Robert Benția, antrenorul român de gimnastică din Islanda, în timpul călătoriei sale pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală

Exclusiv Călătoria ca prin urechile acului a unui antrenor român pe Lacul Baikal. "Am dormit în cort la -30 grade Celsius"

articol scris de Andru Nenciu
20.10.2020, 09:41
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

Antrenor de gimnastică și IT-ist în Reykjavik, Robert Benția (44 de ani) povestește pentru Digi Sport cum spiritul de aventură nu l-a părăsit vreodată.

Dacă săptămâna trecută Digi Sport v-a dezvăluit în primul material felul în care "Țara de gheață și foc" își direcționează copiii către sport - interviu pe care puteți să-l citiți AICI -, azi vă prezentăm incursiunea lui Robert Benția pe o pojghiță imprevizibilă și plină de neprevăzut.

Galerie Foto

Experiența unui român pe Lacul Baikal: "Mișcarea constantă e unica metodă de supraviețuire"

Pasionat de fotografie - pozele românului din Odobești au apărut în prima carte de gimnastică din Islanda -, antrenorul în vârstă de 44 de ani a zis să-și valorifice entuziasmul și resursele de energie de care dispunea. Apropiații i-au spus pe un ton grav că-și complică viața. S-a uitat întrebător, a zis ca ei și a făcut ca el.

Așa că o țintă din copilărie avea să și-o atingă la maturitate. Plecat în Siberia cu câțiva prieteni pentru a surprinde "Ținutul liniștit" în toată splendoarea lui, Robert a ajuns în preajma celui mai adânc lac de pe glob, cu cea mai mare rezervă de apă dulce, Lacul Baikal (1.637 m adâncime).

"Zilnic mergeam pe gheață zeci de kilometri la picior, cu Uaz, un minibus rusesc sau hovercraft. Experiența a fost una incredibilă, unde adrenalina o ia razna și ai capacitatea de a-ți testa la maximum limitele.

În condițiile acelea vitrege ale naturii, respirația ți se taie la vântul aspru, mintea o ia razna, iar mișcarea constantă e unica metodă de supraviețuire și de a-ți menține circulația sanguină", întoarce o filă antrenorul de gimnastică.

  • Cele mai mari orașe din zona lacului: Irkutsk, Severobaikalsk, Turka, Sludianka, Baikalsk, Dikson, Dudinka, Turukhansk, Krasnoyarsk.
  • Focile de Baikal pot atinge vârsta de 56 de ani.
  • După interzicerea sezonieră a pescuitului în Baikal, între anii 1969 și 1977, multe dintre speciile care populează apele sale s-au regenerat.
Robert Benția, antrenorul român de gimnastică din Islanda, în timpul călătoriei sale pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală

"Am dormit în cort la -30 de grade Celsius, în centrul Lacului Baikal, era atât de ger, încât nici nu realizai unde ești și cât va mai dura până ajungi pe uscat"

Robert citise din copilărie despre muzeul viu în care trăiesc peste 700 de specii de animale. Urmărise la TV zeci de documentare, dar spiritul locului avea să-l simtă doar pe lacul în formă de "semilună" ce ocupă o suprafață de 31.500 km pătrați.

Totul s-a întâmplat iarna, pe un frig cumplit, în perioada 19 februarie - 2 martie 2019. Cu obrajii îmbujorați de ger, Robert și ai lui prieteni au reușit să mai mânuiască plini de îndemânare și camerele foto, și drona, în congelatorul de afară.

"A fost un punct inedit în care am ajuns și cea mai mare aventură. Am dormit în cort la -30 de grade Celsius, în centrul Lacului Baikal, era atât de ger, încât nici nu realizai unde ești și cât va mai dura până ajungi pe uscat.

Am citit multe cărți despre Siberia, despre Baikal, dar doar dacă ajungi acolo poți înțelege această minune a lumii", accentuează, pentru Digi Sport, antrenorul de gimnastică.

În perioada rece a anului, aproape cinci luni, lacul e acoperit de un strat gros de gheață, grosimea poate ajunge și până la 4 metri, iar diferite firme auto de renume obișnuiesc să facă tot felul de teste pe marea suprafață albă.

Vara cele mai ridicate temperaturi nu depășesc 10 grade Celsius.

Artă în Siberia. Sculptura în gheața realizată de mâna naturii, pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală Septimiu Bizo

Robert Benția: "Am jucat fotbal pe lac, am admirat peșteri, structuri de gheață, roci fascinante"

Format în urmă cu 15-25 de milioane de ani după ce o fisură uriașă s-a căscat de-a lungul unei falii în scoarța Pământului, declanșată de îndepărtarea Asiei de Europa, Lacul Baikal a fost descoperit pe la 1643.

"Imaginează-ți că ai șansa să-ți îndeplinești un vis din copilărie și să vizitezi un loc inedit al lumii. Așa s-a întâmplat și cu mine. Am mers pe gheață mulți kilometri pe zi și am vrut să-mi împing limitele la maximum.

Am jucat fotbal pe lac, am patinat, am admirat peșteri, structuri de gheață, roci fascinante șlefuite de vântul puternic și apa înghețată, temple și cătune parcă uitate de lume. Am mers pe Olkhon, cea mai mare insulă din cele 26 de pe lac, un tărâm fantastic, încă destul de sălbatic, ca acum sute de ani ", își continuă antrenorul român jurnalul de călătorie.

  • Suprafața lacului: 31.500 km pătrați
  • Altitudine: 456 m 
  • Lungimea malului: 2.100 km
  • Lungime: 636 km
  • Lățimea medie: 48 km
  • Lățimea maximă: 79 km
  • Adâncime: 1.637 m
Robert Benția și iarna pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală

Fiorul provocat de gheața de sub bocanci și problema din mijlocul nopții

Lacul e vizitat în diverse perioade ale anului de turiști de pe toate meridianele, deși în zonă nu există vreo rețea de ghizi sau infrastructură pentru a-i găzdui pe cei mânați de focul curiozității.

"O senzație unică e dată de gheața care scrâșnea noaptea sub tălpi. Asta e și viața, e despre cum să-ți împingi limitele la maximum. Pe Lacul Baikal am fost bine echipat: bocanci, crampoane, câteva straturi de haine subțiri, pulover și o geacă făcută special pentru astfel de temperaturi. 

Problemele se iveau când trebuia să ne facem nevoile, mai ales noaptea la cort când ieșeai temător, buimac. Și cu gheața scrâșnind sub tine! Mergeai câțiva metri în alt loc care avea găleata cu pungă", mai punctează românul din Islanda ajuns anul trecut până în îndepărtata Siberie.

Robert și prietenii săi, la finalul călătoriei pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală Septimiu Bizo

Experiența din sudul Siberiei a fost pusă de antrenorul în vârstă de 44 de ani la începutul albumului său de amintiri. Știe că mai are multe pagini necompletate și își propune să mai revină pe Lacul Baikal și într-o altă perioadă a anului. Rusia l-a atras mereu. Și nu numai. Încearcă să-și petreacă vacanțele în diferite colțuri ale lumii și speră că și cei doi băieți ai săi îi vor călca pe urme. 

În loc de încheiere, Robert Benția face două recomandări pentru românii care, la un moment dat, vor vizita Islanda, țara cu peste 360.000 de locuitori și multe locuri frumoase. 

"Unul dintre ele este laguna de gheață. Trăiești o experiență unică dacă dormi pe plaja de lângă lagună. Acolo s-au filmat două pelicule din seria James Bond. A View to a Kill (n.r.: - 1985, cu Roger Moore și Chritopher Walken) și Die Another Day (n.r.: - 2002, cu Pierce Brosnan și Halle Berry). Apoi ar fi și vulcanul Eyjafjallajokull. Când a erupt am fost lângă el. Inima parcă-mi bubuia în piept când sărea lava, parcă îmi săreau plămânii. Islanda e plină de locuri frumoase", încheie antrenorul român. 

Antrenorul român nu rămâne niciodată în pană de idei în privința punctelor de pe hartă pe care și le-a propus să le viziteze. Timpul de care dispune îi dictează însă ce să facă și în ce călătorie să mai pornească. Ar vrea ca și băieții lui, Robert Matias (9 ani) și Lucas Grabriel (6 ani) să trăiască frumusețea locurilor în care a ajuns. Dar și-a stabilit deja în agendă. Peste câțiva ani, îi va lua, peste tot, alături de el. 

Etichete: islanda , robert benția , siberia , lacul baikal , romanul din islanda


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf

O companie austriacă vrea să construiască pentru miliardari un superiaht care se poate transforma într-un submarin. Reprezentanții firmei spun că superiahtul va avea mai multe facilități, printre care se numără și un heliport, un balon cu aer cald, o piscină, o sală de gimnastică, o galerie de artă și un cinematograf, transmite CNN.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ”O să-i dau bani mulți!”. Anunțul lui Gigi Becali în miez de noapte

Exclusiv ”Patimile” FCSB-ului din acest sezon. Mihai Stoica a dezvăluit care au fost cele mai grele momente

Exclusiv Ion Crăciunescu, declarație misterioasă: ”Am înțeles că FCSB va reveni la Steaua! Sunt discuții”

Foto Atunci și acum! Cum a sărbătorit FCSB titlul în 2015 și ce s-a întâmplat după 9 ani de așteptare

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZAvea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar

FILM NOWMichael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”

Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur! citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”