Modelul Murray-Lendl

03.01.2014, 10:49
de sters-gabriel.morariu

Andy Murray a decis să îl numească pe Ivan Lendl în postura de antrenor personal la începutul anului 2012, iar de atunci parteneriatul a produs rezultate excelente pentru sportivul britanic. 

Scoțianul a cucerit primele sale turnee de Grand Slam - US Open 2012 și Wimbledon 2013, a luat aurul Olimpic și a ajuns până pe locul 2 la un moment dat în clasamentul ATP. 

Cu toate că era vorba de un "monstru sacru" al tenisului, Ivan Lendl nu reprezenta nicio garanție a succesului, în condițiile în care nu avea deloc experiență ca antrenor - Andy a fost primul său elev. 

După rețeta de succes dintre cei doi, alți mari jucători din circuit au adoptat același model - Djokovic l-a angajat pe Boris Becker, în timp ce Federer l-a numit pe Stefan Edberg. 

Vorbim de foști lideri mondiali, multiplii învingători în turnee de Grand Slam, însă care va fi rolul lor? Același precum în cazul lui Andy Murray. Aflați în ipostaza de antrenori pentru prima dată, Edberg și Becker vor avea o singură misiune.

Nu îl vom vedea pe Federer avansând la fileu la aproape fiecare punct precum o făcea ilustrul suedez și nici pe Nole având un serviciu devastator ca și în cazul "Bombardierului". Rolul unui astfel de antrenor este să își motiveze mental elevul, să îi dea încrederea necesară să reușească, să treacă peste orice eșec. Iar acum Djokovic și Federer au nevoie de asta din plin. 

Deși are cel mai bun palmares din istorie, Roger a intrat într-un con de umbră, iar după modelul Pete Sampras, speră că va mai câștiga un ultim Grand Slam după o pauză lungă. Cel de-al 17-lea trofeu major a fost ridicat de elvețian în iulie 2012, iar de atunci FedEx nu a mai jucat nici măcar o finală. 

De cealaltă parte, Djokovic e prezent mai mereu în ultimul act, însă a pierdut 4 din ultimele 5 finale jucate în turneele majore. După cum a declarat însuși sârbul, înfrângerile cu Nadal de la Roland Garros (2012 în finală și 2013 în semifinale) și cu Murray de la Wimbledon (finala 2013) l-au costat mult din punct de vedere mental, acest lucru putând fi observat prin rezultatele obținute în perioadele imediat următoare. 

Andy Murray dezvăluie în cartea sa autobiografică discuția pe care a avut-o cu antrenorul său înaintea finalei de la US Open 2012. Scoțianul fusese învins în toate cele 4 meciuri decisive disputate cu trofeul pe masă la un turneu major, situație prin care a trecut și reputatul Lendl. 

"Ivan a venit la mine și mi-a spus: Eu am pierdut primele 4 finale de Grand Slam, nimeni în istorie nu le-a pierdut pe primele 5. Nu vrei să fii tu acela! Dă tot ce poți și nu renunța nicio clipă la visul tău", a scris Andy. 

Deși în trecut cedase emoțional în mai multe momente-cheie, Murray a izbutit să lase în urmă faptul că fusese egalat la seturi după ce condusese cu 2-0 și a încheiat în mare stil acea finală. Blestemul fusese rupt, Murray avea în sfârșit un titlu la Grand Slam. 

Pe aceeași linie, cea a înțelepciunii și cuvintelor alese de antrenorii lor, mă aștept la un ascendent în jocul lui Roger și Nole, iar în aceste condiții, sezonul 2014 nu se anunță un nou one-way-traffic cu Rafael Nadal în prim-plan. 

Și cu revenirea lui Murray, chiar așa cum e ea, plină de probleme, dar și cu forma bună arătată de Del Potro, Tsonga sau Wawrinka în finalul anului, vom avea parte de un adevărat spectacol în anul competițional care abia și-a semnat începutul.

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au descoperit o...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:00 Digi Sport Special
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român

xavi kovacs (20)

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media