CFR Cluj v Universitatea Craiova - Romania Liga 1, Cluj-Napoca - 20 Sep 2021
Ioan Varga vrea la CFR Cluj un fotbalist de la FCSB. Dan Petrescu și-ar fi dat acordul
Real Madrid CF v FC Barcelona - LaLiga Santander
Reacția lui Carlo Ancelotti, după ce Xavi s-a răzgândit și a decis să rămână la Barcelona
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Roșu aprins. Slalom printre "șmecherii" Depay și Emre Can, energicul de la Steaua și talentul de la Astra. "Informația e putere"

articol scris de Andru Nenciu
19.09.2020, 08:21

Iulian Roșu (26 de ani), campion în România cu FCSB și Astra Giurgiu, evoluează în prezent la Gloria Buzău, echipă antrenată de Ilie Stan, omul care l-a debutat în Ghencea, acum aproape un deceniu.

FOTBAL:ASTRA GIURGIU-DINAMO BUCURESTI, PLAY OFF LIGA 1 ORANGE (2.05.2016)
Iulian Roșu și Alibec, după titlul câștigat cu Astra în 2016 / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Absolvent de ANEFS și Teologie, mijlocașul formației din Liga 2 are o poveste impresionantă pe care ați putut-o descoperi pe Digi Sport, în urmă cu două zile. În a doua parte a materialului, componentul României la Euro U17 din Serbia (2011) abordează mai multe subiecte interesante. De la condiția fotbalistului tânăr de azi, la rolul unui antrenor care deține capacitatea de a transforma jucătorii. 

Ai crescut la juniorii din Ghencea, ai luat titlul cu Steaua într-o echipă plină de jucători de top, apoi vântul carierei te-a purtat la mai multe echipe. Regreți ceva?
Nu-mi place să trăiesc din amintiri, să acumulez frustrări, așa a fost să fie atunci. Nu mi-au plăcut niciodată etichete gen <<perlă>> atribuite fotbaliștilor tineri. Fiecare jucător gândește fotbalul într-un fel, e unic, e greu să copiezi pe cineva din afară.

Poți doar să admiri geniul lui Xavi, geniul lui Zidane. Noi, indiferent de ce calități am avea, suntem mai slab cotați decât sârbii sau croații. Iar acest aspect e confirmat și de sumele de transfer, și de salarii.

"Azi trăim într-o eră a tehnologiei, a răspândirii rapide a informației, iar informația înseamnă putere. Asta-i ajută pe jucătorii tineri de azi, cu reale calități"

Ai fost titular în naționala U17 condusă de Adrian Văsâi care evolua la Europeanul din 2011 din Serbia. Cum te-a schimbat acel moment?
Mi-am dat seama că se poate să joci de la egal la egal cu fotbaliști care crescuseră într-un mediu propice marii performanțe. Și am reușit să le ținem piept și să le punem probleme. Acesta era nivelul nostru de-atunci, sunt realist. Olanda îl avea pe Memphis Depay, Germania pe Emre Can. Fotbaliști șmecheri!


Sunt convins că eram foarte talentați, și noi dar și alți fotbaliști de dinaintea noastră, dar nu eram atât de mediatizați. Azi trăim într-o eră a tehnologiei, a răspândirii rapide a informației, iar informația înseamnă putere mai ales în fotbalul de azi. Asta-i ajută pe jucătorii tineri de azi, cu reale calități.

  • Lotul României la Euro 2011 din Serbia. Portari: Brănescu (Juventus Torino), Șerban (Academia Hagi); Fundași: Geo Misu ("U" Craiova), Schuller (Unirea Alba Iulia), Mitache (Academia Hagi), Puțanu (Academia Hagi), Neag ("U" Cluj), Petresc (Muresul Deva), Vaștag (Banatul Timisoara). Mijlocași: Steliano Filip (Banatul Timisoara), Țîru (Academia Hagi),  Bumba (FC Baia Mare), Roman (Banatul Timisoara), Birău (Banatul Timisoara), Rosu (Steaua); Atacanți: Himcinschi (Unirea Alba Iulia), Darius Buia (Banatul Timisoara), Paiuș (Academia Hagi). Selecționer: Adrian Văsâi.  Secunzi: Lucian Tetileanu, Dorin Arcanu, Marian Lupu.
  • Rezultatele tricolorilor la Euro 2011 din Serbia, Grupa B: Cehia - România 1-1 (Himcinschi), Olanda - Romaânia 1-0, România - Germania 0-1. 

Cine era cel mai talentat din acea generație?
Iancu. Dar erau mulți fotbaliști buni: Himcinschi, Darius Buia, erau foarte mulți jucători talentați. Contează mult și oamenii pe care-i întâlnești în viață. Ion Toma (n.r. - Tomiță) și Dumitru Uzunea (n.r. - secundul lui Costel Gâlcă la Vejle BK) m-au ajutat foarte mult în carieră.

Nu cred că aș fi putut să-mi cizelez calitățile pe care le posed fără ei. Sunt doi oameni foarte pasionați de munca lor, niște profesioniști. E frumos să ajungi să practici hobby-ul din copilărie, iar eu mă simt privilegiat pentru că fac ceea ce-mi place, pentru că există oameni care merg la un serviciu zi de zi și nu le place ceea ce fac. 

"Lumea era foarte rece în Germania, axată mai mult pe succesul individual, nu pe cel colectiv"

Spune-mi ce te-a determinat să pleci în Liga a patra din Germania. Erai campion cu Steaua și Astra, jucasei și la Rapid, dar care sunt motivele care te-au făcut să pleci la Berliner AK?
În Liga a patra din Germania n-a fost o chestie prea bine gândită, mi-a zis un impresar despre posibilitatea de a crește într-un alt mediu, dar era foarte greu. Lumea era foarte rece, axată mai mult pe succesul individual, nu pe cel colectiv. Apoi m-am accidentat, n-a fost ceva de operat, dar m-a măcinat ușor-ușor. La Gloria Buzău, acum, am mediul pe care mi-l doresc și totul e perfect. Ilie Stan, antrenorul care m-a debutat la Steaua, e un profesionist desăvârșit.

  • Gloria Buzău joacă azi, în deplasare, în etapa a patra a Ligii a doua, cu Farul
  • Echipa condusă de Ilie Stan se situează pe locul 9 în clasament (5 puncte), cu o victorie și două egaluri 
  • Lider e Rapid, cu nouă puncte din tot atâtea posibile

"La Steaua, Adi Rocha avea niște calități formidabile"

Te-am văzut jucând și fundaș dreapta...
Cel mai mult îmi place să joc număr 8, box-to-box, dar am jucat și 9 fals pe când eram la Rapid. Am jucat și fundaș dreapta. Repartizarea mea pe mai multe posturi m-a ajutat să-mi dezvolt calitățile. Gerrard și Lampard mi-au plăcut cel mai mult de pe acest post. Și Bourceanu la Steaua. El era un fel de tătic pentru mine. Toată lumea îl percepea drept agresiv, dar el nu e agresiv, ci doar energic. 

Apropo de fundași dreapta, citeam mai demult că Emeghara era preferatul tău la Steaua din acea echipă.
Îmi plăcea cum se pregătea la antrenamente, indiferent de starea fizică în care se afla, nu se menaja deloc. Dar Bourceanu era preferatul meu. Și să-ți mai spun ceva. Să știi că și Adi Rocha avea niște calități formidabile. 

Galerie Foto

"Budescu e cel mai talentat fotbalist lângă care am jucat"

Ai finalizat și tu, pe când erai la Astra, într-un meci cu Poli Timișoara, în deplasare, 3-1, cu o execuție spectaculoasă. Preluare cu dreptul, pivotare, și gol cu stângul. Mi-aduc aminte că execuția ta a fost comparată de comentatori atunci cu cele ale lui Bergkamp.
Ca atacant care finalizează n-ai timp prea mult să gândești faza, doar reacționezi și te bazezi pe instinctul de marcator. A fost un gol frumos.

Cum marchează și Budescu?
E greu să înscrii cum o face el. Budescu e cel mai talentat fotbalist lângă care am evoluat. Posedă niște calități formidabile, face totul din talent, e încântător. La Astra nu am avut foarte multe pretenții să joc (n.r. - 10 meciuri / 1 gol), dar mi-am făcut treaba când am fost introdus de Marius Șumudică. Era o generație extraordinară cu care am luat campionatul, iar un fotbalist precum Geraldo e un exemplu pentru toată lumea. 

"Șumudică are un feeling foarte bun la schimbări"

Spune-mi în câteva cuvinte despre ce îl face special pe Marius Șumudică?
Șumudică știe să pregătească foarte bine fiecare meci, are un feeling foarte bun la schimbări, e ca un frate mai mare pentru jucători. Avea inspirație și din acea perioadă. De foarte multe ori, jucătorul introdus pe parcurs reușea să și marcheze.

Pe final aș vrea să te mai întreb și de perioada Poli Timișoara. Ai fost antrenat de Ionuț Popa.
Ionuț Popa stătea de dimineață până seară la stadion, vorbea cu toată lumea și le aranja pe toate pentru ca echipei să-i fie bine. Și cu îngrijitorii terenului, cu toată lumea discuta. Și era implicat în orice discuție. Noi plecam acasă și, când ne întorceam, tot acolo îl găseam. Un om deosebit.

Ce ți-ai propus cu Gloria Buzău?
Să facem meciuri cât mai bune și să urcăm cât mai sus. Să-l mulțumim pe Coach (n.r. - Ilie Stan), un om deosebit. Avem jucători valoroși, iar Ciprian Petre, cu o vastă experiență în Liga 1, e un exemplu pentru noi. Liga 2 a crescut foarte mult în acest sezon. Vor fi meciuri spectaculoase, o să vedeți! 

Citește și PRIMA PARTE a materialului cu Iulian Roșu. "Mi-am petrecut copilăria pe holurile spitalului"

Etichete: ionut popa , xavi , sumudica , bourceanu , gloria buzau , budescu , gerrard , iulian rosu , fcsb


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
andrei-vlad
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius
Citește și
A fost ”Calul Troian”? Un ex-FCSB-ist, cel mai slab jucător al Rapidului din play-off
Fotbalistii rapidisti Razvan Constantin Oaida, Sebastian Andrei Borza, Paul Alexandru Iacob,Phillipe Razvan Onea, Alexan
Fotbalistul de la FCSB care e ”net peste Rrahmani”
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Florinel Coman, ultimele detalii despre accidentare. Ce șanse sunt să joace cu Farul și ce urmează pentru vedeta FCSB
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Motivul pentru care Florinel Coman poate refuza prima de 500.000 de euro oferită de Gigi Becali: „Vor fi riscuri mari”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Imagini surprinzătoare. Hoții au smuls un bancomat cu ajutorul unui utilaj, sub privirile trecătorilor Video
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana C&icirc;rstea, meci dramatic la Madrid &icirc;mpotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Foto Xavi a ajuns de râsul internetului! Meme-urile apărute după ce și-a încălcat cuvântul și a rămas la Barcelona
xavi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Mădălina Ghenea, trup de zeiță în costum de baie, pe balconul unui apartament din Italia. Fanii, impresionați: „Ești incredibilă!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”