FotoJet (2)
Un fost coleg de națională nu a avut milă de Dani Alves și Robinho, după ce au fost condamnați la închisoare
ancelotti-carlo
Carlo Ancelotti, așa cum rar a fost văzut. Ce a făcut antrenorul lui Real Madrid în pauza competițională
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Fotbal Club

Exclusiv Călătoria ca prin urechile acului a unui antrenor român pe Lacul Baikal. "Am dormit în cort la -30 grade Celsius"

articol scris de Andru Nenciu
20.10.2020, 09:41

Antrenor de gimnastică și IT-ist în Reykjavik, Robert Benția (44 de ani) povestește pentru Digi Sport cum spiritul de aventură nu l-a părăsit vreodată.

Robert Bentia Lacul Baikal cort
Robert Benția, antrenorul român de gimnastică din Islanda, în timpul călătoriei sale pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Dacă săptămâna trecută Digi Sport v-a dezvăluit în primul material felul în care "Țara de gheață și foc" își direcționează copiii către sport - interviu pe care puteți să-l citiți AICI -, azi vă prezentăm incursiunea lui Robert Benția pe o pojghiță imprevizibilă și plină de neprevăzut.

Galerie Foto

Experiența unui român pe Lacul Baikal: "Mișcarea constantă e unica metodă de supraviețuire"

Pasionat de fotografie - pozele românului din Odobești au apărut în prima carte de gimnastică din Islanda -, antrenorul în vârstă de 44 de ani a zis să-și valorifice entuziasmul și resursele de energie de care dispunea. Apropiații i-au spus pe un ton grav că-și complică viața. S-a uitat întrebător, a zis ca ei și a făcut ca el.

Așa că o țintă din copilărie avea să și-o atingă la maturitate. Plecat în Siberia cu câțiva prieteni pentru a surprinde "Ținutul liniștit" în toată splendoarea lui, Robert a ajuns în preajma celui mai adânc lac de pe glob, cu cea mai mare rezervă de apă dulce, Lacul Baikal (1.637 m adâncime).


"Zilnic mergeam pe gheață zeci de kilometri la picior, cu Uaz, un minibus rusesc sau hovercraft. Experiența a fost una incredibilă, unde adrenalina o ia razna și ai capacitatea de a-ți testa la maximum limitele.

În condițiile acelea vitrege ale naturii, respirația ți se taie la vântul aspru, mintea o ia razna, iar mișcarea constantă e unica metodă de supraviețuire și de a-ți menține circulația sanguină", întoarce o filă antrenorul de gimnastică.

  • Cele mai mari orașe din zona lacului: Irkutsk, Severobaikalsk, Turka, Sludianka, Baikalsk, Dikson, Dudinka, Turukhansk, Krasnoyarsk.
  • Focile de Baikal pot atinge vârsta de 56 de ani.
  • După interzicerea sezonieră a pescuitului în Baikal, între anii 1969 și 1977, multe dintre speciile care populează apele sale s-au regenerat.
Robert Bentia Lacul Baikal cort
Steagul României înfipt în stratul gros de gheață. În plan depărtat, cortul în care dormea Robert Benția pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală

"Am dormit în cort la -30 de grade Celsius, în centrul Lacului Baikal, era atât de ger, încât nici nu realizai unde ești și cât va mai dura până ajungi pe uscat"

Robert citise din copilărie despre muzeul viu în care trăiesc peste 700 de specii de animale. Urmărise la TV zeci de documentare, dar spiritul locului avea să-l simtă doar pe lacul în formă de "semilună" ce ocupă o suprafață de 31.500 km pătrați.

Totul s-a întâmplat iarna, pe un frig cumplit, în perioada 19 februarie - 2 martie 2019. Cu obrajii îmbujorați de ger, Robert și ai lui prieteni au reușit să mai mânuiască plini de îndemânare și camerele foto, și drona, în congelatorul de afară.

"A fost un punct inedit în care am ajuns și cea mai mare aventură. Am dormit în cort la -30 de grade Celsius, în centrul Lacului Baikal, era atât de ger, încât nici nu realizai unde ești și cât va mai dura până ajungi pe uscat.

Am citit multe cărți despre Siberia, despre Baikal, dar doar dacă ajungi acolo poți înțelege această minune a lumii", accentuează, pentru Digi Sport, antrenorul de gimnastică.

În perioada rece a anului, aproape cinci luni, lacul e acoperit de un strat gros de gheață, grosimea poate ajunge și până la 4 metri, iar diferite firme auto de renume obișnuiesc să facă tot felul de teste pe marea suprafață albă.

Vara cele mai ridicate temperaturi nu depășesc 10 grade Celsius.

Robert Bentia Baikal gheata
Artă în Siberia. Sculptura în gheața realizată de mâna naturii, pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală Septimiu Bizo

Robert Benția: "Am jucat fotbal pe lac, am admirat peșteri, structuri de gheață, roci fascinante"

Format în urmă cu 15-25 de milioane de ani după ce o fisură uriașă s-a căscat de-a lungul unei falii în scoarța Pământului, declanșată de îndepărtarea Asiei de Europa, Lacul Baikal a fost descoperit pe la 1643.

"Imaginează-ți că ai șansa să-ți îndeplinești un vis din copilărie și să vizitezi un loc inedit al lumii. Așa s-a întâmplat și cu mine. Am mers pe gheață mulți kilometri pe zi și am vrut să-mi împing limitele la maximum.

Am jucat fotbal pe lac, am patinat, am admirat peșteri, structuri de gheață, roci fascinante șlefuite de vântul puternic și apa înghețată, temple și cătune parcă uitate de lume. Am mers pe Olkhon, cea mai mare insulă din cele 26 de pe lac, un tărâm fantastic, încă destul de sălbatic, ca acum sute de ani ", își continuă antrenorul român jurnalul de călătorie.

  • Suprafața lacului: 31.500 km pătrați
  • Altitudine: 456 m 
  • Lungimea malului: 2.100 km
  • Lungime: 636 km
  • Lățimea medie: 48 km
  • Lățimea maximă: 79 km
  • Adâncime: 1.637 m
Patinaj pe gheață în Siberia. Românul antrenor de gimnastică, pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală Robert Benția

Fiorul provocat de gheața de sub bocanci și problema din mijlocul nopții

Lacul e vizitat în diverse perioade ale anului de turiști de pe toate meridianele, deși în zonă nu există vreo rețea de ghizi sau infrastructură pentru a-i găzdui pe cei mânați de focul curiozității.

"O senzație unică e dată de gheața care scrâșnea noaptea sub tălpi. Asta e și viața, e despre cum să-ți împingi limitele la maximum. Pe Lacul Baikal am fost bine echipat: bocanci, crampoane, câteva straturi de haine subțiri, pulover și o geacă făcută special pentru astfel de temperaturi. 

Problemele se iveau când trebuia să ne facem nevoile, mai ales noaptea la cort când ieșeai temător, buimac. Și cu gheața scrâșnind sub tine! Mergeai câțiva metri în alt loc care avea găleata cu pungă", mai punctează românul din Islanda ajuns anul trecut până în îndepărtata Siberie.

Robert Bentia - prieteni Lac Baikal
Robert și prietenii săi, la finalul călătoriei pe Lacul Baikal / Foto: arhivă personală Septimiu Bizo

Experiența din sudul Siberiei a fost pusă de antrenorul în vârstă de 44 de ani la începutul albumului său de amintiri. Știe că mai are multe pagini necompletate și își propune să mai revină pe Lacul Baikal și într-o altă perioadă a anului. Rusia l-a atras mereu. Și nu numai. Încearcă să-și petreacă vacanțele în diferite colțuri ale lumii și speră că și cei doi băieți ai săi îi vor călca pe urme. 

În loc de încheiere, Robert Benția face două recomandări pentru românii care, la un moment dat, vor vizita Islanda, țara cu peste 360.000 de locuitori și multe locuri frumoase. 

"Unul dintre ele este laguna de gheață. Trăiești o experiență unică dacă dormi pe plaja de lângă lagună. Acolo s-au filmat două pelicule din seria James Bond. A View to a Kill (n.r.: - 1985, cu Roger Moore și Chritopher Walken) și Die Another Day (n.r.: - 2002, cu Pierce Brosnan și Halle Berry). Apoi ar fi și vulcanul Eyjafjallajokull. Când a erupt am fost lângă el. Inima parcă-mi bubuia în piept când sărea lava, parcă îmi săreau plămânii. Islanda e plină de locuri frumoase", încheie antrenorul român. 

Antrenorul român nu rămâne niciodată în pană de idei în privința punctelor de pe hartă pe care și le-a propus să le viziteze. Timpul de care dispune îi dictează însă ce să facă și în ce călătorie să mai pornească. Ar vrea ca și băieții lui, Robert Matias (9 ani) și Lucas Grabriel (6 ani) să trăiască frumusețea locurilor în care a ajuns. Dar și-a stabilit deja în agendă. Peste câțiva ani, îi va lua, peste tot, alături de el. 

Etichete: islanda , robert benția , siberia , lacul baikal , romanul din islanda


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
ianis
Scoțienii au fost categorici, după ce Ianis Hagi a anunțat unde va juca sezonul viitor

Transfer surprinzător! Manchester City forțează prima mutare a verii
Manchester City v Newcastle United - Emirates FA Cup - Quarter Final - Etihad Stadium
Foto ”Cea mai frumoasă din lume!”: Becali a refuzat 6 milioane de euro și face o ”operă de artă” lângă București! Costă o avere
becali bani
A câștigat 22 de milioane de euro, dar premiile i se par ”o glumă”! O reacție dură a apărut instant
Screenshot 2024-03-28 at 17.35.41
Citește și
Diferență uriașă de valoare! Tot ce trebuie să știi despre Ucraina, primul adversar al României la EURO 2024
Ukraina - Islandia
Radu Drăgușin a văzut că Israel a fost umilită și nu s-a mai abținut
Tottenham Hotspur First Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 20 Feb 2024
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
CSA Steaua, top secret! Măsură fără precedent luată de MApN
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
În ce orașe va întârzia pensia în luna aprilie? De ce se întâmplă acest lucru
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Video Final interzis cardiacilor! Cum a ajuns Ucraina să joace ”finala” cu Islanda pentru locul din grupa României la EURO 2024
Bosnia and Herzegovina vs Ukraine - EURO 2024 Play-off​​​​​​​

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale