Rebekah Vardy home gym blaze
Reacția vedetei care abia a aflat că tatăl copilului ei a fost condamnat pentru trafic de droguri! ”Strigător la cer”
tom-gilbey
Video A băut câte un pahar de vin la fiecare 1,5 kilometri alergați, iar la final a strâns peste 11.000 €
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Digi Sport 1 Live
Acum

Interviu cu Dan Filoti, jurnalist și moderator Digi Sport: „Dacă România ar fi o echipă, i-aș spune să nu mai fie blazată, delăsătoare și autosuficientă”

articol scris de Digi Sport
04.08.2022, 16:46

Dacă vă întrebați ce au în comun televiziunea, jurnalismul și sportul, răspunsul este simplu: pe Dan Filoti, moderator în cadrul echipei Digi Sport și jurnalist sportiv de 29 de ani. Colegul nostru a acceptat invitația de a ne vorbi despre transformările domeniului, mai ales în raport cu era digitalizării, despre brandul de țară, imaginea sportului românesc. Din această curiozitate au luat naștere și alte întrebări, dar vă invităm să le descoperiți în acest interviu. Și, pentru că nu există om care să nu tindă spre atingerea perfecțiunii atunci când își dorește depășirea limitelor, crearea unei vieți lipsite de griji, împlinirea profesională, am vorbit și despre cum își găsesc sportivii sau telespectatorii puterea de a evolua, în fața fricilor.

Foto interviu
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

1. Ești jurnalist sportiv, de 29 de ani, și parte din echipa Digi Sport, de 10 ani. Ne poți spune câteva cuvinte despre activitatea de până acum, ce ai învățat despre tine în cei aproape doi ani și jumătate de pandemie, ce diferențiatori consideri că ai adus, în lumea sportului, în calitate de jurnalist și moderator?

29?! Ai dreptate….În 1993 îmi apărea primul articol. Privim totul în cheia experienței, da?! Să nu se înțeleagă că aș fi bătrân. :) Sunt printre jurnaliștii care au început presa în print și au trecut, la un moment dat, în audiovizual. Practic, m-am bucurat să descopăr în toată această perioadă ceva nou. Să mă reinventez. Să caut și să accept provocări. Pandemia a constituit una dintre aceste provocări. Îmi amintesc de începuturile acelei perioade și de avalanșa de știri, cumva de panica aceea față de necunoscut. Și am simțit că știrile, discuțiile despre sport, remember-urile cu performanțe și vremuri bune pot constitui o alternativă. Pe 16 aprilie 2020 am filmat în jurul a 5 ore de „amintiri" cu Mircea Lucescu. 50 de ani de la CM din Mexic, unde a participat ca jucător și fix 37 de ani de la prima lui mare victo1rie ca antrenor. 1-0 cu Italia, campioana mondială. Am găsit partea asta bună a pandemiei și am rămas cu ea.

2. Ce planuri ai pentru următoarea jumătate a anului?

Nimic ieșit din comun. Se anunță un final de 2022 intens cu un Campionat Mondial programat, în premieră, în sezonul rece (noiembrie-decembrie), dar și legat de ceea ce se va întâmpla pe plan intern. Plus, eventual, alte noi provocări și proiecte care se întrezăresc de pe acum.


3. Ce este cel mai greu pentru tine, ceva care nu se vede la TV?

Din păcate, se cam vede. Nu stăpânesc, așa cum aș vrea, limba engleză (nu am făcut-o deloc în școală, fiind la profil franceză-germană) și lucrul ăsta îmi creează oarecare frustrări. Sunt conștient că nu e o scuză și că ar trebui să o studiez rapid și intensiv.

4. Era digitală a schimbat regulile jocului, inclusiv în jurnalim. Care sunt schimbările resimțite, în calitate de jurnalist sportiv, odată cu tendințele tehnologiei și social media?

Într-un fel sau altul, cred că jurnaliștii de sport au fost antrenați pentru asta. E vorba de viteza de transmitere a informației și viteza de reacție. Asta mi se pare cea mai importantă schimbare. În calitate de jurnalist care a prins epoca mașinii de scris și a plumbului și, ulterior, a mers pe stadioane cu laptopul, în era pionieratului, pot spune că am experimentat trecerea dintre lumi. Spuneam că e specific sportului, cumva, pentru că nevoia de a afla informația în timp real a fost apanajul marilor derby-uri și a marilor victorii. Altfel, dezvoltarea rețelelor sociale, pe fondul evoluției tehnologice, a permis accesul la surse directe de informație, de la subiect.

5. Vorbim tot mai mult despre noțiunea „brand de țară”. Având în vedere că brandul de ţară al României este al 48-lea cel mai valoros din lume, conform ZF, cum te simți știind că ai contribuit la consolidarea imaginii sportului românesc?

Nu știu cât de mult am contribuit, dacă am contribuit, unde contribuția are conotație pozitivă. Mai degrabă, cred că imaginea sportului din România trebuie recreată, recompusă. Și, pentru asta, e nevoie de toți, într-adevăr: sportivi, antrenori, conducători, jurnaliști și, mai ales, de fani.

6. În viața noastră, asemenea sportului, ne confruntăm cu o serie de temeri. Frica de eșec este o luptă interioară dură, care, în general, ne face responsabili pentru psihicul nostru. Vorbim și despre teama de succes, care atrage teama de a nu dezamăgi. Cum își pot găsi sportivii, dar și persoanele de rând, puterea de a evolua, în fața acestor frici?

E o chestiune complexă. Este, sau ar trebui să fie, un mix de resorturi. Cele de ordin interior îmi par cele mai importante în contextul dat și așa cum e pusă întrebarea. Acolo trebuie găsite resursele, forța. În sporturile de echipă e nevoie de grup, de coeziune, de sincronizare. Individual pare că stăm mai bine și avem exemple. David și Simona sunt exemplele de urmat. Stăpânirea de sine, înțelegerea și interpretarea diverselor situații. Educația și relația cu cei apropiați cu ajutorul cărora se încarcă.

7. Care sunt marile „nume” ale trecutului, dar și ale prezentului, care îți vin în minte atunci când rostești „succes”?

Nadia, Hagi, Năstase, Patzaichin, Lipa, Ana Maria Popescu (fosta Brânză), Lucesc (el e și la trecut și la prezent) și, bineînțeles, Halep și Popovici.

8. Care crezi că este unul dintre punctele tale slabe și ce faci pentru a-l îmbunătăți?

Am vorbit despre limba engleză, din asta ar deriva și o mai mare atenție pe care ar trebui să o acord pronunției numelor. Plus că, îmi doresc de când ma știu să fiu mai organizat. Încerc să fac mai mult pentru asta. Să studiez și să mă organizez.

9. Conform studiilor, fotbalul  este  sportul preferat  al românilor. De ce se menține pe această poziție an de an?

Pentru că, în ciuda lipsei de rezultate din ultimii ani, suntem prizonierii faptului că rămâne sportul național, datorită momentelor frumoase și de neuitat din trecut. Altfel, e un sport care pur și simplu place. A cucerit el o planetă, nu a fost atât de greu să ne cucerească țara.

10. Să spunem că România nu mai este numele unei țări, ci este numele unui sportiv. Dacă l-ai putea personaliza, ce ai spune despre el?

Aș identifica țara cu persoana lui David Popovici și aș spune că e așa cum nici nu visam. E scenariul cel mai frumos. Dacă România ar fi o echipă, i-aș spune să nu mai fie blazată, delăsătoare și autosuficientă.

11. Dacă ai putea lua locul unui alt coleg din media, pentru o săptămână, cu cine ți-ar plăcea să faci switch și de ce?

Lucian Lipovan, pentru spiritul organizatoric, engleza impecabilă și faptul că e cel mai aproape de conceptul de jurnalist universal, atât tehnic, cât și creativ.

12. În ce îți găsești liniștea, mai ales în zilele agitate?

În oameni…Familie, prieteni!

13. Privind în trecut, cu mindset-ul din prezent, ce i-ai spune lui Dan Filoti de la 18 ani?

Să facă la fel cum am făcut eu.

5 întrebări fulger

Adrenalină sau liniște? Adrenalină

Discuție la telefon sau „față-n față”? Față în față

Meci văzut acasă sau în oraș cu prietenii? În oraș cu prietenii

La mare sau la munte? La mare

Prioritizezi/ selectezi pe cine să ajuți sau spui „DA” tuturor? Spun „Da"…

Etichete: dan filoti


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
FC Botoșani - Dinamo 2-1. Thriller în Moldova: autogol, accidentare horror, eliminare și gol în prelungiri
FOTBAL: FC BOTOSANI - DINAMO BIUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (23.04.2024)
Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer
Screenshot (478)
Ilie Dumitrescu nu a avut dubiu, după FC Botoșani - Dinamo: ”E senzațional”
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Exclusiv "Care a fost diferența dintre acest sezon și celelalte 8?" Gigi Becali a răspuns fără nicio ezitare
gigi
Gică Hagi și Gigi Becali, în cursă pentru același jucător! "Regele" a făcut anunțul în direct
hagibecali
Citește și
Caz de viol în Premier League: doi jucători au fost arestați!
profimedia-0862772308
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
maria
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Ferencvarosi va avea un buget imens, de 50 de milioane de euro, cu ajutorul rușilor
Manchester City v Red Star Belgrade - UEFA Champions League - Group G - Etihad Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool