Amintiri în roşu, galben şi albastru

06.06.2016, 15:53
colaj

Fiecare turneu final din 1990 încoace la care a participat România a lăsat urme adânci în memoria mea afectivă. Sunt multe amintiri dulci, dar și unele amare. Pe cele din a doua categorie le las deoparte. Poate pentru perioada post-Euro. Acum, vă propun o călătorie în timp. Nu va fi un voiaj lung. Vom reveni repede în prezent. Nu știu însă dacă vom reveni și cu picioarele pe pământ. Amintirile ne pot hrăni speranțele... Așadar...

1990. De la Coppa del Mondo, prima chestie care îmi vine în minte este golul marcat de Gabi Balint în poarta Argentinei. Vă aduceți aminte faza? Centrare Lăcătuș, recentrare Sabău, apoi „capul” imparabil al lui Balint. Un gol echivalent cu un egal în compania campioanei mondiale și, mai important, cu calificarea în optimi.

1994. Meciul cu Argentina. Tot! Da, tot! Tot meciul și tot Argentina! De ce partida în întregime? Nu-i vorba doar de dubla lui Ilie Dumitrescu (al doilea gol a fost o capodoperă) sau de contraatacul magnific finalizat cu gol de Hagi. Au fost vreo 15 minute în prima repriză când sud-americanii au fost în corzi. Sunt cele mai bune momente ale tricolorilor din cariera mea de microbist.

1996. Golul lui Dorinel Munteanu cu Bulgaria. E adevărat, nu s-a pus. Dar ce șut a prins „Neamțul”! A pus și el o picătură în paharul care atunci când s-a umplut a dus la utilizarea tehnologiei pentru acest gen de faze controversate.

1998. Fără discuție, reușita lui Adrian Ilie din confruntarea cu Columbia. Una dintre cele mai frumoase execuții văzute vreodată. Un lob pe care pot fi invidioși și tenismenii. Sunt convins că nici azi Mondragon nu știe cum a primit golul!

2000. Penalty-ul executat de Ganea împotriva Angliei. Din momentul în care s-a dictat lovitura de la 11 metri până în momentul executării nu au trecut secunde, ci ore!

2008. Galeria noastră. Impresionantă! Mi-am dorit mereu să văd o „mare” galbenă la un turneu final. Dorință îndeplinită în urmă cu 8 ani!

Călătoria e încheiată! Știu, e greu să ne despărțim de Hagi, Dumitrescu, Balint, Lăcătuș, Munteanu, etc. Dar hai să fim optimiști! Eu sunt sigur că voi avea ce trece în dreptul turneului din acest an. Nu știu ce anume....Un meci ca-n 1994? Un gol? O pasă? O combinație deosebită? Fanii români pe Stade de France? Peste ani, vom uita de remizele consecutive din preliminarii, de stagiul de pregătire din Turcia, de discuțiile despre selecție, de schimbarea căpitanului înaintea turneului final. Memoria afectivă se va ocupa de asta! Vom rămâne cu momente din meciurile cu Franța, Elveția, Albania și........ Hai, România!

De același autor
Citeşte alte articole de George Dobre
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • Mutua Madrid Open 2024 - Day 1

    TENIS: Jaqueline Cristian - Barbora Krejcikova, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal club logo

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

    FOTBAL: Dinamo - Voluntari, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Real Sociedad - Real Madrid, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

48

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Gigi Becali

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului

FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media