"Bătrânul" Zsolt, cel mai iubit dintre clujeni

29.07.2012, 23:23
Alexandru Ghiurcau

Primele trei puncte ale sezonului obținute de U. Cluj poartă semnătura lui Zsolt Szilagyi, un simbol al echipei, pentru care fanii au organizat o "mini-revoluție" în 2010, pentru a împiedica concedierea sa!

29 iulie 2012, Universitatea Cluj - Gloria Bistrița, minutul 82. Mingea este în plasa lui Bota, iar eroul Szilagyi aleargă. Aleargă...aleargă! Nu s-ar opri până la poarta cealaltă dacă ar fi după el, dar colegii îl doboară pentru a sărbători o mare victorie obținută de noua echipă a Universității. Probabil, este cel mai fericit moment din cariera acestui fotbalist chinuit de probleme medicale, pe care fanii nu l-au părăsit însă niciodată...

3 septembrie 2005, Universitatea Cluj - Unirea Dej, meci anonim din liga a doua. Cu un trosnet sfâșietor, genunchiul lui Szilagyi cedează după un duel aprig pentru balon. Verdictul medicilor îl aruncă pe muncitorul fundaș lateral în brațele disperării: ruptură de ligamente încrucișate la piciorul stâng. Șanse de a reveni în activitate: "Mici...mult prea mici", după cum anunțau sumbri doctorii.

Au urmat doi ani şi ju­mă­tate de groază pentru fotbalistul clu­jean, perioadă presărată cu cinci in­ter­venţii chi­rur­gi­cale şi cu diag­nos­ti­ce deloc în­cu­ra­ja­toa­re.

“Sisi” nu a renunţat însă la gîndul revenirii şi a dat do­va­dă de o abnegație soră cu inconștiența. Și după trei ani de absență, zeul "Fotbal" (sau al medicinei?) i-a surâs. Szilagyi a revenit pe gazon, la un meci al echipei secunde a Șepcilor, în aplauzele unei asistențe reduse, dar entuziaste.

“Dacă o ţine tot aşa, în curînd va reintra în cir­cu­i­tul primei echi­pe. Este un jucător emblematic pen­tru Universitatea Cluj”, spunea atunci antrenorul Alpar Meszaros. Părere pe care, însă, șefii din birouri nu o îmbrățișau.

Punerea pe lista de transferuri a lui Szilagyi a isterizat atunci suporterii clujenilor, care l-au apărat fără ezitare pe cel considerat "unicul căpitan" al echipei.

Suporterii au ameninţat atunci că nu vor mai veni la meciuri dacă Zsolt este disponibilizat, iar conducerea clubului a anunțat în cele din urmă, în februarie 2010, că nu îl va pune pe liber pe preferatul tribunelor.

Evident, Szilagyi nu le-a înșelat așteptările susținătorilor săi. Ajutat de fani, care s-au opus concedierii, apărătorul și-a continuat contractul cu U Cluj, iar acum, la 31 de ani, a devenit căpitanul unei formații "nou-născute", care va încerca în sezonul 2012/2013 supraviețuirea într-unul din cele mai sălbatice campionate ale Europei.


"Vrem performanţă, dar obţinută şi cu sufletul. Trebuia găsită o cale de mijloc, pentru că altfel echipa se îndepărtează de suporteri. Erau alţii mult mai slabi decât Zsolt"
Călin Mișan, lider al galeriei lui U

“Nu am renunţat la Szilagyi. El e un caz special, apreciem ceea ce a făcut pentru echipă, ştim că e un băiat de caracter, dar jucătorii care sunt acum în lot sunt peste el, valoric vorbind”
Florian Walter, finanțatorul lui U, după o întrevedere cu fanii, în februarie 2010


121
de meciuri și 8 goluri are Szilagyi pentru Universitatea

1998
este anul în care a debutat fundașul la U. Este singura echipă la care a evoluat în toată cariera

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă

O femeie din Brazilia a adus un bărbat în vârstă de 68 de ani, aflat într-un scaun cu rotile...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Fotbal Club
  • 19:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:30 LIVE Digi Sport Special
  • 20:30 LIVE Cupa Romaniei
  • 21:15 LIVE Digi Sport Special
  • 21:30 LIVE Cupa Romaniei
  • 22:30 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-UNIVERSITATEA CLUJ, FINALA CUPEI ROMANIEI (24.05.2023)

    FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • A tennis ball with details of a racquet , shadows and a clay court

    TENIS: ATP București, ora 11:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Foto Ilie Năstase a apărut de mână cu ”cea mai frumoasă femeie din lume”: ”I-a luat trei ani”

Screenshot 2024-04-16 at 21.24.53

Video&Foto Gesturile pe care nimeni nu le-a înțeles făcute de Ronald Araujo, după ce Istvan Kovacs l-a eliminat și l-a pus la punct

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Exclusiv Bergodi a câștigat o avere ca ”să rezilieze amiabil” contractul cu Rapid. Nu și-a asumat nimic

CRISTIANO BERGODI NERVOS (5)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media