc, epitete statistice cum e și cel de cinefil, nu i s-ar fi potrivit niciodată. "Să știi că ai dreptate. Nu știu câte filme cap coadă am văzut până acum. În perioada asta am recuperat cât pentru toată viața. Mai că am ajuns să îmi placă. Seriale, artistice, documentare. De toate".

Altfel, cu exercițiile fizice suplimentare nu a fost prea prieten nici când era în activitate. Ce credibilitate ar avea dacă ar spune că face zilnic abdomene și flotări. Parcă îl văd pe Viorel Hizo zâmbind neîncrezător. De Mircea Lucescu nu mai zic. Numai el știe cât trebuia să se întrebuințeze pentru a-l "păcăli".

Poveste spusă de Dănuț: "Avea un stil... Eu la antrenamente eram mai în ritmul meu și pe cele de alergare, de intensitate le mai săream. Mă lăsa în pace, dar mă trezeam cu el pe lângă mine. Zici că voia să discute așa amical. Na, eu eram veteran.

'Uite, copiii ăia. Aleargă, vor .. .Dar parcă nici stilul de a fugi nu e ca ăla din vremea când jucai tu sau alții ca tine'. Mai vorbeam de una, de altă și spunea așa ca pentru sine: 'Păcat că nu are cine să le arate și lor... Neluțu (Sabău) e accidentat'. Apoi pleca îngândurat. Dar mă zgândărea.

Psihologie inversă. Când se întorcea spre teren, eram în fruntea plutonului. Antrenamentul se termina invariabil cu mine spunând: 'Bre, nea Mircea m-ai păcălit și azi!'".

Dănuţ Lupu: Dacă mă băga mai devreme cu Irlanda ne calificam"

"De plictisit nu pot spune că mă plictisesc. A venit și Răzvan (băiatul familiei Lupu) cu iubita lui și stau în perioada asta la noi. Nu mai venise de nu mai țin minte să stea așa mai mult... Mihaela e activă la bucătărie. Îmi dă interzis dacă vreau să mă bag. E locul unde face ea regulile".

Altfel, Lupu face parte din categoria foștilor fotbaliști care se mai băgau la o miuță inclusiv pe un teren din Bolintin, acolo unde își au reședința. "Mi-e dor să ies, recunosc. Mi-e dor și de fotbal".

Îl întreb de meciurile de demult, de generația sa, de Italia 90, de Irlanda. Oftează, plictisit: "Dacă mă băga de la pauză ne calificam. Aș fi verticalizat, aș fi dus mai multe mingi în față...".

Știu, știu mulți din generația asta care nu l-au văzut jucând spun "Ia uite-l și pe ăsta ce se laudă". Dar știu că sunt atât de mulți care îl cred când spune asta ...

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Cele 5 sfaturi ale tânărului care a reușit să economisească suficient ca să se pensioneze la 29 de ani
Cele 5 sfaturi ale tânărului care a reușit să economisească suficient ca să se pensioneze la 29 de ani

Daniel George a reușit ca până la 29 de ani să-și câștige independența financiară pe cont propriu...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Digi Sport Special
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0858100234

    TENIS: Turneul de la Miami, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto "Femeia asta e o legendă". Ce gest a făcut Collins către români, după ce la Miami s-a auzit doar "Hai, Sorana!"

collins

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media