Inginerul Pellegrini

11.04.2013, 01:18
george dobre

"Diferenţa dintre mine şi Pellegrini este că atunci când eu voi pleca de la Real Madrid nu voi merge la Malaga, ci la o echipă mare din Anglia sau Italia". Declaraţia a fost făcută de Mourinho în 2011 şi a fost un atac lipsit de eleganţă asupra antrenorului chilian.

E drept, Mourinho a răspuns atunci unor " înţepături" ale lui Pellegrini. Dar replica tăioasă a portughezului rămâne şi conţine un mare adevăr dacă o privim la distanţa oferită de cele aproape 3 sezoane petrecute de chilian la Malaga. Nu poate face oricine peformanţă pe Costa del Sol. 

ANTRENOR, ADJECTIV

Vechea teorie conform căreia există antrenori mari pentru echipe mici şi antrenori mari pentru echipe mari a fost demontată de Pellegrini înainte de a ajunge la Malaga. Chilianul s-a descurcat la fel de bine şi la River Plate şi la Villarreal. În Argentina a luat titlul, iar pe "El Madrigal " a adus stelele din Champions League. "Submarinul galben" şi-a schimbat practic statutul(pentru o perioadă) datorită lui Pellegrini. Antrenorul cu diplomă de inginer a dus pe Villarreal până în semifinalele Champions League la debutul "Submarinului " în competiţie.

Iar la Real Madrid a făcut un record de puncte (doborât apoi de Mourinho) în primul şi singurul sezon petrecut pe banca galacticilor. Portughezul i-a reproşat faptul că a fost eliminat de Lyon în Champions League. Chilianul îi putea răspunde dur, dar n-a făcut-o. Primul său duel Barcelona - Real Madrid s-a terminat 1-0. Prima confruntare a lui Mourinho cu rivala din Catalunia s-a încheiat 5 la 0 pentru extratereştri...

CUM TRANSFORMI O ECHIPĂ MICĂ ÎNTR-UNA MARE

La Malaga, Pellegrini a ajuns în toamna lui 2010. Cam pe vremea când despre echipa de pe Costa del Sol se spunea că va fi noul Manchester City. Probabil că antrenorul chilian credea că a găsit stabilitatea necesară pentru a face performanţă după dezamagirea provocată de demiterea de la Real Madrid. S-au făcut investiţii.

Unele masive pentru o echipă obişnuită să lupte pentru evitarea retrogradării. Primele roade? La sfârşitul primăverii lui 2012, Malaga era pentru prima oară în Champions League. Dar situaţia nu mai era roz pe Costa del Sol, ci gri. Patronul arab a oprit investiţiile încă dinainte de a achita toate transferurile făcute. Şi aici este momentul când se conturează cel mai bine personalitatea lui Pellegrini.

UN ALTFEL DE SUDOKU PE COSTA DEL SOL

Malaga îi pierduse pe Cazorla, Rondon şi Mathijsen. Cel mai valoros mijlocaş, golgeterul echipei şi un fundaş cu peste 80 de selecţii în naţionala Olandei. Salariile nu fuseseră plătite de luni bune. Iar incertitudinea plutea la Malaga. Pellegrini căuta întăriri, fără a avea banii necesari. Alcătuirea unui echipe competitive, devenea un complicat joc de sudoku cu 11 variante pentru antrenorul chilian. În prima etapă din Primera, Pellegrini fusese nevoit să titularizeze un puşti de 16 ani în atac.

E adevărat, Fabrice devenea cel mai tânăr marcator din istoria campionatului spaniol, dar era nevoie de altceva. Au venit Saviola şi Santa Cruz. Primul gratis, al doilea împrumut. Plus un mijlocaş aproape necunoscut în Spania: Iturra. Pellegrini şi-a strâns jucătorii şi i-a mobilizat. "Băieţi, ştiu că sunteţi nemulţumiţi. Că nu v-aţi luat banii şi că unii dintre voi credeau că lucrurile vor merge cu totul altfel atunci când aţi semnat cu Malaga. Dar voi trebuie să uitaţi de toate problemele pe teren. Toţi se uită la noi ca la victime sigure. Hai, să le aratăm că greşesc! "

MIRACOLUL MALAGA

Cu o echipă aflată în reconstrucţie, la debutul în Champions League, Malaga a trecut de play-off şi de grupe fără să piardă. Nu au putut-o opri, printre altele, Milan şi Zenit. Umrau însă alte lovituri pentru Malaga şi tot din afara terenului. UEFA anunţa aproape de finalul anului că echipa de pe Costa del Sol este suspendată din sezonul următor al cupelor europene. În ianuarie, Pellegrini mai pierdea un titular (Monreal), iar înlocuitorul acestuia era adus peste noapte (Antunes).

Chilianul şi jucătorii săi au trecut însă peste toate problemele: au eliminat pe Porto şi au ajuns în sferturi, acolo unde au pierdut în ultimele secunde calificarea în careul de aşi. Iar în Primera, Malaga luptă în continuare pentru locul 4 sperând că TAS va face dreptate şi va juca din nou în Champions League. După o demonstraţie de forţă, Pellegrini trebuie să facă o alegere la vară: luptă în continuare cu problemele la Malaga sau caută o nouă provocare? Oricare ar fi opţiunea, inginerul Pellegrini va reuşi. Pentru că îşi iubeşte şi îşi respectă meseria!

De același autor
Citeşte alte articole de George Dobre
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media