BUCURESTI - PREZENTARE GRADINITA - BEST PRESCHOOL - ION TIRIAC - 30 IUN 2021
Ion Țiriac nu s-a mai ferit de cuvinte: ”Nu Ceauşescu, ci alt 'escu'” / ”Bagă-i în puşcărie!”
profimedia-0335981547
Ion Țiriac a văzut-o pe Simona Halep din nou pe teren și a dat verdictul
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
”Va juca titular!”. Gigi Becali, anunț despre fotbalistul care "refuză să accepte că fotbalul s-a terminat pentru el"
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv "Am rămas izolați, ne-au păzit jandarmii!" Când Țiriac, Năstase și Dron s-au ascuns de furia mulțimii

articol scris de Andru Nenciu
07.02.2021, 09:28

Sever Dron (76 de ani), fost component al echipei de Cupa Davis a României, povestește pas cu pas pentru digisport.ro experiența pe care a trăit-o în Brazilia, în urmă cu 50 de ani, când selecționata tricoloră a fost păzită de jandarmi pentru a scăpa de furia publicului din Sao Paulo.

Dron - Năstase - Țiriac
Echipa României, la un meci de Cupa Davis. Sever Dron, primul din stânga / Foto: arhivă personală Sever Dron
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Farmecul tenisului e dat și de atmosfera din tribune, de forfota din tribune, de aplauzele sacadate sau de comunicarea dintre arbitrul de scaun și fanii care mai exagerează uneori. În 2021 pare să se reintre, treptat-treptat, în sfera normalității, iar șefii de la Wimbledon au anunțat deja un prim scenariu. 

Contactat de digisport.ro, Sever Dron, stabilit în Franța, fost antrenor al Virginiei Ruzici și al lui Henri Leconte, a povestit episod impresionant din semifinala de Cupa Davis pe care tricolorii o câștigau în Brazilia, în urmă cu 50 de ani. Mai în glumă mai în serios, Dron spune că a simțit ce înseamnă izolarea. Nu a stat 14 zile precum câțiva jucători din Melbourne, dar a petrecut câteva ore la vestiare. 

Domnule Dron, cum reacționează un sportiv după o perioadă de izolare? La ce capitole se vede cel mai mult perioada de inactivitate? mental sau fizic?
Un sportiv când este izolat va avea repercusiuni pe plan mental, pentru că nu poate fi în focul concurenței directe și va trebui să își găsească o liniște sufletească să fie « Zen » și pregătit pentru orice eventualitate. Eu și colegii mei din echipa de Cupa Davis am trăit o experiență de "izolare" forțată în 1971... Altfel de izolare... Când Cupa Davis producea o atmosferă senzațională.

Dron, Țiriac și Năstase s-au antrenat în Cotroceni pentru a rezista iureșului brazilian. "La pregătire, la Progresul, au fost invitati studenți care făceau zgomote fără întrerupere!"

Un meci din deplasare, bănuiesc.
Astăzi Cupa Davis nu poate să mai producă aceste fenomene și mă gândesc cu simpatie la miile de suporteri care susțineau echipa noastră în meciurile de acasă, făcându-ne să ne simțim mândri că suntem români și că tenisul ne-a propulsat în prima linie. O să-ți povestesc ceva din curioasa și frumoasa țară din America de Sud unde Crucea Sudului înlocuiește Carul Mare pe cerul albastru și unde samba și fotbalul sunt regina și regele de neînlocuit.


Vorbiți de meciul cu Brazilia?
Da, cu o întâlnire mai înainte, Brazilia lui Koch și Mandarino producea surpriza și elimina Cehia lui Kodes. Se pare că brazilienii și-au găsit dintr-o dată și alți idoli de pentru că arenele unde se jucau meciurile erau pline de suporteri, fani care se manifestau cu mult zgomot, ca la un meci de fotbal. Noi eram preveniți și antrenamentele premergătoare de pe arena Progresul au fost făcute în consecință. La pregătire au fost invitati studenți care făceau zgomote fără întrerupere! În acest fel zgomotele au devenit o motivație suplimentară pentru noi.

Sever Dron: "Eram izolați la hotel, era imposibil de ieșit pe stradă fără să fim abordați!" Brazilienii le-au dat românilor alt tip de mingi. Dron a sesizat detaliul la un antrenament

Cum v-au primit gazdele?
Noi eram izolați la hotel pentru că era imposibil de ieși în stradă fără să fim abordați tot timpul. La primul antrenament, pe un teren alăturat Centralului, din întâmplare a venit o minge lovită greșit de un jucător brazilian. Eu mă pregăteam să le-o trimit înapoi, fiind admonestat de domnul Ștefan Georgescu, căpitanul nostru. "Lasă-i să vină să și-o caute ei! Ce, ești copilul lor de mingi!?", mi-a zis dânsul.

Și cum ați reacționat?
Am aruncat totuși o privire scurtă asupra mingii și, spre surprinderea mea, am văzut inscripția "Brazilian New Balls"! Culmea, căci pe mingile noastre de antrenament scria "Brazilian Balls" fără mențiunea "New". Erau, într-adevăr, mingi diferite cu presiune diferită, deci cu sărituri diferite. Bineînțeles că am cerut aceleași mingi de antrenament.

Echipa de Cupa Davis
Echipa de Cupa Davis a României, înainte de finala Cupei Davis din 1971, pierdută cu SUA / Foto: arhivă personală Sever Dron

Fanii brazilieni s-au dezlănțuit în tribune, românii și-au făcut scut din rachete și au fost păziți de jandarmi. Ion Țiriac, către colegii săi: "La rachete, băieți!"

A influențat calitatea mingilor cursul jocului?
Partida a fost foarte strâns disputată și s-a ajuns la meciul decisiv: Mandarino împotriva lui Țiriac. Ion s-a impus prin calitățile lui de luptător și prin voință nu numai împotriva lui Mandarino, dar și împotriva galeriei care s-a dezlănțuit împotriva echipei noastre. "La rachete, băieți", l-am auzit strigând pe Ion și am început să le folosim ca un scut împotriva multiplelor obiecte care se aruncau din tribune împotriva noastră. Zgomotul asurzitor al tobelor care jucau 'batucada'.

Ați ieșit cu bine din ambuscadă?
Cu chiu, cu vai, am ajuns la vestiar unde am rămas izolați o bună bucată de timp, păziți de jandarmi până când lucrurile s-au liniștit. Dar România era în finala Cupei Davis împotriva S.U.A, prima țară după Cortina de Fier care a reușit această performanță. Această întâmplare mi-a permis să cunosc mai bine caracterul poporului brazilian care ducea totul spre exces. Ca exemplu, se pare că atunci când echipa lor de fotbal a pierdut un meci la un campionat mondial de fotbal contra Portugaliei lui Eusebio, brazilienii nu au cumpărat pâine timp de trei zile pentru că brutăriile erau făcute de portughezi!

Cu ce ați rămas după acea partidă?
Cu o experiență de neuitat, pe care le-o povestesc de multe ori și elevilor mei de la Academia de tenis Sever Dron din București. Atunci am aflat și că faimoasa statuie de la Rio de Janeiro (n.r.: Statuia lui Iisus) avea o conotație românească căci capul ei a fost conceput de un sculptor român originar din Galați, Gheorghe Leonida (n.r.: 1892-1942). 

WhatsApp Image 2021-02-07 at 08.52.02
Desfășurarea scorului în meciul Brazilia - România

Etichete: ion tiriac , cupa davis , jandarmi , ilie nastase , brazilia romania , sever dron


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii

Starea de sănătate a Regelui Charles, care se luptă cu cancerul, s-ar fi înrăutățit, fiind un motiv...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda5
Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Dan Șucu intervine ”în negocierile” dintre Rapid și Marius Șumudică. Mesaj pentru Daniel Niculae și Victor Angelescu?
Recomandările redacției
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
”Va juca titular!”. Gigi Becali, anunț despre fotbalistul care "refuză să accepte că fotbalul s-a terminat pentru el"

Liverpool nu mai așteaptă! Au început negocierile pentru primul transfer din era "post-Klopp"
liverpool
Foto Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
edi iordanescu si maria
Spaniolii au făcut anunțul: Atletico vrea să îl transfere pe Jack Grealish!
Manchester City's Jack Grealish ahead of the UEFA Champions League quarter-final, second leg match at the Etihad Stadium, Manchester. Picture date: Wednesday April 17, 2024.
Citește și
Ion Țiriac nu glumește: ”Dacă Mircea Lucescu vrea, fac și teren de fotbal”. Investiția pusă la cale
TENIS:TRAGERE SORTI TURNEU TIRIAC OPEN ATP 250 (13.04.2024)
Ilie Năstase s-a uitat ”un pic” la FCSB - Rapid și a descris derby-ul în cinci cuvinte
ilie nastase
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Cere excluderea din competiție a cluburilor care nu au drept de promovare! „E jale! Să fie interzisă participarea”
Cere excluderea din competiție a cluburilor care nu au drept de promovare! „E jale! Să fie interzisă participarea”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda"? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Ce nu ai voie să faci în faţa blocului primăvara. Intenţiile pot fi bune, dar primeşti amendă. Este interzis!
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Știm cine va juca finala de la Țiriac Open! Ce premiu va primi câștigătorul de la București
Terenul principal fotografiat cu ocazia tragerii la sorti din cadrul turneului de tenis Tiriac Open ATP, Tennis Herren 2

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”