Sfârșit de epocă

05.06.2013, 15:04
de sters-gabriel.morariu

În cadrul unei conferințe de presă susținută, culmea, după o victorie obținută la Madrid, cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, Roger Federer, a spus că nu mai speră să revină vreodată pe locul 1 în lume. Audiența era destul de confuză la auzul acelei vești, însă elvețianul își cunoștea mult mai bine propria situație.

Omul pe care toată lumea este obișnuită să îl vadă făcând artă pe terenul de tenis, își recunoștea limitele. Maniera de joc s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, din urmă vin adversari masivi, cu un joc în forță, care încep să îi pună mari probleme fostului lider mondial. Asta dacă avea nevoie de mai multe, în condițiile în care le făcea greu față rivalilor tradiționali – Djokovic și Nadal.

Federer mai trăiește pentru doborârea câtorva recorduri, puține ce e drept, pe care nu le-a atins încă. "Vreau să mai câștig meciuri și turnee, asta e tot ce îmi propun. Vreau să ajung la Rio (n.r. – în 2016) și apoi mă retrag.", spunea jucătorul care a dominat cu autoritate tenisul timp de un deceniu.

Și prin ceea ce a realizat în 2013, asta e tot la ce mai poate spera. Cel mai slab bilanț de după ce a devenit No.1 în ATP: o singură finală, pierdută categoric la Roma, și în rest înfrângeri în fața unor adversari cu care înainte nu avea probleme majore – Benneteau, Nishikori sau cel mai recent, Tsonga.

Cu siguranță îi va depăși pe McEnroe, la capitolul trofee cucerite – americanul are 77, FedEx până acum 76. La fel și în cazul victoriilor în circuit – are 900, iar Vilas 924. Însă țelurile lui se cam opresc aici. Sfârșitul este destul de aproape și seamănă din ce în ce mai mult cu cel al idolului său, jucătorul care a dominat ierarhiile cu aceeași autoritate și eleganță în joc, Pete Sampras.

Când te menții în vârf atât de mult timp, îți vine foarte greu să accepți că nu îți mai găsești locul printre primii. Sampras a simțit acest lucru și a preferat să se retragă în glorie. După doi ani în care a fost învins rând pe rând de jucători care nu au lăsat mare lucru în urma carierei lor  - Chris Woodruff, Harel Levy, Alex Calatrava sau George Bastl – a decis să mai dea o lovitură și să agațe racheta în cui. A jucat ultimul turneu la 32 de ani neîmpliniți, la US Open, unde a câștigat titlul într-o manieră entuziasmantă în fața rivalului de-o viață – Andre Agassi.

Revenind în prezent, finalul e aproape, iar Federer este conștient de acest lucru. "Voi participa la turnee mai puține, vreau să îmi petrec timpul cu familia mea. Vreau să îmi văd fetele crescând", spune de fiecare dată elvețianul. Și cel mai probabil, Maestrul așteaptă ocazia perfectă. Nu îl văd rezistând până la Rio, va rămâne singurul țel neatins în cariera sa – cucerirea medaliei de aur la Olimpiadă. O despărțire mult visată pentru el ar fi o finală de Wimbledon câștigată în fața celui cu care s-a duelat și a creat o rivalitate spectaculoasă în ultimul deceniu, Rafa Nadal.

La ediția din acest an de la All England Lawn Tennis and Croquet Club se împlinesc 10 ani de la primul succes al lui Federer într-un turneu de Grand Slam. Au urmat alte 16, prin care deține supremația în cel mai important top realizat vreodată în tenisul mondial. Cel mai probabil acela va fi locul pentru "cântecul de lebădă" al elvețianului. Poate că nu se va întâmpla acest lucru în 2013 sau 2014, însă toată lumea își dorește o ieșire din scenă la cel mai înalt nivel pentru cel mai bun jucător all-time. 

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media