maxim pupat obraz
Video Surpriză pentru Maxim, după ce a dus-o pe Corvinul în finala Cupei! A intrat în cadru, a făcut un gest neașteptat și a plecat
corvinul echipa
Foto ”Pătrățele” de primăvară! Cum s-au fotografiat fotbaliștii lui Corvinul după calificarea în finala Cupei României
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit
Digi Sport 1 Live
Acum

Cum a fost posibil miracolul? Chiajna a devenit "greu de ucis", iar Ilie Stan este recordmenul campionatului

06.11.2012, 18:59

0-0 (4-3 la pen.) cu Steaua, în Cupă. După 0-0 cu Dinamo şi Rapid, în Liga 1

concordia chiajna bucurie
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Atunci când Steaua s-a dispensat de serviciile sale, viitorul carierei lui Ilie Stan (45 de ani) nu anunța nimic spectaculos. La 6 luni distanță, "Iliesta" este cel mai lăudat tehnician al campionatului după liderul Laurențiu Reghecampf! Nici nu este de mirare însă. Deoarece Stan a construit în timp record o echipă aproape indestructibilă, folosind jucători de divizia B sau C.

Nu mai puțin de 21 de fotbaliști a adus Concordia în pauza din vară. Pentru Ilie Stan, misiunea părea imposibilă în acel moment, el având datoria de a omogeniza rapid un "11" competitiv, în care singurul jucător care și-a confirmat cu adevărat valoarea în fotbalul românesc era stâlpul Sorin Ghionea, altădată semifinalist al Cupei UEFA. La 33 de ani însă, nici ex-stelistul nu arăta neapărat ca o garanție a succesului la Chiajna. Și totuși, el conduce acum una dintre cele mai eficiente defensive ale campionatului, care a primit doar 16 goluri în 14 etape. Alte nume importante din lot? Florin Maxim, ex-Sportul (dat afară între timp), Sorin Paraschiv, ex-Steaua, Valentin Simion, ex-Steaua...și cam atât.

S-a întărit de la retrogradate

Clasarea pe locul 8 aproape de jumătatea sezonului pare o performanță greu de explicat pentru ilfoveni. Mai ales având în vedere că bogata campanie de achiziții a cuprins preponderent nume de la formații retrogradate, precum FCM Târgu Mureș sau modesta CS Mioveni, "lanterna roșie" a ediției precedente. Ilie Stan a ales însă cu atenție și jucători promițători de la defuncta Poli Timișoara - care i-a furnizat patru titulari incontestabili pentru actualul sezon: Sandu, Popovici, Belu și Ilie.


Pentru Ilie Stan au contat însă și experiențele precedente, de la cluburile pe care le-a gestionat în carieră. A mizat pe Zuluf, cu care a colaborat foarte bine la Victoria Brănești și a încercat chiar să semneze cu Florin Costea, fostul star al Ligii 1, pe vremea când juca la Craiova. Pretențiile financiare ale olteanului au făcut însă ca mutarea să pice încă din fașă. Astfel, speranțele lui Stan de a întări un lot văduvit de plecările lui Rocha, Filip sau Mamele s-au spulberat rapid. Dar nu și încrederea sa în anonimii jucători pe care i-a avut și îi are la dispoziție. 

Problema atacului

Concordia parcă își propune meci de meci obținerea remizei albe, iar această situație este cauzată și de calitatea foarte modestă a oamenilor de atac ai "galben-verzilor". Golgheterul echipei, Wellington Carlos, arată ca unul dintre cei mai slabi brazilieni care au trecut vreodată prin Liga 1, dar a marcat 3 goluri în 14 apariții și este acum marcatorul nr. 1 al echipei.

În rest, niciun atacant nu a marcat în acest sezon, iar reușitele lui Zuluf (1), Pană (1), Ghionea (1), Leca (1) și Purece (1) completează tabloul golgheterilor Chiajnei. La care se adaugă reușitele lui Adrian "Popică Motoretă", cumpărat în doi timpi și trei mișcări de Steaua.

Fără vedetele din sezonul 2011/2012, Concordia are al treilea cel mai slab atac din campionat, înaintea unor echipe precum Gloria Bistrița, CSMS Iași și CS Turnu Severin. Fără posibilitatea de a transfera nume importante, Ilie Stan își vede în continuare de treabă. Și încearcă îndeplinirea unui obiectiv care pare SF, chiar și după ultimele prestații: clasarea finală în primele 8.

