ID186610_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Reacția ministrului Sportului după decizia radicală a Federaţiei de Hochei pe Gheață
Guildford Phoenix v Swindon Wildcats, NIHL 2, Ice Hockey, Guildford Spectrum Leisure Complex, UK - 13 Oct 2019
Petr Cech scrie istorie și în hocheiul pe gheață! Decizia luată de portarul ceh
”Mihăilă, acum ori niciodată!” Semnal de alarmă din partea italienilor pentru fotbalistul român
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Plângere penală pe numele lui ministrului Eduard Novak pentru abuz în serviciu

articol scris de Digi Sport
14.02.2023, 16:37

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe numele ministrului Sportului, Eduard Novak, şi al unor funcţionari din minister,

eduard-novak
Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului / Foto: Facebook @Eduard Novak
  • Liga 1: U Craiova 1948 - Petrolul, vineri, 21:00, DGS 1

  • Liga 2: Oțelul - Steaua, joi, 20:00, DGS 1

Sunt invocate prejudicii aduse FRHG în urma unor decizii precum organizarea unei Adunări Generale Extraordinare.

Federația Română de Hochei pe Gheață a făcut plângere penală împotriva ministrului Sportului, Eduard Novak

"Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu, în legătură cu această convocare a Adunării Generale extraordinare. Bineînţeles că a fost redactată de către avocaţi, pentru că nu o putem face noi. Toate documentele au fost depuse la parchet", a declarat preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, pentru Agerpres

Plângerile penale ale FRHG au fost făcute pe numele ministrului Eduard Novak, directorului direcţiei juridice, Vicenţiu Dacian Stan, şi delegatului Ministerului Sportului la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, Cristian-Marius Sandu, şi vizează suspendarea Adunării Generale de alegeri din 15 septembrie şi convocarea de către minister a unei Adunări Generale Extraordinare, la care nu au fost chemaţi reprezentanţii federaţiei.

"Nici eu nu îmi pot închipui ce se va întâmpla mâine (n.r miercuri, 15 februarie) la Adunarea Generală, pentru că domnul ministru Eduard Novak a încălcat orice lege, orice ordonanţă, orice statut sau regulament, absolut tot. În primul rând, noi, federaţia, nu am fost invitaţi, am auzit de această Adunare Generală extraordinară de la anumite structuri sportive care au fost invitate, pentru că nu toate au fost invitate.

Blană sau pene, solzi sau cochilii, descoperă ce înseamnă O Haină pentru Fiecare în lumea animalelor. Pe DIGI Animal World și Digi Online, azi de la 22:00.

Iar, conform statutului federaţiei, o adunare generală extraordinară nu poate fi convocată decât în trei situaţii: de preşedinte, de două treimi din Biroul Federal sau de o treime din cluburile cu drept de vot. Şi niciuna dintre aceste situaţii nu o avem în momentul de faţă. În plus, orice adunare generală trebuie prezidată, dacă preşedintele şi niciunul dintre vicepreşedinţi nu sunt, de către secretarul general.

Iar în momentul de faţă, secretarul general este angajat pe perioadă nedeterminată, este ordonator de credite, ţine legătura cu instituţiile, ca şi preşedintele. Noi nefiind invitaţi, vom încerca să intrăm, dar eu cred că nu vom fi lăsaţi. Repet, noi am aflat de această adunare generală de la anumite structuri sportive", a afirmat Hălăucă.

Conform documentului depus la parchet, federaţia invocă faptul că "prin actele emise anterior emiterii convocării, Ministrul Sportului şi prin însuşi actul denumit Convocare, ministrul împreună cu restul funcţionarilor publici care au întocmit acte în acest sens au produs un prejudiciu incomensurabil Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă din moment ce la Adunarea Generală extraordinară se vor discuta aspecte privind organele de conducere ale federaţiei care au fost alese în mod legal şi statutar în data de 15.09.2022".

FRHG îl acuză pe Novak de faptul că ministerul condus de el vrea să preia conducerea federației

"Din punctul meu de vedere, este o încercare a ministerului de a prelua conducerea federaţiei. Am înţeles că domnul ministru a spus într-o emisiune TV, referindu-se la mine, că sunt un mare sportiv, dar un prost manager. Eu vreau să-i spun domnului ministru că am preluat această federaţie cu peste 1 milion de euro datorie, pe care am achitat-o şi acum suntem pe plus.

Am preluat-o cu o magazie goală şi acum magazia este plină cu echipament sportiv. Eu cred că documentele îl contrazic pe domnul ministru, apropo de managementul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă", a completat preşedintele FRHG.

Alexandru Hălăucă a afirmat că miza ar putea fi reprezentată de dorinţa cluburilor cu management de etnie maghiară din Ardeal, care ar dori să participe doar în campionatul Ungariei: "Probabil că sunt presiuni de la cluburile din zona Ardealului, de unde marea majoritate a jucătorilor pleacă spre Ungaria. Eu cred că în curând toate echipele din acea zonă vor dori să joace doar în Ungaria şi să nu mai joace în campionatul României. Altfel nu văd de ce atâta insistenţă.

Atâta timp cât federaţia a avut datorii, de ce nu au vrut să vină să ajute federaţia, să scape de aceste datorii? După cum bine ştim, domnul Barna Tanczos şi majoritatea celor din Biroul Federal proveneau în acea perioadă tot din acea zonă. În plus, eu nu înţeleg de ce domnul ministru se antepronunţă, de vreme ce noi suntem în proces cu cluburile respective şi cu ministerul privind Adunarea Generală din septembrie. Şi l-am auzit că spune că o comisie a ministerului este mai tare decât o instanţă. Dacă o comisie ia această hotărâre, eu mă întreb de ce mai avem instanţe în România".

Oficialul FRHG afirmă că este încrezător că instanţele de judecată vor da câştig de cauză federaţiei în această speţă.

"Eu am mare încredere în instanţele de judecată din România şi probabil de asta se şi grăbesc să rezolve lucrurile. Noi am respectat întru totul statutul şi regulamentele. Noi nu am făcut niciun pas greşit şi acest lucru a fost consemnat şi de către consilierul ministerului care a fost la acea vreme în sală la Adunarea Generală de alegeri", a mai spus Alexandru Hălăucă.

În plângerea penală făcută la parchet, federaţia afirmă că prin convocarea Adunării Generale Extraordinare la 15 februarie se aduce FRHG o "serie de consecinţe juridice ireparabile".

"Prin convocarea emisă de către Ministrul Sportului pentru Adunarea Generală extraordinară, ministrul Sportului încalcă în mod flagrant dispoziţiile art. 881 din Legea nr. 69/2000 unde se arată că 'În situaţii deosebite de încălcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agenţia Naţională pentru Sport poate dispune convocarea Adunării Generale extraordinare pentru structurile de utilitate publică'.

Din modul de redactare a articolului invocat putem deduce cu uşurinţă faptul că, în convocarea unei Adunări Generale extraordinare a unei structuri sportive de utilitate publică, deţine calitate procesuală exclusiv Autoritatea Naţională pentru Sport, actualmente Ministerul Educaţiei şi nu Ministerul Sportului. Or, având în vedere emitentul convocării ce face obiectul prezentei cereri de suspendare a executării actului, respectiv Ministerul Sportului, prin Ministrul Eduard Carol Novak, putem ajunge la concluzia lipsei calităţii active a acestei entităţi în redactarea şi emiterea unor astfel de acte.

În acest sens, Ministerul Sportului prin ministru îşi depăşeşte prerogativele din moment ce a emis un act ce nu intră în apanajul atribuţiilor acestuia, prin care se conturează o serie de consecinţe juridice ireparabile asupra Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă", se arată în plângerea penală făcută de FRHG.

Ministrul Eduard Novak susține că Legea Sportului îi dă dreptul să convoace Adunarea Generală la o federație

Totodată, ministrul Eduard Novak este acuzat de federaţie că l-ar fi schimbat pe delegatul ministerului la FRHG, care ar fi refuzat să suspende efectele Adunării Generale de alegeri, cu o altă persoană, care ar fi acţionat la indicaţiile demnitarului.

De cealaltă parte, ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, pentru Agepres, că şedinţa Adunării Generale a fost convocată de minister în baza Legii Sportului, care îi dă dreptul să facă acest lucru.

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Contracandidatul său, preşedintele clubului Steaua Rangers, Valentin Dragomir, a primit 4 voturi.

Federația Română de Hochei este singura federație dintre cele 68 care nu primește finanțare de la Ministerul Sportului

Ulterior, Ministerul Sportului a luat decizia de suspendare a efectelor Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unor controale, această hotărâre fiind considerată de FRHG o "imixtiune" în treburile interne, deoarece există deja pe rolul instanţelor de judecată o contestaţie depusă de mai multe cluburi.

Pe 15 noiembrie, FRHG anunţa că a denunţat unilateral contractul cu Ministerul Sportului și a renunțat la finanţarea din fonduri publice.

Ministerul Sportului a anunţat, la data de 27 ianuarie, pe site-ul său oficial, că 67 din cele 68 de federaţii sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023. Singura este Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG), care nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă.

Convocarea Adunării Generale la federația de hochei, semnată de ministrul Eduard Novak

Etichete: eduard novak , alexandru halauca , plangere penală eduard novak


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un bărbat care mergea pe stradă cu un bong în formă de Kalașnikov a declanșat o operațiune uriașă a poliției din Australia
Un bărbat care mergea pe stradă cu un bong în formă de Kalașnikov a declanșat o operațiune uriașă a poliției din Australia

Poliția australiană a arestat un om care a fost văzut pe stradă având în mână ceea ce părea să fie...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:ROMANIA-BELARUS, PRELIMINARIILE C.E 2024 (28.03.2023)
România - Belarus 2-1. Încă trei puncte, dar final cu emoții. Oaspeții au înscris după alte câteva ocazii

Reporterul american i-a transmis două cuvinte în limba română, iar Sorana Cîrstea a izbucnit imediat în râs
sorana
Maghiarii au reacționat după comportamentul fanilor români de la meciul cu Belarus! Ce riscă naționala
FOTBAL:ROMANIA-BELARUS, PRELIMINARIILE C.E 2024 (28.03.2023)
Ilie Dumitrescu a răbufnit după discursul lui Edi Iordănescu: ”Un lider nu face așa. Asta-i reproșez”
colaj edi iordanescu ilie dumitrescu
Adio, "REG"! Anamaria Prodan a ales un nou număr pentru bolidul de 450.000 € și a ieșit cu el pe străzile Bucureștiului
amp ferrari
Recomandările redacției
”Mihăilă, acum ori niciodată!” Semnal de alarmă din partea italienilor pentru fotbalistul român

Mesajul simpatic postat de Sorana după ce a ajuns în semifinale la Miami + cum o poate depăși pe Halep
sorana cirstea
Real Madrid e OUT din cursa pentru Jude Bellingham! În ce vor fi investite cele 120 de milioane de euro
FuĂźball 1. Bundesliga 24. Spieltag FC Schalke 04 - Borussia Dortmund am 11.03.2023 in der Veltins Arena in Gelsenkirchen
Surpriză uriașă! Fotbalistul pe care Luis Enrique regretă că l-a luat la Cupa Mondială joacă la Barcelona
Spain Press Conference - FIFA World Cup Qatar 2022
Citește și
Eduard Novak a dat explicații în Camera Deputaților, după ce s-a spus că și-a premiat ilegal tatăl
eduard-novak1
Lovitură pentru Eduard Novak! Parlamentul bagă “la sertar” ordinul care a pus pe jar sportul românesc
ID186610_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Suri, apariție inedită în New York, după ce s-a aflat că n-a mai vorbit cu tatăl ei de zece ani. Fiica lui Tom Cruise e superbă
Suri, apariție inedită în New York, după ce s-a aflat că n-a mai vorbit cu tatăl ei de zece ani. Fiica lui Tom Cruise e superbă
Gigi Becali a anunțat noul transfer de la FCSB pentru sezonul următor. „Semnează!”. Care e situația lui Sorescu
Gigi Becali a anunțat noul transfer de la FCSB pentru sezonul următor. „Semnează!”. Care e situația lui Sorescu
Ce lovitură pentru Dan Șucu! Anunț despre transferul „noului Belodedici” la Rapid
Ce lovitură pentru Dan Șucu! Anunț despre transferul „noului Belodedici” la Rapid
Jennifer Aniston, într-o rochie super scurtă pe covorul roșu. La 54 de ani se mândrește cu picioare perfecte, tonifiate și bronzate
Jennifer Aniston, într-o rochie super scurtă pe covorul roșu. La 54 de ani se mândrește cu picioare perfecte, tonifiate și bronzate
Inna, poze îndrăznețe în costum de baie, la piscină în Mexic. Își face timp pentru câteva ore la soare și printre două concerte
Inna, poze îndrăznețe în costum de baie, la piscină în Mexic. Își face timp pentru câteva ore la soare și printre două concerte
ANAF se pune pe capul acestor români. Fiscul începe să-i controleze pe cei care fac bani frumoși din online
ANAF se pune pe capul acestor români. Fiscul începe să-i controleze pe cei care fac bani frumoși din online
Victoria carierei pentru Sorana Cîrstea. Reacția româncei după calificarea magnifică în semifinale la WTA Miami VIDEO
Victoria carierei pentru Sorana Cîrstea. Reacția româncei după calificarea magnifică în semifinale la WTA Miami VIDEO
Ministrul Sportului, Eduard Novak, după decizia în cazul de xenofobie de la Sepsi - U Craiova 1948: "O soluție balcanică"
CONFERINTA DE PRESA MINISTRUL TINERETULUI SI SPORTULUI (9.02.2021)
FCSB, o nouă acțiune pentru revenirea pe Stadionul Ghencea
stadionul steaua
Ministrul Sportului ia atitudine în scandalul Rapid - Cristina Neagu: “Trebuie să reglementăm”
ID186610_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Inna, poze îndrăznețe în costum de baie, la piscină în Mexic. Își face timp pentru câteva ore la soare și printre două concerte
Inna, poze îndrăznețe în costum de baie, la piscină în Mexic. Își face timp pentru câteva ore la soare și printre două concerte
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu dormi suficient. Experții dezvăluie cinci moduri în care corpul reacționează când nu ești odihnit
Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu dormi suficient. Experții dezvăluie cinci moduri în care corpul reacționează când nu ești odihnit
Digi Animal World
Momentul șocant când un coiot atacă un copil în plină zi. Ce făcea mama băiețelului în tot acest timp
Momentul șocant când un coiot atacă un copil în plină zi. Ce făcea mama băiețelului în tot acest timp
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate