FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (21.07.2024)
Cătălin Cîrjan, ”tras de urechi” pentru declarațiile făcute după Dinamo - Petrolul: ”Îl ia gura pe dinainte”
Andrei Nicolescu Dinamo
Nemulțumirea lui Andrei Nicolescu, după Dinamo - Petrolul 4-1: ”Lipsește asta”
ID219965_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Exclusiv Gigi Becali și-a anunțat decizia, imediat după FCSB - Oțelul 0-2: ”M-am enervat”
Digi Sport 1 Live
Acum

"Era zăpadă pe marginea bazinului Dinamo, dar noi ne antrenam în apă în noiembrie". Vlad Hagiu, marcat de moartea mentorului său, Iulius Kapșa

articol scris de Andru Nenciu
07.10.2020, 09:13

Fostul mare antrenor de polo Iulius Kapșa a murit, în urmă cu trei zile, la vârsta de 77 de ani. Vlad Hagiu, jucător descoperit de Kapșa și unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, vorbește pentru Digi Sport despre personalitatea tehnicianului care după 1989 s-a stabilit în Germania. 

Vlad Hagiu - Iuliu Kapsa
Dinamo campioană. Vlad Hagiu, al treilea pe rândul de jos (de la dreapta), și antrenorul Iulius Kapșa, al treilea pe rândul de sus (de la dreapta) / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu
  • SuperLiga: Poli Iași - Gloria Buzău, sâmbătă, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - Dinamo, sâmbătă, 22:00, DGS 1

Tablou hibernal de noiembrie, 1978. Zăpada acoperă complexul Dinamo ca o pătură de frișcă, dar în zona bazinului e zarvă mare. Țiuituri, pocnete și strigăte de bucurie, semn că poloul nu și-a încetat cursul lui firesc.

Omătul le troienise băieților cu slip și cască ușa vestiarului pe dinafară, dar antrenamentele nu se păcăleau. Niciodată.

Vlad Hagiu: "Apa era foarte caldă și erau aburi. Ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă"

"Era nocturnă, apa foarte caldă și erau aburi. Luna noiembrie. Pe marginea bazinului Dinamo era zăpadă. Intram și ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă. Undeva, pe la 7-8 seara, ne antrenam după seniori, eram încă la juniori.

A fost super, iar domnul Kapșa era responsabil de felul în care ne desfășuram antrenamentele", întoarce Hagiu o pagină din albumul cu amintiri.


Vlad Hagiu (57 de ani), golgheterul all-time al României și unul dintre jucătorii de top ai lumii, a făcut trecerea de la înot la polo datorită mentorului său, Iulius Kapșa. Nu-și găsea locul pe culoarul de înot. Avea nevoie de acțiune. De joc de echipă. Voia să se hrănească cu bucuria dată de marcarea unui gol. 

"În 1976, practicam înot la Dinamo. Fără prea mare chef! Mă săturasem, nici nu aveam rezultate remarcabile. Așa că profesoara de atunci, Magda Cristescu, mă lăsa duminicile să joc la echipa de copii a clubului Dinamo.

La început mergeam să iau mingea de la centru - înotam foarte bine craul - dar la primul meci am marcat și vreo patru goluri, așa că nea Iulius a pus imediat ochii pe mine. În cele din urmă, a reușit cu multe eforturi să mă ia la polo.

Văzusem și Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a fost cel mai nedrept turneu din istoria poloului românesc, printr-un meci aranjat între Italia și Olanda, care ne-a scos pe locul 4 în loc de o medalie.

Și am vrut neapărat să joc și eu polo la nivelul acela înalt", continuă Hagiu.

 Iulius Kapșa era genul de antrenor implicat în munca lui.  Vorbea tot timpul despre băieții săi.  Era parte a poveștii scrisă chiar de el. Știa totul despre elevii săi.
 
POLO:STEAUA BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI 11-10,LIGA NATIONALA (10.01.2009)
Vlad Hagiu / Foto: Sport Pictures

Hagiu, antrenor care a dus România până pe 4 la CM 2005 (Montreal) și 6 la CE 2006 (Belgrad), revede cu ochii minții momentele din urmă cu peste 30 de ani.

Vlad Hagiu: "Nea Iulius a plecat în 1988 în Bulgaria, apoi s-a stabilit în Germania. A făcut din Duisburg a doua cea mai puternică echipă a nemților"

"Știa să fie și dur, dar și haios. Era acea perioadă a comunismului când ascultai tot și făceai. Exista respect, nu scoteai o vorbă. În 1988 a plecat în Bulgaria, iar apoi s-a stabilit în Germania, la Duisburg, unde a transformat echipa în a doua cea mai puternică a Germaniei.

Sunt foarte mâhnit de dispariția celui care mi-a pus mingea în mână, în 1976, suferea de mult timp de acea boală nemiloasă", mai dă Hagiu timpul înapoi.

Pentru Kapșa, Hagiu era copilul lui de suflet. Îi urmărea din Germania cariera și suferea la fiecare meci al naționalei când bucureșteanul ocupa funcția de selecționer, într-o perioadă în care poloul românesc strălucea sub conducerea fostului președinte, George Gaiță. 

"L-am luat pe Vlad de la înot, la 12 ani, și l-am dus până la echipa de seniori. A fost un fenomen!”, povestea Kapșa, în urmă cu șapte ani.

  • 420 de selecții a strâns Hagiu la națională
  • 1.152 de goluri a marcat Hagiu pentru națională
Iuliu Kapsa
Iulius Kapșa s-a stins din viață la 77 de ani / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu

Campion cu Dinamo de șapte ori la seniori și finalist al Cupei Campionilor Europeni, Iulius Kapșa și-a dedicat peste 40 de ani din viață poloului. A trăit pentru sportul cu mingea pe apă.

"Nea Iulius a avut curaj și mare merit de a promova tineri la echipa de seniori a clubului Dinamo. În 1979, împreună cu Cătălin Moiceanu, Florin Ardelean Florin și Dan Cristian, am evoluat alături de alți tineri tot de nea Iulius promovați: Șerban Popescu, Eugen Ionescu, Doru Ciobaniuc sau Gheorghe Popescu în echipa mare a lui Dinamo.

Acolo jucau deja nume mari ale poloului dinamovist, dar și oameni de bază ai naționalei lui Tolea Grințescu: Dinu Popescu, Viorel Rus, Adrian Nastasiu, George Gaiță, Doru Spânu, Liviu Răducanu, Adrian Munteanu.

Aceștia ne-au primit foarte bine lânga ei și am reușit să luăm în 1980 campionatul de la eterna rivală Rapid. Apoi a urmat confirmarea. Am mai luat cu nea Iulius încă trei titluri la seniori și patru la juniorii mici și mari", mai evocă Hagiu personalitatea omului care l-a lansat în polo, sport considerat la fel de dur precum hocheiul pe gheață și rugbyul.

Visul lui Iulius Kapșa, un om care a trăit pentru polo

Iulius Kapșa a antrenat în perioada în care în România numărai pe degete bazinele din România. Urmărea cu un zâmbet amar și anii în care naționala făcea performanțe între 2005 și 2013, dar tot era denumită "Țara Ligheanelor". A apucat să mai vadă cum, în ultimii șapte ani, s-au mai ridicat la Steaua, la Dinamo, dar și prin țară, câteva piscine moderne. 

Ca un balsam care-i mai alina rănile cauzate de situația precară a infrastructurii sportului românesc. 

Își mai dorea doar să vadă din nou România la Jocurile Olimpice. Generațiile actuale și viitoare de poloiști ai naționalei au și în Iulius Kapșa un model pe care trebuie să-l urmeze. 

Etichete: dinamo , polo , vlad hagiu , bazin dinamo , moarte iuliu kapsa , iulius kapsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile miliardarului sunt „complet false” 
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile miliardarului sunt „complet false” 

Vivian Jenna Wilson, fiica transgender înstrăinată a lui Elon Musk, a respins vehement, public prin...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Răsturnare de situație în cazul lui Gică Hagi. Ce s-a întâmplat la întâlnirea cu Răzvan Burleanu

Naționala României a rămas fără selecționer, după ce Edi Iordănescu (46 de ani) a decis să plece.

E printre cei mai buni fundași din istoria Premier League și s-a convins de Radu Drăgușin: "Îmi pare rău s-o zic!"
drg
Laurențiu Reghecampf, victorie în fața Anamariei Prodan: suma pe care trebuie să o plătească impresara
regheprodanca
Ilie Dumitrescu l-a văzut 54 de minute și i-a fost de ajuns: "Copilul ăsta e de primele 3 echipe din România!"
ilie dumitrescu
A semnat! Pariul de 150.000.000€ al lui MM Stoica la FCSB, prezentat la noua echipă
Recomandările redacției
ID219965_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Exclusiv Gigi Becali și-a anunțat decizia, imediat după FCSB - Oțelul 0-2: ”M-am enervat”

Exclusiv Gigi Becali, ofertă uriașă pentru Louis Munteanu: a dezvăluit suma la miezul nopții, în direct la TV
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Vlad Chiricheș a aflat în direct că Gigi Becali tocmai îl făcuse praf la TV! Reacția căpitanului de la FCSB
chiri
Video Ce s-a scandat în Ghencea, după golul de 2-0 al Oțelului în fața FCSB-ului
FOTBAL:FCSB-OTELUL GALATI, SUPERLIGA SUPERBET (26.07.2024)
Citește și
Dat afară de Dinamo în această vară, fotbalistul a dat hat-trick în Conference League
gregorio
”A fost ‘on fire’”: El e jucătorul etapei 2 din SuperLiga României
Zendaya, cea mai bine îmbrăcată vedetă de la petrecerea LV ținută înainte de Jocurile Olimpice. În top se află și Charlize Theron
Zendaya, cea mai bine îmbrăcată vedetă de la petrecerea LV ținută înainte de Jocurile Olimpice. În top se află și Charlize Theron
Marius Șumudică e noua soluție a lui Răzvan Burleanu pentru postul de selecționer! Care sunt condițiile
Marius Șumudică e noua soluție a lui Răzvan Burleanu pentru postul de selecționer! Care sunt condițiile
Gigi Becali contraatacă după anunțul că UEFA o va „deposeda” pe FCSB de Cupa Campionilor Europeni
Gigi Becali contraatacă după anunțul că UEFA o va „deposeda” pe FCSB de Cupa Campionilor Europeni
Un zâmbet care fură inimi și picioare interminabile care cuceresc privirile. Charlize Theron, fermecătoare într-o rochie mini, la Paris
Un zâmbet care fură inimi și picioare interminabile care cuceresc privirile. Charlize Theron, fermecătoare într-o rochie mini, la Paris
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
FCSB, cu gândul la Maccabi: campioana recurge la o strategie menită să mărească șansele de calificare
FCSB, cu gândul la Maccabi: campioana recurge la o strategie menită să mărească șansele de calificare
Amendă de 30.000 de lei pentru o lucrare în gospodărie. Mulți nu știu că e ilegal
Amendă de 30.000 de lei pentru o lucrare în gospodărie. Mulți nu știu că e ilegal
Umilința unei românce în Italia: De 2 ani nimeni nu vrea să îi închirieze o locuință, explicația
Umilința unei românce în Italia: De 2 ani nimeni nu vrea să îi închirieze o locuință, explicația
Fantastic! Nadia Comăneci, în careul de ași la deschiderea Jocurilor Olimpice. Românca a purtat flacăra pe Sena. Cine a aprins-o VIDEO
Fantastic! Nadia Comăneci, în careul de ași la deschiderea Jocurilor Olimpice. Românca a purtat flacăra pe Sena. Cine a aprins-o VIDEO
Oficial OUT! După Takayuki Seto, turcii au dat afară încă un jucător de la Petrolul, în urma eșecului cu Dinamo
FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (3.03.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei această pastilă obișnuită
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii