Exclusiv Marius Avram, după ce Hațegan i-a dat doar galben lui Homawoo: ”Nu ăsta e motivul” / ”S-a lăsat influențat”
Ovidiu Hațegan a rupt tăcerea după ce i-a dat doar galben lui Josue Homawoo, care l-a trimis în spital pe Luca Mihai
Denis Drăguș și-a dat acordul, dar riscă să rateze transferul
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

"Era zăpadă pe marginea bazinului Dinamo, dar noi ne antrenam în apă în noiembrie". Vlad Hagiu, marcat de moartea mentorului său, Iulius Kapșa

articol scris de Andru Nenciu
07.10.2020, 09:13

Fostul mare antrenor de polo Iulius Kapșa a murit, în urmă cu trei zile, la vârsta de 77 de ani. Vlad Hagiu, jucător descoperit de Kapșa și unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, vorbește pentru Digi Sport despre personalitatea tehnicianului care după 1989 s-a stabilit în Germania. 

Vlad Hagiu - Iuliu Kapsa
Dinamo campioană. Vlad Hagiu, al treilea pe rândul de jos (de la dreapta), și antrenorul Iulius Kapșa, al treilea pe rândul de sus (de la dreapta) / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu
  • SuperLiga: Hermannstadt - Botoșani, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

Tablou hibernal de noiembrie, 1978. Zăpada acoperă complexul Dinamo ca o pătură de frișcă, dar în zona bazinului e zarvă mare. Țiuituri, pocnete și strigăte de bucurie, semn că poloul nu și-a încetat cursul lui firesc.

Omătul le troienise băieților cu slip și cască ușa vestiarului pe dinafară, dar antrenamentele nu se păcăleau. Niciodată.

Vlad Hagiu: "Apa era foarte caldă și erau aburi. Ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă"

"Era nocturnă, apa foarte caldă și erau aburi. Luna noiembrie. Pe marginea bazinului Dinamo era zăpadă. Intram și ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă. Undeva, pe la 7-8 seara, ne antrenam după seniori, eram încă la juniori.

A fost super, iar domnul Kapșa era responsabil de felul în care ne desfășuram antrenamentele", întoarce Hagiu o pagină din albumul cu amintiri.


Vlad Hagiu (57 de ani), golgheterul all-time al României și unul dintre jucătorii de top ai lumii, a făcut trecerea de la înot la polo datorită mentorului său, Iulius Kapșa. Nu-și găsea locul pe culoarul de înot. Avea nevoie de acțiune. De joc de echipă. Voia să se hrănească cu bucuria dată de marcarea unui gol. 

"În 1976, practicam înot la Dinamo. Fără prea mare chef! Mă săturasem, nici nu aveam rezultate remarcabile. Așa că profesoara de atunci, Magda Cristescu, mă lăsa duminicile să joc la echipa de copii a clubului Dinamo.

La început mergeam să iau mingea de la centru - înotam foarte bine craul - dar la primul meci am marcat și vreo patru goluri, așa că nea Iulius a pus imediat ochii pe mine. În cele din urmă, a reușit cu multe eforturi să mă ia la polo.

Văzusem și Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a fost cel mai nedrept turneu din istoria poloului românesc, printr-un meci aranjat între Italia și Olanda, care ne-a scos pe locul 4 în loc de o medalie.

Și am vrut neapărat să joc și eu polo la nivelul acela înalt", continuă Hagiu.

 Iulius Kapșa era genul de antrenor implicat în munca lui.  Vorbea tot timpul despre băieții săi.  Era parte a poveștii scrisă chiar de el. Știa totul despre elevii săi.
 
POLO:STEAUA BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI 11-10,LIGA NATIONALA (10.01.2009)
Vlad Hagiu / Foto: Sport Pictures

Hagiu, antrenor care a dus România până pe 4 la CM 2005 (Montreal) și 6 la CE 2006 (Belgrad), revede cu ochii minții momentele din urmă cu peste 30 de ani.

Vlad Hagiu: "Nea Iulius a plecat în 1988 în Bulgaria, apoi s-a stabilit în Germania. A făcut din Duisburg a doua cea mai puternică echipă a nemților"

"Știa să fie și dur, dar și haios. Era acea perioadă a comunismului când ascultai tot și făceai. Exista respect, nu scoteai o vorbă. În 1988 a plecat în Bulgaria, iar apoi s-a stabilit în Germania, la Duisburg, unde a transformat echipa în a doua cea mai puternică a Germaniei.

Sunt foarte mâhnit de dispariția celui care mi-a pus mingea în mână, în 1976, suferea de mult timp de acea boală nemiloasă", mai dă Hagiu timpul înapoi.

Pentru Kapșa, Hagiu era copilul lui de suflet. Îi urmărea din Germania cariera și suferea la fiecare meci al naționalei când bucureșteanul ocupa funcția de selecționer, într-o perioadă în care poloul românesc strălucea sub conducerea fostului președinte, George Gaiță. 

"L-am luat pe Vlad de la înot, la 12 ani, și l-am dus până la echipa de seniori. A fost un fenomen!”, povestea Kapșa, în urmă cu șapte ani.

  • 420 de selecții a strâns Hagiu la națională
  • 1.152 de goluri a marcat Hagiu pentru națională
Iuliu Kapsa
Iulius Kapșa s-a stins din viață la 77 de ani / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu

Campion cu Dinamo de șapte ori la seniori și finalist al Cupei Campionilor Europeni, Iulius Kapșa și-a dedicat peste 40 de ani din viață poloului. A trăit pentru sportul cu mingea pe apă.

"Nea Iulius a avut curaj și mare merit de a promova tineri la echipa de seniori a clubului Dinamo. În 1979, împreună cu Cătălin Moiceanu, Florin Ardelean Florin și Dan Cristian, am evoluat alături de alți tineri tot de nea Iulius promovați: Șerban Popescu, Eugen Ionescu, Doru Ciobaniuc sau Gheorghe Popescu în echipa mare a lui Dinamo.

Acolo jucau deja nume mari ale poloului dinamovist, dar și oameni de bază ai naționalei lui Tolea Grințescu: Dinu Popescu, Viorel Rus, Adrian Nastasiu, George Gaiță, Doru Spânu, Liviu Răducanu, Adrian Munteanu.

Aceștia ne-au primit foarte bine lânga ei și am reușit să luăm în 1980 campionatul de la eterna rivală Rapid. Apoi a urmat confirmarea. Am mai luat cu nea Iulius încă trei titluri la seniori și patru la juniorii mici și mari", mai evocă Hagiu personalitatea omului care l-a lansat în polo, sport considerat la fel de dur precum hocheiul pe gheață și rugbyul.

Visul lui Iulius Kapșa, un om care a trăit pentru polo

Iulius Kapșa a antrenat în perioada în care în România numărai pe degete bazinele din România. Urmărea cu un zâmbet amar și anii în care naționala făcea performanțe între 2005 și 2013, dar tot era denumită "Țara Ligheanelor". A apucat să mai vadă cum, în ultimii șapte ani, s-au mai ridicat la Steaua, la Dinamo, dar și prin țară, câteva piscine moderne. 

Ca un balsam care-i mai alina rănile cauzate de situația precară a infrastructurii sportului românesc. 

Își mai dorea doar să vadă din nou România la Jocurile Olimpice. Generațiile actuale și viitoare de poloiști ai naționalei au și în Iulius Kapșa un model pe care trebuie să-l urmeze. 

Etichete: dinamo , polo , vlad hagiu , bazin dinamo , moarte iuliu kapsa , iulius kapsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified
Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte
lunin
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB
WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47
Recomandările redacției
Denis Drăguș și-a dat acordul, dar riscă să rateze transferul

Ciprian Tătărușanu, umilit din nou în Arabia Saudită! A ajuns la 74 de goluri încasate în acest sezon
tata
Foto ”Cea mai frumoasă fotbalistă din România” a răbufnit: ”M-a deranjat acest lucru”
Teodora Meluță / Foto: Instagram @teeeomeluta
Țările care vor avea câte CINCI echipe în UEFA Champions League! Una dintre ele poate trimite 10 formații în cupele europene
Das Logo der UEFA Champions League mit dem Spielball. Fussball UEFA Champions League, Achtelfinale Rueckspiel: Real Madr
Citește și
Exclusiv Dinamo e pe loc de baraj, iar Ioan Andone a transmis un mesaj clar: ”Te uiți cine e acolo acum?”
andone
News Alert Sancțiunea a fost suspendată! Dinamo și UTA vor putea evolua cu spectatori în ultimele două etape din play-out
Dinamo
Victoria Beckham și-a marcat aniversarea de 50 de ani într-un mod unic. Vedeta a fost cuprinsă de nostalgie: „Au trecut 26 de ani”
Victoria Beckham și-a marcat aniversarea de 50 de ani într-un mod unic. Vedeta a fost cuprinsă de nostalgie: „Au trecut 26 de ani”
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
LPF explică de ce FCSB nu are voie să petreacă după derby-ul cu Rapid: „Ar fi lipsă de respect"
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Ovidiu Burcă a analizat în detaliu plecarea lui Florinel Coman de la FCSB! Ce pierde și ce câștigă Gigi Becali după ce îl vinde
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere"
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
"Este ireal!" Partidă memorabilă la Stuttgart: jucătoarea care a salvat cinci mingi de meci
Foto Dinamo se află la retrogradare, dar în 2023 a câștigat 9 milioane de lei. Creștere uriașă la încasările din bilete
FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - POLI IASI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (14.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro