Sâmbătă începe Turul Franței! Va reuși Froome să egaleze recordul lui Merckx?

06.07.2018, 20:29
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Editia 105 a Turului Franței, cea mai importantă cursă din ciclism, începe sâmbătă în departamentul Vendee din vestul țării și se va disputa pe durata a 3 săptămîni, între 7 și 28 iulie. Rutierii vor parcurge 3.329 de kilometri în 21 de etape. Favorit este cvadruplul câștigător al Turului de până acum, britanicul Chris Froome (Team Sky).

Froome se va lupta pentru câștigarea unei a cincea victorii, care ar egala recordul deținut la egalitate de Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Hinault și Miguel Indurain. Britanicul născut în Kenya a reușit câștigarea celor trei mari tururi consecutiv - al Franței, al Spaniei, ambele în 2017, și al Italiei, în 2018, ceea ce numai Hinault a realizat în istorie și dacă va câștiga încă o dată Turul Franței va egala recordul absolut de patru victorii în mari tururi consecutive deținut de Merckx în anii '70.

Participarea lui Froome la această editie a fost în dubiu până la începutul acestei săptămâni, când Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) l-a exonerat de acuzația de dopaj, după ce un test efectuat în septembrie 2017 în timpul Turului Spaniei a relevat o concentrație peste limia permisă de salbutamol, o substanță care inhalată ajută la reducerea simptomelor astmei.

Froome a contestat rezutatul testului și inițial directorul Turului Franței, Christian Prudhomme, îi exclusese anul acesta, dar decizia UCI din 2 iulie a obligat la reprimirea câștigătorului curselor din 2013, 2015, 2016 și 2017.

Principalii adversari ai lui Froome vor fi columbianul Nairo Quintana, australianul Richie Porte, francezul Romain Bardet, olandezul Tom Dumoulin și italianul Vicenzo Nibali. Alături de Chris Froome, Team Sky îi va mai alinia la startul competiției pe Egan Bernal, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe, Gianni Moscon, Wout Poels și Jonathan Castroviejo. AICI AI COMPONENȚA ECHIPELOR.

Asadar, startul este programat pentru 7 iulie, iar caravana ciclistă va parcurge traseul de 3.229 de kilometri în sensul acelor de ceasornic, va intra întâi în Alpi, apoi în Pirinei. Aproape jumătate din etapele Turului se vor desfăşura în nordul-vestul Franţei. Se va sări peste ”clasicul” prolog și se va începe cu o etapă de 189 de kilometri între Noirmoutier şi Fontenay la Comte

În program este inclusă o etapă contracronometru pe echipe, una contracronometru individual și șase etape de munte înalt, trei în Alpi și trei în Pirinei. 

Cele mai spectaculoase etape se anunță a 12-a, cu sosire la Alpe d'Huez și a 19-a, care include legendarele ascensiuni din Pirinei, col du Tourmalet și col d'Aubisque.

Pentru prima oară vom avea echipe formate din doar câte 8 rutieri, astfel că totalul cicliștilor din cele 22 de formații va fi de 176, un pluton mai mic, care va schimba abordările tactice, între care cea mai importantă ar fi dispariția unor "trenulețe" speciale pentru sprinteri.

Turul Frantei 2018, program: 

Etapa 1 – Noirmoutier-en-l’Ile to Fontenay-le-Comte, 189km
Etapa 2 – Mouilleron-Saint-Germain to La Roche-sur-Yon, 183km
Etapa 3 – Cholet to Cholet, contratimp pe echipe, 35km
Etapa 4 – La Baule to Sarzeau, 192km
Etapa 5 – Lorient to Quimper, 203km
Etapa 6 – Brest to Mur de Bretagne, 181km
Etapa 7 – Fougeres to Chartres, 231km
Etapa 8 – Dreux to Amiens, 181km
Etapa 9 – Arras to Roubaix, 154km
Zi de pauza în Annecy
Etapa 10 – Annecy to Le Grand Bornand, 159km
Etapa 11 – Albertville to La Rosiere, 108km
Etapa 12 – Bourg-Saint-Maurice to L’Alpe d’Huez, 175km
Etapa 13 – Bourg d’Oisans to Valence, 169km
Etapa 14 – Saint-Pauol-Trois-Chateaux to Mende, 187km
Etapa 15 – Millau to Carcassonne, 181km
Zi de pauza în Carcassonne
Etapa 16 – Carcassonne to Bagneres-de-Luchon, 218km
Etapa 17 – Bagneres-de-Luchon to Saint-Lary-Soulan, 65km
Etapa 18 – Tries-sur-Baise to Pau, 172km
Etapa 19 – Lourdes to Laruns, 200km
Etapa 20 – Saint-Pee-sur-Nivelle to Espelette, contratimp individual, 31km
Etapa 21 – Houilles to Paris Champs-Elysées, 115km.

Ultimii câștigători ai Turului Franței:

2017 – Chris Froome
2016 – Chris Froome
2015 – Chris Froome
2014 – Vincenzo Nibali 
2013 – Chris Froome 
2012 – Bradley Wiggins
2011 – Cadel Evans

500.000 de euro este premiul pentru câștigătorul Turului Franței 2018. Pe lângă premiul pentru câștigarea tricoului galben se mai oferă câte 500 euro pentru fiecare rutier care a petrecut cel puțin o zi în fruntea ierarhiei generale.

Etichete: ciclism , chris froome , traseu , le tour , turul frantei 2018


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice

Un judecător din India i-a respins plângerea unei femei care a spus că soțul ei a forțat-o să aibă relații intime „nenaturale”, întrucât, potrivit legii indiene, nu este ilegal ca un soț să-și oblige soția să întrețină acte sexuale.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

Foto ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Foto E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă

Marius Șumudică a reacționat, după ce Dan Șucu l-a ales pe Mircea Lucescu

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

De ce nu a jucat Florinel Coman în meciul Universitatea Craiova - FCSB, după ce s-a tratat la ”vraciul” din Serbia

FCSB l-a ratat și scrie istorie: cel mai scump transfer din istoria clubului! A ”spulberat” recordul

S-a terminat! Alex Mitriță a făcut anunțul final, după ce Gigi Becali a spus că vrea să-l transfere la FCSB

Românul care s-a întâlnit cu o actriță celebră din SUA a spus totul: ce l-a întrebat vedeta, după ce a izbucnit în râs

Citeşte şi

Cât de mult a putut înşela Lance Armstrong. A avut motor montat pe bicicletă! Cum îl declanşa

Foto Filmau cursa ciclistă din elicopter, când pe cameră au fost surprinse imagini care au declanşat operaţiunea poliţiei

PEROZO fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul? citeşte ştirea pe ziare.com

Complet interzis pentru șoferii care fac asta pe drumurile din România, pare un gest nevinovat. Amenda este usturătoare citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”