F1 - PRE-SEASON TESTING 2024 - BAHRAIN F1 Pre-season Testing in Bahrain
Ce plan a pus la cale constructorul Aston Martin pentru a-l deturna pe Alonso din drumul spre Red Bull
VERSTAPPEN Max (ned), Red Bull Racing RB20, portrait during the Formula 1 Rolex Australian Grand Prix 2024, 3rd round of the 2024 Formula One World Championship from March 22 to 24, 2024 on the Albert Park Circuit, in Melbourne, Australia
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
farul-cfr
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 1-0, ACUM, Digi Sport 1. Louis Munteanu a deschis scorul cu un șut superb
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 5 Superliga: Farul Constanta-CFR Cluj
Play-off

Video Surpriză de proporții în F1! La doar 18 ani, Verstappen a câștigat MP al Spaniei

14.05.2016, 14:56

Max Verstappen este primul olandez din istoria Formulei 1 care câştigă un Mare Premiu. ÎN DIRECT la Digi Sport, Verstappen a scris istorie, devenind în acelaşi timp şi cel mai tânăr câştigător de Grand Prix, la doar 18 ani şi 228 zile.

verstappen
  • SuperLiga: FCU Craiova - Dinamo, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Rezultatul din Barcelona este cu atât mai neverosimil, cu cât Max Verstappen a fost la prima sa cursă alături de echipa Red Bull, pentru care a testat întâia oară în urmă cu doar două zile. Max trece astfel în statistică o noua dinastie în Marele Circ: dinastia Verstappen, tatăl său, Jos, fiind unul dintre puţinii olandezi care au urcat pe podium în Formula 1.

Victoria lui Verstappen a fost posibilă în urma unui accident petrecut după numai trei viraje. Lewis Hamilton, primul pe grilă, a fost depăşit la intrarea în virajul întâi de coechipierul său, Nico Rosberg, liderul clasamentului general. Replica foarte agresivă a britanicului la ieşirea din virajul Renault a fost blocată la limita regulamentului de Rosberg. Hamilton a fost scos în decor şi apoi l-a acroşat şi pe Rosberg, Mercedes pierzând astfel puncte preţioase în ambele clasamente generale.

Incidentul a fost imediat clasificat ca "stupid" de directorul onorific al Mercedes AMG, Nikki Lauda, care a considerat că întreaga vină îi aparţine lui Lewis. A parat elegant Toto Wolff, care a spus că e prematur ca vina să fie aruncată pe vreunul din piloţi, înainte de a vedea datele obţinute prin telemetrie.

În absenţa soliştilor principali, "orchestra" Formulei 1 a continuat concertul. Au avut solo-uri minunate Red Bull si Ferrari, care şi-au acordat instrumentele pentru duelul din ultimele tururi. S-a mutat ca la şah, cu atac şi ripostă, la capitolul strategie de folosire a gumelor.


Maurizio Arrivabene, capul scuderiei, a luat decizia ca fiecare pilot să se concentreze pe un singur adversar. Astfel s-au format perechile Max Verstappen - Kimi Raikkonen şi Daniel Ricciardo - Sebastian Vettel.

Deşi l-a urmat ca o umbră, Raikkonen nu a fost niciodată în măsură să îl atace decisiv pe Verstappen, ambii piloţi terminând cursa cu o strategie ce a implicat folosirea gumelor medii pentru jumătate din cursă.

Astfel, pe primele două trepte ale podiumului din Barcelona am avut parte de schimbul de generaţii: Max Verstappen - cel mai tânăr câştigător de Grand Prix, şi Kimi Raikkonen - decanul de vârstă al Formulei 1.

Ultimul loc pe podium a fost ocupat de un alt pilot Ferrari, Sebastian Vettel, care şi-a apărat cu succes poziţia în cursă în faţa atacurilor furibunde ale lui Daniel Ricciardo. Atacuri care l-au costat pe australian, acesta având o explozie de pneu în penultimul tur. Şansa a făcut să fie în cursă înaintea urmăritorului direct cu un tur, astfel că Ricciardo s-a târât până la boxe, trecând linia de sosire pe 4.

Este pentru a doua oară în primele cinci curse din acest sezon când Ricciardo conduce un Grand Prix, dar nu ajunge pe podium din cauza unei pene de cauciuc.

În calificări, comentatorii Digi Sport au anticipat că Max Verstappen ar putea deveni al 10-lea câştigător diferit în Catalunya în tot atâtea Mari Premii disputate - numai în cazul unei coliziuni între cei doi piloţi Mercedes! Scenariu care s-a adeverit duminică, în Marele Premiu al Spaniei. Max Verstappen a devenit cel mai tânăr câştigător de Grand Prix în Formula 1, la vârsta de doar 18 ani şi 228 zile, spulberând performanţa istorică din 2008 a lui Sebastian Vettel, care a câştigat întâia oara în Marele Circ la 21 ani şi 73 zile.

Următoarea etapă este perla coroanei: Marele Premiu al Principatului Monaco, la finalul acestei luni. Cursa va fi transmisă ÎN DIRECT de Digi Sport.


Tânărul Max Verstappen (18 ani și 228 de zile) a câștigat Marele Premiu al Spaniei, la prima sa cursă pentru Red Bull și a scris o nouă pagină în istoria Formulei 1.

Pe locul al doilea a terminat Kimi Raikkonen (Ferrari), iar podiumul a fost completat de Sebastian Vettel (Ferrari).

Verstappen l-a înlocuit la Red Bull pe Daniil Kvyat după Marele Premiu al Rusiei, din etapa precedentă. Olandezul l-a înlocuit la Red Bull pe Daniil Kvyat după Marele Premiu al Rusiei, din etapa precedentă. În 2015, când concura pentru Toro Rosso-Renault, a devenit cel mai tânăr pilot care a luat startul într-o cursă de Formula 1, la vârsta de 17 ani și 166 de zile.

Nici măcar lui Jos Verstappen, tatăl câștigătorului și la rândul său pilot pentru sezoane bune în Marele Circ, nu i-a venit să creadă: "Fiul meu are doar 18 ani și e incredibilă maniera în care a pilotat! Nu îmi vine să cred!".

Clasamentul Marelui Premiu al Spaniei

Festivitatea de premiere de la finalul MP al Spaniei


LIVE VIDEO&TEXT

Turul 66: FINAL! Tânărul Max Verstappen (18 ani) a câștigat Marele Premiu al Spaniei!

Turul 65: Probleme pentru Ricciardo! I s-a desprins pneul de pe jantă la roata stânga-spate și abandonează!

Turul 63: Cu 3 tururi rămase din această cursă, Verstappen rezistă în continuare în fața lui Raikkonen, care îl urmează la 0,8 - 0,9 secunde. Jenson Button l-a depășit pe Esteban Gutierrez și a trecut pe locul 10.

Turul 59: Duel superb între Ricciardo și Vettel! Pilotul de la Red Bull a reușit să îl depășească pe german, care a evitat excelent un acroșaj. În cele din urmă, pilotul lui Ferrari a reușit să revină pe locul al treilea și să își păstreze poziția. Vettel s-a arătat foarte iritat după această manevră. "Dacă nu mă feream, intra fix în mașina mea! Ce facem, curse sau ping pong?", a transmis prin radio fostul campion mondial.

Turul 55: Jenson Button (locul 10) l-a prins din urmă pe ultimul clasat, Haryanto. "Dați la o parte mașina asta, ne va costa timp! Crede că e rapid, dar nu e", a transmis prin radio pilotul britanic de la McLaren.

Turul 53: Liderul Max Verstapen rezistă în fața mult mai experimentatului Kimi Raikkonen. Pilotul de la Red Bull a reușit să se desprindă la 0,7 secunde, după ce finlandezul se apropiase foarte periculos. Vettel e pe 3, urmat de Ricciardo, care a avut 4 tururi în care s-a apropiat constant de german.

Turul 50: Verstappen este lider în acest moment, urmat îndeaproape de Raikkonen, la o jumătate de secundă. Finlandezul caută momentul oportun să încerce o depășire care i-ar putea aduce chiar victoria în Marele Premiu al Spaniei.

Turul 50: Verstappen este lider în acest moment, urmat îndeaproape de Raikkonen, la o jumătate de secundă.

Turul 47: Abandon pentru Fernando Alonso! Spaniolul de la McLaren a ieși pe margine fără vreo problemă vizibilă. Nu a avut contact cu vreun alt monopost și s-a oprit pe suprafața verde. "Fără putere", a transmis Alonso prin radio, înainte de a se opri în al treilea viraj. Era pe locul al 12-lea, înainte de abandon.

Turul 43: Liderul Ricciardo rulează pe pneuri soft și ar mai putea avea nevoie de o oprire la boxe până la final. Pneuri medii pentru următorii 3 clasați - Verstappen, Raikkonen și Vettel, care ar putea să le păstreze până la final. 

Turul 38: Vettel intră la boxe după 10 tururi petrecute cu pneurile soft și mecanicii Ferrari montează pneurile medii. Germanul revine pe pistă pe locul 4, în fața lui Bottas. Ricciardo e lider, urmat de Verstappen și Raikkonen.

Clasamentul în Turul 38

Turul 34: Max Verstappen intră la boxe și noul lider e Raikkonen. Verstappen a montat pneurile medii și Red Bull speră să le poată folosi până la final. Olandezul revine pe circuit pe locul 4.

Turul 31: Raikkonen este la 3 secunde în spatele lui Verstappen. Ricciardo e pe 3, la 14 secunde de lider, Vettel e la 16 secunde.

Turul 29: Verstappen este din nou lider, după ce Ricciardo intră la boxe. Intră și Vettel, iar pe locul al doilea urcă Raikkonen.

Turul 27: Massa, Kvyat și Erisson intră la boxe. Primul a montat pneurile soft, iar ceilalți doi au ieșit cu pneurile medii. Au ieși pe pistă pe locurile 15, 17, respectiv 18.

Turul 25: Ricciardo e în continuare lider, urmat de Verstappen și Vettel. Primii 3 clasați sunt despărțiți de doar 2,1 secunde. Tânărul Verstappen (18 ani) s-a distanțat sensibil de Vettel și amenință poziția de lider a colegului său de la Red Bull.

Turul 22: Nico Hulkenberg iese de pe pistă și spatele monopostului său este cuprins de flăcări. Germanul iese din mașină și ia pe cont propriu stingerea micului incendiu, după ce le ia comisarilor stingătorul din mână. Abandonul lui Hulkenberg este al treilea în această cursă. Se flutură steagul galben.

Turul 20: Ricciardo e pe primul loc, urmat de Verstappen, de care s-a apropiat amenințător Vettel, la mai puțin de o secundă.

Turul 18: Vettel stabilește cel mai rapid tur de până acum și se apropie la 1,8 secunde de Verstappen, ocupantul locului al doilea. În spate, Button (locul 9) este urmat la două secunde de Fernano Alonso, care simte presiunea lui Felipe Massa.

Turul 16: Vettel intră la boxe pentru a doua oară. Montează pneurile medii și reintră pe pistă pe locul al treilea. Primele două poziții le aparțin piloților de la Red Bull, Ricciardo și Verstappen. 

Clasamentul în Turul 16

Turul 14: Vettel trece pe primul loc, după ce intră și Verstappen la boxe. Ricciardo a urcat rapid până pe locul al doilea, după ce a trecut și de Grosjean. 

Turul 12: Liderul Ricciardo intră la boxe și montează pneurile medii. Iese înapoi pe pistă pe locul al 6-lea. Verstappen este noul lider în cursa din Catalonia.

Turul 9: Raikkonen taie o șicană și se poate aștepta la penalizări. Massa intră primul la boxe și i se montează pneurile soft.

Turul 8: Vettel îl depășește pe Sainz și urcă pe locul 3, după un duel frumos cu spaniolul de la Toro Rosso.

Turul 3: Safety Car-ul iese de pe pistă și cursa reîncepe. Ricciardo e pe primul loc, urmat de Verstappen și Raikkonen.

Clasamentul în Turul 3, după ieșirea de pe pistă a Safety Car-ului

Turul 1: Dezastru pentru Mercedes! Nico Rosberg și Lewis Hamilton au ieșit din cursă încă din primul tur! Hamilton a încercat să îl depășească Rosberg, care trecuse pe primul loc, dar germanul a frânat în fața lui și i-a închis trasa, scoțându-l pe iarbă. Monopostul britanicului a derapat pe suprafața verde, pilotul a pierdut controlul și l-a lovit și pe cel al lui Rosberg. Ambii au ieșit în decor și au fost obligați să abandoneze. A intrat pe pistă Safety Car-ul, până când circuitul a fost degajat de resturi. Incidentul va fi investigat la finalul cursei, anunță oficialii.

VIDEO Startul cursei și accidentul monoposturilor Mercedes

UPDATE Ora 15:03: Start în Marele Premiu al Spaniei!


Piloții au încheiat turul de încălzire și se aliniază pe grilă, pentru startul în Marele Premiu al Spaniei, a 5-a etapă a sezonului în Formula 1.

UPDATE Ora 15:00: Start în turul de încălzire pe Circuit de Catalunya, în Marele Premiu al Spaniei.


Lewis Hamilton a obţinut pole positionul în manşa de calificări contaâd pentru Marele Premiu al Spaniei, etapa a 5-a a sezonului de Formula 1. Duelul campionului en titre pentru prima poziţie pe grila din Barcelona a fost dat în special cu coechipierul său Nico Rosberg, actualul lider general şi câştigătorul de anul trecut în grand prixul de pe pista catalană. Hamilton a fost ultima oară în pole aici acum 2 ani, în 2014, când şi-a dublat victoria la Montmelo - devenind doar al doilea pilot care reuşeşte asta în palmares, după Kimi Raikonnen. Kimi rămâne cu recordul pe tur, stabilit în 2008.

Este al 52-lea pole din cariera lui Lewis Hamilton şi al 3-lea în acest sezon. Din păcate, nicio astfel de şansă la start nu a fost valorificată şi la final de cursă, Nico Rosberg având maximum de victorii în an. Rosberg, cu 7 victorii consecutive dintre care 4 doar anul acesta, caută să depăşească perfomanţa lui Michael Schumacher, pe care l-a egalat la Sochi. Lider în această statistică, având 9 Mari Premii câştigate la rând în 2013, rămâne deocamdată Sebastian Vettel. Cu doar două excepţii într-un sfert de secol, cine a plecat din linia întâi în Barcelona a şi câştigat - ceea ce pune Mercedes AMG pe ruta spre 140 de clasări consecutive în puncte, deziderat ce poate fi atins la final de lună mai, pe străzile principatului Monaco.

Grila din Catalonia a fost împărţită, la vârf, pe echipe. Dacă avem Mercedes pe locurile 1 şi 2, avem Red Bull în linia secundă. Depăşit constant în weekend de mai tânărul său coechipier, abia ajuns în cadrul echipei, Daniel Ricciardo a avut o răbufnire de orgoliu şi l-a bătut pe acesta exact când a contat - în Q3. Astfel, Max Verstappen va pleca de pe 4 în grilă, rezultat care consemnează oricum cea mai bună calificare a olandezului abia ajuns la majorat.

Ferrari, de la care toată lumea aştepta miracole pe un circuit pe care a testat în martie in extenso, se regăseşte abia în linia a 3-a. Kimi Raikkonen a fost mai rapid decât Sebastian Vettel, însă cei doi au de recuperat pentru cursă un handicap de cel puţin o secundă faţă de Mercedes.

Duminică, prefaţa etapei de Formula 1 se va face de la ora 14:00, pe Digi Sport 1, în emisiunea Grila de Start, iar mai apoi, de la 15:00, avem plecarea în Marele Premiu al Spaniei, în direct pe Digi Sport 1.

Grila de start pentru Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei:

VIDEO Cel mai bun tur de circuit, reuşit de Lewis Hamilton:

VIDEO Conferinţa de presă susţinută de Hamilton, Rosberg şi Ricciardo:

Marele Premiu al Spaniei se va desfăşura duminică, de la ora 15:00, şi va fi transmis de Digi Sport 1.  


UPDATE 16:00: Calificările pentru Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei au luat sfârşit. Mercedes va ocupa prima linie a grilei de start: Lewis Hamilton va pleca din pole position, al treilea din acest sezon şi al 52-lea al carierei. Colegul său, Nico Rosberg, a obţinut al doilea cel mai bun timp pe circuitul din Catalonia.

Tânărul Max Verstappen (18 ani), de la Red Bull Racing, va pleca al patrulea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


UPDATE 15:45: Rezultatele din Q2:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


UPDATE 15:41: Q2 a luat sfârşit. 10 piloţi au rămas pentru ultima secvenţă a calificărilor, la finele căreia vom afla cum arată grila de start la MP de F1 al Spaniei. Piloţii eliminaţi în Q2:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


UPDATE 15:23: Rezultatele din Q1:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


UPDATE 15:18: S-a terminat Q1. Felipe Massa a ratat calificarea în Q2, acolo unde au rămas 16 piloţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Azi, de la ora 15:00, în direct la Digi Sport 1, vor avea loc calificările Marelui Premiu de Formula 1 al Spaniei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De la ora 12:00, a avut loc ultima sesiune de antrenamente pe circuitul din Catalonia. Rosberg, Hamilton şi Vettel au fost, în ordine, cei mai rapizi piloţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Etichete: calificări , mp de formula 1 al spaniei , calificari mp de f1 al spaniei , f1 catalunya


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
profimedia-0861141500
Recomandările redacției
farul-cfr
Live Video&Text Farul - CFR Cluj 1-0, ACUM, Digi Sport 1. Louis Munteanu a deschis scorul cu un șut superb

Decizie finală: Malcom Edjouma se întoarce la FCSB!
CFR Cluj v FCSB - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 05 Feb 2023
Lovitura primită de UTA Arad
uta logo
Adio, Real Madrid! I-a spus "nu" lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Manchester City v Real Madrid CF: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Citește și
Video România - Kazahstan 1-0. ”Tricolorele” rămân pe primul loc în grupa pentru WEURO 2025
FOTBAL FEMININ:ROMANIA-KAZAHSTAN, PRELIMINARIILE C.E 2025 (9.04.2024)
Dorit de Red Bull și de Mercedes, Fernando Alonso s-a decis și a semnat!
Formel 1: GP von Japan 2024 in Suzuka - Das Rennen
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Game, set și meci. Zendaya, fabuloasă în ținute inspirate de tenis și noul ei film, la premiere în jurul lumii
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Adrian Mititelu îi dă un răspuns lui Ionel Ganea care îl va înfuria teribil! Ironia patronului despre fiul „Ganezului”
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arăta Sofia Vergara când și-a început cariera de model. Actrița este neschimbată la vârsta de 51 de ani
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Scene penibile la semimaratonul de la Beijing: alergătorii africani au încetinit pentru ca un chinez să treacă primul linia de sosire VIDEO
Max Verstappen a ieșit învingător în Marele Premiu al Japoniei
max-verstappen

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Lino Golden s-a căsătorit civil cu aleasa lui. Primele imagini cu tinerii îmbrăcați la patru ace, în alb și negru
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”