Se încheie anul de tranziţie 2013

17.12.2013, 15:25
TEO

Mai sunt câteva zile şi se încheie 2013, considerat un an de tranziţie pentru sport după olimpicul 2012. S-au retras o parte dintre sportivi, alţii au luat doar o pauză, au apărut nume noi, ambiţioase, dar s-au schimbat şi presedinţii de la câteva federaţii naţionale. Nu s-a mai pus accentul neapărat pe câştigarea de medalii, ci s-a căutat mai degrabă să se vadă cine se poate califica la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Credeţi că mai e destul timp până atunci ? Eu zic că nu ! În 2014 încep deja la unele sporturi calificările pentru Rio. Pentru anul care se încheie în câteva zile, ierarhiile interne sunt aproape făcute, nu prea mai au de unde să apară surprize … plăcute. Ce bine era dacă handbalul …

Surpriza anului a venit din tenis. Simona Halep a câştigat nu mai puţin de 6 turnee în 6 luni pe 3 suprafeţe diferite de joc încheind anul pe locul 11 WTA. Surpriză nu este că a câştigat, că ne mai aşteptam, dar a câştigat atât de multe într-un interval atât de scurt, pe toate tipurile de suprafeţe, iar anul 2014 va pune o şi mai mare presiune pe tânara de doar 22 ani. Câstigarea unui turneu de Grand Slam şi rămânerea între primele 15 sunt obiective realizabile pentru Simona în anul care stă să înceapă.

De o surpriză plăcută am avut parte şi la scrimă, unde echipa feminină de spadă şi cea masculină de sabie, deşi au fost remaniate în proporție de 75% , au ţinut totuşi steagul sus. Ana Maria Brânză a fost desemnată “ Cea mai bună spadasină a anului ” după titlul European la individual, argintul cu echipa şi medalia de bronz cu echipa la mondiale. Tiberiu Dolniceanu a câştigat şi el aurul European la sabie individual, dar şi medalia de bronz la mondiale. Dacă tot a scos CIO din programul olimpic proba de echipe la sabie masculin, trebuie să ne concentarm acum pe individual.

După retragerea Alinei Dumitru din activitatea competiţională, judo-ul românesc îşi pune speranţele în Andreea Chiţu (vice-campioană europeană în 2013) şi Corina Căprioriu ( câştigătoare a unui Grand Prix în acest an) dar şi în sportivele de la U21 şi U23 care au câştigat titluri europene şi medalii mondiale la grupa lor de vârstă şi care pot obţine calificarea la Rio şi medalii la Tokyo în 2020.

Şi canotajul a început reconstrucţia, iar rezultatele nu au încetat să apară în 2013. Echipajul de 8+1 feminin a obţinut titlul European şi argintul mondial, dar şi celelalte ambarcaţiuni s-au întors cu medalii de la întrecerea mondială şi europeană, semn că negrul an 2012 ( fără medalie la J.O. de la Londra) este departe şi se priveşte în viitor cu speranţă.

Gimnastica româneasca a început bine anul 2013, cu 7 medalii la europene, dintre care una de aur prin Larisa Iordache la bârnă, un argint la individual compus şi un argint pentru Flavius Koszi la sărituri, dar s-a întors cu doar un bronz (tot Larisa Iordache) de la campionatele mondiale, când orele de recuperare au fost mai multe decât cele de pregătire.

La tenis de masă, Elisabeta Samara şi Daniela Dodean luptă chiar şi la europene tot cu sportivele … asiatice naturalizate, iar celelalte sporturi (poate n-am reuşit eu să cuprind chiar toate performanţele ) au rămas datoare cu medalii anului 2013 sau sunt în căutări mai profunde de sportivi, de performante etc.

De fapt, drumul spre medaliile olimpice de la Rio din 2016, ne place sau nu, a început în … 2013 ! Iar rezultatele din acest prim an al Olimpiadei nu ne dau prea multe speranţe că am putea să depăşim performanţele de la Londra !

Mai bine să mă înşel eu !

De același autor
Citeşte alte articole de Teodor Avramescu
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media