turul ciclist al sibiului
Mark Donovan a câștigat Turul Ciclist al Sibiului, editția 2023
358432286_662720629222265_3332310223648840242_n
Video Turului ciclist al Sibiului: Maximilian Schachmann a câștigat a treia etapă. Cine este noul lider al competiției
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (9.03.2024)
Mihai Stoica a anunțat câți spectatori vor fi la FCSB - Rapid. ”A solicitat și celelalte 1000 de bilete. Vin toți”
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Liga a 2-a: Corvinul Hunedoara-Mioveni
Play-off

Turul Sibiului, cursa pe care pandemia a ajutat-o!

articol scris de Digi Sport
12.03.2021, 14:24

Echipe de World Tour, adică de Liga Campionilor ciclismului, aşa ceva nu se mai văzuse în România! Acum un an era declarată pandemia iar ediţia 2020 a primei mari curse pe etape din Europa, Paris-Nisa (în aceste zile se derulează ediţia 2021) ajungea, cu chiu, cu vai, la final. După care, cortina!

Turul Sibiului 01
Imagine superbă dintr-o competiție superbă, Turul Sibiului / Foto: Digi Sport
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Rapid, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Întreg sezonul profesionist era îngheţat. Dezgheţul a fost declarat la începutul lunii iulie, după anularea sau reportarea mai multor curse, între care Milano-San Remo, Turul Flandrei, Turul Italiei. Paris-Roubaix, cea mai grea sursă de o zi din lume, era ştearsă din calendar iar desfăşurarea Turului Franţei era la fel de nesigură în 2020 ca în 1940.

Primii la start

Fix la o zi după reluarea activităţii ar fi trebuit să se ţină Turul Sibiului, competiţie în care se arătaseră lumii viitori campioni ca Egan Bernal, Primoz Roglic şi învingătorul primei „clasice” din acest sezon, Davide Ballerini. Organizarea cursei în perioada stabilită, atât de aproape de zona cea mai neagră a pandemiei, s-a dovedit însă imposibilă.

A fost decalată cu trei săptămâni, dar chiar şi aşa rămânea cea mai importantă competiţie de la reluarea sezonului, de unde interesul unor „granzi” care altfel nu ar fi privit spre Sibiu. Era şi un test plin de spaime în ce priveşte implementarea şi funcţionarea măsurilor de siguranţă anti-Covid. Un tărâm necunoscut pe care s-au aventurat totuşi, dornice să încheie lunga aşteptare, două echipe de World Tour, Bora şi Israel Start-Up Nation, alături de alte formaţii pro continentale şi continentale.

Turul Sibiului 02
Turul Sibiului, o competiție de tradiție care generează povești unice și imagini spectaculoase / Foto: Digi Sport

Un an mai târziu, totul revine la normal şi Turul Sibiului îşi regăseşte locul tradiţional în calendar, contestat de mulţi, în aceeaşi perioadă cu Turul Franţei. Ce a fost şi ce va fi cu una dintre cele mai importante competiţii de ciclism din estul Europei încearcă să explice Cosmin Costea, preşedintele clubului care organizează întrecerea din centrul României.


În mod paradoxal, pandemia a ajutat Turul Sibiului? Anul trecut au fost două echipe de World Tour, anul acesta sint anunţate trei, ceea ce nu se întâmplase până acum.
Curat paradoxal! A fost, de fapt, o conjunctură favorabilă: decizia UCI de a relua competițiile la 1 iulie ne-a plasat în poziția onorantă de cap de listă, noi fiind planificați cu startul pe 2 iulie. Cu toate că, datorită limitărilor date de posibilitățile precare de călătorie, am decis amânarea cu trei săptămâni a competiției, am rămas prima cursă din categoria UCI 2.1 la reluarea calendarului competițional internațional.

Asumarea răspunderii de a (re)deschide sezonul, după o carantină competițională mondială nemaiîntâlnită din anii '40, ne-a recompensat cu interesul arătat de echipe din World Tour de a participa la Turul Ciclist al Sibiului - o premieră pentru țara noastră. Experiența acestora la Sibiu în 2020 a demonstrat că România este, totuși, o țară frecventabilă pentru ciclismul de înaltă performanță. Așa că da, pandemia a ajutat Turul Sibiului!

Care sunt cel mai greu lucru şi cel mai plăcut în organizarea TS?
Pe scurt, cel mai greu este să reușești identificarea mijloacelor particulare pentru argumentarea sprijinului financiar din partea fiecărui sponsor pentru o competiție care a crescut în fiecare an și care a adus o schimbare substanțială în nivelul ciclismului românesc de șosea. Cel mai plăcut lucru este mult mai simplu și se rezumă la 2 cuvinte: satisfacția reușitei!

