Păcat de Teja! Păcat de Dinamo!

14.03.2015, 14:57
mihai teja

Despărțirea cel puțin prematură a lui Mihai Teja de Dinamo m-a lăsat cu gura căscată mai ceva ca o bară din doi metri, în minutul 90. Mi-a întărit ideea pe care mă chinuiam să n-o consider generală că autosabotajul în fotbalul nostru e dus la rang de artă. O satiră care evidențiază clar incapacitatea de a realiza planuri pe termen mediu și lung, chiar și atunci când veniturile, mici sau mari, redevin constante.

Orice început are și un sfârșit...La Dinamo, și atunci când nu începe bine

Dinamo a jucat mult sub așteptări în returul cu Pandurii, din Cupa Ligii, dar faptul că îți dai afară antrenorul după o eliminare din semifinalele Cupei Ligii înseamnă doar un pretext pentru ceva ce se pregătea dinainte. Când ești în insolvență și aduci 14 jucători noi, cu schimbare de antrenor și management incluse, trebuie să te gândești la sezonul următor și să nu te faci de râs în returul ăsta. Asta înseamnă un plan pe termen cel puțin mediu, pentru că, pe termen scurt, este aproape sinucidere.

Când bate Dinamo, e normal. Când bat Pandurii, e prea mare dramă

Dinamo are două victorii din două posibile în campionat și o eliminare din Cupa Ligii. Nu e ca și cum ar fi pierdut într-o competiție primordială și esențială. E oarecum și o subestimare a adversarului. Pandurii câștigaseră 3 din ultimele 5 întâlniri recente cu Dinamo. Vorba antrenorului care nu spune, de fapt, nimic la conferință: "O echipă bună, cu jucători buni, care pot face diferența, bine organizați, care joacă ofensiv". Aici, se aplică, măcar pe alocuri. Pandurii nu e o doar echipă de pluton. Cu un adversar în "reconstrucție", în căutări, se poate impune. Are cu ce.

Teja își pune cariera în stand-by: Ori rămâne spectator, ori redevine secund, ori se duce în Asia, dacă poate

O echipă fără obiective mărețe dar cu resurse poate deveni o forță, dar doar cu răbdare. La 36 de ani, Mihai Teja a lăsat naționala de tineret, a doua echipă din acest sezon, ceea ce înseamnă că nu va mai putea antrena nicăieri până la vară. Deci și el e destul de lovit, pentru că s-a dat jos dintr-un tren, și a fost izgonit din cel pe care l-a luat. Acum trebuie să-l aștepte cel puțin o jumătate de sezon pe următorul. Un antrenor care a transformat-o pe U Cluj cu resurse sub nivel rezonabil și care n-a apucat să continue în vreun fel, nici la tineret, nici la Dinamo. Fotbalul românesc pierde pentru moment un antrenor, nu extraordinar deocamdată, dar cu un potențial uriaș. E posibil ca potențialul său, asemenea jucătorilor tineri, să fie pierdut definitiv prin astfel de decizii.

Bielsa, Mourinho, Guardiola și van Gaal au început mai rău

Cu un lot neschimbat, Marcelo Bielsa a început acest sezon dezastruos. Marseille a fost egalată la Bastia după ce a condus cu 3-1 și, pe noul stadion, care se umpluse la primul meci al sezonului pe Velodrome, a pierdut cu Montpellier. Jose Mourinho, la începutul sezonului trecut, a avut 4 înfrângeri în primele 6 meciuri oficiale la Chelsea. Guardiola a pierdut Supercupa cu Dortmund și a remizat la Schalke și să nu mai vorbim de Louis van Gaal.

De ce să fie simplu, când poate fi complicat?

Am fost impresionat și încântat de transferurile nu senzaționale, dar cu cap făcute de Dinamo și de aducerea lui pe bancă. Un proiect nu foarte costisitor, dar îndreptat spre viitor și pe termen mai lung. Mi s-a părut cel mai serios din fotbalul recent din România. Mulți jucători români, tineri, străini relativ de calitate, transferuri făcute cu cap și antrenorul perfect, în viziunea mea, pentru toate acestea. O echipă făcută dintr-un buget care ar face profit dacă Dinamo ar putea ajunge, pe viitor, într-o cupă europeană. O echipă făcută și cu fair-play financiar, și de viitor. O echipă care la apogeul potențialului său, în această formă, ar fi avut șanse pentru primele două locuri. Dar a fost un proiect din care s-a schimbat deja principala piesă, imediat după ce s-a pornit contactul. Prin astfel de mutări însă și jucătorii, inevitabil, își vor pierde din respectul pentru funcția de antrenor la Dinamo. Flavius Stoican este absolut nevinovat, Dinamo nu se refuză, mai ales de el. Și el, la rândul său a fost îndepărtat injust, dar să încerci să repari o greșeală cu alta mai mare, e autosabotaj. Când reconstruiești fundația atât de des, nu mai ajungi să faci acoperișul prea curând.

De același autor
Citeşte alte articole de Madalin Negoita
Digi24
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă

Şeful clanului Corduneanu din Iaşi, Costel Corduneanu, a murit după ce a stat internat timp de...

Descarcă aplicația Digi24

  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Fotbal Club
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Liga Digi Sport
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • prunea

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • colaj fotbal club

    MEDIA: Fotbal Club, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Nuno Mendes (Paris SG) Lamine Yamal (FC Barcelone) FOOTBALL : Paris SG x FC Barcelone - Ligue des Champions - Quart de F

    FOTBAL: Barcelona - PSG, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0863697355

    FOTBAL: Bayern Munchen - Arsenal, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SG v BORUSSIA DORTMUND, , Paris, France - 19 Sep 2023

    FOTBAL: Euro Fotbal, 22:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

E gata! Mircea Lucescu s-a înțeles cu noul club și revine

profimedia-0712984186

Exclusiv Brutal: primul verdict al medicilor în cazul lui Luca Mihai! Autoritățile vor fi sesizate

FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

Alex Pițurcă, filmat în parc cu o tânără! Cristina Ich a reacționat imediat și a făcut anunțul

Screenshot 2024-04-14 at 16.08.31

Daniel Bîrligea a dat declarația serii, după ce FCSB a învins-o pe CFR la Cluj

Romania SuperLiga Stage 1: CFR Cluj vs Politehnica Iasi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media