MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Mesajul emoționant al lui Edi Iordănescu, după ce Moruțan s-a accidentat grav și va rata EURO
marica
Ciprian Marica a numit jucătorul din SuperLiga care ”nu ar trebui să lipsească de la EURO 2024”
csa-steaua-fcsb
Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv Insider în Macedonia. "Salarii și de 15.000 euro. Multe arene sunt ca la noi, în Liga a doua, dar ei sunt la Euro"

articol scris de Andru Nenciu
25.03.2021, 19:45

România înfruntă în această seară Macedonia de Nord (ora 21:45, Național Arena), în primul meci din Grupa J a preliminariilor CM 2022, partidă transmisă LIVE TEXT pe digisport.ro.

profimedia-0568679437
Fanii naționalei Macedoniei celebrează, la Skopje, calificarea echipei lui Pandev la Euro / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Pentru a descoperi câteva cadre ale fotbalului din țara care îl idolatrizează pe Goran Pandev, digisport.ro a vorbit cu Robert Căruță (25 de ani), fost căpitan al naționalei U19, mijlocaș care în 2016 a evoluat pentru FK Bregalnica, formație din orașul cu o populație de 10.000 de locuitori, Stip.

Ajuns în Macedonia de la Rapid, în urmă cu cinci ani, fotbalistul care a debutat în Liga 1 pentru Ceahlăul avea să trăiască la FK Bregalnica o experiență pe care o include printre paginile principale ale albumului cu amintiri.

Robert Căruță, fost fotbalist în Macedonia: "Ei își dau viața pe teren, nu renunță nici când crezi că i-ai driblat"

A stat doar un sezon în statul care după destrămarea Iugoslaviei și-a declarat independența pe 8 septembrie 1991, dar a simțit pe teren că macedonenii nu suferă la capitolul mentalitate.

"Spiritul sportivilor din fosta Iugoslaviei îl simțisem de mic, de când am fost în probe la Steaua Roșie Belgrad, unde am fost coleg de cameră cu Luka Jovic.


Macedonenii își dau viața pe teren, nu renunță nici când crezi că i-ai driblat, nici când îi conduci cu 3-0. Au o atitudine de campioni în sport", își începe Căruță povestirea.

Robert Caruta nationala
Robert Căruță (rândul de sus, primul din stânga), în naționala U19 a României / Foto: arhivă personală

"Pe Boban Nikolov l-am cunoscut în Stip, acolo stăteau părinții lui"

Calificată la Campionatul European din vară, naționala lui Igor Angelovski (44 de ani) are în componență doar trei jucători din campionatul intern. Cei valoroși fie pleacă devreme din Macedonia, fie își încep cariera în străinătate.

La Stip, orașul în care a jucat, l-a cunoscut și pe Boban Nikolov, actualul mijlocaș al lui Lecce, om de bază în reprezentativa lui Angelovski și fost jucător la Viitorul.

"Boban s-a născut în Stip și a început fotbalul la Bregalnica, înainte de a pleca la Viitorul. Venea în oraș pentru că părinții săi încă locuiau acolo, el mi-a povestit foarte multe lucruri despre fotbalul din Macedonia.

Evolua din acea perioadă în reprezentativa lor de tineret, una foarte bună, care la un moment dat jucase de la egal cu Franța.

Acum, la naționala Macedoniei e un nucleu format din foști jucători de la tineret, așa cum și la noi au făcut pasul Ianis Hagi, Pușcaș sau Cicâldău", continuă mijlocașul care în trecut a dat probe și la Sampdoria, când echipa de pe Luigi Ferarris era condusă de Sinisa Mihajlovic.

Lupta în ultimii ani s-a dat în campionatul Macedoniei între Vardar Skopje, grupare fondată în 1947, și Shkendija, echipă înființată în 1979, în Tetovo, orașul din nord-vestul țării, unde este concentrată comunitatea de albanezi care trăiesc în Macedonia.

Stadion Vardar Skopje
Stadionul lui Vardar Skopje, Filip al II-lea, are 30.000 de locuri / Foto: Profimedia

Robert Căruță: "Când jucam în Macedonia, Vardar și Shkendija plăteau salarii și de 12.000 - 15.000 de euro"

De altfel, Shkendija, fosta adversară a Botoșaniului, în Europa League, are cel mai valoros lot, evaluat de Transfermarkt la 5,8 milioane euro. "Skopje e un oraș modern, dar atmosfera din alte orașe mi-a adus aminte de cum vedeam România, în documentare, prin anii 80-90.

Stadioane moderne au doar Vardar și Shkendija. În rest, sunt cam la noi, în Liga a doua. Cele două echipe au cele mai bune condiții, iar salariile ajungeau până la 12-15.000 de euro, sunt un fel de FCSB și CFR la acest capitol.

Altfel, fotbalul mi s-a părut sărăcăcios pentru că cei mai buni fotbaliști jucau afară, cum e și acum la ei. Și totuși sunt la Euro", mai spune Robert Căruță.

Macedonenii au găsit însă drumul spre Euro, iar noiembrie fanii se dezlănțuiau euforic pe în toate orașele țării, după ce trupa lui Angelovski învingea Georgia și se califica la turneul final. Pandev a înscris unicul gol al meciului de la Tbilisi, iar adversara României de azi a intrat în Grupa C, alături de Olanda, Austria și Ucraina.

  • 114 selecții a strâns Pandev în națională
  • 36 de goluri a marcat Pandev pentru Macedonia de Nord
  • Atacantul mai are contract cu Genoa până pe 30 iunie 
  • 400.000 de euro valorează în prezent atacantul de 37 de ani
  • 18 milioane de euro valora în urmă cu 13 ani
North Macedonia v Poland - 2020 UEFA Euro Qualifiers Group G
Goran Pandev, căpitanul Macedoniei de Nord / Foto: Profimedia

"Pandev e perceput drept un zeu în Macedonia!" Atacantul are propria echipă și academie de fotbal îm Strumica

"Pandev e perceput drept un zeu la ei, toată lumea vorbește despre el, e un model pentru copii", adaugă Robert Căruță. La fel ca și Hagi în România, și Pandev a pus printr-o strategie coerentă fundația unei academii solide în Strumica. Akademija Pandev e fondată în 2010, iar echipa cu un stadion de 9.250 de locuri a câștigat deja o Cupă a Macedoniei.

În prezent, gruparea înființată de fostul jucător de la Inter și Lazio e pe locul 8 (28 de puncte / 24 de runde) din 12 formații prezente în eșalonul de elită al fotbalului din țara cu 2 milioane de locuitori și o suprafață de 25.713 km2.

"Eu sper să bată România, are toate atuurile, am încredere în Pușcaș, mi-a fost coleg la loturile de juniori. Dar trebuie să avem mare atenție la jocul lui Boban Nikolov", încheie Căruță, pentru digisport.ro.

Lotul Macedoniei de Nord pentru meciul cu România:

  • PORTARI: Stole Dimitrievsky (Rayo Vallecano, Spania), Damian Shishkovsky (Doxa, Cipru), Martin Bogatinov (Ethnikos, Cipru), Risto Yankov (Rabotnichki, Macedonia de Nord)
  • FUNDAȘI: Stefan Ristowski (Dinamo Zagreb, Croația), Visar Musliu (Fehervar, Ungaria), Egzon Beitulai (Shkendija, Macedonia de Nord), Kire Ristevski (Ujpest, Ungaria), Darko Velkovski (Rijeka, Croația), Ez Alioski (Leeds, Anglia), Dzeko Zaikov (Charleroi, Belgia)
  • MIJLOCAȘI: Enis Bardi (Levante, Spania), Arian Ademi (Dinamo Zagreb, Croația), Boban Nikolov (Lecce, Italia), Stefan Spirovski (AEK Larnaca, Cipru), Elif Elmas (Napoli, Italia), Tikhomir Kostadinov (Ruzomberok, Slovacia), Daniel Avramovsky (Kayserispor, Turcia), Marjan Radesky (Pandev Academy, Macedonia de Nord), Ferhan Hasani (Partizani, Albania)
  • ATACANȚI: Goran Pandev (Genoa, Italia), Ivan Trichkovski (AEK, Cipru), Aleksandar Trajkovski (Mallorca, Spania), Ilija Nestorovski (Udinese, Italia), Krste Velkoski (Sarajevo, Bosnia), Vlatko Stojanovski (Chambly, Franța)

Etichete: goran pandev , boban nikolov , robert căruță , romania macedonia de nord


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară
O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară

O familie din Canada a primit un cadavru greșit, după ce un membru al familiei a murit în Cuba...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Sepsi - FCSB 2-2. Gafa lui Ștefan Târnovanu amână petrecerea de titlu
Screenshot 2024-04-24 231756
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Înlocuitorul lui Kylian Mbappe vine de la Barcelona! PSG a pregătit oferta: 200.000.000€
profimedia-0865397989
Recomandările redacției
csa-steaua-fcsb
Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

Foto Arena de 65.000.000 € din centrul orașului! ”Arată super”. Când va fi gata
stadion corvinul.5JPG
Florinel Coman a caracterizat în două cuvinte accidentarea gravă a lui Moruțan, care îl face să rateze EURO
MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Interzis la FCSB! Patronul clubului a făcut anunțul: ”E singura echipă la care nu pot să-l las”
stefanescu
Citește și
Motivul pentru care Ianis Hagi va fi convocat la EURO, chiar dacă nu joacă la Alaves: ”E ceva ciudat”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
Românul căpitan de la Real Madrid a ales naționala Spaniei, iar acum a venit explicația
raul andrei pertea
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
A învins Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni? Adevărul despre lupta cu Sinan Pașa
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
Dembele și Mbappe au adus titlul la PSG. Gol de mare rafinament marcat de Kylian plus o fază în care și-a ridiculizat adversarul VIDEO
”Ești 1 la 1000”. Cum a fost încurajat Olimpiu Moruțan, după ce s-a accidentat și va rata EURO 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool