Când nebunul apără Regele

24.08.2013, 13:45
Alexandru Ghiurcau

Să antrenezi în fotbal atunci când eşti contestat şi hulit de toţi fanii este o misiune grea. Iar atunci când fanii sunt 20 de milioane şi fiecare are o echipă ideală în gând, misiunea ta cade oarecum în derizoriu. Piţurcă, cel de care se leagă calificările noastre la turneele finale este pus la zid constant de fanatici. Dar nu trageţi! De data asta s-ar putea chiar să aibă dreptate.

Aproape tot ce i s-a reproşat lui Piţurcă în acest mandat chinuit este perfect justificat. Naţionala nu joacă nimic, selecţia este pe alocuri dubioasă, nu avem un "11" de bază şi nu mai facem spectacol nici măcar cu liliputanii. Trăim cu senzaţia că iar aveam în mână calificarea la Mondiale, dar aceasta ne va scăpa printre degete, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimul deceniu.

În acest context, e lesne de înţeles de ce fiecare decizie luată de selecţioner întâmpină un cor de fluierături şi înjurături. Este uşor să ne imaginăm scenarii care ne vor propulsa direct pe plajele de la Rio, unde îi vom pune la respect (din nou) pe englezi şi germani, dar ingorăm întrucâtva realitatea.

Cea mai dezbătută temă a acestor zile este, ca de obicei, Mutu. Mutu golgheterul, Mutu fiţosul, Mutu liderul, Mutu bătrânul. Sau oricare alt Mutu vreţi voi. Ceea ce omit din dicuţie toţi susţinătorii săi este faptul că, vara viitoare, acest jucător va avea peste 35 de ani, iar forma sa fizică arată deplorabil încă de pe acum. Mărturisesc că nu am mai văzut un sprint bun al lui Mutu de sezoane încoace, iar prestaţiile sale din ultimele meciuri sub "tricolor" validează 100% decizia selecţionerului de a-l "sări" cu telegrama de convocare.

Piţi e într-o situaţie ingrată. Problema taciturnului antrenor nu este de fapt Mutu, ci lipsa sa de popularitate, care îi va atrage tot timpul critici, la orice decizie majoră luată. Fie că va avea dreptate, fie că nu. Iar diferenţa dintre "convocat" şi "neconvocat" este fix aceeaşi precum cea dintre "golgheter la Chelsea" şi "veteran la Ajaccio". Au trecut cinci ani de când 'Briliantul' nostru, trecut deja de punctul maxim al carierei, ne conducea la Euro 2008, unde ne-am prezentat jalnic şi totuşi am obţinut rezultate decente. Dar cine crede că Mutu mai reprezintă măcar 50% din fotbalistul de atunci se amăgeşte, ignorând faptul că timpul trece şi peste marii jucători. Piţurcă, văzut ca un nebun care conduce naţionala, este conştient însă de acest aspect. Şi priveşte, oarecum obligat, spre viitor.

Nu poţi fi convocat la un turneu final doar ca să baţi loviturile libere şi penalty-urile. Până în 2014, sperăm totuşi să avem la dispoziţie un Marica apt, un Alexe cu adevărat matur, un "Motan" mai inspirat sau poate un Rusescu în formă. Şi, personal, mai îmi doresc ceva. Nebunul de pe bancă să aibă grijă ca "Regele" Hagi să rămână pe locul 1 în topul marcatorilor din istoria naţionalei României. De ce? E simplu. Pentru că merită! Mult mai mult decât Mutu, care nu ne-a scos niciodată în stradă după un meci.   

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:00 Digi Sport Special
  • 07:00 Stirile Digi Sport
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 10:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Mioveni, ora 12:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC VOLUNTARI-CSM POLITEHNICA IASI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (7.11.2020)

    FOTBAL: Politehnica Iași - Voluntari, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA FOTBAL CLUB SA - SC DINAMO 1948 SA, SUPERLIGA SUPERBET (02.02.2024)

    FOTBAL: FCU 1948 Craiova - Dinamo, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (5.11.2023)

    FOTBAL: FCSB - Rapid, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu

Screenshot 2024-04-18 at 16.51.31-modified

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Foto Recunoști personajul? Acum nouă ani era un copil și sărbătorea titlul cu Gigi Becali la Iași, acum e titular la FCSB

WhatsApp Image 2024-04-18 at 15.44.47

Foto Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei

bianca-censori

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media