mario-iorgulescu
Avocații lui Mario Iorgulescu au folosit un ”dispozitiv performant” și încearcă să-l scape de închisoare
Dani Alves Leaves Jail After Paying € 1m Bail - Barcelona
Decizia luată imediat de soția starului care a ieșit din închisoare, deși a fost condamnat la 4 ani și jumătate pentru viol
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Reforma care a schimbat fața Islandei. Românul antrenor și IT-ist în Rejkjavik: "Statul dă 305 de euro pe an unui copil ca să facă sport"

articol scris de Andru Nenciu
13.10.2020, 08:55

Robert Benția (44 de ani), antrenor de gimnastică și IT-ist în Reykjavik, pune pentru Digi Sport într-un context mai larg felul în care Islanda, națiune care a eliminat România din semifinalele play-off-ului pentru Euro (2-1), a investit în sport și în copii, încă de la baza piramidei.

Robert Bentia Islanda
Robert Benția, antrenorul român din Reykjavik, a fost prezent la meciul Islanda - România 2-1 / Foto colaj: arhivă personală și Getty Images
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Plecat în Islanda din Odobeștiul natal, antrenorul român a fost pasionat de sport, muzică și fotografie încă de mic. A crescut cu golurile lui Rodion Cămătaru și muzica lui Freddie Mercury, a practicat handbal și tenis de masă, iar vântul vieții l-a purtat până în Țara de gheață și foc. 

Într-un interviu pentru Digi Sport, Robert Benția explică felul în care Islanda pune accentul către direcționarea copiilor către sport.

Românul din Reykjavik, prins în vârtejul sportului și al calculatoarelor, în țara cu 366.000 de locuitori și cu o națională de fotbal care ne-a strivit visul de a ajunge la Euro 

Robert, de ce Islanda și cum ai ajuns acolo?
De la Liceul Teoretic cu profil matematică-fizică, participant la olimpiada de informatică, am ajuns să dau la Sport dintr-un impuls al unui profesor pe care-l aveam. El mi-a zis să încerc si la Sport - fiind un foarte bun sportiv -, pentru că examenele se dădeau mai devreme, astfel că am dat examen la facultate înaintea tuturor colegilor de clasă, unde am luat și am continuat cu sportul, nu cu informatica. Am terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău cu profil gimnastică, unde am fost bursier pe durata studiilor. Masterul l-am făcut pe Informatizare și modelare în Educație Fizică și Sport. Iar asta avea să mă ajute mult aici.

De ce?
Pentru că acum sunt și tehnician IT la una dintre cele mai mari companii care are la bază implementarea Microsoft Dynamics 365 - Business Central către companiile din Islanda și din lume. Dacă la început eram în Islanda full-time pe gimnastică și part-time pe calculatoare, acum e invers. 

  • 366.700 de locuitori e populația Islandei 
  • 1.500 de români trăiesc în Islanda

Robert Benția: "Copiii au fost profesorii mei de limba islandeză". Cum se trezea la 5 dimineața și punea pătura în geam 


Înțeleg că gimnastica îți ocupă mai puțin timp acum.
Am venit în Islanda în urmă cu 19 ani, în Vestmannaeyjar, o insulă a Islandei cu aproximativ 4.000 locuitori, pentru a ridica nivelul gimnasticii, antrenând diferite categorii de vârstă - începători și avansați. Ei m-au chemat pentru a ridica nivelul.

Și în ce limbă te înțelegeai cu elevii tăi?
Copiii nu știau engleză, așa că am fost nevoit să învăț rapid cuvinte de bază și nu numai, pentru a mă descurca în timpul antrenamentelor. Pot spune că ei au fost profesorii mei de limba islandeză. Nu mi-a fost greu, dar nici ușor. După patru luni pe insulă, revenind în vacanță în România, nu am vrut să mă întorc acolo. Am mai stat însă un an și, pentru că m-au chemat în Keflavik, povestea mea a continuat în Islanda. Între timp, am devenit și unul dintre puținii bărbați-arbitru în gimnastica artistică feminină din Islanda și din lume. 

Ai vrut să te întorci după patru luni de stat în Islanda, dar ești și acum, la 19 ani de-atunci. Ce impact a avut asupra ta la început?
Am ajuns pe 4 februarie, când ziua începea să se lungească din ce în ce mai mult; prin mai-iunie îmi puneam "pătura în geam" la propriu. Mă trezea pe la 5-6 dimineața soarele puternic care-mi bătea în geam și credeam că gata, trebuie să mă pregătesc să plec la antrenament. Când vedeam cât e ceasul, realizam că pot să mai trag un scurt pui de somn. Încet-încet, am început să mă acomodez, Islanda mă fascina foarte mult prin frumusețile ei, prin peisajele extraordinare, devenind a doua mea casă.

Galerie Foto

Islanda, țara care investește masiv în sport. "La școală ora de sport înseamnă neapărat gimnastică, atletism și înot"

Descrie-mi în câteva cuvinte infrastructura pe care o deține sportul din Islanda, o țară cu peste 360.000 de locuitori!
Fiecare oraș are câte o sală de gimnastică, teren de fotbal și bazin de înot. Majoritatea bazinelor sunt în aer liber, dar foarte multe sunt și acoperite. La școală ora de sport înseamnă neapărat gimnastică, atletism și înot. Sunt ca niște materii obligatorii, iar copiii merg să învețe să înoate de mici. Școlile au săli de sport extrem de bine dotate pentru a putea desfășura ora de educație fizică în parametri normali.

Sporturile pe care mi le-ai enumerat ca materie obigatorie sunt și cele mai populare în Islanda?
Nu, și aici totul începe cu fotbalul, ca număr de sportivi și ca amploare pe care a luat-o fenomenul în ultimii ani. Islanda nu are stadioane mari de fotbal, dar ai văzut ce chimie există între suporteri și jucători. Și la meciul cu România, chiar și acei puțini suporteri au avut puterea de a-i împinge pe fotbaliști de la spate. Am simțit și eu forța acelor fani. Dar ca să-ți răspund la întrebare, fotbalul e urmat în Islanda de gimnastică, handbal, baschet, atletism și natație. 

  • Islanda l-a dat handbalului mondial pe Aron Palmarsson (30 de ani, 1,93 m), unul dintre cei mai valoroși jucători ai lumii, actual component al Barcelonei
  • Într-un top al celor mai bine plătiți handbaliști ai lumii în 2020, Palmarsson e pe cinci, după Karabatic (PSG), Hansen (PSG), Sagosen (Kiel) și Wolff (Kielce)
  • Palmarsson are un salariu anual de 500.000 de euro și poate juca centru sau inter stânga
  • Naționala masculină de handbal a Islandei e vicecampioană olimpică în Beijing 2008 și medaliată cu bronz la Euro 2010
  • Ultima medalie a naționalei masculine de handbal a României datează din 1990, bronz la CM din Cehoslovacia

Robert Benția: "Guvernul a decis ca fiecare familie să primească pentru fiecare copil o sumă de bani, anual, pentru ca el să practice un sport sau să învețe să cânte la un instrument muzical"

Sunt atenți din ce-mi spui mai ales la baza piramadei și pornesc din școli pentru a se mândri cu staruri în fotbal sau handbal. 
Un punct de referință pentru progresul sportului de aici datează de prin anii '70 - '80, iar reforma pusă la cale de Stat a fost una eficientă în timp. Pentru a reteza din fașă înclinața tinerilor spre țigări, alcool sau droguri, Guvernul a decis ca fiecare familie să primească pentru fiecare copil o sumă de bani, anual, pentru ca el să practice un sport sau să învețe să cânte la un instrument muzical. "Noi ți-am plătit, tu trebuie să alegi sportul, arta...!" E un mesaj simplu și, în timp, a avut efect. 

Foarte interesant! Ce sumă acordă statul?
50.000 de coroane, asta înseamnă aproximativ 305 de euro pe an. 

E mult, e puțin?
E bine. Băiatul meu cel mare, Robert Matias, face karate. Și banii aceștia mă ajută pentru că mai învață și chitară, dar și saxofon. În acest fel, el, calitățile lui, timpul, antrenorii vor decide spre ce se va îndrepta. Dar gândește-te că există și posibilitatea ca un copil din mulți să se îndrepte către sport tocmai pentru că Statul acordă această facilitate. Celălalt băiat al nostru, Lucas Gabriel, face fotbal și gimnastică. 

Cam cât e salariul mediu în Islanda?
Cam 416.000 de coroane, asta înseamnă în jur de 3.300 de euro, dar să știi că 46,24 la sută din ei se duc pe taxe. Depinde de salariul primit. 

Școala din Islanda, în vremea pandemiei. Plus cum îl prețuiește Islanda pe Sigurdsson 

Școala s-a închis în Islanda din cauza creșterii numărului persoanelor infectate?
Nu, niciodată. Dacă ar fi fost cineva infectat la școală, poate că s-ar fi închis. Și când a fost criza din aprilie tot se mergea la școală. O săptămână o grupă, o săptămână cealaltă grupă.

Revenind la ce-mi spuneai despre banii din Islanda. Un fotbalist precum Sigurdsson nu mai are griji în privința banilor. Ai fost prezent pe stadion la Islanda - România 2-1. Ce-ai simțit pe un stadion aproape gol?
Sigurdsson întruchipează spiritul vikingilor, deține capacitatea de a-i strânge pe jucători în jurul lui și a-i mobiliza, ceea ce-l transformă într-un adevărat lider. Joacă fotbal cu nonșalanța sportivului care știe cât de valoros e. E foarte bine văzut în Islanda. 

Citeam un interviu în care Lars Lagerback, care spunea că Sigurdsson valorează toată cantitatea lui în aur. 
Are o statură impresionantă, deci are acoperire ce spunea, dar Tottenham știe cel mai bine cum l-a estimat și cum îl prețuiește. Și islandezii îl prețuiesc foarte mult și își apreciază valorile din sport și nu numai. 

De la o mobilizare extraordinară la succese pe plan mondial

Ce s-a întâmplat cu cei care-și cumpăraseră bilete pentru meciul programat, inițial, în Islanda?
Și-au primit banii sau au modificat pentru ziua în care a avut loc meciul, dar când au primit mesaje că partida nu se va desfășura cu public, au fost și anunțați că li se vor returna banii. 

Dar până la urmă au intrat câțiva spectatori. Cum a fost posibil?
Federația a cam încălcat regulamentul pentru că numărul celor infectați era în creștere aici. Și uite că și fanii au avut contribuția lor pentru că vocile lor i-au împins de la spate și în prima repriză când au dominat-o, dar și în partea a doua când noi i-am mai ținut în jumătatea lor de teren. 

Ce ți-a atras atenția din felul în care victoria lor a fost reflectată în mass-media din Islanda?
Modul în care se pune accentul de fiecare dată pe ideea de mândrie, e o chestiune de onoare pentru ei în orice sport. Vor să simtă acel vibe unic generat de o victorie, iar principalul lor impuls către un succes e dat în primul rând de o mobilizare senzațională. 

  • Islanda a învins România, joi seara, scor 2-1, în semifinala play-off-ului pentru Euro, și s-a calificat în meciul decisiv cu Ungaria (3-1, în deplasare, cu Bulgaria), programat pe 12 noiembrie, la Budapesta
  • 18 milioane de euro e cota lui Gilfy Sigurdsson, mijlocaș pe care Tottenham  a plătit 40 milioane euro
  • Citește AICI istoria stadionului pe care s-a jucat Islanda - România, arena pe care Guns N'Roses au adus 25.000 de oameni

CITEȘTE ÎN ULTIMA PARTE A INTERVIULUI cu românul din Reykjavik întâlnirea cu unul dintre sportivii de top ai Islandei, devenit actor, și pasiunea lui Robert Benția pentru fotografie

Etichete: gimnastica , islanda , islanda - romania , robert benția , sport in islanda , reforma in islanda


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
Screenshot 2024-03-28 at 22.53.08
Urmează un ”exod” de la FCSB: cinci jucători sunt pe picior de plecare! Doi fotbaliști pot veni în vară, unul e sigur

Ce surpriză! Schimbarea majoră pe care UEFA o ia în calcul pentru EURO 2024
”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
ciprian marica
Exclusiv ”Ați avut ofertă de 8 milioane de euro?”. Șeful lui Dinamo a răspuns imediat și a lămurit situația
fcd
Citește și
Diferență uriașă de valoare! Tot ce trebuie să știi despre Ucraina, primul adversar al României la EURO 2024
Ukraina - Islandia
Radu Drăgușin a văzut că Israel a fost umilită și nu s-a mai abținut
Tottenham Hotspur First Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 20 Feb 2024
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Prima apariție a lui Gigi Becali, după ce a ținut post negru 5 zile! Cum arată: ”Dacă mănânci mult, te uiți după femei”
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Video Final interzis cardiacilor! Cum a ajuns Ucraina să joace ”finala” cu Islanda pentru locul din grupa României la EURO 2024
Bosnia and Herzegovina vs Ukraine - EURO 2024 Play-off​​​​​​​

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale