larisaa
Au apărut imaginile: a fost dusă legată la ochi pe acoperișul unei clădiri din București și nu i-a venit să creadă ce a găsit
Irina Deleanu a strălucit la Gala Gimnasticii Ritmice
Foto Cele mai spectaculoase apariții de la Gala Gimnasticii Ritmice Românești 2023
meme stoica
Anunțul lui Mihai Stoica, înaintea derby-ului FCSB - Rapid. ”Îmi schimb numele, ca să scap”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

Exclusiv Culisele revenirii Larisei Iordache. Oamenii cu rol decisiv și lecția pentru cei care au încercat să-i strivească speranța

articol scris de Andru Nenciu
03.01.2021, 08:01

Digisport.ro a refăcut cu ajutorul unor voci importante din gimnastică filmul revenirii Larisei Iordache (24 de ani) la cel mai înalt nivel în competiții. Sportiva de la CS Dinamo a cucerit patru medalii la Europenele din Turcia. 

larisa
Foto: Larisa Iordache / Instagram (@larisa_iordache)
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

După Campionatul European din 2014, ultimul la care sportiva de la CS Dinamo participase complet sănătoasă (înaintea C.E. de la Mersin), Larisa a dat peste niște obstacole crude. Pe la geamul gimnastei avea să curgă un râu de tristețe. Ghinioanele n-au ocolit-o iar în ultimii șase ani, Larisa Iordache a stat mai mult prin spitale și prin cabinetele de recuperare. S-a uitat întrebător la medici în așteptarea previziunilor care-i ofereau și speranțe minuscule, dar a dat dovadă de curaj, răbdare și înțelepciune.

Galerie Foto

Problemele au fost multiple până să-și croiască drumul spre revenirea din 2020. A fost accidentată la spate, la glezne, la degete și a simțit că obrajii îi iau foc. N-a capitulat și nu s-a lăsat în voia sorții chiar dacă a ratat două ediții ale competițiilor continentale (2015 și 2016), dar și Jocurile Olimpice de la Rio (2016).

Culisele revenirii Larisei. Șase ani în vârtejul chinurilor 

Știa că mai are în depozitul lucrurilor neterminate multe ținte neatinse. Ultima competiție la care a mai participat a fost Europeanul de la Cluj-Napoca, unde a cucerit bronz la bârnă, însă și în Sala Polivalentă de lângă Cluj Arena a avut parte de o avanpremieră medicală.


Cu o lună înaintea Europeanului, Larisa a suferit o ruptură a flasciei plantare la călcâiul drept - mușchiul tălpii. Cu antrenorii de la clubul Dinamo alături, soții Cristian și Lăcrămioara Moldovan, specialiști tobă de gimnastică - despre care Nadia Comăneci vorbea la superlativ într-un interviu acordat digisport.ro -, Larisa începea o cursă de recuperare impresionantă. "Nu  a așteptat un gest mesianic, a tras în fiecare zi pentru a reveni la coordonatele normale ale pregătirii. Nu am văzut-o niciodată atât de determinată pe Larisa", spune pentru digisport.ro un apropiat al Larisei.

Bronzul luat la bârnă, la Cluj, a venit cu o compresă rece pe fruntea asudată în sutele de ore petrecută în sala de antrenament, însă locul pe podium putea fi altul dacă Larisa nu rata ieșirea de pe aparat. 

Larisa Iordache și pilula amară de după CM 2017. Oamenii care au mimat compasiunea și au dispărut în ceață

Mondialul de final de 2017, găzduit de Montreal, avea să-i aducă Larisei o adevărată piatră de încercare. A suferit o ruptură a tendonului ahilian la piciorul stâng și, cu un chip descompus de durere și suferință, a crezut că gimnastica a devenit un paradis pierdut. Povestea groaznică dintr-un oraș de basm pentru sportul românesc a încuiat-o rapid într-un sertar. A sosit din Canada pe Otopeni în cârje, iar pe chipul ei se putea citi durerea. 

Au urmat trei ani grei, cu trei operații, iar mulți care ar fi trebuit să-i fie aproape au mimat compasiunea și au dispărut în ceață. Larisa a pornit pe panta revenirii și nu a renunțat la visul olimpic interzis în 2016, când a fost preferată Cătălina Ponor. După Mondialul din 2017 mulți i-au picurat în ureche că s-ar fi rupt din cauza antrenorilor Moldovan. La mintea cocoșului, de fapt, doar o tâmpenie avansată de câțiva oameni din gimnastică și din sportul românesc. 

Culisele revenirii Larisei. A fost activat planul optim: colaborarea cu soții Moldovan

În 2019 inima deja îî bubuia în piept de emoție la revenirea în sală. A început antrenamentele cu acordul FRG, însă fără să forțeze. A apelat la antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang, sperând că alături de ei își va regăsi forma de altădată. Relația elevă-antrenori s-a stins însă pe calea neîncrederii.

Când totul părea pierdut, iar activitatea sa în sport era asaltată cu îndoieli, Larisa a găsit sprijin pe coordonate cunoscute și încă dragi, mai exact la antrenorii Lăcrămioara și Cristian Moldovan, de care se despărțise după accidentarea din 2017. 

  • "Fiecare mesaj primit de la persoane dragi a contat foarte mult când nimeni nu mai credea în mine. Mai ales că a fost prima competiţie destul de mare pentru mine după foarte multă vreme şi am avut foarte multe emoţii. Dar încet-încet m-am regăsit pe mine", a spus Larisa după Europeanul din decembrie. 
  • Larisa Iordache a încheiat Europenele din Turcia cu un bilanţ de patru medalii, două de aur la bârnă şi sol, două de argint, cu echipa şi la sărituri.
  • În total, România, condusă de Nicolae Forminte, a cucerit la Mersin cinci medalii la senioare, argint în competiţia pe echipe, aur prin Larisa Iordache la bârnă şi sol, argint prin Larisa Iordache la sărituri şi o nouă medalie de argint, la bârnă, prin Silviana Sfiringu. 

Culisele revenirii Larisei. Contribuția Vioricăi Susanu-Chermeș

Cea care a dus o muncă enormă pentru a-i reapropria e o personalitate a sportului românesc. Viorica Susanu-Chermeș, campioană olimpică la canotaj, e responsabilul secției de gimnastică la CS Dinamo, club în care își au rădăcinile atât Larisa, cât și cei doi antrenori apropiați sufletului gimnastei. După ce echipa s-a refăcut, Larisa a început o cursă plină de obstacole pentru a se recupera fizic în vederea Campionatului European din decembrie, unde ar fi trebuit să aibă loc și calificările olimpice. 

Calificările s-au amânat pentru 2021, însă competiția a rămas în picioare, chiar și fără participarea multor superputeri ale gimnasticii, precum Rusia, Marea Britanie, Franța, Olanda sau Spania. În acest context, Larisei nu i-a fost greu să strălucească, în pofida unui potențial diminuat. A tras echipa după ea (medalie de argint) și a cucerit alte trei medalii pe aparate, dintre care două de aur (la bârnă și sol). Povestea revenirii Larisei devine o lecție pentru toți cei care au încercat să-i strivească speranța și încrederea cu neîncrederea lor.

Etichete: gimnastica , larisa iordache , viorica susanu , cs dinamo , larisa iordache medalii , povestea larisei iordache , larisa iordache poveste , cm de la montreal , culise larisa iordache


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
bianca-censori
Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”
Screenshot 2024-04-18 at 21.05.58
Recomandările redacției
meme stoica
Anunțul lui Mihai Stoica, înaintea derby-ului FCSB - Rapid. ”Îmi schimb numele, ca să scap”

Antrenorul din SuperLigă care are ”contract pe viață”! ”Un fel de Alex Ferguson”
FOTBAL: SC OTELUL GALATI - FC UNIVERSITATEA CLUJ, CUPA ROMANIEI BETANO - SEMIFINALA (18.04.2024)
Răzvan Zăvăleanu, mesaj tranșant pentru jucători: ”Trebuie să arate că au o anumită valoare”
zaval
Liverpool, tot mai aproape să numească succesorul lui Jurgen Klopp: ”A cumpărat un apartament în oraș”
Atalanta v Liverpool FC: Quarter-Final Second Leg - UEFA Europa League 2023/24, Bergamo, Italy - 18 Apr 2024
Citește și
Galerie Foto CS Dinamo a cucerit Cupa României la rugby și a reușit eventul, după o finală foarte disputată
RUGBY:SCM USV TIMISOARA-DINAMO BUCURESTI, FINALA CUPEI ROMANIEI (6.04.2024)
Exclusiv Florin Bratu a spus în ce condiții ar putea exista doar ”un singur Dinamo”
florin bratu digi
John Travolta și fiica lui de 24 de ani, la braț la o gală. Ella a moștenit ochii tatălui și delicatețea mamei pierdute prea devreme
John Travolta și fiica lui de 24 de ani, la braț la o gală. Ella a moștenit ochii tatălui și delicatețea mamei pierdute prea devreme
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Adrian Mutu, ofertă pe bani grei din străinătate! A cerut un salariu uriaș!
Francezii vin după starul lui FCSB la derby-ul cu Rapid. Gigi Becali cere 6.000.000 de euro pentru transferul imediat
Francezii vin după starul lui FCSB la derby-ul cu Rapid. Gigi Becali cere 6.000.000 de euro pentru transferul imediat
Uma Thurman, la 30 de ani de când juca rolul Miei Wallace în "Pulp Fiction". Și-a păstrat aura de mister și privirea magnetică
Uma Thurman, la 30 de ani de când juca rolul Miei Wallace în "Pulp Fiction". Și-a păstrat aura de mister și privirea magnetică
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
El a fost ”regele” radioului românesc, ascultat de întreaga naţiune. Îţi dai seama cine este tânărul din imagine?
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
Exclusiv Un nou anunț major la Dinamo, după ce Guvernul a dat aprobarea pentru noul stadion
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FC U CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET (15.09.2023)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului
Cum arată Samantha Fox la 58 de ani. Interpreta hitului "Touch Me", care punea pe jar imaginația bărbaților, e măritată cu o femeie
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Momentul în care o pisică se agață de portiera unei mașini în timpul inundațiilor din Dubai. Felina a fost salvată de un polițist
Momentul în care o pisică se agață de portiera unei mașini în timpul inundațiilor din Dubai. Felina a fost salvată de un polițist