Dragă Henrique,

04.11.2013, 14:52
Alexandru Ghiurcau

Bun venit în România! Sau, mai tradiţional, "bem vindo o Liga 1!". Alţii te-ar întâmpina direct cu "bem vin", dar o să te obişnuieşti treptat cu locul şi cu obiceiurile de aici. Până atunci, mă simt dator să te pregătesc, oarecum, pentru ceea ce te aşteaptă.

Mai întâi, când te-am văzut la joc, am râs pe înfundate. Nu de acel 2-7 cu CFR Cluj, Doamne fereşte. Nu. Am râs mai mult de negocierile transferului tău, pe care mi le-am închipuit chicotind. Cu siguranţă ţi s-a spus că Oţelul este o fostă campioană a României, călită prin focurile Europei. Ai văzut şi DVD-uri poate, dar te-ai convins între timp că echipa ta nu este tocmai un fel de Schalke a Germaniei. Asta e prima ţeapă pe care ai luat-o, dar, crede-mă, nu va fi ultima.

S-ar putea întâmpla chiar să nu-ţi primeşti salariul la un moment dat. E criză mondială. Sau, în orice caz, locală. Nu ştiu dacă ai avut timp să te informezi corespunzător, printre DVD-urile văzute cu Sârghi şi Paraschiv în grupele Champions. Partea bună e că eşti străin, deci sunt şanse mai mari să-ţi încasezi leafa, faţă de alţi colegi mai năpăstuiţi. Te va surprinde când şeful Narcis va spune la televizor că nu există nicio problemă cu banii, dar, mă-nţelegi, asta înseamnă de fapt managementul unui club de talie europeană. 

Să nu te mire dacă o să vezi galben pentru simulare la un fault grosolan suferit în careu şi nici atunci când vei marca din ofsaid. Arbitrajul nostru are o noţiune vagă şi se dă credit în egală măsură atât atacului, cât şi defensivei. E destul de simplu, totul depinde de cât de slab este arbitrul respectiv. Ştii cum e, uneori din spate pare fault, dar din faţă nu. Fineţuri dâmboviţene.

Ceva în mişcările tale îmi spune că o să devii un atacant important al campionatului. Dacă o ţii tot aşa, prin decembrie o să citeşti prin ziare că te vrea Steaua, singura echipă românească de care ai auzit înainte să vii aici. Dacă îi întrebi pe fraţii Andrey şi Elton, ei or să-ţi spună că nici Galaţiul nu e rău, mai ales că e situat ceva mai aproape de plaja din Mamaia. Atenţie totuşi pe acolo, că avem un primar care a "trosnit" un fotbalist mai obraznic. Ah, şi ca să-ţi alimentez curiozitatea, există în zonă un personaj celebru pe nume Gigi Becali. El e un fel de Nessie, monstrul din lac: toată lumea îl ştie, dar nimeni nu îl vede.

Altfel, bănuiesc că băieţii de la Oţelul sunt primitori, dar cuvintele pe care le-ai învăţat de la ei nu le spune şi mamei tale. Nu se cuvine. Nu cred că o să retrogradaţi, dar ai datoria faţă de tine să tragi pentru mai mult. Antrenează-te, nu bea (avem o presă drăcoasă rău) şi rămâi modest. Să ne-nţelegem totuşi, nu vei ajunge de aici în Premier League sau în La Liga. Fie vorba-ntre noi, fotbalul din România n-are chiar cea mai grozavă imagine. Cu puţin noroc însă, ai şanse să te transferi prin Ucraina sau Rusia, campionatele noastre favorite de export.

De acolo, numai cerul este limita pentru tine, chiar dacă, la 26 de ani, îmi imaginez că nu mai visezi cai verzi pe pereţii vestiarului. M-am hotărât să-ţi scriu scrisoarea asta abia pe 31 octombrie, de Halloween. La meciul din Cupă, contra Coronei, am văzut că te-ai deghizat în golgheter. Şi să ştii că îţi stă foarte bine.

Al tău,
Microbist

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului
Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:45 Etapa 6 Superliga: UTA Arad-Otelul Galati
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 19:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 20:00 Etapa 6 Superliga: Hermannstadt-Petrolul
  • 21:00 LIVE Fotbal Club
  • 21:45 Etapa 6 Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 14:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:OTELUL GALATI-DINAMO BUCURESTI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (8.04.2024)

    FOTBAL: UTA - Oțelul, 16:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Alexandru Marian Musi reactioneaza in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FC Botosani, din cadrul Superligii Su

    FOTBAL: Hermannstadt - Petrolul, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE - UNIVERSITATEA CRAIOVA, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OFF (21.04.2024)

    FOTBAL: Universitatea Craiova - CFR Cluj, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: Brighton - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 23:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

48

”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar

vlad-chiriches

Cum l-a numit Anamaria Prodan pe Ronald Gavril: impresara nu s-a ferit să spună cum îl strigă pe boxer

Screenshot (478)

Înlocuitorul lui Kylian Mbappe vine de la Barcelona! PSG a pregătit oferta: 200.000.000€

profimedia-0865397989

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media