Există momente în care obstacolele sunt atât de mari încât apare dorinţa de a renunţa?
O, da! Ca în orice alt demers, sunt inevitabile momentele de cumpănă, iar capacitatea de a trece peste aceste momente este, consider eu, cea care face diferența. Se pare că până acum am reușit.

Munţii şi oamenii care au crescut cursa

Care sunt atuurile TS faţă de alte curse din regiune şi ce ar mai fi de îmbunătăţit?
Ne considerăm norocoși pentru că avem Bâlea și Păltinișul - două cățărări emblematice nu numai pentru țara noastră. Acestea contribuie la un nivel de dificultate ridicat, apreciat de echipele mari. De asemenea, comfortul oferit echipelor prin păstrarea camerei de hotel pe întreaga durată a competiției este un argument important.

Sigur, se mai pot face multe, totul depinde însă de mijloacele financiare de care dispunem. Am început ca o competiție bazată pe mijloace locale, care s-a dezvoltat în timp spre o competiție de mare anvergură, cu toată modestia. Nivelul de susținere local, deși substanțial, lucru pentru care mulțumim tuturor finanțatorilor și sponsorilor noștri, reușește greu să susțină această dezvoltare, iar perioada actuală nu ajută prea mult. . . dar privim cu optimism spre viitor.

Cum aţi reuşit să atrageţi ciclişti care mai apoi au devenit vedete mondiale, ca Rogljic, Bernal, Sosa?
Cele de mai sus au răspuns parțial la această întrebare. Trebuie adăugată neapărat relația deosebită pe care am clădit-o de-a lungul anilor cu personalităţi importante din lumea ciclismului mondial. Primul nume la care mă gândesc este Gianni Savio, managerul echipei Androni Giocattoli, cel care i-a ridicat pe Bernal și Sosa și care și-a adus echipa la start aproape în toate edițiile.

De asemenea polonezii de la CCC Polsat au susținut prin prezența lor în multe ediții Turul Ciclist al Sibiului. Și nu au fost numai viitori campioni care au dat notorietate acestei competiții, ci și foști campioni, cum ar fi Davide Rebelin, care ne-a devenit un adevărat prieten și care ne susține cu prezența sa la start ori de câte ori îi este posibil.

TCS Stage 1 (150)
Sacrificiu și dăruire. Imagine din Turul Sibiului / Foto: Digi Sport

„A compara Turul Franței cu Turul Sibiului înseamnă a compara mere cu pepeni”

Dat fiind că TS se desfăşoară în acelaşi timp cu Turul Franţei nu sunt deranjante comparaţiile cu cea mai mare cursă a lumii, de la valoarea plutonului până la calitatea transmisiunilor? Există voinţa şi posibilitatea de a muta cursa în altă perioadă?
Este foarte la îndemână să comparăm merele cu pepenii, dar dacă analizăm numărul de sâmburi (a se citi resurse) diferența este evidentă. Turul Franței este cea mai importantă competiție ciclistă mondială și orice comparație ne onorează, dar, așa cum am mai spus-o în alte rânduri, organizatoric vorbind, singurul lucru comun pe care îl avem cu Le Tour este că roata (bicicletei) este rotundă.

Pe de altă parte, am făcut permanent eforturi pentru a îmbunătăți existența și calitatea transmisiunilor. Ne-am consacrat și pe acest palier ca deschizători de drum în ciclismul românesc, cu prima transmisie TV în direct, cu primele rezumate cu câștigătorii de etapă invitați în platou, până la transmisia live integrală a competiției în mediul on-line de anul trecut.

Posibilitatea de a muta cursa în altă perioadă poate fi o variantă, deocamdată considerăm că mai este de lucru până la dobândirea nivelului de calitate pe care ni-l dorim la capitolul transmisie TV, iar oportunitatea unei schimbări în calendar necesită o analiză temeinică, pe mai multe paliere.

Noul ministru al tineretului şi sportului, Eduard Novak, vine din lumea ciclismului. În acelaşi timp există un diferend puternic între el şi majoritatea membrilor CA al FRC. Cum influenţează toate acestea Turului Sibiului?
Este o situație extrem de favorabilă, cu un potențial imens. Pe de o parte, datorită performanțelor importante obținute de ciclismul românesc în ultima perioadă, care califică federația la un statut privilegiat, în perspectiva Jocurilor Olimpice și nu numai. Astfel, un sprijin serios din partea MTS va avea o justificare solidă, fără nicio umbră de favorizare subiectivă a ciclismului.

