Gigi Becali este finanțatorul FCSB / Foto: Sport Pictures

Exclusiv "Se schimbă datele problemei". Puștiul căruia Becali i-a făcut deja "firmă", atenționat de un fost portar de top

articol scris de Andru Nenciu
02.05.2020, 14:17
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Florin Tene, antrenor de portari la Al Wasl, echipa condusă de Laurențiu Reghecampf, a vorbit pentru Digi Sport despre noul goalkeeper de la FCSB, Ștefan Târnovanu.

Cumpărat de Gigi Becali de la Poli Iași, dar lăsat la gruparea lui Mircea Rednic până la finele sezonului, Târnovanu (19 ani / 1,97 m) face parte din clubul fotbaliștilor români tineri creditați cu un mare potențial de creștere.

Într-o vreme în care evoluțiile lupilor tineri din Liga 1 sunt marcate de oscilații ciudate de formă, Târnovanu poate continua tradiția școlii de portari din România, care a dat, în ultimii 15 ani, mănuși sigure atât pentru naționala de seniori, cât și pentru cea de tineret. 

Dacă va da greutate fotbalului românesc sau va plonja într-un univers al mediocrității... Doar timpul va decide. 

Târnovanu și omul din umbră

Florin Tene e omul care a lucrat din postura de antrenor de portari cu jucători precum Tătărușanu, Pantilimon, Silviu Lung, Florin Niță și mulți alții. Școlit în Ștefan cel Mare, sub îndrumarea unor profesori precum Piți Varga sau Ioan Timar, Tene subliniază rolul avut de Benone Dohot, antrenor la Iași, în ascensiunea lui Târnovanu. 

"E talentat copilul, dar degeaba ești talentat, dacă nu ai pe cineva lângă tine care să te corecteze. Și acest lucru l-a făcut Benone Dohot. Îl știu pe Târnovanu, suferea la anumite capitole, dar în ultimul timp a crescut foarte mult.

E un transfer foarte bun pentru echipa lui Gigi Becali, iar concurența cu Andrei Vlad va da naștere, poate, unui plus de siguranță pentru Steaua (n.r. - FCSB)", e de părere fostul component al naționalei la Europeanul din 1996. 

FCSB a renunțat la Cristi Bălgrădean după ce arădeanul s-a înțeles cu CFR Cluj, iar concurenții pe post la trupa lui Bogdan Vintilă vor fi pentru ieșeanul de 19 ani  Andrei Vlad și Toma Niga. 

Deși Becali și-a manifestat interesul pentru Florin Niță, șansele ca portarul Spartei să se întoarcă în România sunt minime. 

Stefan Târnovanu, la post / Foto: Sport Pictures

Trei capitole la care impresionează Târnovanu

Introdus de Mihai Teja și de Mircea Rednic în poarta Politehnicii, Târnovanu a prins curaj, iar finanțatorul de la FCSB, Gigi Becali, și-a exprimat satisfacția, în câteva intervenții la TV, pentru transferul realizat. 

Tene scoate în evidență trei capitole la care excelează fotbalistul lăsat până la finalul campionatului în Moldova. 

"L-am văzut în mai multe meciuri pe acest copil cu o statură impresionantă pentru un portar. El are reflexe foarte bune la mingile pe jos și la cele șutate la semiînălțime, în pofida taliei sale.

Are un plasament bun și iese bine la centrări. În același timp, are multe capitole la care trebuie să mai progreseze, dar are calitate și, știți cum se spune, un goalkeeper atinge pragul maturității mult mai târziu", e caracterizarea actualului antrenor de portari de la Al Wasl Dubai, din Emiratele Arabe Unite. 

  • 1,97 m e înălțimea lui Târnovanu
  • 300.000 de euro e cota de piață a portarului în vârstă de 19 ani
  • 12 partide a jucat în acest sezon 

Târnovanu și pericolul care-l pândește

La Dinamo, Rapid și Steaua, Florin Tene, în cariera sa de jucător, s-a intersectat cu mulți fotbaliști sosiți în București din postura de sportivi consacrați la formațiile din provincie pentru care evoluaseră. 

Deși dețineau calități care-i făceau compatibili cu aspirațiile echipelor-vedetă din Capitală, mulți dintre ei au capotat rapid. 

"Îi va fi foarte greu la București, va fi un impact mare asupra sa la o echipă precum Steaua (n.r. - FCSB). Se schimbă datele problemei, nu se compară cu ce a trăit el la Poli Iași.

Totul depinde de el. Cum va gestiona analizele presei, cum va gestiona relația cu suporterii... Dar, cel mai important e aspectul mental. Un jucător venit din provincie poate claca foarte ușor la o echipă mare din București.

Sunt multe cazuri de jucători importanți care au venit la Dinamo, Steaua și Rapid, nu s-au acomodat, și în carierele lor a survenit un picaj", a încheiat Tene discuția cu Digi Sport. 

200.000 de euro și 15 la sută dintr-un eventual transfer

Până în momentul suspendării Ligii 1 din cauza pandemiei de COVID-19, Andrei Vlad devenise titular la FCSB. Finanțatorul FCSB a decis ca stafful tehnic să nu se mai bazeze pe Cristian Bălgrădean după ce arădeanul s-a înțeles cu CFR Cluj, fără să-și comunice intențiile șefilor vicecampioanei. 

Târnovanu a semnat în toamnă un contract pe cinci ani cu FCSB. Echipa din Copou primește 200.000 de euro și un procent de 15 la sută dintr-o eventuală vânzare a fotbalistului lansat de Benone Dohot. 

Duckadam: "E un portar talentat"

"E un portar talentat și mă bucur că joacă”, l-a caracterizat Helmut Duckadam, prezent în studioul emisiunii Fotbal Club, de la Digi Sport.

Târnovanu a fost dorit și de Daniel Pancu, în perioada în care antrenorul născut în Iași antrena echipa Rapid. "A intrat FCSB pe fir și l-a luat", spunea Pancu, în iarnă. 

  • 20 de ani are Andrei Vlad.
  • 22 de ani are Toma Niga.
  • 19 ani are Ștefan Târnovanu (lăsat la Iași până la terminarea sezonului).

Florin Tene: "Un portar foarte bun este Iacob de la UTA"

Într-un interviu acordat pentru Digi Sport, luna trecută, Tene analiza mai mulți portari români. 

"Tătărușanu e unul dintre cei mai buni portari ai României, are experiență, curaj, stăpânire de sine și o personalitate foarte puternică. Niță e un goalkeeper care s-a remarcat târziu, dar are toate calitățile pentru a se impune la o echipă mai mare decât Sparta Praga.

Pantilimon e excelent, la fel ca și Silviu Lung. Ionuț Radu e un portar de viitor, care are în bagajul său tot ce-i trebuie pentru a deveni un portar de top.

Căbuz de la Viitorul îmi place dintre cei tineri, dar și Andrei Vlad. Un portar foarte bun de care vom mai auzi este Iacob de la UTA, are toate atuurile pentru a deveni un portar important al României.

Noi am stat bine mereu la acest capitol pentru că mulți dintre portarii importanți ai României au ales să devină antrenori de portari și spun că avem una dintre cele mai bune școli din Europa, clădită de oameni care chiar sunt preocupați de munca lor".

Etichete: transfer , portar , poli iasi , florin tene , fcsb , târnovanu fcsb


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"

Un bărbat a fost transportat la spital în urma unei agresiuni grave într-o parcare din localitatea nord-irlandeză Bushmills, în primele ore ale dimineţii de duminică. Tânărul în vârstă de 20 de ani a fost găsit ţintuit de un gard, cu un cui în fiecare mână, relatează BBC.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

S-a terminat! Își face bagajele și pleacă, după doar 6 meciuri jucate la Tottenham

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

Real Madrid a pierdut locul 1! Liverpool, noua favorită la transferul așteptat pe Bernabeu

Ce a spus Postecoglou, după ce Radu Drăgușin a ajuns la 6 meciuri consecutive fără minut jucat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Foto E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă

Tavi Popescu a surprins pe toată lumea, după Universitatea Craiova - FCSB! Anunțul făcut în direct

Exclusiv Erori grave de arbitraj la Universitatea Craiova - FCSB! Marius Avram a dat verdictul: "Îmi pare rău de Vidican!"

Costel Gâlcă a transmis un mesaj clar după ce a învins-o pe FCSB

Citeşte şi

Video Fotbaliștii FCSB-ului au urcat în tribune după eșecul cu Universitatea Craiova! Ce au scandat

Plecat de la FCSB, Ianis Stoica a anunțat echipa la care va juca în sezonul următor

PEROZO fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul? citeşte ştirea pe ziare.com

Complet interzis pentru șoferii care fac asta pe drumurile din România, pare un gest nevinovat. Amenda este usturătoare citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”