Fotbalul românesc poate resuscita un fotbalist. Eu pariez pe Bawab!

17.02.2016, 16:53
colaj bawab steaua csu gaz

Thaer Bawab este un caz special în Liga 1. Are în CV Real Madrid și Barcelona, dar a ajuns în România dând probe la Gloria Bistrița. E bun, e slab, e mediocru? Bawab a alternat momentele sclipitoare cu multe meciuri de anduranță și parcă doar duse la capăt.

Părinţii săi sunt palestinieni care s-au mutat din Liban în Iordania, astfel că el s-a născut în Amman, un oraș care ne poate da lecții oricând în gestionarea problemelor cu refugiații şi cu imigranţii. Părinții săi veneau din două zone de conflict, într-o a treia, nu prea stabilă nici ea. Thaer avea să aibă parte de un viitor mai bun. N-a crescut prea mult acolo. S-a mutat cu familia în Spania, dar în zona Cataloniei. A jucat la juniorii unei echipe locale și a fost remarcat, culmea, de scouterii lui Real Madrid când avea 18 ani. 2003-2004 a fost un sezon excepțional în care a marcat 35 de goluri pentru echipa de tineret a madrilenilor. Convinsă de potențialul său, Real i-a oferit apoi un contract de profesionist. Thaer a acceptat un salariu deloc mare însă cu o condiție: clubul să-i plătească studiile superioare de farmacie. De la 19 la 22 de ani, exact cât au ținut și cursurile, a jucat pentru Real Madrid Castilla. Fiind student, n-a jucat niciun meci oficial ci doar pentru rezerve dar calitățile sale erau incontestabile, dovadă că Barcelona era interesată de el și la 23 de ani. Nu și-a redescoperit însă nici plăcerea de a juca şi n-a apucat să facă nici practica necesară studiilor, Lucru pentru care avea să plătească în ani o carieră care ar fi putut fi strălucitoare. Chiar dacă revenise acasă, după apariții sporadice la Barcelona B a început decăderea: sezon decent la L'Hospitalet, liga a treia, în 2009, joacă foarte puțin în liga a patra, iar la vârsta de 25 de ani, retrogradează. Alesese un drum iar acum era la punctul cel mai jos din cariera sa de fotbalist.

Aici intervine ambiția unui om dornic să repare ce a greșit chiar față de el: Thaer și-a asumat trei ani de "penitență", care l-au motivat astfel că ajunge să dea probe la Gloria Bistrița. Joacă doar șapte meciuri în care nu-l convinge pe antrenorul de atunci al ardelenilor, nimeni altul decât Laurențiu Reghecampf, dar l-a convins pe Ioan Horoba să-l ia la Gaz Metan. De aici, ascensiunea! Într-un oraș liniștit, fără presiune, dar motivant, Thaer a început să se maturizeze. A început, încet-încet să redevină fotbalist. În 2012, era parcă la ani lumină de ce arăta la 23 de ani, dar destul de aproape de ce putea la 19.

VIDEO Golul lui Bawab din meciul Gaz Metan - Viitorul 4-1 (8 martie 2013)

Thaer Bawab este un dublu exemplu pentru toți fotbaliștii. El a fost și sus și jos. Niciodată atât de sus pe cât și-a dorit, niciodată atât de jos încât să renunțe. Îți poate spune povești reale cu așa da și așa nu. Îți poate spune și cât de ușor sau greu e să ajungi de la una la alta. Toți suntem rezultatul alegerilor pe care le facem în viață. Nu s-a sfiit să vină la 25 de ani în probe la Gloria Bistrița, deși la 18 dădea 35 de goluri în meciuri cu juniori care acum, răspândiți prin Europa, valorează sute de milioane.

VIDEO Golul lui Bawab din meciul Gaz Metan - Dinamo 2-2 (6 octombrie 2012)

La Craiova a început din nou să cadă pradă inconstanței. Într-o echipă care, ce-i drept, a început destul de târziu să joace ofensiv. A alternat momentele lipsite de motivație cu cele în care a arătat mostre din potențialul său, nici pe departe exploatat la maximum. Este un fotbalist cu un moral delicat: are nevoie de armonie, de linişte, de siguranţă şi de determinare. Are nevoie să-i fie insuflată încredere în forţele sale. La Craiova nu prea le-a găsit pe toate.

Viața îți oferă puține șanse, dar el o are pe a doua în cariera de fotbalist. Odată cu transferul la Steaua, Bawab atinge încă un apogeu. Nu este văzut ca titular, însă, cu perspectiva unor trofee și unor participări în cupele europene, poate ajunge la un nivel nebănuit. Pentru că va avea și motivația și mediul necesare pentru asta. Cariera sa a avut oscilații uriașe, dar Bawab are, indubitabil, tentă de fotbalist de clasă, letal în duelurile unul la unu. Atinge și își face mingea într-un fel aparte. Are viziune, pasă și acea primă atingere de rafinament. E capabil de lucruri sclipitoare și cred că va fi o surpriză plăcută la Steaua, dacă se va integra în sistemul de pase al echipei. Este esenţial să paseze şi să îi fie pasat. Nimeni nu se așteaptă de la multe lucruri decisive din partea lui și tocmai acesta va fi și atuul său. Pentru el, unele lucruri sunt, în fotbal, ca mersul pe bicicletă. Atunci când le combini cu o pregătire fizică bună și motivație pe măsură, se poate găsi formula perfectă. În ceea ce privește materia primă, Bawab reprezintă o ofertă tentantă pentru orice antrenor.

De același autor
Citeşte alte articole de Madalin Negoita
Digi24
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă

Şeful clanului Corduneanu din Iaşi, Costel Corduneanu, a murit după ce a stat internat timp de...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:15 Fotbal Club
  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • prunea

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • colaj fotbal club

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Nuno Mendes (Paris SG) Lamine Yamal (FC Barcelone) FOOTBALL : Paris SG x FC Barcelone - Ligue des Champions - Quart de F

    FOTBAL: Barcelona - PSG, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0863697355

    FOTBAL: Bayern Munchen - Arsenal, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SG v BORUSSIA DORTMUND, , Paris, France - 19 Sep 2023

    FOTBAL: Euro Fotbal, 22:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

E gata! Mircea Lucescu s-a înțeles cu noul club și revine

profimedia-0712984186

Presa din Ucraina, reacție dură! Ce a scris, după înfrângerea în fața României din Billie Jean King Cup

Exclusiv Brutal: primul verdict al medicilor în cazul lui Luca Mihai! Autoritățile vor fi sesizate

FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

Alex Pițurcă, filmat în parc cu o tânără! Cristina Ich a reacționat imediat și a făcut anunțul

Screenshot 2024-04-14 at 16.08.31

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media