POLO:CSM ORADEA-STEAUA BUCURESTI, SUPERLIGA NATIONALA (29.11.2020)
CSA Steaua a cucerit Cupa României la polo masculin. Victorie dramatică în fața CSM Oradea
POLO:CSA STEAUA BUCURESTI-CSM DIGI ORADEA, FINALA CUPEI ROMANIEI (14.02.2020)
CSA Steaua a reuşit scorul Superligii, 35-1 cu Politehnica Cluj. Toate rezultatele
pjimage (1)
Video PSG -Bayern 0-1 (3-2 în tur) și Chelsea - FC Porto 0-1 (2-0 în tur), în sferturile Champions League. Campioana Europei, eliminată
Digi Sport 1 Live
Acum

De la un prosop și un slip, la 20.000 km înotați și visul JO. Povestea lui Alex Matei, românul care vrea să ridice poloul

articol scris de Andru Nenciu
29.03.2021, 13:41

Alex Matei (40 de ani) s-a dedicat toată viața poloului, iar acum vrea să dea înapoi ceea ce i-a dat sportul cu mingea pe apă. Fostul component al naționalei candidează pentru funcția de președinte al FRP.

XII FINA World Championships - Water Polo
Alex Matei, la CM din Melbourne / Foto: Getty Images
  • UCL: Liverpool - Real Madrid, miercuri, 22:00, Digi Sport 1

  • UCL: Borussia Dortmund - Manchester City, miercuri, 22:00, Digi Sport 2

A început cu natația, sub comanda Doinei Sava, dar poloul a exercitat asupra lui o fascinație continuă. A jucat la Lille, Steaua, Dinamo și CSM Oradea, a făcut parte din generația care ocupa locul 4 la Euro 2006 și locul 6 la CM 2005 și și-a văzut împlinit și visul de a juca la Jocurile Olimpice, în 2012, la Londra.

Alex Matei: "Am înotat peste 20.000 de kilometri în timpul carierei!"

Iubitorii poloului și-l amintesc pe Matei și pentru sprinturile de senzație din debutul meciurilor, la duelurile de posesei, dar și pentru golul decisiv care a dus România lui Vlad Hagiu în semifinalele CE, după 10-9 cu Italia.

"Poloul a însemnat și înseamnă totul pentru mine. Cred că am înotat, în total, peste 20.000 de kilometri, chiar mă întreba fiica mea, Alexia, într-o seară, cât am înotat și am făcut un calcul. Și ea joacă polo", spune Alex Matei, pentru digisport.ro.

Dreptaciul de 1,95 m a și-a trăiat câte o picătură din carieră în toate bazinele din România. Când era copil aștepta intre grupa sa în apă ore întregi, mergea acasă cu ochii roșii după ce clorul din Floreasca îi provoca iritație oculară, dar s-a bucurat și noile piscine din România, construite după 2010.

Alex Matei profimedia
Alex Matei, în dreapta, într-un meci contra Australiei, la CM / Foto: Profimedia

Primul premiu câștigat de Alex Matei în polo: un prosop și un slip

"Primul premiu câștigat a fost un prosop și un slip. Asta m-a făcut să las definitiv natația pentru polo. Eram cel mai fericit, toți eram bucuroși fluturam acel prosop. Eram la CSȘ 1 și ne băteam cu Oradea, echipa lui Nicu Diaconu (n.r. - un alt fost mare internațional român. Erau bucurii mărunte, dar care ne-au făcut să mergem mai departe", spune, nostalgic, fostul poloist.

România era percepută drept Țara Ligheanelor în urmă cu 15 ani, când tricolorii stăteau pe creasta valului la nivel european mondial. Budapesta avea peste 100 de bazine în care se putea juca polo, în timp ce România miza pe doar opt. Treptat, câțiva oameni cu inițiativă, care au știut să valorifice proiecte, au mai dat un imbold pentru a se construi modernul bazin din Oradea, cel din Ghencea sau cel din Parcul Dinamo.

Cum reacționa când străinii îl întrebau de infrastructura precară din sporturile nautice de la noi

"Colegii străini sau adversarii mă întrebau cum poate România să facă performanță când toți poloiștii se înghesuie în câteva bazine. Zâmbeam la cutie și le spuneam: <Va fi mai bine și la noi!>" Sportul despre care se spune că e la fel de dur ca rugby-ului i-a adus lui Matei momente în care se dezlănțuia euforic la victorii, dar și zile în care se cufunda într-un ocean de tristețe.

Galerie Foto

Alex Matei: "Cea mai dură lovitură am recepționat-o în gât!"

"Când am ratat calificarea la JO de la Beijing, în 2008, simțeam că totul s-a terminat, că se prăbușește ca un castel din cărți de joc toată cariera mea. Apoi am reușit să ne revenim și ne-am calificat la JO din Londra.

Când am simțit spiritul olimpic mi-am dat seama că nu degeaba mi-am sacrificat copilăria sau am înotat până la epuizare. Poloul e un sport frumos, numai noi știm ce lupte se dau pe sub apă. Dar cea mai grea lovitură am primit-o în gât, un croșeu voit, nu din greșeală. Atunci am rămas fără aer, n-am mai putut juca. Toate aceste întâmplări au farmecul lor", mai spune Matei.

După ce și-a pus casca de poloist pentru totdeauna într-un sertar, în 2017, la 37 de ani, Alex Matei a devenit medaliat al României la natație! Sportul pe care-l abadonase în copilărie a exercitat din nou asupra lui o fascinație minunată. "Cu ștafeta lui Dinamo am luat medalia de bronz, am zis de ce să nu-i ajut pe băieți!? Părinții care-și dau copiii la înot trebuie să înțeleagă că acest sport îi va dezvolta armonios, că le va dezvolta capacitatea respiratorie, că pot continua pe natație sau chiar pot face polo".

Alex Matei foto profimedia
Alex Matei, cască albastră, în duel cu unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, ungurul Tamas Kasas / Foto: Profimedia

Cum pot fi stopate retragerile juniorilor de perspectivă, care aleg să părăsească sportul cu mingea pe apă

Ce l-a determinat pe Matei să intre în cursa pentru președinția Federației de polo? Fostul poloist răspunde. 

Mulți juniori renunță la polo înainte de a face pasul către seniorat. Ce ai de gând să faci pentru a stopa acest "val"?
Descurajarea abandonului la nivelul juniorilor și mai ales al juniorilor mari îl vom face prin introducerea unor programe atractive, lărgirea loturilor și înființarea de noi echipe cu sprijinul cluburilor nou înființate în diverse orașe din țară, dar și în centrele de tradiție.

Apoi intenționăm eu și echipa mea să schimbăm și să aliniem categoriilor de vârstă, la standardele internaționale, din juniori 3,2,1 în Under 15,17 și respectiv 19, astfel foștii juniori 1 mai câștigă un an în identificarea echipei de seniori potrivite pentru a continua activitatea de performanță.

Iar mulți sportivi, după ce se lasă de polo, rămân pratic fără job și se integrează greu în societate.
Am de gând demararea unui sistem pentru susținerea integrării pe piața muncii a jucătorilor la final de carieră și, o altă problemă importantă, soluționarea problemei foarte importante în viziunea mea, a asigurărilor medicale obligatorii pentru jucători.

Are de gând să modernizeze Bazinul "Tolea Grințescu"

În ultimii ani au apărut câteva bazine cu dimnensiuni olimpice în România, dar cel din Floreasca n-a avut nimeni inițiativa să-l refacă. Ce ai de gând în privința lui?
Vrem să inițiem demersurile necesare pentru finanțarea modernizării/refacerii de la zero a Bazinului "Tolea Grințescu" Floreasca, în acest sens am luat legătura cu o firma puternică de construcții din România care este dispusă să se ocupe de renovare în sistem barter - în sarcina noastră revenind obligația de a face reclamă numelui lor. Un alt obiectiv este aducerea bazinului Tineretului în administrarea FRPolo.

Care e viziunea ta în privința dezvoltării poloului?
Alături de echipa mea am elaborat o strategie în 10 pași. Primul ar fi creșterea substanțială a numărului de practicanți ai polo-ului prin demararea cu sprijinul cluburilor a unui amplu program de selecție în mediile școlare, a copiilor cu vârsta până la 10 ani, acțiuni care să beneficieze de o mediatizare corespunzătoare.

Al doilea ar fi îmbunătățirea vizibilității mediatice a disciplinei sportive ca atare si a campionatelor naționale în special, transmiterea acestora în regim online pe o platformă de streaming sau pe un canal de youtube dedicate, asigurate cu personal și gestionate la nivelul federației, iar al treilea îmbunătățirea organizării interne, a relațiilor de lucru dintre Biroul Federal, Executivul FR Polo și cluburile afiliate. Mai avem foarte multe puncte interesante de a relansa poloul românesc, le-am trecut în strategia mea.

XII FINA World Championships - Water Polo
Alex Matei, după un gol înscris la CM din Melburne / Foto: Getty Images

Alex Matei: "Atragerea de fonduri reprezintă principala prioritate pentru federație"

Aproape toate federațiile au probleme financiare. Cum vei atrage fonduri?
Eu am discutat deja cu câțiva oameni care stau foarte bine din punct de vedere financiar, ei sunt gata să vină alături de mine și de echipa mea. Atragerea de fonduri reprezintă principala prioritate pentru federație.

Fără acestea nu pot fi plătiți angajații și nu pot fi achiziționate echipamente, materiale și consumabile și nici nu pot fi sustinuți financiar sportivii și antrenorii merituoși. În acest sens trebuie avute în vedere și accesarea de fonduri prin proiecte în colaborare cu asociații internaționale filantropice, parteneriate public/private, organizarea unei campanii anuale de sponsorizări și contracte de publicitate.

  • Alegerile la Federația de Română de Polo vor avea loc pe 19 aprilie
  • Până vineri, doar Alex Matei își depusese candidatura
  • Actualul președinte al FRP este Călin Găvruș
  • Londra 2012 e ultima ediție la care România a fost prezentă la JO. După Revoluție, tricolorii au mai fost prezenți la Atlanta 1996

Vorbești de echipa ta. Pe cine ți-ai propus să aduci lângă tine?
Deocamadată, nu pot să fac public numele lor. În echipa cu care voi pleca la drum, ne vom regăsi persoane care suntem de o viață în polo, ca foști jucători, antrenori, jurnaliști, alți specialiști în diferite domenii, oameni care au performat în mediul privat sau în administrația centrală. Ne unește dorința de a relansa această disciplină olimpică pe orbita performanței și ambiția provocării pe care o avem înaintea noastră.

OK, înțeleg. Mulți vor spune că ești prea tânăr.
Așa e în România, dar o viață dedicată poloului m-a făcut să am o privire de ansamblu asupra fenomenului. Știu ce trebuie să fac și am o strategie.

Spune-mi pentru iubitorii poloului care sunt câteva dintre obiectivele pe care le-ai inclus în strategia despre care vorbești?
Dezvoltarea şi armonizarea relaţiilor de colaborare şi parteneriat între Federaţia Română de Polo, MTS, COSR şi celelalte federații sportive naționale, precum şi cu alte instituții ale statului cum ar fi: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării Inovării si Digitalizării, etc, precum și cu organele reprezentative în plan european şi mondial, LEN şi FINA. Apoi, pot să mai menționez dezvoltarea intensivă a bazei naționale de selecție, plecând de la nivelul inițierii.

O ultimă întrebare. Handbalul posedă centre de excelență atât la masculin, cât și la feminin. Iei în calcul înființarea unor astfel de centre?
Sigur, m-am gândit la înființarea unor Centre Regionale de Excelență. La Alba Iulia pentru poloul feminin, la Oradea, Tg. Mureș, Brașov și Otopeni pentru cel masculin, prin utilizarea la maximum a capacităților oferite de noile piscine.

Îmi doresc totodată sprijinirea centrelor de tradiţie Timişoara şi Arad, care azi se află la un nivel scăzut de performanţă. De asemenea dorim să lucrăm și cu centrele pentru copii defavorizați pentru a oferi o șansă la educarea lor prin sport și integrarea într-un grup competitiv, și de ce nu, accesul spre înalta performanță a acestora.

Etichete: alex matei , fr de polo

Digi24
VIDEO. Scandal în Parlament cu Diana Șoșoacă. A intrat cu forța în Comisia Juridică: „S-a dat ordin să fiu bătută”
VIDEO. Scandal în Parlament cu Diana Șoșoacă. A intrat cu forța în Comisia Juridică: „S-a dat ordin să fiu bătută”

VIDEO. Scandal în Parlament cu Diana Șoșoacă. A intrat cu forța în Comisia Juridică: „S-a dat ordin...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
morosanu
Ce i-a cerut Sergiu lui Cătălin Moroșanu înainte să le dea interlopilor casa primită din donații: "A fost refuzat"

Presat de Leo Messi să revină la Barcelona, Neymar s-a decis. France Football anunţă o lovitură de proporţii
Paris Saint-Germain v Liverpool - UEFA Champions League Group C
Săgeți către Rednic aruncate de noul antrenor al Viitorului, după 0-2 cu Gaz Metan Mediaș: "Vom reveni la filosofia clubului"
anghel
Gigi Becali nu se înșela deloc! Cu cât a crescut cota lui Dennis Man după transferul la Parma
Parma vs Genoa - Serie A TIM 2020/2021
Ştefan Radu rupe tăcerea, după ce Cristi Pulhac a spus despre el că "nu mai vine în România nici în vizită"
0.FOTBAL:FC ARGES-DINAMO BUCURESTI 2-3,LIGA 1 (24.09.2006)
Recomandările redacției
Paris Saint-Germain v Bayern Munich, UEFA Champions League, Quarter Final, Second Leg, Football, Parc des Princes, Paris, France - 13 Apr 2021
Video PSG - Bayern 0-1. Francezii se califică în semifinalele UCL după un meci superb! Ratări uriașe de ambele părți

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor, chiar dacă a pierdut returul cu Bayern Munchen, scor 0-1. Campioana Franței merge mai departe datorită golurilor marcate în...

Dusan Uhrin și-a ales staff-ul și a făcut primele declarații după revenirea la Dinamo. Ce se întâmplă cu Mulțescu
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-CFR CLUJ, LIGA 1 CASA PARIURILOR (10.11.2019)
"Am eliminat campioana Europei!". Reacția lui Neymar, după ce a ratat o mulțime de ocazii contra lui Bayern
Paris Saint-Germain v Bayern Munich, UEFA Champions League, Quarter Final, Second Leg, Football, Parc des Princes, Paris, France - 13 Apr 2021
Chelsea, din nou în ”careul de ași” al UCL după 7 ani! Porto se consolează cu un gol de generic în retur
Chelsea FC v Porto FC, UEFA Champions League Quarter-final, second leg, Football, Sanchez Pizjuan Stadium, Sevilla, Spain - 13 APR 2020

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko, ținută incendiară în care gătește în bucătărie: “Când o să am o soție, o pun să gătească în ținute ca ale tale”
Anna Lesko, ținută incendiară în care gătește în bucătărie: “Când o să am o soție, o pun să gătească în ținute ca ale tale”
Digi World
Cum îți dai seama că ai contractat virusul SARS-CoV-2. A fost identificat un nou simptom timpuriu al coronavirusului
Cum îți dai seama că ai contractat virusul SARS-CoV-2. A fost identificat un nou simptom timpuriu al coronavirusului
Digi Animal World
Ce a făcut un câine după ce stăpâna sa i-a adus acasă două pisici abandonate. Povestea a impresionat lumea: ”S-a întâmplat natural”
Ce a făcut un câine după ce stăpâna sa i-a adus acasă două pisici abandonate. Povestea a impresionat lumea: ”S-a întâmplat natural”
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate