Tandem Nole - Andy în 2013 

31.12.2012, 00:35
poza site

După un an atât de spectaculos şi imprevizibil precum 2012, nu ai decât două lucruri de făcut: să te feliciţi pentru că iubeşti tenisul şi să aştepţi cu nerăbdare derularea sezonului care urmează. Anul care tocmai se încheie a avut de toate: de la surprize uriaşe la victorii scontate, de la răsturnări de situaţie incredibile la confirmarea pronosticurilor specialiștilor, dar şi explozia unor jucători la care nu mulți se aşteptau (Janowicz, Raonic sau Isner). 

Lupta dintre jucătorii din fruntea clasamentului s-a derulat până în ultimele turnee ale anului, iar Novak Djokovic și-a adjudecat prima poziție la finalul lui 2012. Sârbul, în stil de mare campion, a încheiat anul cu un nou trofeu – demonstrativul de la Abu Dhabi.

Însă acum întrebarea care se pune este: peste un an ierarhiile vor fi dominate categoric tot de către sportivul din Belgrad? Există destule motive care ne pot face să credem că îi va fi mai ușor decât în ultimii ani, să realizeze acest lucru. Din urmă nu vin noi pretendenți la prima poziție, iar cei care ne-au obișnuit cu acel statut, nu par să aibă puterea să mai lupte cu aceeași ardoare.

Adversarul cel mai aprig al lui Novak Djokovic în 2012 a fost Andy Murray. Cei doi s-au întâlnit de șapte ori, iar britanicul s-a impus în trei partide, printre care finala uluitoare de 5 ore, de la Flushing Meadows. Mulți cârcotași au fost siguri că scoțianul nu va reuși să câștige niciodată un turneu de Grand Slam, dar prin succesul de la US Open a închis gura tuturor. Forma extraordinară arătată de Murray în cea de-a doua parte a anului, cu accesul în finala la Wimbledon, titlul de la New York și medalia de aur de la Olimpiadă, vorbește de la sine.

Britanicul nu mai este acel jucător extrem de talentat, dar cu un moral de plastilină. A devenit un tenisman complet, cu puncte forte în toate compartimentele jocului. Cooptarea lui Ivan Lendl în staff a fost cel mai bun lucru pe care-l putea face, iar rezultatele au venit imediat.

Astfel, cred cu tărie că lupta pentru prima poziție se va duce doar între Djokovic și Murray. Sunt de părere că singurul om care îl poate detrona pe Nole de pe prima treaptă este actualul număr 3 mondial și spun acest lucru din mai multe motive. Care țin atât de jucătorul britanic în sine, cât și de contextul în care se va desfășura sezonul care stă să înceapă.

1. Andy are cel mai bun joc defensiv din circuit, iar în ultimele partide contra sârbului a reușit mai mereu să găsească antidotul la schimburile lungi impuse de Nole. Indiferent că a câștigat sau pierdut, Murray l-a pus în cea mai mare dificultate pe Djokovic dintre toți ceilalți jucătorii în  ultimele luni ale anului.

2. Murray are o forță superioară sârbului, lovește mingea mai tare cu alte cuvinte. Acest aspect a contat foarte mult pe iarbă (finală la Wimbledon și Aur la Olimpiadă) și la US Open. La capitolul putere îl depășește și pe Federer, iar forța lui Nadal rămâne sub semnul întrebării până în momentul revenirii.

3. Scoțianul a depășit bariera psihologică survenită în urma celor 4 finale de Grand Slam pierdute. Antrenorul său, Ivan Lendl, a pățit același lucru în startul carierei. Iar după primul succes, au urmat alte 7 trofee.

4. Roger Federer se va concentra doar pe câștigarea competițiilor mari și nu pe adunarea punctelor în clasament. A anunțat deja că va participa la doar 14 turnee, cele mai puține din intreaga carieră. A renunțat chiar și la competițiile de casă, din Elveția – Gstaad și Basel – dar și la Masters-ul de la Miami.

5. Rafael Nadal va reveni după o lungă perioadă de inactivitate, iar ratarea primului Grand Slam al anului îi va face aproape imposibilă recuperarea ecartului.

6. Cu toate că a obținut cele mai multe titluri în 2012, David Ferrer nu pare capabil să se bată pentru primul loc. În duelurile cu granzii nu a găsit prea des cheia succesului, el câștigă an de an premiul de “Cel mai bun tenisman din afara Top Four-ului”.

În concluzie, avem premisele să asistăm la un nou sezon excepţional, iar aşteptarea iubitorilor tenisului, va fi răsplătită chiar din prima lună a anului cu o nouă ediție de Australian Open. Cel mai probabil lupta se va da între Djokovic si Murray, dar nu trebuie uitat că turneul de la Antipozi reprezintă competiția de Grand Slam care rezervă cele mai multe surprize. De-a lungul istoriei mulți outsideri au reușit să ajungă în careul de ași sau chiar în finală. Și să nu îl scoatem din calcul nici pe Federer, chiar dacă elvețianul nu a mai ajuns în ultimul act la Melbourne de trei ani. 

Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să ne bucurăm de spectacolul tenisului!

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul...

Descarcă aplicația Digi24

  • 18:15 Stirile Digi Sport
  • 18:30 Etapa 9 Liga a 2-a: Corvinul Hunedoara-Csikszereda
  • 19:30 Digi Sport Special
  • 20:45 Stirile Digi Sport
  • 21:00 LIVE Euro Fotbal
  • 21:55 LIVE Champions League: Real Madrid-Bayern Munchen
  • 22:45 LIVE Euro Fotbal
  • 23:00 LIVE Champions League: Real Madrid-Bayern Munchen
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: CS CORVINUL 1921 HUNEDOARA - FC VOLUNTARI, CUPA ROMANIEI BETANO - SEMIFINALA (17.04.2024)

    FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Csikszereda, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Dobre-George_avatar_1503041741

    MEDIA: Euro Fotbal, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Real Madrid - Bayern, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Screenshot 2024-04-04 at 20.52.10

Foto E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă

muji

News Alert Primele declarații date de Mircea Lucescu la ieșirea de la întâlnirea cu Șucu și Copos

mircea

Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

mada2

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media