Juve... davvero, finito alla fine!

14.06.2015, 21:32
juventus

Faptul că a jucat finala Champions League a însemnat pentru Juventus confirmarea unui apogeu al unui ciclu tradiţional. Un apogeu neaşteptat, pentru o echipă dintr-un fotbal unde se vorbeşte de forţă disproporţionată în fiecare duel sau derby din campionatul intern. Juve a avut, în urmă cu patru ani, două obiective: să redevină principala favorită în Italia şi să revină, ca statut, între primele 8 cluburi din lume. Primul a fost realizat de Conte, cu traume grele suferite, totuşi, în Europa. Al doilea, a fost realizat de Maximilano Allegri, fără să-l periciliteze în vreun fel pe primul.
Unul din simbolurile torinezilor, Gianluigi Buffon spunea că pentru această generaţie a lui Juve e o performanţă aproape unică să joace finala cu cea mai bună echipă din lume, dar, în acelaşi timp, pentru istoria clubului, e doar o confirmare a ADN-lui pe care torinezii s-au străduit să-l păstreze şi după catastrofa din 2006.

Cele patru titluri consecutive şi prezenţa în finala de la Berlin nu au fost chiar întâmplătoare. În 2006, Juventus a învăţat să-ţi respecte statutul de club mare şi în condiţii "mici" şi grele: Juventus a fost retrogradată şi penalizată şi ceea ce a urmat este elocvent: Cum avea unul dintre cele mai râvnite loturi, faxul torinezilor s-a supraîncălzit cu oferte pentru jucători, în general la preţ de dumping. Juve şi-a vândut vedetele, dar şi-a păstrat simbolurile şi caracterele. Buffon, Nedved, Camoranesi, Del Piero şi Trezeguet. A rămas celebră explicaţia lui Del Piero, curtat atunci de două echipe care ar fi fost în stare să-i ofere absolut orice, Manchester United şi Real Madrid: "Un cavaliere non lascia mai la sua signora" (un domn nu-şi părăseşte niciodată doamna).

Cu o astfel de mentalitate, cu tineri pe lângă aceste caractere, Chiellini, Marchisio sau Giovinco, Juventus a început un nou ciclu în "penitenţa" din Serie B, cel mai jos punct de la care a trebuit vreodată clubul să înceapă construcţia unei generaţii. Peste nouă ani, timp în care a învăţat cât se poate de mult şi din greşeli, Juve a jucat o finală de ligă şi a câştigat patru titluri consecutive. Bătrâna Doamnă a devenit, din nou, Prima Doamnă.
Perioada 2007-2009 a fost plină de încercări, de tranziţii dar și de greșeli, cu Claudio Ranieri. În Serie B, Juve a câştigat competiţia deşi fusese penalizată, iar Del Piero, cu cupa mondială în vitrină, a câştigat şi titlul de golgheter al competiţiei. Ranieri a preluat lotul de la Deschamps, fără să se facă prea multe transferuri. Cu un lot încă improvizat, a reuşit o clasare onorabilă pe locul trei, la primul an după promovare.

Au urmat perioadele Ferrara, Zacherroni sau Del Neri. Fără succese impresionante şi cu multe transferuri neinspirate: Almiron, Felipe Melo, Nocerino, Tiago, Amauri, Poulsen sau Diego. Juve avea ceva resurse, dar greşea la transferuri. Lotul nu avea strălucirea pe care ar fi trebuit să o aibă. Agnelli avea, totuşi, o scuză: investise în stadion.

Totul avea să se schimbe brusc în 2011, atunci când stadionul era gata. Privind retrospectiv, Juve a avut o strategie pe termen lung, cu paşi bine stabiliţi. Odată cu emulaţia creată de noua arenă, torinezii au început să-şi facă echipă. Şi au dat lecţii multora despre cum se construiesc loturi puternice, respectând chiar fair-play-ul financiar. Cu această finală dar și cu statutul de echipă detașată de celelalte din campionat, Juve a redevenit un club mare, revenit la masa bogaților. În acest sezon a atins apogeul acestei generații. Istoria ne spune că Juve, atunci când ajunge în astfel de situații favorabile, o ține mult și bine așa. După finala din 1996, câștigată în fața Ajaxului, a mai jucat 3 semifinale consecutive, iar de două ori a ajuns și în ultimul act. Acesta este, cu siguranță, următorul obiectiv. Torinezii nu se vor mai mulțumi cu optimile. Vor dori cel puțin semifinale, pentru că așa își dorește un club cu pretenții.

De același autor
Citeşte alte articole de Madalin Negoita
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele

Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și...

Descarcă aplicația Digi24

  • 18:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 18:30 Etapa 5 Superliga: FCU 1948 Craiova-Dinamo
  • 19:30 LIVE Digi Sport Special
  • 20:30 Etapa 5 Superliga: FCSB-Rapid
  • 21:15 LIVE Digi Sport Special
  • 21:30 Etapa 5 Superliga: FCSB-Rapid
  • 22:30 LIVE Digi Sport Special
  • 23:50 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 10:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Mioveni, ora 12:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC VOLUNTARI-CSM POLITEHNICA IASI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (7.11.2020)

    FOTBAL: Politehnica Iași - Voluntari, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA FOTBAL CLUB SA - SC DINAMO 1948 SA, SUPERLIGA SUPERBET (02.02.2024)

    FOTBAL: FCU 1948 Craiova - Dinamo, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (5.11.2023)

    FOTBAL: FCSB - Rapid, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,8 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017

Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Încă lipsește semnătura

EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024

"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului

profimedia-0861141500

Exclusiv Florin Prunea a văzut imaginile cu Ștefan Târnovanu și a reacționat: ”Să vezi ce-i rup eu urechile”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media