Momentul care a învins-o pe Halep

03.09.2013, 00:48
de sters-gabriel.morariu

Antrenorii de tenis spun că cele mai importante momente din timpul unui meci sunt cele dintre puncte, iar statisticienii confirmă acest lucru. Dintr-o oră petrecută într-o confruntare, mingea este în joc doar 17 minute, restul îl reprezintă lupta dusă la nivel mental.

Rafael Nadal spunea în cartea sa că între jucătorii de locul 10 sau locul 500 nu există diferențe la antrenamente, în lovituri și în acuratețea cu care lovesc mingea. Asta pentru că nu există presiune! Totul se schimbă când ea apare, fie că e pusă de așteptările celor din jur, fie impusă chiar de jucător însuși!

Dacă nu ai văzut niciun practicant al sportului alb când se antrenează, ai tinde să crezi că propoziția reprezintă o exagerare. Însă nu este în niciun fel așa. Ibericul continuă: "Diferența se face doar la psihic, în timpul unui meci să poți uita imediat o minge greșită sau să nu pui la suflet nici uralele, dar nici apostrofările publicului".

Din păcate, drumul Simonei Halep s-a oprit la US Open tocmai din această cauză. Iar marele ei ghinion a fost că ploaia a început în cel mai prost moment cu putință. Deși pierduse primul set cu 2-6, Simona era pe val, avea minge de set la 5-4, 40-30 și urma să trimită meciul într-un act decisiv. Avea de partea ei momentul foarte bun, câștigase trei game-uri consecutive de la 2-4.

La cel mai bun an din carieră, cu cele mai multe titluri dintre pământencele WTA – o excludem pe Serena Williams – Halep a fost nevoită să stea 4 ore în vestiar și să își imagineze punctul ce urma de mii și mii de ori. Unde să servească, unde să trimită mingea următoare, avea totul plănuit ca o schemă de șah. Știa că meciul depinde de punctul respectiv, iar câștigarea lui, a punctului respectiv, o transforma în favorită la calificarea în sferturile de finală de la US Open.

Oamenii s-au adunat de mai multe ori pe arena Louis Armstrong, partida stătea să se reia, dar nu a fost cu putință. Umbrelele când se închideau, când se deschideau, la unison, precum într-o peliculă. Din păcate pentru noi, nu a fost una cu happy-end.

Simona a pășit încrezătoare pe teren la reluare, însă ratarea primului serviciu i-a curmat toate planurile. Pe mingea a doua a ales să aștepte greșeala adversarei, a trimis o minge moale în mijlocul terenului, iar adversara ei – italianca Pennetta – nu a stat pe gânduri. Cu o bogată experiență în spate, cu sute de meciuri pe muchie de cuțit, penisulara de 31 de ani nu mai are acel tremur al începutului de carieră. A atacat, știind că este unica ei șansă, deoarece și-a dat seama că intrarea în jocul Simonei nu îi aduce rezultatele scontate. Un forehand în lungul liniei și punctul a fost al ei.  Orizonturile s-au micșorat în acel moment pentru Halep, care a comis două greșeli complet neforțate, din dorința de a reface repede avantajul recent pierdut.

Cu toate că a mai reușit un break, planul ei de joc, siguranța, toate au fost date peste cap. Rebreak-ul a venit natural, ne aflam totuși pe tabloul feminin unde aceste lucruri sunt incomparabil mai des întâlnite decât la băieți.

Cu spatele la zid, Halep a izbutit să câștige primul punct în tie-break, însă continuarea a fost de coșmar. Alte 6 erori pentru care primești muștruluieli serioase la antrenamente, iar meciul era făcut cadou. Aflată în cea mai bună perioadă a vieții ei sportive, constănțeanca a strâns din dinți și a vrut să iasă cu capul sus de la US Open. În definitiv era prima ei calificare în optimile unui turneu de Grand Slam. A jucat splendid punctele de 2-6 și 3-6, pentru ca apoi Pennetta să ucidă speranțele revenirii cu aceeași lovitură cu care a întors totul la 180 de grade, în urmă cu doar 15 minute – minge în lung de linie.

Halep a fost eliminată, iar din greșeli toată lumea învață. Am convingerea că o va face și ea, care ne-a făcut atât de fericiți în ultimele 4 luni, pe cât nu ne-a făcut nicio altă jucătoare din România în ultimii 10 ani.

Capul sus, Simona! Milioanele de români care au fost alături de tine sunt siguri că vei deveni prima jucătoare din țara noastră care va pătrunde în Top 10 după decenii de așteptare! Talent ai din plin!

 

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media