Lupta cu tine însuți

12.04.2013, 12:26
de sters-gabriel.morariu

O astfel de dominație nu s-a întâlnit în lumea tenisului. Nici măcar Sir Federer de la Wimbledon nu se poate compara cu ceea ce a făcut rivalul său tradițional la Masters-ul de la Monte Carlo. 

Prin cele opt titluri obținute în ultimii opt ani, Rafael Nadal deține recordul all-time. Indiferent dacă vorbim despre Năstase, Borg, McEnroe, Lendl, Connors sau Sampras, nimeni nu a reușit să se impună 8 ani consecutiv la același turneu. 

Spui Monte Carlo, spui Rafa. Iar pentru el, competiția monegască este cel puțin la fel de importantă precum cea de la Roland Garros. Chiar dacă nu revenea după accidentare la Vina del Mar, chiar dacă nu ar fi fost nici măcar la 50 % din potențial, ar fi făcut-o cu siguranță pe zgura din Principat, cea care i-a adus cele mai plăcute amintiri. 

Nadal își găsește cele mai ascunse resurse în cadrul acestui turneu. A pierdut doar două seturi în ultimii 6 ani (!), iar anul trecut a reușit să întoarcă în favoarea lui soarta duelului cu Djokovic. Venea la Monte Carlo după 7 finale consecutiv pierdute într-un an de zile în fața sârbului, însă în ultimul act de la Monte Carlo a obținut cea mai categorică victorie din cele 33 de meciuri directe: 6-3 6-1. Apoi au mai urmat două succese în fața lui Nole, la Roma și Roland Garros. 

În acest an a jucat o carte extraordinar de bine gândită: era pe val, și-a adjudecat 3 turnee din 4, dar a renunțat la cel de la Miami, pentru a câștiga timp de odihnă și pentru antrenament pe zgura de la Manacor. Urmează cea mai aglomerată, dar și cea mai importantă perioadă din an pentru Rafa: 3 competiții Masters, turneul de la Barcelona și Grand Slam-ul de la Roland Garros. Toate într-o lună și jumătate. 

Poziția lui în clasament depinde de aceste turnee, la care are de apărat puncte grele din sezonul precedent (4590 din totalul de 6385 pe care îl are în prezent). Deși pare fantasmagoric, fiind apt din punct de vedere fizic, nu văd cum ar putea să rateze aceste trofee în 2013. 

Adversarii vor fi tari, încă de la Monte Carlo, unde doar Federer lipsește, însă la cum se prezintă lucrurile, cred că Nadal va ajunge să ridice a 9-a coroană consecutivă pe pământ monegasc și să completeze "pătratul" (poza). Odată cu acest succes va veni și avântul necesar pentru a continua en-fanfare timp de încă o lună și jumătate.

Murray nu a excelat niciodată pe zgură, Djokovic nu mai e în forma de acum un an, iar urmăritorii Top Four-ului nu au puterea să "se ia la trântă" cu Nadal pe cea mai lentă suprafață. După cum a dovedit și istoria, cu atât mai puțin la Monte Carlo. Iar atunci când pierzi 8 meciuri în ultimii 8 ani pe zgură și câștigi peste 200, un lucru este cât se poate de clar: duelul pe care îl duci e doar cu tine, cu propriile limite, cu propriile recorduri.

Dacă se va întâmpla așa sau nu, vom vedea la finalul săptămânii viitoare, atunci când se încheie turneul din Principat, transmis în direct de Digi Sport în perioada 15-21 aprilie. 

Sursă foto: facebook.com

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă

O femeie din Brazilia a adus un bărbat în vârstă de 68 de ani, aflat într-un scaun cu rotile...

Descarcă aplicația Digi24

  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Liga Digi Sport
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Euro Fotbal
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Champions League: Rezumate
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-UNIVERSITATEA CLUJ, FINALA CUPEI ROMANIEI (24.05.2023)

    FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • A tennis ball with details of a racquet , shadows and a clay court

    TENIS: ATP București, ora 11:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Transformarea Serenei Williams, la 18 luni de la retragere. A anunțat că vrea să intre în alt sport

MIAMI GARDENS, FLORIDA - MARCH 29: Serena Williams tries on daughters extra small Barbi Jacket in VIP suite with Demarri

Foto Ilie Năstase a apărut de mână cu ”cea mai frumoasă femeie din lume”: ”I-a luat trei ani”

Screenshot 2024-04-16 at 21.24.53

Video&Foto Gesturile pe care nimeni nu le-a înțeles făcute de Ronald Araujo, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat și l-a pus la punct

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Exclusiv Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic

CRISTIANO BERGODI NERVOS (5)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media