La două luni de la retragerea Simonei Halep și după cazurile numite "dezgustătoare", ITIA a publicat un raport oficial
articol scris de Digi Sport28.03.2025, 08:22
Îmbunătăţirea încrederii în regulile antidoping este o prioritate a Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis, după ce numeroase cazuri foarte importante au ridicat, anul trecut, îndoieli privind procesele sale, a precizat directorul executiv Karen Moorhouse, în evaluarea anuală a ITIA.

La Liga: Barcelona - Celta Vigo, sâmbătă, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Rapid - U Cluj, sâmbătă, 20:00, DGS 1
- La 33 de ani, Simona Halep și-a anunțat retragerea din tenis. Meciul cu Lucia Bronzetti, pierdut cu 1-6, 1-6, la Transylvania Open, pe 4 februarie 2025, a fost ultimul din cariera ei.
Numărul unu mondial, Jannik Sinner, a acceptat o suspendare imediată de 3 luni, în februarie, după ce a ajuns la un acord cu Agenţia Mondială Antidoping (WADA), care a făcut apel împotriva deciziei unui tribunal independent de exonerare de orice culpă după un test antidoping pozitiv.
Cvintupla campioană de Grand Slam poloneză Iga Swiatek a acceptat o suspendare de o lună în noiembrie, după ce a fost testată pozitiv pentru substanţa interzisă trimetazidină, despre care ea a spus că este rezultatul contaminării cu medicaţia pentru somn.
Karen Moorhouse: "Suntem determinaţi să răspundem la întrebări şi să acţionăm cu înţelegere profundă asupra muncii pe care o facem în sport"
Rapiditatea cu care cazurile Sinner şi Swiatek au fost gestionate, precum şi indulgenţa arătată, aruncă lumina reflectoarelor asupra sistemului antidoping, după ce fostul număr unu mondial Simona Halep a criticat oficialii pentru amânările interminabile în cazul său.
''Cazul lui Jannik Sinner a ridicat invariabil numeroase întrebări despre procesul antidoping în tenis'', a spus Moorhouse în raportul publicat joi. ''Noi, alături de fondatorii noştri, suntem determinaţi să răspundem la acestea şi să acţionăm cu înţelegere profundă asupra muncii pe care o facem în sport'', a menţionat aceasta.

''Complexitatea sistemului este unul dintre numeroasele motive care ne arată de ce este important să continuăm împreună cu membri noştri şi cu părţile implicate în tenis pentru a construi încrederea'', a mai spus Karen Moorshouse.
Acuzaţiile privind dublul standard au fost îndreptate spre ITIA când legendarul campion sârb Novak Djokovic a declarat că a fost o lipsă de coerenţă şi transparenţă în cazurile din tenis, iar australianul Nick Kyrgios a descris cazurile Swiatek şi Sinner drept "dezgustătoare" pentru sport.
Galerie Foto
PTPA acuză ITIA de încălcarea drepturilor private ale jucătorilor
Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA), care luna aceasta a depus o plângere împotriva organismelor care conduc tenisul mondial, acuză ITIA de încălcarea drepturilor private ale jucătorilor cu teste antidoping aleatorii.
Evaluarea ITIA subliniază că este vorba despre o creştere de 26% a testelor antidoping în 2024 comparativ cu anul precedent, fiind desfăşurate 9.151 de teste.
Totodată, menţionează faptul că educarea jucătorilor în privinţa regulilor antidoping, în special privind riscul de suplimente contaminate, a reprezentat un pilon fundamental pentru strategia sa pentru următorii trei ani.
''Ultimele 12 luni au reconsolidat provocările pentru jucători şi pentru echipele lor de sprijin'', a menţionat directorul senior pentru antidoping din cadrul ITIA, Nicole Sapstead. ''Circa 30% din încălcările antidoping în tenis din ultimii 15 ani pot fi atribuite suplimentelor contaminate'', fiind nevoie de multă muncă care trebuie depusă.
''Rămâne perspectiva noastră asupra faptului că majoritatea vastă a jucătorilor concurează corect, iar procentajul mare de cazuri din programul antidoping din tenis (TADP) implică un dopaj neintenţionat'', potrivit lui Nicole Sapstead.
Sinner, care a câştigat cel de-al treilea său turneu de Grand Slam în acest an la Australian Open în ciuda incertitudinii privind apelul WADA, a fost testat pozitiv cu agentul anabolizant clostebol la turneele de anul trecut de la Indian Wells şi de la Miami.
Italianul a declarat că substanţa a intrat în sistemul său de la un membru al echipei sale de sprijin prin intermediul masajelor şi a terapiei sportive. Suspendarea sa se va încheia la data de 4 mai.
Etichete: simona halep , dopaj , iga swiatek , jannik sinner , itia , karen moorhouse
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News

Statele Unite au prezentat aliaților lor europeni propriile propuneri pentru un „acord de pace”...