hanca
”Penibil”. Eduard Florescu a rupt tăcerea, după acuzațiile de blat din Petrolul - FC Botoșani: ”Oameni de nimic!”
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FC HERMANNSTADT, SUPERLIGA SUPERBET (27.02.2024)
OUT pentru restul sezonului! Lovitura primită de Dinamo cu două etape înainte de finalul campionatului
luis
Luis Enrique și-a spus "oful" la flash-interviu, iar presa franceză a reacționat imediat: "Dezgustător!"
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv 12 ani de la ”Ziua dreptății”. Țălnar: ”Borcea a adus un preot și a miruit barele”. Bratu: ”Ne-am spălat păcatele într-o săptămână”

04.05.2020, 16:54

Se împlinesc 12 ani de la un meci foarte special pentru suflarea dinamovistă. Pe 4 mai 2008, ”câinii” pregătiți atunci de Cornel Țălnar învingeau rivala FCSB cu scorul de 2-1 și trimiteau titlul către CFR Cluj. Fanii îi spun acelui meci ”Ziua dreptății”.

collage
Cornel Țălnar și Florin Bratu / Foto: Colaj Digi Sport.
  • Liga 2: Corvinul - Csikszereda, miercuri, 17:30, DGS 1

  • Champions League: Real Madrid - Bayern, miercuri, 22:00, DGS 1

Țălnar își amintește perfect cum a decurs săptămâna premergătoare meciului din „Ștefan cel Mare” cu marea rivală. Pentru ca FCSB-ul antrenat atunci de Marius Lăcătuș să nu ia titlul chiar pe terenul lui Dinamo, pentru ”câini” exista doar varianta victoriei.

Și acționariatul a venit atunci în sprijinul echipei. Cristi Borcea le-a oferit o primă jucătorilor, iar în săptămâna derby-ului a adus un preot care a sfințit bările porților din ”Groapă”.

  • Florin Bratu și Ionel Dănciulescu au marcat atunci pentru Dinamo, iar Sorin Ghionea a închis tabela.

Să trăiți, domnule Țălnar! Ce faceți? Cred că știți de ce v-am sunat...

Ce să fac, în Poiana Brașov, într-o ploaie torențială. Da, da, da. 4 mai 2008. Cel mai frumos meci, cel mai important, zic eu, pentru suflarea dinamovistă. Vă dați seama că cea mai mare bucurie a noastră a fost că am învins, cu toate că au fost fel și fel de discuții, cum că conducerile rezolvă meciurile... noi pe teren am intrat, am jucat și i-am bătut!


Știu că i-am băgat în cantonament cu vreo două zile înainte. Le-am explicat că situația e gravă dacă nu câștigăm jocul respectiv. Bineînțeles, am avut și suportul domnului Borcea care a venit și el cu o primă. Dar eu zic că meciul în sine, l-am mai văzut și eu de 6-7 ori de atunci, și a fost total la discreția noastră și nu avea nimeni ce să spună despre acel joc.

Știu că mulți antrenori declară că nu pot dormi înainte de meciurile importante. Ați reușit să dormiți înainte de acel meci?

Cred că nu am dormit deloc cu o săptămână înainte. Țin minte că în sâmbăta Paștelui am jucat în Giulești și am bătut Rapidul cu 2-1 și urma meciul acesta. Toată lumea spunea că meciul e rezolvat, Steaua avea nevoie de un egal ca să iasă campioană. Le-am spus că nu e chiar așa, nu e nimic rezolvat. Eu cu băieții o să facem tot ce depinde de noi și, cu ajutorul lui Dumnezeu, am câștigat.

Țălnar: ”Borcea a adus un preot și a miruit bările de pe stadion”

Vă mai amintiți cum a început acea zi?

Eram în cantonament la hotelul lui Mitică Dragomir. Țin minte că după ce am luat micul dejun am plecat în parc, în Herăstrău, am avut discuții individuale cu fiecare, le-am explicat că e important acest joc și că, dacă nu câștigăm, toată lumea o să fie suspicioasă că s-a întâmplat ceva. Le-am explicat că pentru ei o victorie contra Stelei contează foarte mult. Știu că pe la mijlocul săptămânii, înaintea meciului, Borcea a adus un părinte în cabină și a ținut o slujbă. A ieșit pe stadion, a miruit barele... (râde) A fost un meci mai special, cu o încărcătură emoțională fantastică.

Cu atât mai important cu cât l-am câștigat și chiar a fost o plăcere cel puțin pentru mine ca dinamovist pentru că i-am bătut pe cei de la Steaua și n-au luat campionatul. A fost un meci decisiv pentru ei.

Ce discurs le-ați ținut înainte de meci?

Înainte de meci, când am ajuns, am ieșit pe teren, ploua, era timpul urât de tot, era destul de rece. Le-am explicat că toată lumea trebuie să fie concentrată la maxim. Am dat cu pumnul și am spart un geam, eram așa încărcat... s-au speriat toți băieții. Eu sunt mai calm, dar mai am momente când îmi ies din fire. La meciul ăsta chiar am avut așa o chemare de la Dumnezeu... (râde) care mi-a dat un impuls fantastic.

”Ne-a motivat, îți dai seama. Cornel Țălnar e unul dintre antrenorii cu care eu m-am înțeles foarte bine la Dinamo, eu am avut evoluții foarte bune în mandatul dânsului. A fost și din partea lui Cristi Borcea o presiune mare, și din partea suporterilor, care au venit în număr destul de mare și la Săftica și la antrenamentul oficial. A fost o atmosferă încărcată din care noi am ieșit învingători pe bună dreptate”, îl completează Florin Bratu pe fostul său antrenor.

Cine a fost cel mai motivat?

Eu cred că toți au fost motivați și toți au jucat foarte bine, au avut un aport deosebit. Dar cred că cei doi din față, Dănciulescu și cu Bratu, parcă s-au autodepășit prin ce au făcut, prin golurile pe care le-au marcat și panica pe care au creat-o în careul advers.

  • Florin Bratu a înscris atunci dintr-un penalty obținut de Ionel Dănciulescu, iar cel din urmă a marcat dintr-o pasă a celui poreclit ”Mitraliera”

Țălnar, oprit de fani la semafor după meci

Putem spune că a fost cea mai fericită zi din cariera dumneavoastră de antrenor?

Da! Exact, exact. De departe! I-am mai bătut pe cei de la Steaua și după doi ani, 2-0. Ăsta a fost cel mai bun meci al nostru și așa ca impact emoțional, a fost cel mai important.

Când vă văd fanii pe stradă vă mai amintesc de acel meci?

A doua zi, după meci, plecam de la antrenament și la un moment dat, la semafor, la Circ, două mașini se opresc și se pun în fața mea. Au sărit oamenii, m-au dat jos din mașină, m-au ridicat. A fost o chestie extraordinară. N-am mai întâlnit așa, ăsta e adevărul. Asta e viața, se poate.

Dacă ești concentrat să faci o treabă poți să o faci, și sunt convins că și fotbaliștii din ziua de astăzi trebuie să înțeleagă că, dacă sunt anumite greutăți la ora actuală la Dinamo, ar trebui să treacă și să dea mult mai mult pe teren decât ceea ce dau.

Florin Bratu: ”Într-o săptămână am câștigat un capital de imagine. Ne-am spălat păcatele”

Campioană în sezonul anterior, Dinamo a încheiat pe locul patru sezonul 2007-2008, mult sub așteptările fanilor. Totuși, jucătorii lui Țălnar au fost iertați după cele două victorii în fața rivalelor Rapid și FCSB.

”Într-adevăr a fost o încărcătură mare. Noi am venit după un sezon în care lucrurile nu au funcționat foarte bine. Suporterii aveau foarte mari pretenții. Noi într-o săptămână am câștigat așa un capital de imagine bună și ne-am spălat păcatele care au fost până atunci, câștigând în Giulești cu 2-1, după care a venit meciul din „Ștefan cel Mare”.

A fost o presiune destul de mare, în special din partea suporterilor noștri. Era marele derby, cu eterna rivală. Steaua cu un egal câștiga titlul. Noi am jucat, am vrut să demonstrăm, să arătăm, și din fericire a fost un rezultat pozitiv atunci”, a spus Florin Bratu, pentru Digi Sport.

Bratu și-a explicat și celebrul gest de după golul marcat din penalty: ”A fost o descătușare. Eram într-o formă bună, speram atunci să fiu convocat la echipa națională pentru că era Campionatul European în 2008. Am fost convocat în lotul lărgit dar din păcate nu am fost luat la Euro și a fost una dintre dezamăgirile mele ca și fotbalist. Până la urmă a fost importantă victoria. Îmi amintesc că ploua așa mărunt, cred că vremea era exact ca acum”, a mai spus Bratu.

  • Ionel Dănciulescu a ieșit atunci golgheterul campionatului, cu 21 de reușite. Bratu a înscris de 14 ori.

Dinamo – Steaua 2-1

  • Dinamo: Lobonț – Blay, Moți, Izvoreanu, Pulhac – Ad. Cristea, Ropotan, Mărgăritescu, C. Munteanu – Fl. Bratu, Dănciulescu
  • FCSB: Zapata – B. Nicoliță, Rădoi, Ghionea, Neșu – Ov. Petre, Lovin – Neaga, N. Dică, Mendoza – J. Moreno

Clasament Liga 1 2007-2008:

  • 1. CFR Cluj 76p
  • 2. FCSB 75p
  • 3. Rapid 61p
  • 4. Dinamo 61p
  • 5. Unirea Urziceni 61p
  • 6. Poli Timișoara 57p

Etichete: dinamo , florin bratu , cornel talnar


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice

Un judecător din India i-a respins plângerea unei femei care a spus că soțul ei a forțat-o să aibă...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-04 at 20.52.10
Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă
muji
Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat
mada2
Primele declarații date de Mircea Lucescu la ieșirea de la întâlnirea cu Șucu și Copos
mircea
Tavi Popescu a surprins pe toată lumea, după Universitatea Craiova - FCSB! Anunțul făcut în direct
FOTBAL:FCSB-SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (17.03.2024)
Recomandările redacției
luis
Luis Enrique și-a spus "oful" la flash-interviu, iar presa franceză a reacționat imediat: "Dezgustător!"

Dan Șucu a început negocierile! Lovitura pregătită în secret la Rapid: peste 300 de meciuri în Premier League!
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (27.11.2023)
Nici măcar Le Parisien n-a avut milă! Ziarul de casă al PSG-ului a descris echipa într-un singur cuvânt
Goncalo Ramos ( 9 - PSG ) looks dejected during the UEFA Champions League match between Paris Saint Germain and Borussia
Radu Drăgușin nici n-a vrut să audă! Transferul pe care l-a refuzat din start
Romania v Northern Ireland, International Friendly, Football, The National Arena, Bucharest, Romania - 22nd Mar 2024
Citește și
Video Rednic, atac direct la adresa conducerii lui Dinamo: ”Stă de 4 ani și ia salariu” / ”Au venit specialiștii”
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET (18.08.2023)
Exclusiv Florin Bratu nu mai crede în salvarea de la retrogradare a lui Dinamo!
bratu
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
Dan Șucu îl amână pe Marius Șumudică pentru un antrenor legendar: îl vrea la Rapid pe Martin O'Neill!
Dan Șucu îl amână pe Marius Șumudică pentru un antrenor legendar: îl vrea la Rapid pe Martin O'Neill!
Transformarea radicală a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani. Cum a ajuns să arate după viața grea dusă după Revoluție
Transformarea radicală a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani. Cum a ajuns să arate după viața grea dusă după Revoluție
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă
Jessica Biel, răvășitoare la MET Gala, într-o rochie cu un decolteu amplu. Ce a făcut soția lui Justin Timberlake înainte de eveniment
Jessica Biel, răvășitoare la MET Gala, într-o rochie cu un decolteu amplu. Ce a făcut soția lui Justin Timberlake înainte de eveniment
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Cum scapi de respirația urât mirositoare de după consumul de alcool? Ce trebuie să mănânci?
Cum scapi de respirația urât mirositoare de după consumul de alcool? Ce trebuie să mănânci?
Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă
Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă
Victorie splendidă pentru Ana Bogdan la Roma: a învins o finalistă de Grand Slam
Victorie splendidă pentru Ana Bogdan la Roma: a învins o finalistă de Grand Slam
Prime duble la ”U” Cluj! Ce promisiuni li s-au făcut jucătorilor lui Ioan Ovidiu Sabău
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - FC UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (27.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Jessica Biel, răvășitoare la MET Gala, într-o rochie cu un decolteu amplu. Ce a făcut soția lui Justin Timberlake înainte de eveniment
Jessica Biel, răvășitoare la MET Gala, într-o rochie cu un decolteu amplu. Ce a făcut soția lui Justin Timberlake înainte de eveniment
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Digi Animal World
O pisică a reușit să inunde o casă întreagă din curiozitate: „Totul a început când a învățat să deschidă robinetul”
O pisică a reușit să inunde o casă întreagă din curiozitate: „Totul a început când a învățat să deschidă robinetul”