Un ochi plânge, unul râde

11.12.2014, 16:28
ljajic

Roma a avut două mingi de meci şi le-a ratat cu seninătate. Pe prima, la ultima acţiune a meciului de la Moscova. Pe cea de-a doua, chiar pe Olimpico, în faţa unui public magnific, care a suferit, probabil, mai mult decât după dezastrul cu Bayern.

Vicecampioana Italiei a dat impresia, în primele minute ale meciului cu City, că e hotărâtă să rezolve totul fără ajutorul nimănui. A fost doar un foc de paie, pentru că Rudi Garcia avea alte planuri, pe care le-am descoperit, uşor-uşor, după ocazia lui Holebas din startul meciului. „Giallorossi” s-au temut de campioana Angliei, chiar daca City a venit pe Olimpico fără trei sferturi din axul central. Kompany si Aguero, accidentaţi, Yaya Toure, suspendat. David Silva, un alt nume mare, a intrat abia după ce Nasri rezolvase în mare parte soarta calificării. Erau suficiente motive, aşadar, ca Roma să-şi joace cartea, însă „cetăţenii” au fost cei care au controlat meciul şi s-au calificat meritat.

Ratarea optimilor i se poate imputa, fără teama de a greşi, lui Rudi Garcia. Chiar dacă în momentul tragerii la sorţi Roma pornea a treia în cursa pentru calificare, jocul rezultatelor a adus-o în situaţia de a rezolva totul acasă, în ultimul meci. Antrenorul francez a scăpat lucrurile de sub control, încă de la Moscova. Atunci când l-a trimis în teren pe Strootman, abia refăcut după accidentare. În locul unui jucător apt 100%, care să mănânce pământul îngheţat din capitala Rusiei, l-a ales pe olandez, care bifase doar 6 minute cu Torino, cu două săptămâni mai devreme. O eroare pe care a recunoscut-o, indirect, în momentul în care Strootman a privit tot meciul cu Manchester City de pe banca de rezerve. Intrat şi el în finalul partidei din Rusia, Iturbe i-a ţinut pe ruşi în ofensivă cu degajările lui ratate, iar TSKA a egalat la ultima faza. 

Garcia n-a fost inspirat nici în momentul în care a ales titularii pentru meciul cu City. De Rossi a rămas pe margine, înlocuit de Pjanic, unul dintre cei mai slabi jucători ai Romei. La fel ca simbolul Totti, înlocuit când era deja prea târziu. La Manchester si Moscova capitanul italienilor a reuşit să marcheze, dar aseară, în afara pasei la ocazia lui Holebas, Totti n-a reuşit nimic. Roma avea nevoie de un vârf capabil să pună presiune pe Demichelis si Mangala, care sunt orice, numai un cuplu sigur de fundaşi nu. Un astfel de atacant e Mattia Destro, care a ratat o ocazie uriaşă la scurtă vreme după ce a fost trimis în teren. Iturbe a intrat la fel ca la Moscova, fără să aducă ceva nou. Cam puţin pentru cel mai scump transfer din Serie A. Roma a vrut să copieze modelul Juventus şi să se califice cu 0-0, dar, eroare, lui City nu-i convenea deloc remiza albă care a trimis-o pe Atletico în optimi de pe primul loc.

L-am regăsit, în persoana lui Rudi Garcia, pe Laurent Blanc, la meciurile cu Chelsea, de anul trecut, şi cu Barcelona de aseară. Cu o echipă trimisă în teren să joace prea prudent, în faţa unui adversar mai slab, Chelsea, şi a unuia cu probleme de lot, Barcelona. PSG a pierdut cu brio ambele confruntări, ceea ce s-a întâmplat şi cu Roma. Poate e doar o coincidenţă sau, cine ştie, cei doi antrenori francezi au această problemă de abordare a partidelor decisive.

Italiei îi rămâne, totuşi, consolarea de a-şi fi trimis campioana în optimi. Juventus a arătat că a învăţat din greşelile de anul trecut şi a obţinut punctul necesar calificării. E adevărat, în faţa unui adversar mulţumit, la rându-i, cu o remiză albă, poate cel mai previzil rezultat din UEFA Champions League, din ultimii ani. Un meci încheiat cu un sfert de oră de pase laterale, campioni fiind Bonucci şi Chiellini şi fără ca Allegri şi Simeone să fi făcut vreo schimbare. Remarcabilă, totuşi, atitudinea lui Michel, antrenorul lui Olympiacos, care, deşi vădit dezamăgit, a avut puterea să nu critice remiza previzibilă de la Torino. Una care a explicat perfect celebra expresie a lui Buffon, „decât un mort, mai bine doi răniţi”, de care pomeneam la precedenta postare pe blog.

A fost şi un duel de la distanţă, în Europa, între Juventus şi Roma, câştigat tot de piemontezi, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimul timp. E de aşteptat ca, de acum încolo, lupta la titlu să fie cea care primează, pentru că Juventus nu este încă pregătită să se ia la trântă cu granzii Europei, în timp ce, în acest moment, Roma nu pare să fie prea interesată de Europa League.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Stefanescu
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 10:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 10:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Mioveni, ora 12:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC VOLUNTARI-CSM POLITEHNICA IASI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (7.11.2020)

    FOTBAL: Politehnica Iași - Voluntari, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA FOTBAL CLUB SA - SC DINAMO 1948 SA, SUPERLIGA SUPERBET (02.02.2024)

    FOTBAL: FCU 1948 Craiova - Dinamo, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (5.11.2023)

    FOTBAL: FCSB - Rapid, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Foto Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB

WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47

Foto Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei

bianca-censori

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media