Alves appears for the first time to certify that he has not fled before the Court of Barcelona
Dani Alves a ajuns în fața instanței pentru prima oară de la eliberarea din închisoare
WhatsApp Image 2024-03-15 at 20.40.20
Gică Hagi a spus de ce fotbaliști are nevoie România la EURO 2024
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Fotbal Club

SPECIAL Stoichkov: "La Barcelona m-am simţit cel mai bine cu Hagi şi Laudrup"

15.03.2013, 12:27

În prezent antrenor la Litex Lovech, Hristo Stoichkov (47 de ani), a început fotbalul ca fundaş central, dar a ajuns ulterior să joace atacant. A ajuns la Barcelona după ce a jucat împotriva catalanilor în semifinalele Cupei Cupelor cu ŢSKA Sofia. Într-un interviu acordat revistei Jot Down din Spania, Stoichkov rememorează toate etapele carierei sale, în care s-a intersectat de multe ori cu românii, dezvăluie anecdote neştiute din trecutul său şi vorbeşte despre relaţia sa cu starurile din fotbalul mondial.

stoichkov hagi
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

"Ce echipă avea România: Hagi, Popescu, Lăcătuş, Balint..."

Mai întâi, fostul Balon de Aur îşi aminteşte cu amărăciune, dar şi cu respect, cum naţionala ţării sale a fost depăşită în preliminariile Cupei Mondiale din 1990 de o echipă a României fabuloasă. "Ne-a lăsat afară România. Avea o naţională spectaculoasă pe atunci. Cu Popescu, Hagi, Lăcătuş, Balint...", îşi aminteşte bulgarul. Celebrul fost număr 8 nu uită nici de Steaua şi de performanţa ei din 1986.

"A fost perioada boom-ului fotbalului din Est. Cine se putea gândi atunci că Steaua va juca o finală împotriva Barcelonei în Sevilla şi o va câştiga? Apoi Steaua Roşie a câştigat cu Marseille. Apoi iar Steaua Bucureşti a jucat o nouă finală, cu AC Milanul lui Gullit, Rijkaard şi Van Basten. Dinamo Kiev şi ŢSKA Moscova erau şi ele puternice. Comunismul, cu disciplina lui, era dur pentru jucători, dar am şi învăţat multe din asta", mai povesteşte Stoichkov.

Bulgarul şi-a reamintit şi primii paşi la Barcelona. "Ce echipă aveam. Mă întrebam cine ne poate opri. Cu Julio Salinas, Goicoetxea, Bakero, Laudrup, Txiki, Eusebio, Amor, Koeman, Alexanco, Ferrer, Nando... Nu ştiu dacă Barcelona avea complexe înainte de mine, dar ştiu că după ce am venit eu nu a mai avut. Am fost cei mai buni. În acea perioadă a început suferinţa lui Real Madrid", spune Stoichkov, care îşi aminteşte cum, în 1992, a fost aproape de un transfer la Napoli: "Eram gata să semnez, dar Maradona mi-a spus să nu las Barcelona niciodată, să nu fac greşeala lui. Am ajuns în Napoli. Şi am văzut oraşul. Şi mi-am zis: ce caut eu aici. De ce să plec dintr-un oraş aşa mare şi important ca Barcelona într-unul atât de mic? Şi m-am întors".


"Hagi? Un caracter mai ceva ca mine!"

Hristo Stoichkov îşi aminteşte şi perioada petrecută împreună cu Gică Hagi la Barcelona. "Cu Romario am explodat, eram doi atacanţi, dar niciunul mai bun ca celălalt. Laudrup era şi va fi întotdeauna, cel mai bun mijlocaş cu care am jucat. Alături de Letchkov şi Balakov, de la naţională. La Barcelona, cel mai bine mă simţeam în teren alături de Hagi şi Laudrup", povesteşte fostul selecţioner bulgar, care le explică spaniolilor cine este Hagi în viziunea lui: "Hagi era fabulos. În România încă e foarte iubit. A deschis o academie de fotbal. Sunt naşul său de nuntă. Este cel mai mare fotbalist din istoria României. Dar e foarte dificil să joci la Madrid şi apoi la Barcelona. Uită-te ce a păţit şi Prosinecki. Doar Luis Enrique, care era mai dur, a reuşit să facă faţă la ambele şi a jucat mai mult. Deşi... Gică a fost accidentat des la Barcelona. Nu a putut exploda, deşi era un fotbalist atât de mare. Avea un stâng cum nu s-a mai văzut. Individual, clar că-i plăcea să ţină mingea, să se joace cu ea, să creeze faza şi apoi tot el s-o finalizeze, pentru că era un caracter... mai ceva decât mine!! Era incredibil!".

"I-am aruncat toate hainele şi am pus un acordeon în valiză"

Bun prieten cu "Regele", Stoichkov îşi aminteşte şi alte episoade din relaţia sa cu Hagi: "Îmi amintesc că eram în România, ca VIP-uri. Aveam o poartă doar pentru noi în aeroport. Dar el nu voia. Îi spuneam: Hai, că ne aşteaptă oameni importanţi. Lui îi era ruşine: Nu, nu, eu îi respect pe români, mă pun la coadă. Şi stătea la coadă, cu toată lumea. Avea mereu o valiză veche de aluminiu. Mereu era cu ea, niciodată nu o lăsa din mână. Într-o zi i-am cumpărat un acordeon, i-am aruncat lucrurile din valiză şi i-am băgat acordeonul înăuntru. Când am ajuns cu echipa la hotel, a ajuns în cameră şi când şi-a desfăcut geamantanul să-şi ia spuma de ras... un acordeon!".

Stoichkov despre:

Mourinho: "Era un tip foarte liniştit. Mereu muncea şi întotdeauna îşi lua notiţe. Despre antrenamente, persoane, cum e un jucător, cum se mişcă, toate detaliile. Era foarte corect. Poate unora nu le place, dar este imposibil să fii pe placul tuturor. Mou este un antrenor foarte bine pregătit, pregătit pentru lucruri mari, bine făcute. Cine spune că e prost educat culege ce-a semănat. Dacă eu te provoc şi te înjur, tu faci la fel. Mourinho are un caracter de dur, nu-l călca pe bătături. La cât e de pregătit, să-l faci translator? Aţi auzit vreodată vreun jucător de la Barcelona, din Portugalia, de la Chelsea sau Inter vorbind rău de el? Nimeni nu o face".

Guardiola: "Când l-am văzut prima oară în vestiar, fără barbă, speriat, abia venit de la echipa a doua... Era un băiat foarte serios încă de atunci. Era un lider la Barcelona B şi i-a fost uşor să ne înţeleagă jocul. Nu m-am îndoit nicio clipă de el când Laporta l-a pus antrenor. Nu aveam motive. Înţelege perfect jocul echipei, calitatea fiecărui jucător, iar rezultatele nu au întârziat".

Figo: "Un jucător uriaş, unul din cei mai buni străini din istoria Barcelonei, dar a făcut mult rău echipei. Deşi nu cred că a fost vina lui. Avea clauză de transfer, de unde să te gândeşti că cineva plăteşte cele 10 miliarde de pesetas? Mmm... Ciudat, nu? Florentino Perez a câştigat alegerile promiţând acest transfer şi a plătit cele 10 miliarde. Şi Figo a fost între ciocan şi nicovală. Dacă ar fi putut să dea înapoi, ar fi făcut-o. Dar nu a putut. Nu o să înţeleg cum un jucător sărută azi stema Barcelonei şi apoi pleacă la Madrid. A făcut mult rău echipei... A întors raportul de forţe între Real şi Barcelona în acel moment".

Johan Cruyff: "S-a tot spus că am fost certat cu el. Nu e adevărat. Am avut neînţelegeri, dar atât. Niciunui jucător nu-i place să fie schimbat. El mă tot scotea afară. L-am întrebat: de ce? Mă chema la el acasă, să-mi explice la tablă. Stăteam de dimineaţa până seara acolo, de crăpam de foame. Atunci îmi punea cea mai ieftină mâncare: o salată cu un ou în mijloc. Ce naiba, Mister?, îl întrebam. Iar el: tipic olandez, tipic olandez. Era o figură... Venea la antrenamente şi punea pariuri cu noi: cine loveşte de cele mai multe ori bara. Câştiga mereu. Şi mereu pariam pe bani. Odată, la un meci în Tenerife, mi-a zis: Dacă dai gol, îţi dau 100.000 de pesetas, dacă nu dai, îţi dau eu. Am început meciul, a marcat Laudrup, apoi Goicoetxea. Mi-am zis: e lejer, dau şi eu unul. Apoi, la pauză m-a scos afară!! Zic: Hei, Mister, ce naiba faci? Iar el: Ai pierdut pariul, scoate banii. O figură de om..."

Van Gaal: "Cel mai prost antrenor cu care am lucrat. Nici nu vreau să-mi pierd timpul vorbind de el. Era 'pătrat' ca zidul unei case. Avea o mare problemă şi încă o are: Johan Cruyff. De fiecare dată când îi auzea numele, făcea spume la gură, transpira, îl apuca tremuratul. Dar unde e unul şi unde e celălalt? Omul era fiert pe Cruyff că l-a dat afară din vestiarul lui Ajax..."

Etichete: hagi , barcelona , romania , nationala , van gaal , interviu , gica popescu , stoichkov , cruyff , jot down , caracter , povesti , anecdote


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor

Transfer surprinzător! Manchester City forțează prima mutare a verii
Manchester City v Newcastle United - Emirates FA Cup - Quarter Final - Etihad Stadium
Foto ”Cea mai frumoasă din lume!”: Becali a refuzat 6 milioane de euro și face o ”operă de artă” lângă București! Costă o avere
becali bani
A câștigat 22 de milioane de euro, dar premiile i se par ”o glumă”! O reacție dură a apărut instant
Screenshot 2024-03-28 at 17.35.41
Citește și
Decizia finală în cazul lui Robert Lewandowski, care are pe masă o ofertă de 100.000.000€ / an
Szachtar Donieck - FC Barcelona
”Revoluție” la Barcelona! Primii 4 fotbaliști aflați pe ”lista neagră”
FC Barcelona and Tottenham Hotspur, Pre-season friendly, Joan Gamper Trophy match. Football, Lluis Companys Stadium, Barcelona, Spain - 8 Aug 2023
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Andrei Borza a venit cu replica, după ce a fost ”pus la zid” de Edi Iordănescu
Captură de ecran 2024-03-28 141131

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale