fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
marica nationala1
Exclusiv Marica: ”E trist că unii jucători spun că n-ar fi un eșec necalificarea”. Ce zice de perioada Steaua şi retragere
dusan-uhrin
Veste bună pentru Dinamo! Ce jucător a revenit la antrenamentele ”câinilor”
Digi Sport 1 Live
Acum
Live Stirile Digi Sport

VIDEO EXCLUSIV Săpunaru îi ia apărarea lui Rădoi: ”Pe mine nu m-a întrebat nimeni la BAC dacă mingea e rotundă”

16.10.2015, 18:03

Cristi Săpunaru este unul dintre cazurile inedite ale fotbalului românesc. Fostul fundaș al lui FC Porto are mai multe trofee câștigate în străinătate decât selecții la națională. 10 succese cu portughezii, între care și Europa League, și doar 8 meciuri pentru tricolori!

captura sapunaru
  • Liga 1: Poli Iași - FC Voluntari, joi, 17:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: Academica Clinceni - FCSB, joi, 20:15, Digi Sport 1

Acum, ajuns la 31 de ani, Săpunaru s-a reîntors în Liga 1, la Pandurii, și e în fața unui alt început. Dar nu-și uită finalurile precedente. Așa că nu ocolește subiectul Pițurcă, nici cel al Rapidului. Developează ruptura dintre națională și public și povestește cum i-a schimbat Olăroiu cariera. Despre toate acestea și multe altele vorbește brut, ascuțit, fără spațiu de recurs. Adică așa cum a jucat întotdeauna. 

Digi Sport: Cum ai ajuns la Pandurii?
Cristi Săpunaru: A fost singura echipa din România care mi-a făcut o ofertă concretă. Mi-am dorit în primul rând pentru echipa națională. Iar cu Edi am o relație de prietenie de mai mult timp. Am vrut foarte mult să-l ajut, pentru că, la ce lot avem, cred că putem ajunge mult mai sus. Anul acesta minimum în playoff. Cupele europene sunt obiectivul.

Până când ai contract?
Un an. Pot pleca în iarnă dacă o echipă este interesată și plătește o sumă, am o clauză. Dar chiar nu-mi doresc să plec până în vară. Vreau să rămân aici, pentru că eu chiar cred că putem face ceva frumos împreună.

La echipa națională te mai gândești?
Cum să nu? Îmi doresc să mă întorc și să ajut echipa națională.

Postul de fundaș dreapta a fost în ultimii ani o adevărată problemă la echipa națională.
Într-adevăr, au fost 5-6 fundași dreapta după ce a terminat Cosmin Contra. Au fost mai multe probleme, pentru că am avut și eu cearta pe care am avut-o cu domnul Pițurcă. La anumite meciuri, presa a atacat selecționerul pentru ce fundași dreapta a jucat. S-au încercat tot felul de jucători pe acel post. Dacă eram și eu altfel, poate eram la fiecare meci. Dar mama m-a făcut corect și așa o să rămân toată viața.

”Dacă-l văd pe Pițurcă, îl ocolesc”

Cum te simțeai când priveai meciurile naționalei?
M-am uitat la toate jocurile, nu am pierdut niciunul. Dar nu eram frustrat, pentru că știam de ce nu sunt convocat și știam că merit să fiu convocat. Cel care nu m-a convocat avea și el motivele lui întemeiate. Sau neîntemeiate.

Ai suferit în acea perioadă?
Foarte mult. Am fost extrem de dezamăgit. Cu toate că s-a scris odată că am vrut să mă las de echipa națională, eu nu o să fac niciodată asta. Pentru că România e țara mea și nu aș putea să trăiesc în altă țară. Dar eu am fost forțat să mă las de echipa națională. Pentru că s-au întâmplat niște chestii destul de grave pe care nu vreau să le comentez. Ele se știu, erau foarte mulți oameni atunci în jurul echipei naționale care știau ce se întâmplă și nimeni nu a zis nimic.

Dar cu Pițurcă ai mai vorbit?
Nu.

Mai există vreo șansă să vă împăcați?
Păi nu am nimic de împărțit cu dânsul. Nu m-am căsătorit cu el, nu am de ce să mă împac.

Și dacă vă întâlniți?
Dacă mă întâlnesc, îl ocolesc. Sau mă ocolește el.

”Toată lumea calcă în picioare echipa noastră națională”

Care crezi că e cea mai mare problemă naționalei actuale?
Lipsa de susținere. Cred că ne-ar trebui mai multă susținere din partea tuturor. Pentru că toată lumea calcă în picioare echipa națională. Foștii jucători care apar pe la emisiuni să nu uite că au plecat tot din iarbă, de unde am plecat și noi. Și critică în continuare. Foștii antrenori la fel. Presa din România critică naționala tot timpul. Dar constructiv cu ce venim? Tot timpul criticăm, criticăm, criticăm. De asta îl admir eu pe Gică Hagi, că el a fost singurul care a construit ceva în România la ora actuală.

Dar senzația asta a ta, că naționala e supra-criticată, e împărtășită și de ceilalți jucători de la lot?
Întrebați-i și o să vedeți că mai toți gândesc așa. Că nu e normal ca în fiecare zi când deschizi televizorul să fii criticat. Zi de zi, zi de zi. Asta e meseria noastră, bine, acceptăm criticile, dar cât să le mai acceptăm?

Dar ce critici te-au deranjat? Spune concret.

Păi s-au găsit tot felul de critici. Că am bătut pe Feroe cu 1-0, pe ăia nu știu cum... Când e bine, nu e bine. Când e rău, e mai rău. De când nu s-a mai calificat naționala? A trecut ceva timp, nu? Tot am sperat să ajungem din nou pe primul loc și când am ajuns, noi criticăm jucătorii naționalei...

”Mutu poate fi o soluție reală pentru națională la EURO”

Adi Mutu a spus că vrea să joace din nou la națională.
Eu îmi doresc ca el să rupă porțile în India și-l aștept cu cel mai mare drag la națională. Pentru că Adi Mutu e un jucător valoros și cred că și la 40 de ani voi avea nevoie de un jucător ca Adi Mutu.

Mai crezi că poate să revină din punct de vedere fizic?
Eu îl știu bine pe Mutu și vă spun că ambiția pe care o are el o au foarte puțini jucători. Iar, în momentul în care va începe să joace, poate deveni o soluție reală.

Dar Daniel Niculae, prietenul tău, nu are și el ambiția asta de a reveni la națională? E un turneu final la orizont.
El suferă în momentul de față că nu și-a găsit echipă, își dorea foarte mult să meargă afară. Eu cred că, dacă juca în continuare, era o soluție viabilă pentru naționala României. Pentru că e un jucător valoros, pe care-l cunosc de mulți ani, și care a pus tot timpul fotbalul pe același plan cu familia. Și e mare lucru în ziua de azi.

”Am avut tricou cu numele lui Pancu pe spate când eram copil”

Ai rămas dezamăgit de perioada de la Rapid?
Nu vreau să mai comentez, să comenteze cei de acolo, să comenteze anumiți suporteri, eu rămân rapidist cu sufletul și o să rămân toată viața mea.

Te mai gândești să rămâi la Rapid?
Poate o să mă întorc într-o zi, nu știu... Vom vedea.

Cum va fi să-l ai adversar pe Pancu în acest sezon?
Pancu a fost idolul meu din copilărie. A fost jucătorul pe care-l admiram tot timpul.

Aveai tricou cu numele lui?
Am avut și tricoul lui... Știe...

Și nu glumea cu tine?
Păi de ce să glumească? Să fie mândru! Că nu a fost idolul oricui. (râde).

Te așteptai să plece de la Rapid?
Niciodată. Și asta nu e vina lui. Cum nu mă așteptam nici eu să fiu tratat în felul în care am fost tratat. Nu mă așteptam să fie nici Daniel Niculae tratat așa cum a fost tratat. Dar despre Rapid să vorbească alții, noi nu avem dreptul, au alții dreptul să vorbească de Rapid.

Te mai gândești la un contract în străinătate?
Normal că da. Mă gândesc să joc și până la 38-40 de ani.

”Nu mi se pare normal ce i se întâmplă lui Rădoi”

Vrei să te faci antrenor când te retragi?
Nu știu, că nu am fire de păr albe deocamdată. Și nu vreau să ajung ca Șumi. Ați văzut cum e, săracul. După fiecare meci e mai stresat ca oricine.

Ar trebui atunci să te apuci de acum de școala de antrenori. Ai văzut ce se întâmplă cu Rădoi.
Mie chiar îmi pare rău de situația lui Rădoi. Eu l-am cunoscut ca jucător, a fost adversarul meu, ne uram reciproc pentru că unul e cu Steaua, altul cu Rapid, dar văd câtă pasiune pune ca antrenor... Eu cred că unui jucător care a făcut ceva în fotbalul mondial și în cel românesc, în primul rând, i se pot permite câteva chestii. Toată viața lui a făcut fotbal. Are 12 clase, totuși, nu e un prost. Poate să țină un discurs, poate să vorbească cu tine. Să nu poți să-i dai carnetul de antrenor pentru că nu are bacalaureat... Iar unii care stau și studiază și nu au atins în viața lor o minge de fotbal, nici nu știu dacă e rotundă sau ovală, sunt antrenori. Eu nu văd asta normal.

Dar acesta e regulamentul.
Atunci să fie schimbat. Că pe mine la Bacalaureat nu m-a întrebat nimeni cum e mingea, dacă e rotundă sau strâmbă, sau cum trebuie s-o lovesc. Faci lupte toată viața și ți se cere bacalaureat să te faci antrenor de lupte. Sau faci box toată viața. Mă duc la BAC să dau vreun pumn profesorului? Sau haltere? Îți trebuie BAC să-i înveți apoi pe alții să facă haltere? Vă întreb și eu... Sunt chestii pe care le faci toată viața. Și chestii la care te pricepi. Atunci, dacă nu ai BAC-ul, ce faci? Te apuci de furat? Dar când ajung eu la 38-40 de ani o să candidez la președinția FRF și rezolv astea.

Serios?
Nu (râde, dar dă din cap afirmativ)

”Olăroiu m-a făcut din atacant fundaș”

Când te-ai apucat de fotbal te gândeai că o să ajungi să câștigi un trofeu european?
Niciodată. Făceam scrimă la început, până când, la un antrenament, am auzit hărmălaie afară și am scos capul pe geam. Am văzut că jucau niște copii fotbal și m-am îndrăgostit imediat de jocul acesta. Dar nu m-am gândit niciodată că voi câștiga aia sau aia. Dar visam. La început să joc în Liga 1, după aceea să plec afară, să câștig trofee. Și s-au adeverit aproape toate, mai puțin unul.

Care?
Să joc la un campionat european sau mondial. Se va întâmpla, poate, într-o zi.

Erai atacant la început, nu?
Da. Și dădeam multe goluri. Până într-un sezon în care nu am mai dat niciunul. (râde).

Ce calități aveai? Erai tehnic?
Nu. Nu semănam cu nimeni, eram un atacant ciudat. Era foarte greu să-mi iei mingea, eram forțos de mic.

Și cum ai ajuns fundaș?
M-a văzut domnul Cosmin Olăroiu la un antrenament și m-a trecut în spate.

Pentru că aveai calități de fundaș? Sau că nu aveai de atacant?
Nu mi-a spus așa, în față. Era la un antrenament la care era și domnul Bolborea. Și i-a zis: ”Mitică, ia-ți atacanții, că eu fac cu fundașii!”. Și eu mă duceam spre atacanți. ”Tu! Hai!”, și a fluierat spre mine. ”Unde?”. ”Fundaș de azi”. Și așa am rămas...

”Puteam lua Champions League cu Porto”

Cu foștii tăi colegi de la FC Porto ai mai ținut legătura?
Cu Cristian Rodriguez și cu James am mai vorbit o dată. Nu am ținut legătura. Îmi pare rău că nu am câștigat Champions League atunci, că echipa aia merita. Era o echipă frumoasă. Dacă luați jucătorii, Otamendi, Guarin, Moutinho, Hulk, Falcao, James Rodriguez, și vă uitați unde au ajuns și cât au valorat... Îmi aduc aminte și de Supercupa cu Barcelona lui Guardiola, cea mai bună Barcelona. Cred că am fost singura echipă din Europa care am reușit un 40 la sută posesie, și asta cu oameni eliminați. Era ceva... Cu toate că nu era prea amuzant să joci cu ei. Trebuia să fugi non-stop după minge.

Acelea au fost cele mai frumoase momente. Dar cele mai grele?
(oftează). Acel 1-0 cu Steaua. Cu bricheta.

Nici acum nu ai depășit momentul?
Nu o să-l pot uita niciodată. Cred că a fost cea mai mare dezamăgire a mea ca fotbalist.

Cum crezi că ești perceput de public?
Arogant... La un moment dat eram văzut ca un criminal, că le rupeam picioarele mai multor jucători. Apoi zeflemist, că nu băgam lumea în seamă...

Dar tu cum te-ai caracteriza?
Vesel și sufletist. Niciodată nu am fost arogant, pentru că de mic am fost sărac. Și, să știți, sunt mai rușinos de fel. Asta aș schimba dacă aș putea. Atunci să fiu arogant, să se vadă diferența (râde).


Etichete: sapunaru , program digisport , cristi sapunaru digisport , sapunaru interviuri reportaje , interviuri si reportaje digisport , sapunaru rapid pandurii interviu

Digi24
Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. Ce a uitat, însă, să spună
Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. Ce a uitat, însă, să spună

Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Prime Minister Boris Johnson holds COVID-19 Press Conference
Prima reacţie a lui Boris Johnson, după anunţul care a făcut azi înconjurul lumii

Premierul britanic Boris Johnson a salutat retragerea cluburilor engleze din controversatul proiect...

Mircea Lucescu, contestat din nou de fanii lui Dinamo Kiev, chiar dacă e la un pas de event! Ce le-a strigat antrenorul român
mircea lucescu
România și-a aflat grupa de la Jocurile Olimpice de la Tokyo! Adversari exotici pentru Rădoi. Tabloul complet
ro2021
De ce au renunțat, de fapt, marile cluburi la Super Ligă. Gestul disperat făcut de UEFA
Chelsea fans protest against European Super League - 20 Apr 2021
Aproape toţi au fugit din Super Ligă, el a rămas în picioare şi acum a ieşit să spună tot ce s-a întâmplat: "Insulte, ameninţări"
EXCLUSIVE: Real Madrid FC Arrive In Liverpool
Recomandările redacției
dusan-uhrin
Veste bună pentru Dinamo! Ce jucător a revenit la antrenamentele ”câinilor”

Dinamo primește o veste bună înainte de meciul din deplasre cu Gaz Metan, programat vineri, de la ora 20:30, în direct pe Digi Sport 1 și pe digisport.ro pentru abonații RCS-RDS.

”Perez minte!”. Tebas, discurs-manifest împotriva Super Ligii și acuze dure: ”Dacă ajuta, nu se făcea pe ascuns”
EXCLUSIVE: Real Madrid FC Arrive In Liverpool
Reacția COSR, după ce Gigi Becali a amenințat că nu va lăsa jucătorii de la FCSB Jocurile Olimpice. Neymar, exemplul oferit
Gigi Becali, patronul FCSB / Foto: Sport Pictures
Perechea Tecău/Krawietz, în semifinalele probei de dublu a turneului ATP de la Barcelona
tecau-krawietz
Citește și
Video "Bucureştiul fură fraierii". Episod neştiut, într-un club din Regie! Pancu: "Mi-am luat un pumn în ochi"
pancu12
Video Exclusiv Ion Marin: ”Am învins cancerul, dar au fost opt luni de suferință pe care nu le voi uita”
ion marin cancer
Kim Kardashian, într-o ținută imposibilă. Cum arată rochia cu decupaje extreme, care lasă orice detaliu la vedere
Kim Kardashian, într-o ținută imposibilă. Cum arată rochia cu decupaje extreme, care lasă orice detaliu la vedere
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu
Miron, recuperat pentru Clinceni - FCSB. Tratamentul miraculos la care l-a trimis Gigi Becali. S-a vindecat complet
Miron, recuperat pentru Clinceni - FCSB. Tratamentul miraculos la care l-a trimis Gigi Becali. S-a vindecat complet
Kate Hudson, în costum de baie, arată la 42 de ani ca la 24. „Tu pur și simplu nu îmbătrânești!”
Kate Hudson, în costum de baie, arată la 42 de ani ca la 24. „Tu pur și simplu nu îmbătrânești!”
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi, care sunt drepturile tale: este sau nu ilegală această solicitare
Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi, care sunt drepturile tale: este sau nu ilegală această solicitare
"Mai puternica decat cancerul". Cine e fosta tenismena din Top 10 WTA care a invins boala si vrea sa joace la Roland Garros
"Mai puternica decat cancerul". Cine e fosta tenismena din Top 10 WTA care a invins boala si vrea sa joace la Roland Garros
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
ianis hagi
VIDEO Primul interviu al lui Liță Dumitru după ce a fost operat de cancer: "Mi-a fost frică să nu mor!"
captura lita
Video Exclusiv Mihaela Buzărnescu, în așteptarea revenirii: ”Mai vorbesc cu glezna, îi spun că o să fie bine”
colaj reportaj buzarnescu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Digi World
Medicamentul banal care te poate proteja de coronavirus. Cum acționează acesta în organism
Medicamentul banal care te poate proteja de coronavirus. Cum acționează acesta în organism
Digi Animal World
O femeie este pe cale să aibă un atac de panică, când patrupedul ei decide să intervină. Ceea ce a urmat apoi a fost uimitor
O femeie este pe cale să aibă un atac de panică, când patrupedul ei decide să intervină. Ceea ce a urmat apoi a fost uimitor
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate