Cycling Tour De France 2021 Last Stage 21, Saint-Emilion, France - 18 Jul 2021
Performanță remarcabilă pentru Tadej Pogacar! Rutierul a câștigat Turul Franței pentru a doua oară consecutiv
ciclism
Video Giovanni Aleotti, marele câștigător la Turul Ciclist al Sibiului! Pascal Ackermann a câștigat etapa a treia a competiției
Fotbaliștii Rapidului, alături de Mihai Iosif, salutând suporterii după meciul cu CS Mioveni / Foto: Sport Pictures
Exclusiv Rapid are maximum de puncte, dar nu e ”nici la jumătate din potențial”! De ce jucători mai are nevoie
Digi Sport 1 Live
Acum

Turul Sibiului, cursa pe care pandemia a ajutat-o!

articol scris de Digi Sport
12.03.2021, 14:24

Echipe de World Tour, adică de Liga Campionilor ciclismului, aşa ceva nu se mai văzuse în România! Acum un an era declarată pandemia iar ediţia 2020 a primei mari curse pe etape din Europa, Paris-Nisa (în aceste zile se derulează ediţia 2021) ajungea, cu chiu, cu vai, la final. După care, cortina!

Turul Sibiului 01
Imagine superbă dintr-o competiție superbă, Turul Sibiului / Foto: Digi Sport
  • Liga 1: FC Voluntari - FC Botoșani, sâmbătă, 18:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: Academica Clinceni - CFR Cluj, sâmbătă, 21:30, Digi Sport 1

Întreg sezonul profesionist era îngheţat. Dezgheţul a fost declarat la începutul lunii iulie, după anularea sau reportarea mai multor curse, între care Milano-San Remo, Turul Flandrei, Turul Italiei. Paris-Roubaix, cea mai grea sursă de o zi din lume, era ştearsă din calendar iar desfăşurarea Turului Franţei era la fel de nesigură în 2020 ca în 1940.

Primii la start

Fix la o zi după reluarea activităţii ar fi trebuit să se ţină Turul Sibiului, competiţie în care se arătaseră lumii viitori campioni ca Egan Bernal, Primoz Roglic şi învingătorul primei „clasice” din acest sezon, Davide Ballerini. Organizarea cursei în perioada stabilită, atât de aproape de zona cea mai neagră a pandemiei, s-a dovedit însă imposibilă.

A fost decalată cu trei săptămâni, dar chiar şi aşa rămânea cea mai importantă competiţie de la reluarea sezonului, de unde interesul unor „granzi” care altfel nu ar fi privit spre Sibiu. Era şi un test plin de spaime în ce priveşte implementarea şi funcţionarea măsurilor de siguranţă anti-Covid. Un tărâm necunoscut pe care s-au aventurat totuşi, dornice să încheie lunga aşteptare, două echipe de World Tour, Bora şi Israel Start-Up Nation, alături de alte formaţii pro continentale şi continentale.

Turul Sibiului 02
Turul Sibiului, o competiție de tradiție care generează povești unice și imagini spectaculoase / Foto: Digi Sport

Un an mai târziu, totul revine la normal şi Turul Sibiului îşi regăseşte locul tradiţional în calendar, contestat de mulţi, în aceeaşi perioadă cu Turul Franţei. Ce a fost şi ce va fi cu una dintre cele mai importante competiţii de ciclism din estul Europei încearcă să explice Cosmin Costea, preşedintele clubului care organizează întrecerea din centrul României.

În mod paradoxal, pandemia a ajutat Turul Sibiului? Anul trecut au fost două echipe de World Tour, anul acesta sint anunţate trei, ceea ce nu se întâmplase până acum.
Curat paradoxal! A fost, de fapt, o conjunctură favorabilă: decizia UCI de a relua competițiile la 1 iulie ne-a plasat în poziția onorantă de cap de listă, noi fiind planificați cu startul pe 2 iulie. Cu toate că, datorită limitărilor date de posibilitățile precare de călătorie, am decis amânarea cu trei săptămâni a competiției, am rămas prima cursă din categoria UCI 2.1 la reluarea calendarului competițional internațional.

Asumarea răspunderii de a (re)deschide sezonul, după o carantină competițională mondială nemaiîntâlnită din anii '40, ne-a recompensat cu interesul arătat de echipe din World Tour de a participa la Turul Ciclist al Sibiului - o premieră pentru țara noastră. Experiența acestora la Sibiu în 2020 a demonstrat că România este, totuși, o țară frecventabilă pentru ciclismul de înaltă performanță. Așa că da, pandemia a ajutat Turul Sibiului!

Care sunt cel mai greu lucru şi cel mai plăcut în organizarea TS?
Pe scurt, cel mai greu este să reușești identificarea mijloacelor particulare pentru argumentarea sprijinului financiar din partea fiecărui sponsor pentru o competiție care a crescut în fiecare an și care a adus o schimbare substanțială în nivelul ciclismului românesc de șosea. Cel mai plăcut lucru este mult mai simplu și se rezumă la 2 cuvinte: satisfacția reușitei!

Există momente în care obstacolele sunt atât de mari încât apare dorinţa de a renunţa?
O, da! Ca în orice alt demers, sunt inevitabile momentele de cumpănă, iar capacitatea de a trece peste aceste momente este, consider eu, cea care face diferența. Se pare că până acum am reușit.

Munţii şi oamenii care au crescut cursa

Care sunt atuurile TS faţă de alte curse din regiune şi ce ar mai fi de îmbunătăţit?
Ne considerăm norocoși pentru că avem Bâlea și Păltinișul - două cățărări emblematice nu numai pentru țara noastră. Acestea contribuie la un nivel de dificultate ridicat, apreciat de echipele mari. De asemenea, comfortul oferit echipelor prin păstrarea camerei de hotel pe întreaga durată a competiției este un argument important.

Sigur, se mai pot face multe, totul depinde însă de mijloacele financiare de care dispunem. Am început ca o competiție bazată pe mijloace locale, care s-a dezvoltat în timp spre o competiție de mare anvergură, cu toată modestia. Nivelul de susținere local, deși substanțial, lucru pentru care mulțumim tuturor finanțatorilor și sponsorilor noștri, reușește greu să susțină această dezvoltare, iar perioada actuală nu ajută prea mult. . . dar privim cu optimism spre viitor.

Cum aţi reuşit să atrageţi ciclişti care mai apoi au devenit vedete mondiale, ca Rogljic, Bernal, Sosa?
Cele de mai sus au răspuns parțial la această întrebare. Trebuie adăugată neapărat relația deosebită pe care am clădit-o de-a lungul anilor cu personalităţi importante din lumea ciclismului mondial. Primul nume la care mă gândesc este Gianni Savio, managerul echipei Androni Giocattoli, cel care i-a ridicat pe Bernal și Sosa și care și-a adus echipa la start aproape în toate edițiile.

De asemenea polonezii de la CCC Polsat au susținut prin prezența lor în multe ediții Turul Ciclist al Sibiului. Și nu au fost numai viitori campioni care au dat notorietate acestei competiții, ci și foști campioni, cum ar fi Davide Rebelin, care ne-a devenit un adevărat prieten și care ne susține cu prezența sa la start ori de câte ori îi este posibil.

TCS Stage 1 (150)
Sacrificiu și dăruire. Imagine din Turul Sibiului / Foto: Digi Sport

„A compara Turul Franței cu Turul Sibiului înseamnă a compara mere cu pepeni”

Dat fiind că TS se desfăşoară în acelaşi timp cu Turul Franţei nu sunt deranjante comparaţiile cu cea mai mare cursă a lumii, de la valoarea plutonului până la calitatea transmisiunilor? Există voinţa şi posibilitatea de a muta cursa în altă perioadă?
Este foarte la îndemână să comparăm merele cu pepenii, dar dacă analizăm numărul de sâmburi (a se citi resurse) diferența este evidentă. Turul Franței este cea mai importantă competiție ciclistă mondială și orice comparație ne onorează, dar, așa cum am mai spus-o în alte rânduri, organizatoric vorbind, singurul lucru comun pe care îl avem cu Le Tour este că roata (bicicletei) este rotundă.

Pe de altă parte, am făcut permanent eforturi pentru a îmbunătăți existența și calitatea transmisiunilor. Ne-am consacrat și pe acest palier ca deschizători de drum în ciclismul românesc, cu prima transmisie TV în direct, cu primele rezumate cu câștigătorii de etapă invitați în platou, până la transmisia live integrală a competiției în mediul on-line de anul trecut.

Posibilitatea de a muta cursa în altă perioadă poate fi o variantă, deocamdată considerăm că mai este de lucru până la dobândirea nivelului de calitate pe care ni-l dorim la capitolul transmisie TV, iar oportunitatea unei schimbări în calendar necesită o analiză temeinică, pe mai multe paliere.

Noul ministru al tineretului şi sportului, Eduard Novak, vine din lumea ciclismului. În acelaşi timp există un diferend puternic între el şi majoritatea membrilor CA al FRC. Cum influenţează toate acestea Turului Sibiului?
Este o situație extrem de favorabilă, cu un potențial imens. Pe de o parte, datorită performanțelor importante obținute de ciclismul românesc în ultima perioadă, care califică federația la un statut privilegiat, în perspectiva Jocurilor Olimpice și nu numai. Astfel, un sprijin serios din partea MTS va avea o justificare solidă, fără nicio umbră de favorizare subiectivă a ciclismului.

Cum ar putea veni elita ciclismului mondial în România

În scurt timp va fi ales un nou preşedinte al FRC. Ce ar trebui să facă pentru ridica nivelul ciclismului românesc?
Cred că, așa cum am amintit deja, ciclismul românesc a crescut enorm în ultimii ani, fie că vorbim de performanța sportivă, ori în ceea ce privește organizarea de competiții. Este meritul sportivilor, antrenorilor, organizatorilor de competiții și nu-i pot uita pe cei care au ajutat semnificativ la această creștere: arbitrii și personalul de securitate - truditorii din umbră. Mai este mult de lucru, iar rolul cel mai important al conducerii FRC ar trebui să fie cel de orientare a eforturilor individuale pe o direcție comună.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca TS să intre în elita mondială a competiţiilor, adică să treacă la nivelul 2.HC şi astfel să atragă automat nume mari ale acestui sport? O minune?
Dar s-au mai întâmplat minuni. Când am început, în 2011, nici nu visam să ajungem să avem la start echipe de World Tour. Din punct de vedere organizatoric nu suntem departe, din punct de vedere al resurselor mai avem de lucru. Când vom reuși asigurarea resurselor necesare pentru a susține valoarea premiilor mult mai consistente, dar și pentru indemnizațiile de participare (substanțiale) pentru mai multe echipe WT și ProContinentale, trecerea se va face natural.

Ca să închei cu o glumă: am avut la start, de-a lungul timpului, viitoare și foste glorii ale ciclismului mondial. Ne mai rămâne să atragem și glorii prezente. . . Și suntem dispuși să facem acest efort.

Etichete: turul sibiului , ciclism turul sibiului , cosmin costea

Digi24
Un bărbat s-a luptat timp de o săptămână cu un urs într-o cabană izolată în sălbăticie. A fost salvat din întâmplare
Un bărbat s-a luptat timp de o săptămână cu un urs într-o cabană izolată în sălbăticie. A fost salvat din întâmplare

Om versus urs în sălbăticie. O poveste ca de film.

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
anamaria prodan reghecampf.10jpg
Anamaria Prodan a decis să se mute din România! "Am închis nebunia asta. Stau relaxată, în lux, cum am trăit mereu"

Așteptat înapoi la Craiova, Alexandru Mitriță a luat decizia! Unde va juca în sezonul următor
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, LIGA 1 BETANO (10.02.2019)
"Suntem morți toți! Jos pălăria în fața lor". Reacțiile tricolorilor, după Honduras - România 0-1, la JO 2020
Honduras v Romania: Men's Football - Olympics: Day -1
"Ne facem de rușine, suntem mai jos de acest nivel!". Reacție dură, după un nou rezultat dezamăgitor al Universității Craiova
laci - craiova
Un judoka a refuzat să concureze după ce a aflat naționalitatea adversarului său
Olympics - Previews - Day -2
Recomandările redacției
Fotbaliștii Rapidului, alături de Mihai Iosif, salutând suporterii după meciul cu CS Mioveni / Foto: Sport Pictures
Exclusiv Rapid are maximum de puncte, dar nu e ”nici la jumătate din potențial”! De ce jucători mai are nevoie

Video Mihai Iosif, entuziasmat după victoria cu Mioveni: ”E un vis frumos. Facem poză clasamentului” + invitație pentru Ilie Dumitrescu
Mihai Iosif, antrenorul Rapidului / Foto: Sport Pictures
Rapid a jucat ”inteligent” și ”economicos” la Mioveni și a câștigat! Ce le-a transmis Mihai Iosif jucătorilor la pauză
Fotbaliștii Rapidului, în meciul cu CS Mioveni / Foto: Sport Pictures
Video ”Acest lucru nu va merge la nesfârșit!” Alexandru Pelici pune presiunea pe jucători după meciul cu Rapid
pelici
Citește și
Video Pascal Ackermann, cel mai rapid în prologul din Turul Sibiului. Daniel Crista, cel mai bun român din competiție
ciclism
Cât de mult a putut înşela Lance Armstrong. A avut motor montat pe bicicletă! Cum îl declanşa
Lance is a 2020 documentary directed by Marina Zenovich about the life of Lance Armstrong.This photograph is for editorial use only and is the copyright of the film company and/or the photographer assigned by the film or production company and can only
Kim Kardashian, în pantaloni de piele și un top care de abia o acoperă, la cină în New York. Viața de femeie singură îi priește
Kim Kardashian, în pantaloni de piele și un top care de abia o acoperă, la cină în New York. Viața de femeie singură îi priește
Foto Filmau cursa ciclistă din elicopter, când pe cameră au fost surprinse imagini care au declanşat operaţiunea poliţiei
Turul Spaniei
Simona Halep, căsătorie în secret cu Toni Iuruc! A spus „Da!” Imagini spectaculoase de la petrecerea demnă de o prințesă
Simona Halep, căsătorie în secret cu Toni Iuruc! A spus „Da!” Imagini spectaculoase de la petrecerea demnă de o prințesă
Charlize Theron și-a arătat picioarele tonifiate în pantaloni scurți. Cum a fost surprinsă actrița pe străzile din LA
Charlize Theron și-a arătat picioarele tonifiate în pantaloni scurți. Cum a fost surprinsă actrița pe străzile din LA
Lady Gaga a încins atmosfera pe rețelele sociale. Artista s-a filmat ieșind provocator din piscină, într-un costum de baie inedit
Lady Gaga a încins atmosfera pe rețelele sociale. Artista s-a filmat ieșind provocator din piscină, într-un costum de baie inedit
Omenirea va intra în colaps în acest secol: adevărul din spatele teoriei științifice
Omenirea va intra în colaps în acest secol: adevărul din spatele teoriei științifice
JO 2020: sportivul cu corpul sculptat și uns cu ulei a făcut furori și la Tokyo! Cea mai sexy apariție de la parada delegațiilor FOTO
JO 2020: sportivul cu corpul sculptat și uns cu ulei a făcut furori și la Tokyo! Cea mai sexy apariție de la parada delegațiilor FOTO
Prăbuşirea unei legende: "L-a părăsit soţia şi a început să bea de la 6 dimineaţa până noaptea târziu"
ullrich
Spectatoarea care a provocat accidentul din Turul Franței a fost arestată! Riscă închisoarea + Reacția cicliștilor
accident-turul-frantei
Puştiul care a plâns pentru Egan Bernal a murit la doar 13 ani, în timpul unui antrenament
julian

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lady Gaga a încins atmosfera pe rețelele sociale. Artista s-a filmat ieșind provocator din piscină, într-un costum de baie inedit
Lady Gaga a încins atmosfera pe rețelele sociale. Artista s-a filmat ieșind provocator din piscină, într-un costum de baie inedit
Digi World
Cum arată plămânii unui bolnav Covid nevaccinat față de cei ai unui pacient imunizat. Imaginea publicată de un medic din SUA
Cum arată plămânii unui bolnav Covid nevaccinat față de cei ai unui pacient imunizat. Imaginea publicată de un medic din SUA
Digi Animal World
Momentul în care o femeie merge la pescuit cu un...urs. Imaginile inedite au uimit internetul
Momentul în care o femeie merge la pescuit cu un...urs. Imaginile inedite au uimit internetul
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate