Iarna nu-i ca vara, dar...

05.02.2013, 16:06
de sters-george dobre

 

Marile lovituri pe piaţa transferurilor se dau, în mod tradiţional, vara. E anotimpul în care marile echipe ale Europei(şi nu doar ele) investesc masiv din motive uşor de înţeles. Planurile mari de dinaintea sezonului trebuie să fie susţinute de transferuri de top. În plus, e nevoie de nume noi şi răsunătoare pentru atragerea unui număr cât mai mare de abonaţi şi pentru a fi vândute cât mai multe tricouri. Aşa apar transferurile care creează iluzii, deschid jurnalele de ştiri şi ţin primele pagini ale ziarelor din toată lumea.

Iarna, în schimb, se fac doar reglaje. Cluburile mari încearcă să acopere absenţele jucătorilor accidentaţi sau să dubleze unele posturi deficitare, iar echipele care luptă pentru evitarea retrogradării caută cu disperare soluţii ieftine pentru întărirea loturilor. De obicei, nu sunt aruncaţi mulţi bani în joc. Există totuşi şi excepţii. Create fie de oportunităţile ivite peste noapte, fie din dorinţa de a fructifica şansele apărute în urma unui parcurs bun al echipei respective în prima parte a sezonului. Exemplele de mai jos, se înscriu în tipare.

Lovituri de imagine şi nu numai

Revenirea lui Balotelli în Italia părea o chestiune de timp. Iar Milanul stătea la pândă. După ce i-a pierdut (pe bani buni, e adevărat) pe Shevchenko, Kaka, Thiago Silva, Ibrahimovic şi Pato, Silvio Berlusconi ştia că are nevoie de un star. Iar Balotelli era varianta ideală: ţine cu Milan(şi nu i-a fost teamă să o arate nici când juca la Inter), este tânăr (deci, o investiţie pe termen lung) şi este atacant (un post pe care Allegri nu are multe opţiuni). Balotelli nu poate fi folosit în Champions League, dar asta nu-i o problemă foarte mare: Milanul este outsider în dubla cu Barcelona, iar obiectivul principal poate deveni, foarte curând, clasarea pe locul 3 în campionat.

Tot în Serie A, a ajuns şi Anelka. Rebelul a lăsat China pentru a avea prima sa experienţă în Italia. Anelka bifase aproape toate campionatele tari ale Europei, dar îi lipsea din CV "il calcio". Şi a ajuns acolo unde francezii sunt la mare preţ. Platini, Zidane, Deschamps, Trezeguet şi Thuram s-au simţit bine şi au fost foarte apreciaţi la Juventus. Anelka se poate înscrie pe linia predecesorilor cu o condiţie: să aibă ambiţia să demonstreze că mai poate fi util unei echipe mari. Banii nu aduc tot timpul fericirea şi cred că i-a fost dor de spiritul de competiţie din Europa. Atfel, nu-mi explic cum a marcat doar 3 goluri în Asia. În plus, îl aşteaptă şi Champions League, cea mai puternică tentaţie pentru un jucător de top în zilele noastre.

Lovitură de imagine şi doar atât

La capitolul reveniri este şi transferul lui David Beckham. Starul englez s-a întors în Europa după negocieri îndelungate (de peste un an) cu Paris Saint Germain. Din punct de vedere sportiv, resursele sale sunt din ce în ce mai limitate (nu cred că PSG l-a adus doar să execute lovituri libere şi cornere), dar pe planul imaginii e un transfer care va ajuta la consolidarea brandului parizienilor. Investitorii din Qatar au conturile pline, dar cu siguranţă se gândesc şi la faptul că la un moment dat va fi nevoie de reducerea cheltuielilor (la Manchester City, s-a petrecut acelaşi fenomen). Transferul lui Ibrahimovic a modificat percepţia asupra parizienilor, iar sosirea lui Beckham va schimba dimensiunea grupării de pe Parc des Princes. PSG va fi cu adevărat un brand global în scurtă vreme. Însă până la dimensiunile pe care le au acum Real Madrid, Manchester United şi Barcelona (printre altele), e o cale lungă. 

Altfel de "lovituri"

Am păstrat pentru final.... pariurile mele!

1. Florian Lejeune are 21 de ani şi este fundaş central. Villarreal l-a luat de la Istres în 2011 cu un milion de euro şi după ce a prins 2 meciuri în Primera Division l-a împrumutat acum la Bastia. Lejeune este încă o confirmare a faptului că francezii ştiu să formeze fundaşi centrali. Şi cred că va călca apăsat pe urmele lui Varane, Yanga-Mbiwa şi Sakho.

2. Luat de Arsenal, Nacho Monreal va avea o concurenţă dură. Gibbs e primul fundaş stânga pe lista lui Wenger. Şi e într-o formă bună. Dar... aveţi puţină răbdare! Cred că Arsene are planuri mari cu spaniolul.

3. Moussa Sissoko. Nu, nu este din ciclul "după război (cel cu Chelsea), mulţi viteji se arată". Înainte de transferul la Newcastle, avusese deja foarte multe prestaţii bune la Toulouse. În Premier League, Sissoko nu va marca mult, cum nu a făcut-o nici în Ligue 1. Dar va cuceri pe toată lumea. Şi va fi următorul jucător pe care Newcastle va obţine foarte mulţi bani!

Despre alte transferuri şi cât de multe ne spun acestea despre planurile anumitor cluburi, în materialul următor.

Până atunci, meciuri spectaculoase vă doresc! 

De același autor
Citeşte alte articole de George Dobre
Digi24
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de Est e provocatoare
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de Est e provocatoare

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Fotbal Club
  • 19:00 Etapa 1 Liga a2-a: Corvinul Hunedoara-Gloria Buzau
  • 21:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0858100234

    TENIS: Turneul de la Miami, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto "Femeia asta e o legendă". Ce gest a făcut Collins către români, după ce la Miami s-a auzit doar "Hai, Sorana!"

collins

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media