Cum ar putea veni elita ciclismului mondial în România

În scurt timp va fi ales un nou preşedinte al FRC. Ce ar trebui să facă pentru ridica nivelul ciclismului românesc?
Cred că, așa cum am amintit deja, ciclismul românesc a crescut enorm în ultimii ani, fie că vorbim de performanța sportivă, ori în ceea ce privește organizarea de competiții. Este meritul sportivilor, antrenorilor, organizatorilor de competiții și nu-i pot uita pe cei care au ajutat semnificativ la această creștere: arbitrii și personalul de securitate - truditorii din umbră. Mai este mult de lucru, iar rolul cel mai important al conducerii FRC ar trebui să fie cel de orientare a eforturilor individuale pe o direcție comună.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca TS să intre în elita mondială a competiţiilor, adică să treacă la nivelul 2.HC şi astfel să atragă automat nume mari ale acestui sport? O minune?
Dar s-au mai întâmplat minuni. Când am început, în 2011, nici nu visam să ajungem să avem la start echipe de World Tour. Din punct de vedere organizatoric nu suntem departe, din punct de vedere al resurselor mai avem de lucru. Când vom reuși asigurarea resurselor necesare pentru a susține valoarea premiilor mult mai consistente, dar și pentru indemnizațiile de participare (substanțiale) pentru mai multe echipe WT și ProContinentale, trecerea se va face natural.

Ca să închei cu o glumă: am avut la start, de-a lungul timpului, viitoare și foste glorii ale ciclismului mondial. Ne mai rămâne să atragem și glorii prezente. . . Și suntem dispuși să facem acest efort.

Etichete: turul sibiului , ciclism turul sibiului , cosmin costea


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele

Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tennis - ATP/WTA World Tour 2017 Mutua Madrid Open 2017 Day Seven La Caja Magica, Madrid, Spain - 12 May 2017
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,8 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei

Ion Țiriac (84 de ani) a prezentat oficial, în cadrul unui eveniment, maşina Mercedes AMG One, care...

ACORD! Zinedine Zidane a bătut palma cu un club uriaș. Mai lipsește doar semnătura
EXCLUSIVE: Zinédine Zidane With His Wife Veronique Shopping At A Home Furnishings Boutique In Milan - 17 Apr 2024
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
"Bijuteria" de 44 de milioane € de la Cluj-Napoca, transformată în mall. FOTO Noul proiect spectaculos
Screenshot 2024-04-19 091333
Transformarea fizică a Serenei Williams. Cum arată acum și ce spune legendara sportivă despre corpul ei
profimedia-0864108273
Recomandările redacției
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (9.03.2024)
Mihai Stoica a anunțat câți spectatori vor fi la FCSB - Rapid. ”A solicitat și celelalte 1000 de bilete. Vin toți”

Liverpool face curățenie după plecarea lui Jurgen Klopp! 3 jucători sunt OUT
Football - 2023 / 2024 Premier League - Tottenham Hotspur vs Liverpool - Tottenham Hotspur Stadium - Saturday 30th Septe
Dan Alexa a retrogradat în Liga 3, la o lună după ce a fost numit antrenor principal
dan alexa
Ion Țiriac nu s-a mai ferit de cuvinte: ”Nu Ceauşescu, ci alt 'escu'” / ”Bagă-i în puşcărie!”
BUCURESTI - PREZENTARE GRADINITA - BEST PRESCHOOL - ION TIRIAC - 30 IUN 2021
Citește și
Imagini ”horror ”în Turul Țării Bascilor. Mai mulți rutieri s-au prăbușit într-un viraj și s-au rănit grav
Accident ciclism
Încă un sportiv român poate primi o suspendare drastică! Este în pericol să rateze Jocurile Olimpice
profimedia-0796893762
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
La 56 de ani, Donna D'Errico încă face furori în ținute provocatoare. Imaginile din jacuzzi au stârnit un val de reacții
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Telefonul lui Gigi Becali i-a stabilit viitorul lui Vlad Chiricheș. Ce implicare a avut Mihai Stoica
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
Dinamoviștii joacă pe o primă extraordinară la meciul cu FCU Craiova
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Nora miliardară a Victoriei Beckham, criticată după debutul regizoral. Filmul în care joacă și rolul principal, considerat "un proiect făcut din vanitate"
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
"Salvaţi-ne, vă rugăm!". Cum a scăpat-o Ion Iliescu pe Steaua de la faliment
Formula 1: calificări cu surprize în China. Marele campion a terminat pe locul 18
Formula 1: calificări cu surprize în China. Marele campion a terminat pe locul 18
Galerie Foto Jonas Vingegaard a câştigat Turul Franţei pentru al doilea an la rând
Tour de France 2023 - Stage 21 PARIS, FRANCE - JULY 23 : Vingegaard Jonas (DEN) of Jumbo-Visma pictured with the yellow

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Fiica lui Eminem, în costum de baie alb, la petrecerea burlăcițelor, pe iaht în Tampa Bay. Alături de Hailie, sora ei, Alaina
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”