Prioritățile lui Ilie Stan

Deși mulți ar putea spune că rezultatele Concordiei sunt efectul șansei și a valorii modeste a rivalilor din campionat, e greu de crezut că prestațiile solide ale echipei sunt doar rodul întâmplării. Fiind perfect conștient că are un lot deficitar din punct de vedere tehnic și al experienței, Ilie Stan a emulat perfect filosofia proprie pe calitățile jucătorilor pe care îi are. Și și-a setat trei aspecte pe care le-a îmbunătățit zi de zi la antrenamente și etapă de etapă la meciuri: plasamentul fundașilor, capacitatea jucătorilor de a acoperi terenul și gestionarea fazelor fixe. Atât defensive, cât și ofensive.

Drept urmare, Concordia arată foarte relaxată atunci când adversarii se află în posesie, deoarece experimentatul Stan știe exact ce să le ceară apărătorilor săi. Mai exact, cum să stea aceștia pe teren și cum să judece fazele timp de 90 de minute. Lucruri pe care doar un antrenor inteligent le poate transmite junilor săi fotbaliști. Acum, printre cei mai incomozi fundași din Liga 1 se numără anonimi precum Leca (20 de ani), Belica (22 de ani) și Belu (18 ani), nume pe care nici măcar oamenii din ligile inferioare nu le cunoșteau prea bine în urmă cu câteva luni.

Ce ar fi fost dacă...

Astra nu ar fi spulberat Chiajna cu 6-3 în debutul campionatului? Concordia a fost implicată atunci în poate cea mai spectaculoasă repriză a Ligii 1, fiind condusă cu 5 la 1 la pauză. Fără acele 6 goluri primite, defensiva lui Ilie Stan ar fi încasat doar 10 reușite din partea adversarilor, cifră care ar fi propulsat-o pe locul 1 în topul defensivelor din România. Asta, în condițiile în care TOȚI fundașii lui Ilie Stan valorează, conform siteurilor de specialitate, 2,7 milioane de euro. De două ori mai puțin decât cota actuală a lui Vlad Chircheș, de la Steaua (5 milioane de euro)!

Resurse de la Concordia II

Motivul pentru care băieții lui Stan aleargă atât de bine nu este doar acela că "Iliesta" este un preparator fizic excelent. El a și organizat profesionist lotul modest de care beneficiază, trimițând sistematic jucători la echipa a doua a clubului, care activează în divizia a treia. Acolo, fotbaliștii de rezervă strâng meciuri în picioare și pot fi oricând apți pentru bătăliile din Liga 1, unde Ilie Stan ne-a demonstrat deja că nu numai banii și tehnica primează, ci modul în care abordezi meciul și în care reușești să stai pe teren.

Staff european

Deși Ilie Stan este cel care "taie și spânzură" la Chiajna, el are o echipă impresionantă în birouri și în vestiare. Petre Marin, jucător cu 400 de prezențe în Liga 1 și abonat al meciurilor din cupele europene, ocupă o funcție administrativă, în vreme ce pe gazon antrenează oamenii care l-au ajutat pe Stan să prindă primăvara europeană cu Steaua. Este vorba de secundul Gabi Mărgărit și de antrenorul cu portarii, Dumitru Costică. Cu toții lucrează sub privirile încurajatoare ale primarului Mircea Minea, un microbist împătimit, care a adus fotbalul de top într-o comună anonimă. Acesta este totodată și președintele CA al clubului.

Drama lui Lepmets

Niţă şi Cobrea apără neaşteptat de bine, dar Concordia a pierdut un om important. Om de bază în echipa Chiajnei, portarul estonian Serghei Lepmets (25 de ani) a trăit în toamnă poate cea mai tristă întâmplare a vieții în România. După ce a bifat 7 meciuri în sezonul trecut, internaționalul baltic a fost bătut cu bestialitate la ieșirea dintr-un local din București, suferind răni care i-au pus capăt carierei! Într-un cărucior cu rotile, Lepmets a părăsit recent țara noastră, ajutat doar de un ziarist, Mircea Dominte, care i-a cărat bagajele la aeroport și i-a spus ultimul "La revedere" din București. Niciun oficial al clubului nu l-a însoțit pe goalkeeper la plecare, dar Serghei Lepmets s-a încurajat singur: "Voi merge acasă și voi deveni bucătar! Acolo mă așteaptă toată familia".

Unde se opresc?

Acum, Concordia este echipa de val în campionatul românesc. Are 5 meciuri consecutive (!) în toate competițiile în care nu a primit gol, reușind să scape cu poarta neperforată din fața unor jucători ca Raul Rusescu, Gicu Grozav, Ovidiu Herea sau Mihai Pena. De pe locul 8 în Liga 1, Concordia poate visa frumos și la cupele europene. Asta pentru că echipa lui Stan a ajuns nesperat în sferturile Cupei României, unde va da piept cu Petrolul Ploiești, iar în semifinale ar putea fi așteptată fie de Ceahlăul, fie de Oțelul.

TRANSFERURILE CHIAJNEI DIN VARĂ
Narcisse Bambara (Burkina Faso)
Nicolae Zuluf (Dinamo)
Sorin Ispir (Dinamo)
Valentin Crețu (Rapid)
Florin Sandu (Poli Timișoara)
Rover Cârstea (Poli Timișoara)
Florin Ilie (Poli Timișoara)
Rafael Rocha (Poli Timișoara)
Alexandru Popovici (Poli Timișoara)
Claudiu Belu (Poli Timișoara)
Sorin Ghionea (FCM Târgu Mureș)
Alberto Cobrea (FCM Târgu Mureș)
Florin Maxim (Petrolul)
Sorin Paraschiv (Farul)
Florin Purece (UTA)
Daniel Stan (Victoria Brănești)
Wellington (Sertaozinho, Brazilia)
Valentin Simion (Viitorul)
Egzon Belica (liber de contract)
Tiberiu Serediuc (CS Otopeni)
Ibric Yuksel (liber)
*cea mai amplă campanie de achiziții dintre echipele Ligii 1

CIFRE
24
de jucători are Chiajna în lot, cei mai puțini la o echipă de Liga 1. Există însă și Concordia II, care propune des nume pentru prima echipă

16
este locul Concordiei într-un top al valorii echipelor din Liga 1, înainte de CS Severin și Gloria

13
goluri a marcat Chiajna în acest sezon. Steaua are 31, CFR Cluj are 29, iar FC Brașov, echipa clasată pe locul 10, a punctat de 18 ori. Oțelul, locul 15, are cu trei goluri mai mult decât Chiajna.

9
echipe a antrenat Ilie Stan în cariera sa: Al Seeb, UTA, FCM Târgoviște, Gloria Buzău, Dunărea Giurgiu, Victoria Brănești, CS Mioveni, Steaua și Concordia

"Lumea a zis că sunt nebun când am venit la club și am propus ca obiectiv clasarea pe locurile 1-8. Nu contează dacă cei din conducere nu au această pretenție. Eu asta le cer jucătorilor!"
Ilie Stan, într-un interviu acordat revistei Ilfovsport, în urmă cu două luni și jumătate

Etichete: concordia , concordia chiajna , ilie stan chiajna , chiajna proiectul , ilie stan concordia chiajna , florin maxim , mircea minea


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ilie3
Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Gabi Tamaș, gata să dea afară șase fotbaliști: ”Salariu mare și nu faci nimic”
tamas
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Au luat titlul cu FCSB și acum urmează să semneze contractele + Cine va pleca de la campioană
Screenshot 2024-04-28 at 19.13.53
Exclusiv ”Dacă vine Gigi Becali cu un milion?”. Laszlo Dioszegi a dat răspunsul și și-a anunțat decizia finală
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Transferul lui Florinel Coman e ”99% gata”
Screenshot 2024-04-13 at 16.11.18
Citește și
Florin Maxim se gândește la Europa League: "Aici se vor schimba lucrurile!"
UEFA Europa League: Feyenoord v AS Roma Rotterdam - The Europa League logo during the 1st leg of the UEFA Europa League
Exclusiv ”Ai putea să lucrezi cu Gigi Becali?”. Cum a răspuns antrenorul proaspăt calificat în finala Cupei României
Gigi Becali
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Foto Câți bani au primit cei de la Corvinul pentru calificarea în finala Cupei. Cine a îngenunchiat în fața lor, în vestiar
bucurie corvinul

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”